Kutyák a Titanicon

Kutyák a Titanicon

Kutyák a Titanicon. Nem tudjuk hány házi kedvenc utazott a híres hajó első és egyben utolsó útján. Az utas listán 12 szerepelt. Ők a jómódúak családjaihoz tartoztak. De feltehetően a szegényebb utasok közül is sokan felcsempészték négylábú családtagjaikat az utasszállítóra.

Borítókép forrása: akc.org

Az elsüllyeszthetetlennek tartott, Titanic 1912. április 14.-én éjszaka ütközött jéghegynek és két és félóra alatt süllyedt el, a legelső útján. Körülbelül 1500 ember halt meg a katasztrófában és a fedélzeten lévő minimum 12 kutya közül 9. Egyesek több négylábú utast feltételeznek, de a feljegyzések 12-ről számoltak be.

Kutyák a hajón

A Titanic luxushajó lévén az első osztályú utasok kedvenceiről is megfelelőképpen gondoskodott. Szabály szerint kennelekben voltak a hajó egy adott részén, de mindennap többször sétáltatta őket a személyzet vagy a gazdáik a fedélzeten. A kutyabarát utasok legnagyobb örömére, akik csodájukra jártak. Április 15-ére terveztek egy kutyakiállítást is rendezni. A kistestű kutyusokat amúgy sokan magukkal vitték a kabinjukba és a személyzet szemet hunyt efelett.

A katasztrófa éjszakáján nem tudni ki, de valaki kinyitotta a kenneleket, esélyt adva az ebeknek a menekülésre. Persze sajnos ez kevés volt, a kennel soron utazó állatok nem találták meg gazdáikat a káoszban és odavesztek.

Ben gazdájával a Titanic kapitányával_Forrás: milliehaworth.wixsite.com
Ben gazdájával a Titanic kapitányával_Forrás: milliehaworth.wixsite.com
Kitty gazdájával_Forrás: 1stdibs.com
Kitty gazdájával_Forrás: 1stdibs.com
Kutyusok akik nem élték túl a tragédiát

Ben

Edward John Smith kapitány Ben nevű agara, aki a kennel soron utazott. Ben több hajóutat megjárt gazdájával természetes volt, hogy a Titanicra is elkíséri. Sajnos ő sem élte túl a katasztrófát.

Kitty

Kitty az airedale terrier John Jacob Astor és felesége Madeline, a hajó leggazdagabb utasainak, kedvence volt. Kittynek feltehetően aranyéletet volt szerető gazdája mellett. Egyesek szerint Kitty a kabinban aludt Astorral, mások szerint a kennelek egyikében és maga Astor szabadította ki a kutyákat. Egy biztos Astor rajongott Kittyért, aki egy ízben elveszett Egyiptomban és gazdája rengeteg embert bérelt fel, a megkeresésére. Végül egy véletlen folytán talált rá. Más feljegyzések szerint egy másik útjuk során Astor egyszer elcsavargott egy hajó fedélzetén és körbe szaladta azt.

Frou-frou

Frou-frou egy kis, vidám öleb volt, aki egy első osztályon utazó nászutas pár, Helen és Dickinson Bishop kedvence volt. Frou-frou akár túl is élhette volna a katasztrófát, ugyanis a kabinban volt gazdáival mikor elkezdték kiüríteni a hajót. Helen magával akarta vinni a mentőcsónakba a kiskutyát, de férje azt mondta hagyja csak a nappaliban, akkor még azt gondolván nem komoly a baj. A kutya ellenben már érezte és gazdasszonya ruhájába kapaszkodott, hogy ne hagyják ott. Bishopék abba a mentőcsónakba kerültek, ahol az egyik túlélő kutya is utazott Margaret Hays pomija. Helen teljesen kiborult, hogy az ő kiskutyája a hajón veszett.

Ann Isham német dogja német dogja

A kutya nevét nem tudni, de a gazdája első osztályú utas volt és felajánlottak neki egy helyet az egyik csónakban, de a kutyáját hátra kellett volna hagyja. Nem tette. Köszönettel nem szállt be a csónakba. A kutyáját ölelve halt meg, holttestük összefagyva az ölelésben került elő.

Gamin

Gamin törzskönyves francia bulldog francia bulldog volt és gazdája Robert Williams Daniel 150 fontért vásárolta. Gamin is a kennelsoron utazott. Egyes beszámolók szerint még látták a fedélzeten futni mikor ki lettek engedve majd a jeges vízben úszni. De végül megfagyott vagy megfulladt.

William Carter szénmágnás kutyái

A család egy feltehetően cavalier king charles cavalier king charles kiskutyával és egy airedale terrierrel airedale terrierrel utazott. Sajnos mindkét kutya a hajón veszett.

Csau csau, a csau csau

Harry Anderson csau csauja csau csauja, akinek a neve is Csau csau volt gazdájával utazott a Titanicon. Anderson túl élte a katasztrófát és 50 dollár kártérítést követelt kutyája elvesztéséért.

Gamin gazdájával_forrás: akc.org
Gamin gazdájával_forrás: akc.org

A vagy létezett vagy nem újfundlandi

Egyesek szerint egy Rigel nevű újfundlandi újfundlandi embereket mentett a jeges vízből és ugatásával jelezte a mentőcsapatoknak, hogy az egyik csónak (amibe amúgy nem segítették be az utasok, pedig órákig tempózott szorosan a csónak mellett), elsodródott. Ha létezett Rigel és nem csupán a félholt, átfagyott, sokkos utasok fantáziájának szüleménye volt akkor nem volt szép, hogy a vízben hagyták a szegényt. Azonban egyes források szerint Rigel nem is létezett, ugyanis a gazdájának mondott William McMaster Murdochnak nem volt háziállata.

Akik túl élték

Érdekességként meg kell említeni, hogy eredetileg 100 angol rókakopó is a fedélzeten lett volna, akiket tenyésztés céljából akartak exportálni, de az utolsó pillanatban másik hajót választott tulajdonosuk.

Sun Yat Sen

A pekingi palotapincsi pekingi palotapincsi. Myra és Henry S. Harper elsőosztályú utasok kedvence. Myra annyit mondott később a kiskutya kimenekítéséről, hogy rengeteg hely volt még a csónakban és senki nem tette szóvá, hogy nem szállhat be a kutya is.

Lady  

Lady volt a pomerániai, aki gazdájával Margaret Hays-sel a Bishop házaspárral közös csónakba került.  

Elizabeth Jane Anne Rothschild pomija 

Mrs Rothschild kutyája szintén egy pomi pomi volt, akit azonban gazdája elrejtett a kabátja alá, hogy a többi utas ne lássa meg, hogy a csónakban van vele. Másnap a Carpathia legénysége nem akarta felengedni a kiskutyát a hajóra, de gazdája természetesen nem engedett és felvitte magával. Ezzel az ő kutyája lett a 3. túlélő.

A három túlélő kiskutya a Titanicról_forrás: akc.org
A három túlélő kiskutya a Titanicról_forrás: akc.org

Valószínűleg sokkal több illegálisan felcsempészett kutya vesztette életét aznap, de madarak, hajó macska és egerek, patkányok is meghaltak.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek