Pekingi palotakutya
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
15-25 cm
Súly
4-6 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Pekingi palotakutya

Pekingese

A Pekingi palotakutya története mesébe illő és több ezer évre vezethető vissza. Az egyik legrégibb fajta a világon.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Pekingi Palotakutya története

A mese úgy szólt, hogy egyszer volt, hol nem volt, messze földön élt egy hatalmas oroszlán. Az oroszlán beleszeretett a legkevésbé valószínű romantikus jelöltbe: a selyemmajomba, a királyság legkisebb majmába. Hogy a mi fülig szerelmes hősünk elvehesse a választott hölgyet, megkérte Ah Chu-t, az állatok kínai védőszentjét, hogy zsugorítsa őt össze egy törpe méretére, de úgy, hogy képes legyen megtartani a hatalmas oroszlán szellemét. A legenda szerint, ennek a különös szerelemnek a gyümölcse lett a kínai Oroszlánkutya, más néven a félelmetes, ráncos arcú Pekingi palotakutya. A legendát félretéve, a fajta múltjának története valóban évezredekre nyúlik vissza.

_‘Pekingese Hierarchy’_by_C.J._Allport_the_frontispiece_for_elsa_howe_and_ellic_howe’s_Pekingese_scrapbook Forrás: chinaheritage.net
Ez az 1954.-es kép jól szemlélteti ezeknek a kutyáknak a társadalmi helyét Kínában_‘Pekingese Hierarchy’_by_C.J._Allport_the_frontispiece_for_elsa_howe_and_ellic_howe’s_Pekingese_scrapbook Forrás: chinaheritage.net

A Collins GemsDogs (2004) szerint ez a fajta az összes kis termetű távol-keleti fajta közül a legősibb. Az Amerikai Kennel Club (AKC) szerint ezeknek a kutyáknak a legkorábbi ismert említése a VIII. századi kínai Tang dinasztia idejére tehető. A fajta népszerűsége Kínában 1821 és 1851 között érte el tetőpontját, Tao Kuang idején, ekkor a legkiemelkedőbb és legtöbbre értékelt kutyákról leírást készítettek az ún. Imperial Dog Book számára, megemlítve előnyeiket. Az uralkodói palotákban százával éltek pekingik és 4000 eunuch volt kirendelve csak a királyi kutyák szolgálatára, a tenyésztés felügyeletére. A nemesség tagjain kívül senki számára nem volt megengedett, hogy ilyen kutyát birtokoljon, az ellopását halállal büntették. Bizony, ezek a kutyák csak a palota területét ismerték, a kényeztetést és a szeretgetést. Kína szenvedélyes szerelmi viszonya a fajtával 1911-ben hirtelen véget ért. Az udvari tisztviselők gyakorlatilag minden egyedet megölettek az özvegy császárné TsuHsi halála után, aki körülvette magát a kis "oroszlánkutyák"-kal, hogy tekintélyt nyerjen. Szerencsére ekkorra a fajtát már meghonosították Nyugaton, így nem tűntek el végleg. Vélhetően Looty és barátainak  Angliába történő átszállítása volt az az esemény, amelynek köszönhetően ennek a mesének boldog befejezése lett. Érdekes tény, hogy a Titanic elsüllyedését mindössze 3 kutya élte túl egy pekingi és 2 pomerániai pomerániai.

Peter_Lucas_amerikai_festo_pekingi_palotakutya_kepe_forrás:chinaheritage.net
Peter_Lucas_amerikai_festo_pekingi_palotakutya_kepe_forrás:chinaheritage.net

Külleme

Test felépítése: kicsi zömök, nem kecses, megjelenése oroszlánszerű, bátorságot sugall. Teste hosszúkás, lábai rövidek, Marmagasság: 15-25 cm. Testtömeg: 4-6 kg, de akár 7 kilós is lehet. Színe leggyakrabban fekete maszkos barnásvörös, beige, de lehet fekete, fehér, gesztenyebarna, ill. tarka foltos is. Nem elfogadott szín a májszín és az albínó. Szőre:hosszú egyenes, gyakran dús aljszőrzettel, a maszkos példányok füle végén a szőr is fekete és felnőtt korában akár a földig is érhet, nyakán dús sörényt visel, a lábán zászlós hosszabb szőr van és a farka, ami a boldog kutyának mindig a hátára kunkorodik dús szőrrel fedett, ami beborítja akár az egész kutya hátát is. Fenséges látvány! Feje gömbölyű. Pofácskája mulatságos, szinte majomszerű – széles és ráncos, a nyomott orra fölött orr redő is található. Mintha csak genetikailag a korona viselésére tervezték volna, a koponyája masszív és lapos. Profilból az arca szintén lapos, és ez talán a fajta legismertebb jellemzője. Az orra, ami tagadhatatlanul megteremti a nyomott -pofi hatást, sötét és széles, ráncos bőrének redői óvatos tisztítást igényelnek. Apró szájában zsúfolódó fogai rendszeres fogorvosi ellenőrzést követelnek, nehogy idejekorán kihulljanak. A szeme nagy barna és kerek, nem előnyös, ha nagyon dülledt, mert sérülékeny lehet.

Pekingi palotakutya
Még éppen időben hódították meg a Nyugatot a kis "oroszlánok" így nem halt ki a fajta

Jelleme

Mivel csak a saját állataink tulajdonságát ismerjük ezért kár lenne általánosságban beszélni róluk. Az én véleményem, hogy bonyolult, összetett, mintha 100 kutyából, vagy 100 más állatból gyúrták volna össze. Az oroszlán bátorsága, a macska simulékonysága, a szamár csökönyössége, a bagoly bölcsessége, mind megtalálható bennük. Végtelen szeretet van ebben a csodás fajtában. Minden példánya egy egyéniség, ami már születésük után rövid időn belül meg is mutatkozik. Mindenkinek örülnek, aki kedvesen szól hozzájuk, mindenkit szeretnek. Sokan agresszív kutyának hiszik őket, de ez csak és kizárólag nevelés kérdése. A kicsi korától emberhez szoktatott kutyák, akik csak szeretetet kaptak, felnőttként is csak szeretni fognak. A jól szocializált kutya nem agresszív, szívesen keresi más kutyák társaságát is, de persze lehetnek kivételek is. Kiegyensúlyozott, kompakt kutya. A temperamentuma közvetlen és önfejű, a megjelenése oroszlános, amely méltóságot és bátorságot sugall. Éber, élénk, aktív, figyelmes, játékos, tanulékony, de eléggé akaratos. Ha szükséges, ugatós házőrző kutyává válik. Ennek a kutyának nem gazdája van, hanem SZOLGÁJA. Sokan egyke kutyaként tartják, ez esetben a gazdi az Isten, minden lépését követi és minden gondolatát kitalálja, de ezt fordítva is elvárja  a gazdájától. Szereti a kényeztetést, szeret ölben lenni. A séta és a rövid játék idők maximálisan kiegészítik a mozgás iránti vágyát. Ideális társ lakásban is.

Pekingi pincsi kislánnyal
Kitűnő választás gyerekes családok számára is

 Nem rombol, nem tesz kárt. Elfogadja, ha a gazdi dolgozni megy, ez esetben egész délelőtt alszik, de ha a gazdi hazajön igényli a társaságot és a foglalkozást. Nyugodt vérmérsékletű embereknek ajánljuk, de terápiás kutyaként is kiváló. Nincs az a probléma az ember életében, és nincs az a feszültség, amit egy ilyen kutyus átölelése meg ne gyógyítana. Csodálatos élőlény! Sportolóknak nem ajánljuk. Nem alkalmas a futásra, csak annyit szalad, amennyit szükséges, temperamentuma inkább lassú. Rövid lábai és zömök testfelépítése miatt sem alkalmas a nagyobb túrákra, és a futásra. Nem jól tolerálja a meleget. A nyári melegben a hűvöset keresi, és könnyen kaphat hőgutát is, ha nem tudja hűteni magát. Csak olyan helyre ajánljuk, ahol családtagként tartják, és kezelik, figyelve az ő igényeire. Ha gyerekes családhoz kerül, maximálisan alkalmazkodik, azonban a gyerekek nyaggatását nehezen viseli. Ha már nem kér a játékból félre vonul, de nem lesz agresszív.

Nevelése, igényei

Nevelése, tanítása is sok türelmet igényel. Ami érdekli, arra nagyon fogékony, hamar tanul például jutalomfalatért, vagy virsliért. De könnyen feszegeti a határokat is. Egy rászólás miatt képes megsértődni, ez azonban csak rövid ideig tart, de nem is lehet rá haragudni semmiért sem. Amikor az ártatlan csodálatos szemeivel belenéz a szemünkbe, minden azonnal meg lesz bocsájtva.  A szobatisztaság már 8 hetes korára könnyen megy. Az első perctől kezdve pelenkához szoktatott kiskutya már szobatisztán kerül a gazdájához. A kutyák egészsége érdekében Nexgard Spectra féreghajtót használunk, ami a férgek és élősködök ellen véd és alkalmas a szívféreg megelőzésére is.

Etetése

A tenyésztők véleménye az etetés tekintetében is nagyon megosztó. Vannak, akik csak a száraztápra esküsznek vannak, akik a vegyes étkeztetésre. Mi is ezek közé tartozunk. Véleményünk szerint szüksége van a kutyának a száraztáp mellett főtt házi kosztra is! A főtt házi koszt nem a konyhai maradékot jelenti. A kutya számára fontos a hús, ami lehet sertés, marha, bárány, kacsa, nyúl, belsőségek, és szálkamentes hal, a csirkét nem ajánljuk, mert [a~35~allergizáló[ lehet. Kóreai tenyésztők szerint a fehér kutyáknak a szemük alatti barna elszíneződést a nem megfelelő táplálkozás okozza, ezért teljes mértékben elutasítják a csirke hús, és csirke származékok etetését. Elképzelhető, hogy van igazság az elméletükben. A főtt húsok mellé lehet főzni rizst, bulgurt, kölest, akár krumplit is és nagyon sok zöldséget, répát, borsót, céklát, stb. A zöldségeket nyersen is nagyon szeretik. A répát házi túróval és kápia paprikával egyenesen imádják. A csont etetése nem javasolt. Szívesen fogyasztanak sajtot és élőflórás joghurtot is. Ezeken kívül kaphatnak gyümölcsöt is pl. almát.

Pekingi palotakutya a fűben
Könnyen és szívesen tanul, de érzékeny fajta

Fajtabetegségek

Elsőként a tacskó gerincet, más nevén porckorong sérvet említeném. A pekingi nem lépcsőzhet, és nem ugrálhat az ágyról le és fel sem. Fokozottan figyelni kell rá, mert sajnos a viszonylag hosszú test és rövid lábak a gerinc érzékenységével is járnak. A porckorong sérv kezelése és műtétje a fizikai kellemetlenségek mellett óriási anyagi gondot is jelentenek. A szem problémái is jellemzőek lehetnek a fajtára. A lapos fej sérülékennyé teszi a szemeket is. A fizikai sérülés mellett sajnos meg kell említeni azt is, hogy a szeme akár ki is fordulhat a szemgödörből egy stressz, vagy ijedtség esetén. Ezért nem javasoljuk, hogy engedjék nagy kutyával játszani. Elég egy rossz mozdulat, akár véletlenül is és már meg is történt a baj. A túl szűk orrlyukkal rendelkező kutya könnyebben fullad, légzési nehézsége is lehet. Figyelni kell a kutya bűzmirigyét is, mert begyulladhat és az fülgyulladást is okozhat. A patella megbetegedése is jellemző lehet a fajtára. Ezért a szülőket patellára is szűrni kell.

Ápolása, kozmetika

Ápolása igen nagy figyelmet, türelmet és rengeteg időt igényel. A dús szőrzet rendben tartása csak abban az esetben egyszerű, ha a szőr ápolása mindennapos. Napi fésülést, szőrbontást igényel. Ha a kiskutyát kölyök korától hozzászoktatják a napi fésüléshez, akkor az élete és a napi rutin részévé válik. Fürdetni szükség szerint lehet. Érdemes minőségi kutyasamponnal fürdetni és minőségi balzsamot használni, mert megelőzhető a filcesedés és könnyebb a fésülködés is. A kutya talpáról a szőrt érdemes levágni, mert ezzel kevesebb piszok érkezik a lakásba és könnyebben észrevehető az oda nem illő beékelődött kavics, vagy toklász is. Nem nyírós fajta, tehát a nyírás az nem javasolt. Nyáron elveszti aljszőrzetének nagy részét, a maradék viszont szigetel a meleg ellen is, de amúgy sem lehet melegen tartani, mert nem bírja. A szőre csak abban az esetben hullik, ha nincs minden nap fésülve. A fésült kutya szőre a kefében marad. A kefe speciálisan ehhez a szőrhöz való kell, hogy legyen. Egy állatfelszereléseket árusító boltban hatalmas választék van kefékből. A lakásban tartott kutya karmait is figyelni kell, ha túl nagy, akkor le kell vágni, mert egészen vissza tud hajolni, ha el van hanyagolva.

Kiállítási győztes pekingi
Gyönyörű szőre sok ápolást igényel

Mire figyeljünk kölyökkutya vásárlásakor?

Sajnos napjainkban nagyon kevesen foglalkoznak a fajta tenyésztésével Magyarországon. Egy ilyen kiskutya beszerzése nem könnyű feladat. A fajtatiszta kutya mindig törzskönyvvel rendelkezik. A tenyésztő mindig ad hozzá törzskönyvet, és szerződést is. Egy Pekingi tenyésztő minden tenyészkutyája kell, hogy tenyész szemlével is rendelkezzen, kell, hogy betegségekre is szűrt legyen. A kutya árát nem az határozza meg, hogy kap-e törzskönyvet vagy nem. A törzskönyv előállítása nem a legnagyobb költség egy kiskutya felnevelésénél. A minőségi táp, a pelenka, az orvosi költségek, a megfelelő környezet mind-mind nagyon sok pénzbe kerül. A kiskutya árát az is meghatározza, hogy milyen célból keresi a gazdi. Hobbiként, ivartalanítási kötelezettséggel kevesebbe kerül, mintha tenyésztési céllal vásárol valaki. A tenyészkutyák ára több százezer forintba kerül és a legtöbb esetben külföldről kell behozni. Olcsó kiskutya 20-30 ezer forintért nincs, mert akkor annak biztosan nem tettek meg mindent az egészsége érdekében. 

Kölyökkutya vásárlásnál nagyon fontos:

  • a hosszas beszélgetés a gazdijelöltekkel,
  • a kölcsönös szimpátia,
  • a szülők mindig megtekinthetők,
  • a tenyésztő igényessége, a kutyák ápoltsága, a tenyészhely tisztasága
  • törzskönyv, oltási könyv, szerződés
  • mindenre kiterjedő információ a kiskutyáról
  • minimum 3 oltás és többszöri féreghajtás
  • a kiskutya minimum 10 hetes legyen, amikor elvihető
  • a kiskutya érdeklődő, aktív és korának megfelelően fejlett kell, hogy legyen
  • a kiskutya nem lehet félős, remegős, nyafogós, étvágytalan.

Akinek nincs kennelneve, tenyész szemléje, tenyészhely engedélye, Felir száma, az mind szaporító, az eladott kiskutya egészsége miatt felelősségre vonni nem lehet. Tehát aki vállalja, hogy nem engedélyekkel rendelkező alomból vásárol kiskutyát, később lehet, hogy bérletet vált az állatorvoshoz.

Néhány jó tanács kiskutya vásárlásához: A kutya nem játék, tehát, ha a gyerek szeretné, az kevés, az egész családnak hozzá kell járulni a kutyatartáshoz illetve nem ajándék, tehát, ha valaki ajándékba akarja adni, az inkább tegyen le a szándékáról, mert nem biztos, hogy az ajándékozott is ezt a fajtát szeretné.

Öt napos pincsi kölykök
Tenyésztőink öt napos kis kutyái

Tenyészet

Boszka de Luxe Pekingi Palotakutya Kennel: A kennel Pupova Krisztina és Szabó Tibor felügyelete alatt működik. Igyekszünk mindent megtenni ennek a csodálatos fajtának a népszerűsítése érdekében. A kutyáink mind betegségekre szűrt, tenyészszemlés, kiállításra hordott győztes kutyák, akik egészsége nagyon fontos számunkra. A tőlünk kikerülő kiskutyák gazdáit gondosan válogatjuk meg és csak abban az esetben adunk kiskutyát a jelölteknek, ha hosszas beszélgetés és ismerkedés után úgy érezzük, hogy a gazdi felelősség teljes és mindent meg fog tenni a kiskutya egészséges és boldog élete érdekében.

Tenyésztők
Pupova Krisztina és Szabó Tibor

Gyakran ismételt kérdések

Ez egy tévhit. A megfelelően nevelt és szocializált egyedek imádják az embereket és a többi a kutyát is.

Sajnos igen. Ezért nem ajánljuk, hogy nagyobb kutyával játszanak.

Igen. Nagyon szeretik a gyerekeket és soha nem agresszívak velük szemben.

A bemutatót Pupova Krisztinának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Igyekszünk mindent megtenni ennek a csodálatos fajtának a népszerűsítése érdekében.
Image Description
Krisztina Pupova — Boszka de Luxe Pekingi Palotakutya Kennel