Cavalier King Charles spániel
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
30 – 33 cm
Súly
5,4 - 8,2 kg
Méret
Kicsi
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles Spániel azon kevés kutyafajták közé tartozik, amelyek jelenleg, a XXI. században is azt csinálják, amit már több száz éve is, a főúri udvarokban. Azért vannak, hogy árnyékként kövessék a gazdikat és állandóan ott legyenek a közelükben, akár annak idején a palotában, vagy ma a lakásban, kertben, parkban, kiránduláson, agility pályán, vagy akár a vadászaton.
King_Charles_II_forrás: hu.wikipedia.org
King_Charles_II_forrás: hu.wikipedia.org

Cavalier King Charles spániel története

A toy spánielek ősei eredetileg a Távol-Keletről származtak (más szakértők szerint spanyol eredetűek). Valószínűleg először olasz kereskedők hozták őket Kínából Európába a XII-XIII. században. Az apró termetű, finom csontozatú, kiváló vadászösztönű spánielek már ekkor is szerepeltek festményeken, kárpitokon. Az XVI. században Stuart Mária skót királynőnek és Tudor Mária angol királynőnek is voltak törpe spánieljei, akiket már nem vadászatra, hanem kedvencként tartottak. Igazán népszerűvé a XVII. században, I. Károly, illetve később fia, II. Károly angol „lovag” király, a "névadó" tette, aki szenvedélyes rajongója és tenyésztője volt a fajtának.

 Kutyái mindenhová elkísérték. II. Károly halála után öccse, II. Jakab vette át a hatalmat és a törpe spániel tenyészetet. Híres tenyészete volt Marlborough hercegének, John Churchillnek is, aki a Blenheim palotában tartotta fehér-vörös foltos kutyácskáit. Innen ered a színváltozat elnevezése.

1776-os festmény_forrás: sothebys.com
1776-os festmény_forrás: sothebys.com

A XIX. század második feléig a kis toy típusú fajtákat főként a gazdagok tartották, mivel a szegényebb néprétegek nem igazán engedhették meg maguknak, hogy csak kedvtelésből tartsanak kutyát. Nekik jellemzően „munkakutyáik” voltak terelésre, őrzésre, vadászatra, kártevőirtásra. A XVII. század végétől a King Charles spánieleket kezdték kiszorítani a palotákból is az úri körökben egyre népszerűbbé váló pekingi palotakutya pekingi palotakutya, japán chin és mopsz mopsz típusú, turcsi orrú kutyák. A XVIII. század végétől a törpe spánieleket keresztezték a fenti, rövid orrú kutyákkal. Ettől a fajta külleme megváltozott. Súlya az eredetinél kisebb, teste még négyzetesebb, feje gömbölyűbb, homloka domborúbb, orra jóval rövidebb, állkapcsa előreugró, szeme kidülledő lett. E „modern típus” mellett azért elvétve továbbra is születtek „régi típusú”, hosszabb orrú törpe spánielek, mint például Viktória, angol királynő kedvence, Dash. A XIX. században ismét reflektorfénybe kerültek a kis spánielek, elsősorban, mint kiváló vadászkutyák. 1886-ban Angliában megalakult a Toy Spaniel Club, amely a King Charles Spániel külön nevek alatt ismert színváltozatait foglalta magába. 

 • black and tan: King Charles Spániel
 • tricolour: Prince Charles, vagy King Charles I. Spániel, illetve King James Spániel
 • fehér-vörös: Blenheim, vagy Marlborough Spániel
 • tiszta vörös: Ruby Spániel.

1926-ban Angliába látogatott az amerikai üzletember, Roswell Eldridge, aki az eredeti, ősi jellegű, a festményeken is látható törpe egyedeket kereste. Jelentős pénzdíjat tűzött ki a hosszabb orrú, laposabb koponyájú, nem dülledt szemű, „régi típusú” kutyákért. 

Dash portréja_1836-ból_forrás:rct.uk
Dash portréja_1836-ból_forrás:rct.uk
1890.-es festmény_forrás: collectorsprints.com
1890.-es festmény_forrás: collectorsprints.com

Ezért feladott egy hirdetést az 1926-os Crufts-katalógusban (A Crufts az Egyesült Királyságban, 1891 óta rendezett, nagyon rangos rendezvény, a világ legnagyobb, több napos kutyakiállítása, melyre a nevezést csak egyéb, nemzetközi kiállításokon elért előzetes kvalifikációval lehet beadni),amelyben 25 fontot ajánlott fel a régi festményeken ábrázolt típushoz legközelebb eső legjobb kanért és legjobb szukáért, amelyet a következő öt évben kiállítanak a Crufts-on.

Az 1926-os hirdetés a Crufts magazinban_forrás_ Facebook
Az 1926-os hirdetés_forrás_ Facebook
Ann’s_Son,_a_standard_adó_kan_1926_forrásthecevelierclub.co.uk
Ann’s_Son,_a_standard_adó_kan_1926_forrásthecevelierclub.co.uk
Daywell Roger_1946._forrás:ingrus.net
Daywell Roger_1946._forrás:ingrus.net

Lelkes tenyésztők viszonylag hamar rekonstruálták az eredeti fajtát. Egyikük volt Miss Mostyn Walker, aki 1926-ban egy Lord Pindi nevű kannal fedeztette Ann nevű szukáját. Ebben az alomban volt két olyan kölyök, akik a korábbi, hosszabb orrú típusra ütöttek vissza. Ezek Ann’s Son (blenheim) és Wizbang Timothy (fekete-fehér) voltak. Ann’s Son a kiállításokon mindvégig veretlen volt. Az 1928-ban megalakult az első fajta klub. (Az eredeti név elé megkülönböztetésül a „cavalier” – lovag – szót illesztették.) Ezzel a fajta véglegesen kettévált. Lefektették a „régi-új” fajta standardjét, melyhez a minta Ann's Son, a rövidorrú szülőktől származó, normál orrú, kiváló testfelépítésű blenheim kan volt. Az Angol Kennel Club 1945-ben ismerte el önálló fajtaként. A cavalierek népszerűsége rohamosan emelkedett, így lassan háttérbe szorították a rövidorrú King Charles spánieleket. A II. világháború alatt az állomány nagyon lecsökkent. Lényegében 2 tenyésztő – Madame Harper Trois Fontaines és Mrs. Bessie Jennings – mentette meg a kihalástól. Mrs. Amice Pitt tenyésztő látatlanban vásárolt meg ettől a két hölgytől egy Ann’s Son vérvonalú kölyköt, Daywell Rogert, aki kezdetben nem is nagyon tetszett neki, de már fiatalon bajnok lett és később 11 champion kutya apja. Az '50-es, '60-as években az angol klub lassan, de biztosan haladt előre a fajta népszerűségének megteremtésében. 1973-ban Alansmere Aquarius blenheim kan fajtatörténelmet írt azzal, hogy elnyerte a Best in Show díjat a Cruft's-on. Ez az áttörés a fajta történetében nagy népszerűséget hozott, ami hamarosan a Toy Group legnagyobb létszámú fajtájává tette őket.

Alansmere_Aquarius_Best_in_Show_a_Cruft's-on_fotó_1973_forrás dorwest.com
Alansmere_Aquarius_Best_in_Show_a_Cruft's-on_fotó_1973_forrás dorwest.com

A világ hírességei közül is nagyon sokan kedvelték, vagy éppen tulajdonosai is voltak a fajta képviselőinek. Úgy, mint Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Anna és Margit britt hercegnők, Michael Jackson, Keith Richards, Victoria Beckham, Perez Hilton, Jennifer Love Hewitt, Frank Sinatra, Jaclyn Smith, Tom Selleck, Sylvester Stallone, Mickey Rooney, Hugh Hefner, Goldie Hawn, Katherine McPhee, Brad Paisley, Diane Sawyer, Liv Tyler, Amanda Bynes, Julianne Hough, Liv Tyler és még sokan mások. Hazánkba az első egyedet– Int.Ch Crazy Cradle's Desired Rose "Pieteke" blenheim szukát – a fajtahonosító Ambrus Csilla 1982. április 4-én, befedeztetve hozta haza, a holland "The Yellow Rose" kennelből. (Tenyésztője Chris & Wietze de Vries.) Így 1982. május 26-án Pietekétől és Wandering Star Monty angol kantól megszületett az első magyarországi alom a Premier kennelben. A következő években több kennel is alakult, melyek a Premier kutyákkal alapozták meg tenyésztésüket. Ezek után a fajtahonosító és más tenyésztők is több import kutyát hoztak be az országba, melyekkel, és a már meglévőkkel sikerült kialakítaniuk egy stabil, jó minőségű állományt. Hazánkban is egyre keresettebbek ezek a kedves kis kutyák, felelős tenyésztő viszont kevés van. Sajnos az időközben megjelent gondatlan szaporítók ki is használják ezt a népszerűséget. Ez nem tesz jót sem a küllemüknek, sem az egészségüknek.

Ambrus Csilla Premier kennel első alma 18 hónapos korában (fotó 1983.)
Ambrus Csilla Premier kennel első alma 18 hónapos korában (fotó 1983.)

Külleme

A IX. fajtacsoportba, a társasági kutyák közé tartozó, régi angol, „királyi származású” fajta. A törpe kutyák közé sorolják, de nem "öleb", bár szívesen tölti idejét az ember ölében. Kedvencként, a lakásban tartjuk ezt a remek, a családjához nagyon ragaszkodó fajtát. Szép, elegáns, általában egészséges, túlzásoktól mentes, arányos testfelépítésű, egyike a legszebb fajtáknak.

Cavalier King Charles színek
Színváltozatok

Cavalier King Charles spániel külső jellemzői

Arányos, szép fej, kedves, bájos, gyengéd arckifejezéssel. Koponyája a fülek között majdnem lapos. Fülei magasan tűzöttek, hosszúak, dúsan szőrözöttek. Szemei nagyok, kerekek, sötétek, nem kidülledők, nyílt tekintetűek. Orra jól fejlett, fekete. Fogazata erős, szabályos, ollós harapású. Nyaka mérsékelten hosszú, elegáns, kissé ívelt. Teste majdnem négyzetes, közepesen erős csontozattal. Háta egyenes, törzse elég rövid. Mellső lábai egyenesek, a hátsók jól szögeltek. Mancsai kerekek, hosszú szőrrel borítottak. Farka egyenes, zászlós, járás közben vidáman csóválja. Mozgása szabad, dinamikus és elegáns. Szőrzete puha aljszőrből és selymes fedőszőrből áll. Közepesen hosszú, dús, egyenes vagy kissé hullámos. A fejen, a lábak elülső oldalán rövid, míg a füleken, a mellkason, a testen, a has alatt, a mancsokon hosszú, a lábak hátsó oldalán és a farkon hosszú zászlót alkot. Nem kívánatos a túl nagy bunda. A szőrzet sűrűsége és hosszúsága egyedenként változó, és az öröklött adottságokon kívül még befolyásolja a táplálék minősége, a tartási körülmények, a szukáknál a tüzelés, kölyöknevelés, életkor, egyes betegségek, stb. Nyírása, trimmelése tilos, mert elvész a fajtajelleg! (Kivétel a talppárnák és a fül belső felén a hallójárat környéke.) Méret: körülbelül 30 – 33 cm marmagasság és 5,4 - 8,2 kg testtömeg. (Ezen határokon belül a kanok testesebbek, a szukák kisebbek.) Kívánatos az arányos középméret. Színek: 

 • Blenheim: Jól határolt intenzív gesztenyebarna foltok, gyöngyházfehér alapon. A fejtetőn kívánatos egy ujjnyomnyi barna folt (spot), mely nagyra becsült fajtajegy, de hiánya sem von le a kutyus értékéből.
 • Tricolour: Gyöngy fehér alapon jól határolt hollófekete foltok, cserszínű rajzolattal a szemek fölött, a pofán, a fül, a lábak belső oldalán, a farok alsó részénél.
 • Black and tan: Holló fekete, cserszínű rajzolattal a szem fölött, a pofákon a fül belső oldalán, a mellen, a lábakon és a farok alsó részénél. Nem kívánatosak a fehér foltok.
 • Ruby: Egyszínű, gazdag, mélyvörös. Nem kívánatosak a fehér foltok.

Egyéb szín vagy színösszetétel nem kívánatos. 

3 cavalier
Arányos, szép fej, kedves, bájos, gyengéd arckifejezéssel.

Jelleme

Nagyon kedves, vidám, bohókás, kíváncsi, kiegyensúlyozott, simulékony, viszonylag csendes kutya, aki a szabadban sportos, aktív, élénk, játékos, vállalkozó szellemű, a lakásban viszont általában halk, alkalmazkodó, nyugodt. Intelligens, elég könnyű tanítani, de néha kicsit lehet önfejű, makacs is. Érzékeny lelkű kutyaként a nevelése, kiképzése kizárólag szelíd hozzáállással, pozitív megerősítéssel lehetséges. A durva bánásmódra, kiabálásra érzékeny, de szeretetteljes és következetes foglalkozással sok mindenre megtanítható. Emberekkel szemben minden helyzetben barátságos. Egyik legfontosabb tulajdonsága a jó természete, mely kizárja, hogy durva, harapós, támadó legyen. Kiváló társa gyermekes családoknak vagy akár idős embereknek. Ideális választás beteg gyermekeket, időseket segítő terápiás célokra és agilityre is. Viszonylagos csendessége ellenére jó jelzőkutya. Tartása még a legkisebb lakásban sem okoz gondot, de az egész napos egyedüllét és a kennelbe, udvarra történő kizárás nem neki való, ekkor lelkileg csak sínylődik. Mindennél jobban igényli gazdája közelségét. Boldog, ha foglalkoznak vele, és bár pár órát teljes csendben elszunyókál a kosarában egyedül is, anélkül, hogy indokolatlanul fellármázná a szomszédokat, vagy bármit tönkretenne, mégsem szabad visszaélni alkalmazkodóképességével, mert a gazdától való hosszas távollét lelkileg megviseli. Kizárólag kinti, kertben, kennelben tartott kutyának ezért teljesen alkalmatlan. A szabadban szívesen mozog, hosszabb kirándulásokra is magunkkal vihetjük. Belevaló, élénk, állandóan vidám kiskutya, akiről a szabadban lefeslik a lakásban tanúsított visszafogottsága. A kertben, a kutyafuttatón, az erdei kiránduláson önfeledten viháncol. Igazán kiegyensúlyozott akkor lesz, ha rendszeresen, kellően megmozgatjuk. Alacsony benne a dominanciára való törekvés, így minden nehézség nélkül tartható többedmagával, sőt ez az ideális számára. Szívesen van együtt más kutyákkal vagy akár macskákkal, egyéb házi kedvencekkel is. Különösen kedveli saját fajtatársai társaságát. 

szaladó spániel
Belevaló, élénk, állandóan vidám kiskutya

Fajta specifikus igényei

Etetés

A táplálásra megfelelő választás a prémium minőségű száraz, vagy nedves kutyatáp, a „főzés” a kutyának és a nyers etetés. Az emberi ételek, konyhai maradékok viszont nem a kutyának valók. Hosszú távon nem tesz jót az emésztőrendszerének, májának, veséjének a zsíros, fűszeres, füstölt, sós emberi étel, még akkor sem, ha ő nagyon szívesen fogyasztaná. Legrosszabb megoldás a táplálásban, ha keverjük az egyes etetési módokat (például: táp+nyers koszt, vagy táp+emberi étel.) Mindegyiknek más az emésztési ideje, gyomorsavigénye. Ez a későbbi emésztési zavarok melegágya lehet. Etetési időben kb. 5-10 percig hagyjuk az ételt a kutya előtt. Ha ez idő alatt nem kezd el enni, akkor vegyük el előle és csak a következő etetésnél kapja meg újra. Ha egész nap előtte áll az étel, vagy ha mást, esetleg kedvenc csemegét kínálunk neki, ha nem eszi meg amit eredetileg elé tettünk, akkor könnyen rossz evő, válogatós kutyát csinálhatunk belőle. Vannak tiltott ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyának, mert balesetet, rosszullétet, vagy akár mérgezést okozhatnak. Ilyenek a teljesség igénye nélkül, csokoládé, kakaó, kávé, energiaital, kóla, tea, alkoholos italok, xillit tartalmú ételek, szőlő, nyers disznó/vaddisznó hús, avokádó, makadámia dió, csonthéjas magvak, csonthéjas gyümölcsök magja, rebarbara, sóska, hagyma, gomba, paradicsom, nyers burgonya, kelt tészták, édességek, avas, penészes ételek, főtt/sült csontok, szárnyas csöves csontok, stb. Általában jó étvágyú, ritkán válogat, ha konzekvensen etetjük. Hízásra közepesen hajlamos, de ha nem figyelünk oda és mondjuk nassoltatjuk az asztalról, vagy ha nem mozog eleget, akkor hamar felszalad néhány kiló. A túlsúly viszont nem csak nem szép látvány, de fokozott igénybevételt jelent a csontoknak, ízületeknek és a szívnek is. A fiatal kölykök még naponta háromszor esznek, majd olyan 6-8 hónapos kor után kétszer, végül 1 éves kor után egyszer. Ekkortól célszerű este etetni, amikor már nincs aktív játék, szaladgálás. Általános szabály, hogy étkezések után legalább 1-1,5 órát pihenjen a kutya, amivel megelőzhető az esetleges gyomorcsavarodás. Olyan 1 éves korig célszerű betartani a táplálékuk maximum 25-26 % fehérje és ehhez 13-14 % zsír arányt. Az ennél több fehérje bevitele megváltoztathatja a testarányokat, hirtelen növést okozhat és károsíthatja a vesét. Célszerű fülvédőben etetni, hogy ne tapadjon ételmaradék a fülére. Állatos boltokban kapható magas peremű, úgynevezett „spánieltál”, ami szintén segíti a fülek tisztán, szárazon maradását evés, ivás közben. Túl mohón evő kutyusnak jó megoldás a belsejében dudorokat tartalmazó „habzsolásgátló” tál.

spániel fülvédőben
Etetéskor érdemes óvni a füleket a szennyeződéstől

Ápolása, kozmetika

Fogápolás

A fogköves, fogak sok bajt tudnak okozni a kutyának. Rossz lehelet, ínygyulladás, rágás nehézsége, fájdalom, gyulladásos góc alakulhat ki. Ha már kialakult a fogkövesség, akkor az állatorvos altatásban végez ultrahangos és manuális fogkő eltávolítást. Egyes kutyakozmetikusok is végeznek fogkő eltávolítást, egy másik fajta ultrahangos készülékkel, altatás nélkül. Ennek a hatásfoka alacsonyabb lehet. Kicsi kortól célszerű hozzászoktatni a kutyust, a rendszeres fogápoláshoz. Lehet kapni kimondottan kutyafogkefét és fogkrémet, de egy pici gyereknek való fogkefe is megteszi. Emberi fogkrémet viszont ne használjunk! Állatos boltokban kaphatók különböző fogápoló rágókák. Ezek teljesen megelőzni nem, inkább csak lassítani tudják az újabb fogkőképződést, de tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek nem egészségesek a kutya számára – pl. a préselt, színezett, vagy fehérített bőrcsontok, cipőcskék, snackek és egyebek. Jobb megoldás a natúr, kezeletlen, csak levegőn szárított állati fejbőr, birkaláb és egyéb természetes rágcsálni valók. Léteznek kifejezetten fogápolásra tervezett, általában kis tüskékkel ellátott rágó játékok, illetve ételbe keverhető étrendkiegészítők, melyek kissé megváltoztatják a nyál kémiai összetételét, ezzel gátolják a plakkok képződését, illetve fellazítják azokat. Ezek is jó választásnak bizonyulhatnak. Rágcsálásra, fogápolásra nem ajánlott a szarvas, vagy őz agancs darab, illetve a teniszlabda. Mindkettő mechanikusan nagyon koptatja a fogzománcot. Helyettük sokkal jobb megoldás a közepes, vagy nagyobb méretű kávéfa rágóbot, amely nem törik szilánkosan, legfeljebb csak kisebb forgácsokat tud lerágni róla a kutyus, de jól kielégíti a rágcsálási igényét és ápolja a fogakat is. 

cavalier rágókával
A megfelelő fogtisztító rágókával csökkenthető a fogkő képződés

Fésülés

Gondozása elég egyszerű. Az újszülött kutya szőre rövid, sima, nagyon selymes. A fiatal kutyus szőre gyorsan nő, puha, enyhén hullámos, bolyhos. Csak később, a kölyökszőr levedlése után lesz hasonló a felnőttekéhez. Körülbelül 1,5–2,5 éves korra alakul ki a fajtára jellemző, gyönyörű, hosszú, zászlós bunda. A kölyök szőre még nem igényel különösebb gondozást, de érdemes már ekkor játékosan hozzászoktatni a fésüléshez, keféléshez, hogy később ne kelljen közelharcot vívni vele. A felnőtt kutyát legalább hetente 3-4-szer, de igény szerint (pl. vedléskor, erdőjárás után) akár többször is keféljük, fésüljük át alaposan, ezzel nagyban csökkenthetjük a filccsomók képződésének veszélyét. Évente kétszer váltja a szőrét. Az érett, elöregedett szőrszálak kihullnak. Ezt a folyamatot meggyorsíthatjuk a rendszeres szőrápolással. Főként a lakásban tartott kutyák több-kevesebb mértékben, folyamatosan hullathatják a szőrüket, ez természetes jelenség. Az ápolatlan szőrben bent maradnak az elhalt aljszőr szálak, amelyek összetömörödnek, filcesednek, csomósodnak és meggátolják a bőr szellőzését, ezzel annak megbetegedését okozhatják. A jó minőségű szőrzetből száradás után a sár magától is kipotyog, illetve könnyedén kikefélhető. Csak ritkán kell fürdetni. Nyírása, trimmelése tilos! (A fül belső felén, a hallójárat körül, illetve a talppárnák között kissé megritkítható a nagyon túlnőtt szőr, de máshol nem.) A géppel lenyírt, majd újranőtt szőr elveszítheti eredeti szerkezetét, szigetelő képességét, ami nyáron hűvösen, télen melegen és szárazon tartaná a kutyát. Nem véd a hőmérsékleti szélsőségektől, túlmelegedéstől, leégéstől, rovarcsípéstől, éles tárgyaktól. A fedőszőr lassabban nő, mint az aljszőr, ami gyakran vattaszerű, gyapjas. Csomósodik, filcesedik, nehezen fésülhetővé válik, magába szívja a vizet, nehezen szárad, nem szellőzik, befülledhet, gombásodhat, eláll a testtől, nem tükrözi a fajtajelleget és ugyan úgy hullik, mint nyírás nélkül.

Fürdetés

Alapelv, hogy lehetőleg minél ritkábban fürdessük samponos „nagymosással” a kutyát, hogy megmaradjon a bőr védelmét, rugalmasságát is biztosító faggyúréteg. Legfeljebb 3-4 havonta, de még inkább csak akkor, ha nagyon szükséges (nagyon piszkos, büdös, belefeküdt valamibe, kiállításra készül, stb). A sampon nélküli, sima vizes öblítés, áttörlés, illetve csak bizonyos testtájak ( posi, kuki környéke, mancsok) gyors lemosása sűrűbben sem ártalmas. Ne engedjük tele a kádat, hanem folyóvízben fürdessük a kutyát, különben túlságosan felázik a bőre és a kosz is visszakerül rá. A kádba tegyünk csúszásgátlót, hogy stabilan álljon a kutyus. Az előzetesen kifésült, benedvesített szőrre tegyük a felhígított sampont. Célszerű megfelelő kutyasampont, legfeljebb bébisampont használni. Ügyeljünk rá, hogy ne menjen bele a kutya szemébe, hallójáratába! Nagyon alaposan öblítsük ki a szőrt! Ne legyen túl meleg a víz (könyökünkkel próbáljuk ki a kellemes hőfokot)! Ha szükséges, használjunk kifejezetten kutyák számára készült szőrkondicionáló balzsamot. Még a kádban nyomkodjuk ki a szőrből a vizet. Hagyjuk, hadd rázza meg magát, ezzel is sok víz távozik. Törölközővel töröljük át, de ne dörzsöljük, inkább nyomkodjuk, lapogassuk, itassuk fel a vizet. Így nem törnek meg a hosszú szőrszálak. (Nagyon jók a víz leitatására a mikroszálas törölközők.) Ne használjunk túl forró hajszárítót! Alaposan szárítsuk meg a szőrt, különben könnyen befülledhet.

Szemkörnyék tisztítása

Papír zsebkendővel, vattapamaccsal, vagy sminkeltávolító koronggal célszerű naponta megtörölni a szem környékét. Ha a szőr elszíneződött, akkor használhatunk bórvizet, vagy állatos boltokban kapható egyéb szemkörnyék tisztító folyadékot. Alulról felfelé, a szemzúg irányába haladva törlünk, hogy ne kenjük szét az elszíneződést. 

Fül tisztítása

A hallójárat körül ollóval eltávolíthatjuk a túl sűrű szőrt, ezzel segítve annak szellőzését. Az egészséges fület egyebekben nem piszkáljuk, mert magától tisztul. Célszerű viszont hetente megnézni, nem csomósodott-e össze a hallójárat körül a szőr, nincs-e váladékozás. Ezt az ujjunkra tekert száraz, illetve bórvizes, vagy egyéb fültisztító folyadékkal átitatott gézdarabbal, vagy papír zsebkendős óvatos törléssel ellenőrizhetjük. Érdemes ilyenkor bele is szagolni a fülbe. Pici „fülszag” természetes. Ha erős a szaga, vagy kimondottan bűzös, esetleg barnásvörösen váladékozik, vagy a kutya gyakran rázza, vakarja, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz. Lehet akár toklász, atka, fülgyulladás, gombásodás, allergia, stb. Ezek mindegyike orvosi ellátást igényel. Tilos fültisztító pálcával, csipesszel, egyéb hegyes eszközzel a fülbe nyúlni, mert komoly sérülést okozhatunk! Toklász szezonban érdemes fülvédőben sétáltatni, hogy megelőzzük a toklász fülbe kerülését, ami nagy fájdalmat okoz és azonnali orvosi ellátást igényel. 

Karomápolás

Amennyiben a séták, játék alkalmával nem kopik le megfelelően a karom, illetve a mellső lábakon a „hüvelykujjról” időnként le kell vágni. A karom szaru anyagába mélyen benyúlik a vérér, ezért ügyelni kell arra, hogy vágáskor nehogy megsérüljön. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább bízzuk a karomvágást állatorvosra, vagy kutyakozmetikusra.

Bűzmirigy

Több fajtára, így a cavalierre is jellemző a bűzmirigy gyakori túltelítődése, így ezt érdemes legalább negyedévenként orvossal ellenőriztetni.

kutyafésűk
Ajánlott eszközök

Fajtabetegségek

Átlag élettartamuk optimális tartás mellett 12-16 év. "Általában" nem beteges fajta, füle, bűzmirigye, szeme érzékeny lehet, de előfordulhat táplálék, vagy környezeti allergia, különböző tumorok, egyéb, nem örökletes betegségek. A tumorok főként az idősebb, ivaros kutyákban. Nagy részük megelőzhető a megfelelő időben történt ivartalanítással. Laborvizsgálatoknál figyelni kell, mert a cavalierek egy részénél a trombocyták egy hányada nagyobb méretű az átlagnál, és ha automata géppel történik az elemzés, akkor azok nem mindegyike tudja ezt és vagy a fehérvérsejtekhez, vagy a vörösvértestekhez sorolja, így egy fals értéket ad. Az orvos írja rá a kísérő levélre, hogy cavalier a fajta. Ez a jelenség semmilyen élettani problémát nem okoz.

Örökletes betegségek 

A fajtánál előfordulhatnak örökletes betegségek. Ezek elég gyakoriak a fajtában és különböző mértékben, az enyhétől a nagyon súlyosig érinthetik a kutyust. Általában 1-2 éves kor előtt nem nagyon jelentkeznek, csak később, vagy ha már korábban is, akkor ott már nagy gond lehet. Van, amire létezik megbízható, DNS szűrés, van, amit csak műszerrel, például ultrahanggal, röntgennel, MRI-vel lehet kimutatni. A DNS alapon nem vizsgálható betegségek esetében sajnos a műszerrel szűrt szülőknek is lehet beteg kölyke, mert a szűrés csak a pillanatnyi állapotot mutatja és lehet, hogy csak később jön elő a tünet, vagy  kutya hordozó és soha nem fog tüneteket produkálni, de ettől még örökíti a betegséget. 

Amennyiben a jövendő gazdi lelkiismeretes, jó tenyésztőtől vásárol kiskutyát, akkor ezen betegségek előfordulási kockázata kicsi. 

 • Chiari és syringomyelia - agyat, gerincvelőt érintő idegrendszeri megbetegedés (CM/SM), 
 • epilepszia (EPI)*
 • degeneratív myelopátia - gerincvelői idegsejtek nyúlványainak és azok burkainak elfajulása (DM), 
 • nyákos középfülgyulladás (PSOM) 
 • mitrális szívbillentyű elégtelenség (MVD) 
 • alkalomszerű mozgászavar, izomgörcs (EFS) 
 • örökletes szürkehályog (HC)
 • progresszív retinasorvadás ( PRA)
 • göndör szőr/száraz szem szindróma (CC/DE) 
 • izomsorvadás (muszkuláris disztrófia) (MD) 
 • térdkalácsficam ( patella luxatio) (PL)* 
 • egyéb örökletes betegségek.

(*Az epilepszia, a patella luxatio és a diszplázia lehet öröklött, vagy szerzett, ami balesetből, tartási hibából is adódhat – pl. fiatal kori tartós lépcsőztetés, bútorokra fel-le ugrálás, megerőltető mozgatás, illetve nem ideális összetételű táplálék.)

kölyök spánielek
Megbízható tenyésztőtől vett kiskutya nagyobb eséllyel lesz egészséges és hosszú életű

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A kutya szeretetet, rendszeres gondozást, foglalkozást, orvosi ellátást igénylő, önálló személyiséggel, akarattal, igényekkel rendelkező, érző lény. Jó barát, társ, a gyerekek kiváló játszópajtása, de NEM játékszer, amelyet megunva a sarokba lehet dobni! A kiskutya vásárlása felelősségteljes döntés, mert 10-15 évig rendszeres kiadást jelent a táplálása, gondozása, orvosi ellátása, valamint napi feladatot a sétáltatása, foglalkoztatása, tisztán tartása, etetése. Cserébe rendíthetetlen hűséggel, vidámsággal, óriási és őszinte szeretettel hálálja meg a gondoskodást. A jó tenyésztő rendszeres orvosi ellenőrzéssel, védőoltásokkal, egészségügyi szűrésekkel, kiváló minőségű táplálékkal, megfelelő élettérrel, gondozással, foglalkoztatással óvja kutyái testi, lelki egészségét. Egészséges, szűrésekkel, tenyészszemle és esetleg kiállítási minősítéssel rendelkező szülőktől származó, az életkoruknak megfelelő védőoltással, féreghajtással, regisztrált azonosító chippel ellátott, 10-12 hetesnél nem fiatalabb, törzskönyvezett kölyköket ad el, tenyésztői garanciával, szerződéssel. (A kölyöknek 10-12 hetes koráig az anyja és a testvérei mellett a helye, hogy megfelelően szocializálódjon.) A törzskönyv (származási lap) nem csak a kiállítási, tenyésztési célra vásárolt kiskutyának kell, hanem a hobbi célból, családi kedvencként tartottnak is elengedhetetlen okmánya. A törzskönyv nem jelentős tétel a kölyök árában, de igazolja a kölyök származását, fajtatisztaságát, és tükrözi a tenyész koncepciót. A körültekintő gazdijelölt érdeklődik több tenyésztőnél, vagy akár meglátogat néhány kennelt, kutyakiállítást, és tájékozódik a fajta csoportokban, megbízható honlapokon, mielőtt kiválasztja álmai kiskutyáját, akire gyakran akár 1-2 évet is várni kell. Aki nem tud, vagy nem akar sok pénzt kiadni egy tenyésztőtől vásárolt, törzskönyvezett kiskutyáért, az érdeklődhet a spániel mentésnél, illetve egyéb menhelyeken is, ahol időnként található – általában – felnőtt egyed, akik rendszerint szaporítótelepekről kidobott, de még egy esélyt megérdemlő kutyusok. Amikor a kölyök cavaliert hazavisszük, nagyon gyorsan belopja magát a szívünkbe szépségével, bájával, kedvességével. Hamar teljesen családtaggá válik. Sokan humanizálják és a kisgyermekükként kezelik, mindent megengednek nekik. Aztán később, jöhetnek a problémák. A kutya akaratos, makacs, szófogadatlan lehet ritkán, de akár ételféltés, játékféltés is előfordulhat. A gazdi pedig értetlenül áll a történtek előtt, hogy a cuki kiskutya idővel hisztis házisárkánnyá válik. Ami kicsi korban aranyosnak, viccesnek tűnik, az később nagyon zavaróvá válhat. Már kicsi kortól nagyon következetesen kell nevelni, szabályokat felállítani és azokat meg is követelni. Ami szabad, az mindig szabad, ami tilos, az mindig, minden családtagnál legyen tilos! Amilyen viselkedést eszünkbe sem jut elnézni például egy dobermannak dobermannak, rottweilernek rottweilernek, azt ne engedjük meg egy spánielnek sem! Az ésszerű korlátok nem csökkentik a kutya szabadságát, és nem érzi úgy, hogy kevésbé szeretjük, hanem fogódzót nyújtanak neki. A kutyának - fajtától függetlenül – erős, határozott vezetőre, irányítóra van szüksége. Gyenge, következetlen gazdi mellett elbizonytalanodik, és hamar úgy érzi, neki kell irányítania. Ez nem megengedhető. Ha igazán szeretjük a kutyánkat, akkor tiszteljük meg azzal, hogy engedjük kutyaként élni és viselkedni, a megfelelő keretek között. Nem mindig az a legjobb a kutyának, amit mi annak gondolunk.

Kölyök érkezése

Legjobb, ha a kölyök érkezésének időpontjára már beszerzünk néhány alapvető dolgot. A tenyésztővel való megbeszélés alapján előre vásároljunk neki a már megszokott tápjából, hogy az esetleges azonnali váltással ne terheljük a szervezetét. Ha mindenképpen váltani szeretnénk, akkor is várjunk 1-2 hetet, amíg a kölyök megszokja az új helyét és családját. Vásároljunk neki etető és itató tálakat, a hozzá illő méretben. Ezek készülhetnek műanyagból, fémből, vagy kerámiából. Lényeg a könnyű tisztíthatóság, illetve nem árt, ha a tálak elég nehezek ahhoz, hogy a kutyus ne tudja azokat felborítani. Szerezzünk be a kicsi számára kényelmes, puha, jól mosható fekhelyet. Tapasztalataim szerint kedvelik azokat az ágyakat, amelyeknek pereme van. Erre szívesen teszik a fejüket. Nem érdemes nagyon drága, cicomás, vagy túl világos színűt venni, mert az ágy „fogyóeszköz”, nem örökös darab. Könnyen koszolódik és „meg is rágódik”. Nyakörv, vagy hám kell a kölyöknek? Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A kezdeti időszakban mindenképpen praktikusabb a megfelelő méretű nyakörv-póráz kombó. Ezzel sokkal könnyebb irányítani a kutyust, mint a hámmal. Valamint a könnyű nyakörvhöz is könnyebben hozzászoktatható, mint a hámhoz. Ha később hámmal szeretnénk sétáltatni, akkor vagy puha, mellényes típust, illetve Y, X, vagy H alakút válasszunk. A norvég, a nyerges és a belépős hámok nem túl jók, mert ugyan könnyű feladni őket a kutyára, de gyorsan ki is tudnak lépni belőlük, és akadályozzák a lapocka és a felkar szabad mozgását. A hámok hátránya még, hogy alattuk könnyebben csomósodik a szőr. Pórázból a kb. 120-160 cm hosszú, a kutyus méretéhez arányos, erős karabinerrel ellátottat érdemes beszerezni. Anyaga – akárcsak a nyakörveké – lehet színes heveder, vagy puha, természetes bőr. Flexi pórázt lehetőleg csak nagyobb, már szépen sétáló kutyánál használjunk. A kutya nyakörvére célszerű egy könnyű bilétát tenni, amire rágravíroztatjuk a telefonszámunkat, hogy egy elveszés esetén a megtaláló könnyen elérjen bennünket. Kutyás boltból szerezzünk be néhány játékot. Olyanokat, amelyeket nehéz szétrágni, illetve könnyen tisztíthatók. A gyermek régi plüssmacija nem jó választás, mert a kutyus könnyen szétszedi és a leeső darabokat illetve a tömőanyagot nagy valószínűséggel meg is eszi, ami akár bélelzáródást is okozhat. A tenyésztővel egyeztetve megvehetjük az ápoló eszközöket (félkemény sörtekefét, közepes méretű, hajlított fogú drótkefét,más néven tükrös kefét, kétféle sűrűségű fogakkal ellátott fémfésűt, kutyasampont, jó nedvszívó törölközőt, stb.) Tegyük kutyabiztossá a lakást! Pakoljunk el – vagy feljebb – minden olyan holmit, amit nem szeretnénk, ha áldozatául esne a tűhegyes kis kutyafogaknak. (cipők, földön lévő táskák, ruhadarabok, könyvek, stb.). Fontos, hogy a kutyus ne tudjon hozzáférni számára veszélyes dolgokhoz, helyekhez sem, például forró vasaló, elektromos vezetékek, nyitott lépcsők, tisztítószerek, stb. Hasznos dolog egy szobakennel, illetve nagyobb méretű fém ketrec, amibe akár a fekhelyét, plédjét, játékát is betehetjük és kezdetektől beszoktathatjuk a kutyust. Ez a hely legyen a nyugalom, a pihenés, vagy a csendes egyéni játék színtere, ahol biztonságban érzi magát az eb. Az utazáshoz szükséges dolgok köre attól függ, hogy mivel utazunk gyakrabban. Autóbuszon, vonaton történő utazáshoz szükségünk lesz egy könnyű, textil hordozóra, amit akár össze is hajtogathatunk, ha kiszálltunk a járműből. Minden esetben vigyünk magunkkal vizet és egy praktikus, összecsukható szilikon tálkát. Hol utazzon az autóban a kutya? Legtöbb gazdi szívesen utaztatja a kutyát az anyós ülésen, az ölében, vagy a hátsó ülésen, szabadon, vagy a mostanában nagyon divatos, nyitott kutyaülésben. Egyik sem jó megoldás egy esetleges nagy fékezés, vagy baleset esetén, mert a kutya tehetetlenül előrezuhanva súlyos sérüléseket szenvedhet és okozhat. Legjobb megoldás zárt – lehetőleg fém – ketrecben, a hátsó ülésen, fixen rögzítve, vagy a ketrecet a csomagtérben elhelyezve szállítani. Nagyon nyugodt, nem ugrálós kutyát esetleg szállíthatjuk az anyósülés előtti lábrészben, a padlón fektetve. A cavalier kölyköt 8 hetes kora után – optimálisan 10-12 hetesen – hozzuk el a tenyésztőtől. Eddigre az alapimmunizálása és az azonosító chip beültetése már megtörtént. Ezt az oltási könyvében ellenőrizhetjük. A tenyésztő és az állatorvos ad tájékoztatást arról, hogy mikor, melyik oltást kell beadatni a kicsinek. Az első hetek feladata a kölyök megismertetése a családdal, lakással, a helyéhez, ketrecéhez, hordozójához, fésűhöz/keféhez szoktatás, neve megtanulása, szobatisztaságra nevelés, néhány alapvető vezényszó elsajátíttatása (nem, tiéd, ülj, hozzám, stb.). Mindezt játékosan, nagyon sokat dicsérve a kicsit. A szobatisztaságra nevelés jó esetben már a tenyésztőnél megkezdődik és az új gazdinál fejeződik be. Ne várjuk el a 9-12 hetes kölyöktől, hogy szobatiszta legyen, mert nem képes rá. Célszerű kialakítani egy napi rutint és figyelni a jeleket is, amikor készülődik. Ez megkönnyíti a szobatisztaságra nevelést. Ki kell vinni minden evés után, ivás után, alvás előtt és után, játék után, foglalkozás után, egyedüllét után, és úgy általában is minden után. Ez napi legalább 7-8 kimenés, de inkább több. Lehetőleg mindig ugyan arra a helyre vigyük, ahol érzi a saját székletének, vizeletének a szagát. Ha éppen produkál a kijelölt helyen, adjuk ki a vezényszót és nagyon dicsérjük meg. A későbbiekben, jó esetben már a vezényszó kiadása is a dolga elvégzésére ösztönzi. Ha a lakásban végzi el a dolgát, akkor annak helyét nagyon alaposan takarítsuk fel és szagtalanítsuk, így elkerüljük, hogy a szag miatt visszajárjon ugyanarra a helyre, és ismét ott végezze el a dolgát. Általában 5-6 hónapos kora körül lesz érett a szobatisztaságra. Van, amelyikük még később, de van, amelyik előbb - ez kutyusfüggő. A szobatisztaságra nevelést a kutyapelus gyakran csak hátráltatja, bár van, akinek bevált. Ha megszokja, nehéz leszoktatni róla, mert nem fogja érteni, hogy eddig pisilhetett a lakásban (a pelusra), aztán meg miért nem? Ahol nincs kert, ahová - minden oltás megkapásáig + 2 hét - ki lehet vinni, ott esetleg szükséges, de nem ideális megoldás. Úgy tudjuk leszoktatni róla, hogy napról napra kijjebb húzzuk a pelust, végül a bejárati ajtón kívülre kerül. Ha féltjük a szőnyeget, parkettát, akkor a szobatisztaság eléréséig ne engedjük be a kiskutyát ezekbe a helyiségekbe. Három feltétele van a szobatisztaság elérésének. 1.) Meg kell érnie a vizeletkiválasztó szerveinek és az agyának arra, hogy bizonyos ideig vissza tudja tartani a szükségleteit. 2.) Nagyon sűrűn ki kell vinni. 3.) Sok-sok türelem a gazdi részéről!! Nagyon-nagyon meg kell dicsérni, ha kint végezte el a dolgát – esetleg egy kis juti is mehet. Viszont csak akkor szidjuk le, ha éppen tetten értük, amint bent ment ki. 1 perccel később már nem hatásos, mert nem köti össze a szidást és a tócsát/kupacot. (Az orrát beleütni tilos!)

anyakutya kölykével
A kicsiknek 10-12 hetes korukig anyjuk mellett van a helyük

Tenyészet

Gubacsi Anita vagyok, a Redstone Cavalier kennel tulajdonosa. Korábban is voltak a családunknak hobbi kutyái, de kb. 10 éve fordultak komolyra a dolgok, amikor a gyermekeim már felcseperedtek és újra kényeztni való „babára” vágytam. Hosszas keresgélés, tájékozódás, olvasgatás, nézelődés után a cavalier fajtára esett a választás. Elis, a kis szuka Szlovákiából érkezett hozzám és nyomban elrabolta a szívemet. Lenyűgözött, hogy egy ilyen pici kutyus milyen hatalmas, szeretettel teli szívvel van megáldva. Elis gyorsan cseperedett és szép kiállítási eredményeket ért el. Az egyik nemzetközi kiállításon beleszerettem egy Lengyelországból érkező nagyon szép kis kanba. Hamarosan meglátogattuk őt. Így érkezett meg az első alom, és indult el kis családi kennelem a tenyésztés rögös és izgalmas útján. Mára a fajtát szerető barátnőimmel együtt egyre tudatosabban és szenvedélyesen keressük, kutatjuk a világban elérhető legegészségesebb vérvonalakat és boldogok vagyunk, amikor időnként egy-egy új családtaggal bővül a Redstone kennel. Így érkezett Írországból, Szlovákiából és Csehországból is tenyészkutya, és többször mentem külföldre egy-egy ígéretes fedeztetésért. Célom, a minőségi tenyésztés, hogy kiváló külleműek, idegrendszerűek, habitusúak és egészségesek, genetikai betegségektől is mentesek legyenek a tőlem kikerülő kutyusok. Ezért ragaszkodom a szűrővizsgálatokhoz a tenyészpár kiválasztásakor is. A kicsik új gazdijaival folyamatosan tartom a kapcsolatot. Bármikor kereshetnek problémáikkal, örömükkel, bánatukkal. Igyekszem tanácsot adni, átsegíteni őket a nehézségeken, maximális szakmai és emberi támogatást adni telefonon, mailben, vagy akár személyesen is. Kennelemből törzskönyvvel, mikrochippel, életkornak megfelelően megkezdett oltási programmal, tenyésztői szerződéssel, számlával, rengeteg tanáccsal ellátva, jól szocializált kiskutyák kerülnek az új gazdihoz. 

cavalier tenyésztő kutyájával
Az igazi tenyésztő nyomon követi kiskutyái sorsát és szívesen segít a gazdiknak amiben csak tud

Gyakran ismételt kérdések

igen. Ezek a  kutyák tökéletes társai a gyerekeknek.

Igen. Gyorsan és szívesen tanulnak.

Nem jellemző.

Készült Ambrus Csilla, Wuscher Márta, Szandi Györgyné, Dennis Homes anyagainak felhasználásával. 

A bemutatót Szandi Györgynének és Gubacsi Anitának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Célom, a minőségi tenyésztés, hogy kiváló külleműek, idegrendszerűek, habitusúak és egészségesek, genetikai betegségektől is mentesek legyenek a tőlem kikerülő kutyusok.
Image Description
Gubacsi Anita — Redstone Cavalier