Airedale terrier
FCI fajtacsoport
Terrierek
Magasság
56-59
Súly
20-25kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Drót
Szín
Fekete-cser
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Airedale terrier

Airedale terrier hazája Anglia, az Aire folyó sziklás-hegyes vidéke. Alapvetően vadászatra tenyésztették, de igen sokoldalú kutyává vált, munka-, házőrző-, családi kutya.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Airedale terrier története

Yorkshire grófság Aire folyója a legelőkkel tarkított Pennine-hegységben ered, és egy szénben gazdag iparvidéken, az Aire völgyében folyik tovább, majd az Ouse-ba torkollik, utolsó 60 kilométerén hajózhatóvá szélesedve. Az itt élő bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedőknek olyan egyszerű, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szüksége, melyet bármilyen célra megbízhatóan alkalmazhattak, mely egyaránt volt kiváló vadász szárazon és vízen, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A fajta kialakítása során valószínűleg felhasználták többek között az Otterhoundot, a <strong>Bullterriert Bullterriert, az Old English terriert, sőt talán a Gordon szettert Gordon szettert is, színe és apportkészsége miatt. Idővel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutyaállomány, és a kialakulóban lévő, sokoldalú és megbízható új munkakutya egyre távolabbi tájakon is hívekre talált. Sokáig egyszerűen working vagy waterside terriernek hívták, de a grófságban fekvő Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsőként dr. Gordon Stadles nevezte Airedale terriernek, 1878-ban. Az Aire völgyében 1864-ben tartották az első kutyakiállítást, a Kheighly Agricultural Show keretében, külön osztállyal a "broken-haired" terriereknek. Itt szerepelt egyelőre waterside terrier néven. A Kennel Club 1886-ban már Airedale terrierként kezdte törzskönyvezni a fajtát. A fajta "ősapjának" Rattlert tartják, akinek Airedale Jerry nevű fia még nála is nagyobb hírnévre tett szert, ő volt Ch. Cholmondeley Briar, az első CC-t elnyerő Airedale terrier apja.

Airedale terrier őrző-védő gyakorlás
Az Airedale terrierek bármilyen munkában megállják helyüket

Külleme

Az Airedale terrier a legnagyobb terrier fajta, a terrierek királyának is nevezik őket.

Elegáns megjelenésű, erős, arányos testalkatú, meglehetősen kompakt kutya. 
Fej és koponya: A koponya hosszú és lapos, a fülek között nem túl széles. Feje arányos, stop alig észrevehető. Az arcorri rész jól kitöltött. Az alsó és felső állkapocs izmos és erőteljes. Az ajkak zártak, az orr fekete. 
Szemek: Sötét színűek, kicsik, nem kidülledők. Intelligenciát, határozottságot tükröző tekintet. 
Fülek: V-formájúak, oldalt hordottak, kicsik, de a kutya méretével arányosak. A fül törésvonala szorosan a koponyavonal fölött található. Teljesen lelógó vagy túl magasan tűzött fülek nem kívánatosak.
Harapás: Erőteljes fogak és állkapocs. Ollós harapás, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Izmos, átlagos hosszúságú és erősségű, fokozatosan megy át a vállakba, lebernyeg nélküli.
Mellső rész: A váll hosszú, jól hátra nyúlik és ferdén elhelyezkedő. A lapocka lapos. A mellső végtagok teljesen egyenesek, jó csontozatúak. A könyök szabadon dolgozik a vállnál.
Test: A hát rövid, erőteljes, egyenes, nem laza. Az ágyék izmos. A bordák jól íveltek. 
Hátulsó rész: A comb hosszú és erőteljes, jól izmolt lábszárral és jól szögelt térdízülettel, mely sem kifelé, sem befelé nem fordul. Mélyen elhelyezkedő csánkízületek, melyek hátulról nézve egymással párhuzamosak.
Mancsok: Kicsik, kerekek és kompaktak, jól fejlett talppárnákkal, jól ívelt lábujjakkal, sem kifelé, sem befelé nem fordulnak.
Mozgás: A végtagok egyenesen előre nyúlnak. A mellső végtagok szabadon és párhuzamosan az oldalakkal mozognak. Szemből nézve a mellső végtagok a front egyenes vonalának folytatásai, miközben a mancsok ugyanolyan távolságra vannak egymástól, mint a kék könyök. A tolóerőt a hátulsó végtagok biztosítják.
Szőrzet: Kemény, sűrű és drótos, nem olyan hosszú, hogy bozontosnak tűnjön. Sima és laposan a testhez simuló. A fedőszőrzet kemény, drótszerűen merev, az aljszőrzet rövidebb és puhább. A legkeményebb szőr csavarodik vagy enyhén hullámos. Göndör vagy puha szőrzet felettébb nem kívánatos.

Airedale terrier megjelenése
Airedale terrier kiállítási pózban

Jelleme

Az Airedale terrier sokrétű használatának köszönhetően számtalan jó tulajdonsággal rendelkező fajta.
Figyelemfelkeltő, elegáns megjelenésük, intelligens tekintetük, nyugalmat, határozottságot áraszt, mindenfajta agresszió nélkül. Manapság leginkább családi kutyaként találkozhatunk velük, hiszen kifejezetten család centrikus, gyerekbarát, társaság kedvelő kutyák. Kimondottan igénylik az ember közelségét, ezért kizárólagos kinti tartásra nem ajánlott. Cserében engedelmes, kedves, okos kutya válik belőlük. A családból való kirekesztésük engedetlen, szökős, környezetében romboló, neveletlen kutyát eredményez. 
Egyik jellegzetességük, hogy igazi bohócok és örök gyerekek, a kor szinte nem is látszik rajtuk. Egy Airedale mellé nem árt némi humorérzékkel is rendelkeznünk, hiszen folyton megtréfálnak ezek az intelligens, mindig gondolkozó kutyusok, mosolyt és nevetést csalva az arcunkra. Viszont ez a bohókás kedves külső igencsak megtévesztő lehet bizonyos esetekben, ugyanis nagyon kemény házőrzők, a gazdájukért, családjukért tűzön-vízen keresztül mennének és az életük árán is megvédik őket. Nem hiába használják őket őrző-védő kutyaként is. Szerencsére eredeti "szakmájukban" is találhatunk még számos fajtabelit, hiszen vadászösztönük sem sokat kopott az évszázadok során. Mivel viszonylag magas mozgásigényű fajtáról van szó és a fejüket is örömmel használják érdemes elgondolkozni a gazdiknak azon, hogy valamilyen közös tevékenységet végezzenek kutyájukkal, amit mind a ketten élvezettel űznének. Legyen az akár egy munkavizsgára való felkészülés, vagy nyomkövetés, mantrailing, de akár még a terelésben is kipróbálhatók. 
Kiemelkedően jó alkalmazkodó képességük lehetővé teszi, hogy ha lehetséges bárhová kövessék a gazdájukat, egy jól nevelet Airedale minden körülmények között illedelmes, nyugodt magatartást tanusít. 
Esetükben fontos a korai szocializáció, amit azzal hálálnak meg, hogy más állatokkal is gond nélkül együtt tarthatók.

Az Airedale terrier nagyon játékos kutya
Örök kölyök kutyák

Fajtabetegségek

Az Airedale terrier alapvetően örökletes betegségektől mentes és ahhoz hogy ez így is maradjon, a tenyésztőknek minden tenyésztésbe vont egyed esetében illő diszplázia szűrést végezni.
Mivel az Airedale közepesen nagy termetű, gyorsan növő fajta, ezért 1-1.5 éves korukig kifejezetten oda kell figyelni a koruknak, igényeiknek megfelelő mozgatásra, tehát nagyon fontos, hogy ne terheljük túl az ízületeket, a megfelelő és minőségű mozgás biztosításával. 
Az Airedale terrier gyomra különösen érzékeny, ezért oda kell figyelni a helyes táplálásra.

Airedale terrier falka
Csapatban szép az élet

Ápolás, kozmetika

Drótszőrű fajta, szőrét nagyon minimális mértékben hullajtja, nem vedlik. Szőrük két rétegből áll egy puhább aljszőrből és a drótos fedőszőrből. Az elhalt szőrszálakat 3-4 havonta, trimmelés útján kell eltávolítani. Emellett folyamatos otthoni ápolást is igényel, hogy a fej és lábszőrük ne filcesedjen, csomósodjon be. 
A nyírás nem ajánlott ennél a fajtánál, mivel a nyírás során az elhalt szőrök töve nem kerül eltávolításra, ami bőr irritációt és akár ekcémát is okozhat, valamint a szőr minősége, megjelenése is romlik. A trimmelés során a szőr és a bőr is tisztul ezért gyakori fürdetést nem igényel.  A fülek tisztán tartására viszont oda kell figyelni, mivel a lebicsakló fül könnyen befülledhet. A karmaikat megfelelően koptatják ha lehetőségük van kemény felületen (pl betonon) járni. Ellenkező esetben a trimmelések során érdemes karom vágást is kérni.

Airedale terrier fiatal kan
Ez a fajta tapasztalt gazdát igényel

Airedale terrier nevelése

Ahogy fentebb már említésre került, ez a fajta kiemelkedően intelligens, jókora terrieres makacssággal és önfejűséggel ötvözve, ezért kezdő kutyásoknak nem kifejezetten ajánlott, nevelésük tapasztalatot igényel. Meg kell találni az egyensúlyt, konzekvenciát a nevelésük során, szabályok felállításával, kellő szigorral, de nem túlzott erőszakkal, mert az a makacs jellemüket hozza leginkább felszínre. De sok szeretettel és bizalommal csodálatos kutya válik belőlük, harmonikus, idillikus kutya-gazda kapcsolattal. Kiképzése során figyelembe kell vennünk, hogy egy öntudatos, gondolkodó, nagyon okos fajtáról van szó, aki nem jól viseli a monotonitást, a feladatok hosszas ismételgetése hamar unalmassá válik a temperamentumos, tanulékony terriernek. Mozgásigényük nagy, ámbár nem extrán kiemelkedő, így olyan gazdiknak ajánlott akik aktívabb, sportosabb, természetközelibb életvitelt részesítenek előnyben.

Kölyök vásárlásánál mire figyeljünk?

Szerencsére menhelyi vagy utcán kóborló egyeddel csak nagyon ritkán találkozhatunk, de sajnos szaporítók ennél a fajtánál is jelen vannak a piacon, így figyeljünk oda, hogy csakis biztos helyről, tenyésztőtől vásároljunk kiskutyát. Egy jó tenyésztőnél bizony várólista is van, így érdemes legalább egy fél, vagy egy évvel előre tervezni, felvenni a kontaktot a kiszemelt tenyésztőkkel, amennyiben tényleg jó helyről szeretnénk vásárolni. Fontos a személyes találkozás, ahol a tenyésztő megmutatja kutyáit, a leendő szülőket, életkörülményeiket. A minimum ami elvárható a kiskutya átadásánál:
Törzskönyv megléte, oltási könyv - legalább 2 féreghajtással, koruknak megfelelő oltással (mely egy 8-10 hetes kiskutya esetében 2 oltást jelent) -, chip, szerződés.
Egy jó tenyésztő az összes tőle származó kiskutya sorsát nyomon követi és a gazdik rendelkezésére áll ha bármilyen kérdés felmerül a tartással, neveléssel, egészséggel kapcsolatban.

Airedale terrier kölykök
Airedale terrier kölykök

Airedale terrier tenyészet

Kőszegi Laura vagyok, a Regia Lordale Airedale terrier kennel alapítója.
A fajta iránti szeretet már gyermekkoromban kezdődött, az első Airedale kutyámmal akivel együtt nőttem fel. Ez a szeretet a későbbiekben szenvedéllyé vált, így 2011 nyarán megszületett az elhatározásom, hogy a fajtának szeretnék élni, így a hazai fajta állomány további nemesítésére tettem fel az életem. Számomra a legfontosabb az egészség és az igazi fajtára jellemző temperamentum megőrzése a fajtára jellemző nemesi szépség megtartása mellett.

Gyakran ismételt kérdések

Abszolút család és gyerek centrikus kutyák, ámbár nagyon pici gyermek mellett nem ajánlatos a kölyökkutya vállalás, ha nem tudunk elegendő időt biztosítani a nevelésre, foglalkozásra.

Rutinosabb kezekben nagyon jól kezelhető és nevelhető. Kezdő kutyásoknak sem teljesen kizárt a tartásuk, viszont ebben az esetben a tenyésztőnek egy nyugodtabb vérmérsékletű kölyköt kell választania a gazdiknak, ami viszont nehezebb feladat, mert nem minden alomban születik ilyen kiskutya.

Ez alapvetően igaz, amennyiben rendszeres szőrápolásban részesül, ami annyit jelent, hogy legalább negyed évente trimmelni kell és a két trimmelés közötti időszakban a gazdinak is fésülni kell a szőrét

A bemutatót Kőszegi Laurának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kőszegi Laura vagyok, a Regia Lordale Airedale terrier kennel alapítója. A fajta iránti szeretet már gyermekkoromban kezdődött, az első Airedale kutyámmal akivel együtt nőttem fel.
Image Description
Laura Kőszegi — Regia Lordale Airedale terrier kennel alapítója