Macskatartás költségei

Macskatartás költségei

Ahogy a kutyatartás úgy a macskatartás költségei is jelentősek lehetnek már egyetlen állat esetében is. Mielőtt úgy döntünk, hogy cicával gyarapodik a család érdemes utána nézni döntésünk anyagi vonzatainak. Egy cica jó esetben 13-18 évig velünk lesz, amennyiben kölyökként kerül hozzánk. Ez azt jelenti, hogy 13-18 évig lesznek havi kiadásaink miatta. De mennyibe is kerül ma egy cica?

Cica vásárlása

Amennyiben fajta tiszta cicát szeretnénk, például Sziámit vagy Munchkint Munchkint úgy már a vételi ár is több százezer forint lehet. De a tenyésztőtől vett cica legalább jó eséllyel egészséges lesz, erre a tenyésztő garanciát szokott vállalni.

Cica örökbefogadása

Amennyiben „sima házi cica” mellett döntünk úgy nincs vételi ár, viszont számos betegség felmerülhet. A kölyökcicáknak gyakran van szemproblémája, amit ki kell kezelni, emellett fertőződhettek macska vírusokkal, amik vagy azonnali vagy későbbi (idősebb korukban) plusz állatorvosi költségeket jelenthetnek.

fiatalcica_kukucskal_a_takaro_alol
Egy kisállat óriási felelősség
Orvosi költségek

Macska ivartalanítás ára

Az ivartalanítás ára olyan 10000-35000,- között van. A kandúroké mindig olcsóbb hiszen az egy lényegesen egyszerűbb műtét.

Cica oltások

A kölyökkori oltások, majd az évenkénti ismétlő oltások elengedhetetlenek cicánknál a hosszú, egészséges élet érdekében. Rendelőnként változó árakról beszélhetünk, de átlag 9000-12000,- az éves oltás. A kölyökkori oltási sor 40-50.000,- összesen.

Nem várt orvosi költségek

A különböző baleseteknek inkább a kinti cicák vannak kitéve, mintsem benti társaik. Egy csúnya baleset pedig könnyen százezresösszegre is rúghat. Például egy gázolás vagy kutyatámadás, ne adj isten mérgezés. De egy betegség is lehet tízezres összeg különösen, ha kórházi ápolásra szorul kedvencünk. A szobacicák például hajlamosak lehetnek alsó húgyúti megbetegedésekre.

Kisállat biztosítás

Köthetünk cicánkra kisállat biztosítás, aminek a díja 6000-20000/ év és meghatározott betegségek, balesetek esetén meghatározott összegig térít.

Egyéb készítmények, mint a szőroldópaszta, immunerősítő alkalmanként még plusz pár ezer forintot jelentenek.

Macska eledel

Cicánkat legjobb vegyesen etetni száraztáppal és nedves eledellel. Fontos, hogy kizárólag jó minőségű eledelt vegyünk ezzel ugyanis számtalan betegség megelőzhető. Széles rátán mozog a macskaeledelek ára és az ár árulkodik a minőségről is, találunk 700,-/kg ártól 5000,-/kg árig. Ez alapján a száraztáp függően attól mekkora cicánk van, mennyit eszik, milyen arányban kap száraz és nedves eledelt és persze, hogy mekkora kiszerelést veszünk (a nagyobb mindig olcsóbb) olyan havi 2000-5000,-között van. Általánosságban elmondható, hogy az ezer forintos kiló árnál olcsóbb táp, már gyengébb minőségű is. Alutasakos esetében a 150,-/tasak lehet egy hasonló határ, 90,-/tasak ártól- 500,-/tasak árig tudunk választani. Amennyiben cicánknak krónikus betegsége van például egy veseelégtelensége ami sajnos nem ritka időskorban akkor speciális diétás tápot kell egyen életvitelszerűen. Ezek a gyógytápok valamivel drágábbak, mint a normál tápok.

kölyökcica
És rengeteg öröm

Élősködők elleni védelem macskáknál

Féreg hajtani a benti cicákat is kell néhány havonta, de ez igazán nem nagy összeg. Néhány száz forint alkalmanként. Viszont kinti/kijárós kedvenceinket egész évben védeni kell kullancsok/bolhák ellen. Itt is a drágább termékek a jók. A hipermarketben kapható „nevesincs” bolhanyakörvektől tartózkodjunk annál is inkább, mert ezek nem biztos, hogy leszakadnak a cica nyakáról, ha beakad/fennakad vele valahol. Amennyiben nyakörv mellett döntünk abból drágábbat válasszunk, mint például a Foresto, ez ugyanis elméletileg tényleg leszakad róla, ha fent akad vele egy fán vagy kerítésen. Legjobb azonban, ha cseppet választunk cicánknak ez a legbiztonságosabb. Ebből is drágább készítményt vegyünk nekik például Bravectot. De az állatorvosunk szívesen segít a megfelelő termék kiválasztásában. Ezek a készítmények havonta körülbelül 1500-3000,-ba kerülnek. Kinti cicáknak ezenkívül javasolt a chip betetetése, ami egy 1 másodperces művelet és nagyságrendileg 7000,-.

macska a fűben
Kinti cicánknak egész évben biztosítani kell a bolha és kullancs elleni védelmet
Egyéb kiadások

Játékok, bútorok

Ezenkívül időnként kell nekik új játék (150-3000,-), új ágy/macskabútor (3000-100.000,-), kaparófák (2000-10000,-).

Cica panzió

Amennyiben nem szeretnénk magunkkal vinni kedvenceinket és nincs aki vigyázzon rájuk akkor gondoskodnunk kell arról, hogy valaki vigyázzon rájuk míg mi elutazunk. Ma már szuper kis cica panziók léteznek, sokban kedvencünk nem is egy ketrecben fog üldögélni, hanem komplett felszerelt cica szobát kap és szeretgetve van. Ennek ára olyan napi 2500-4000,- között mozog.

És persze határ a csillagos ég, ha a gazdi megengedheti magának. Persze lehet neki olcsóbb tápot venni, meg olcsóbb bolhairtót kapni, de nem biztos, hogy hosszútávon megéri. De az biztos, hogy minden pénzt megér mikor hosszú-hosszú évekig dorombol nekünk kedvencünk.

macskabútoron fekvő cica
Persze a határ a csillagos ég, hogy mennyit költünk a 'szőrös gyerekekre'

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek