Mire figyelj télen kutyusodnál?

Mire figyelj télen kutyusodnál?

Itt a hideg, de nekünk kutyásoknak ilyenkor is ki kell menni naponta többször. De mire figyelj télen kutyusodnál?

Élősködők télen

Először is télen is ugyanúgy kell óvnod kedvenceidet a kullancsoktól, bolháktól, sőt állatorvosok szerint már a szívféregtől is. Míg 1-2 éve még az volt, hogy legalább a szívféreg elleni védekezést abbahagyhatjuk a hideg hónapokban, addig ma már egyre több állatorvos vallja, hogy sajnos ilyenkor is szükség van a védekezésre. Egy-két kósza szúnyog ugyanis elbújhat a lakásban és akár januárban is megcsípheti kutyusodat. Az, hogy kullancs és bolha lehet télen is már nem újdonság így fontos, hogy egész évben védjük kedvenceinket ezektől az élősködőktől.

Mancsok védelme

Szerencsére már nem divat az utak szórása, de bizony a hideg, jeges úton így is megviselheti a négylábúak mancsát. Így séta után töröljük le nedves kendővel a talpakat, majd egy puha törölközővel szárítsuk meg őket. Ha azt látjuk, hogy kutyánk nyalogatni kezdi a talpát vagy a lábujjait akkor forduljunk állatorvoshoz. Nagyon fontos, hogy mancsápoló krémet ne használjunk, hacsak nem az orvos mondja. Ugyanis ezek a termékek felpuhítják a talppárnát és még sokkal sebezhetőbbé teszik azt. Ha úgy látjuk kutyusunkat zavarja a jeges, havas út akkor vegyünk neki kutyacipőt.

fiatal pár kutyájukkal a karjukban
Forrás: canva.com

Kennel köhögés

Télen gyakoribbá válhatnak a kennel köhögéssel fertőződött kutyusok. Ezt a betegséget minden esetben komolyan kell venni. Elkerülendő a szövődményeket és az elhúzódó kellemetlen tüneteket. Érdemes már ősszel beadatni a kennel köhögés elleni oltást pláne, ha gyakran van kutyatársasága kedvencünknek.

Kutyaruha

A kutyaruha nem csak felesleges divathóbort. Érdemes egy eső kabátot rendszeresíteni kutyusodnak, ha rövid a szőre azért, hogy meg ne fázzon, ha hosszú akkor azért, hogy ne kelljen órákig fürdetni és szárítani minden séta után. A rövidszőrű (akár nagyobb testű kutyáknak, mint az agarak) kelleni fog meleg, bélelt télikabát is. Ugyanígy a rövidlábú kutyusoknak, akiknek a létfontosságú szerveik közel vannak a talajhoz így könnyen megfáznak. És az sem elhanyagolható tény, hogy a kistestű állatok hamarabb kihűlnek. Így egész kicsi kutyát még kabátban se hagyjunk kint az udvaron télen.

Fiatal pár télen, kabátos kutyáikkal
Forrás: canva.com

Védett hely

Kinti kutyusoknak gondoskodjunk egy hőszigetelt vagy fűthető kutyaházról és vízelvezető fekhelyről bele vagy legalább béleljünk ki alaposan szalmával és cseréljük rendszeresen. Figyeljünk, hogy akkora háza legyen kutyánknak, amit fel tud fűteni magának és nem túl nagy az ajtaja.

havas bundájú berni
Forrás: canva.com

Szilveszter

Emellett nem szabad elfeledkezzünk a szilveszteri tűzijátékról, petárdázásról. Ez a legtöbb kutyának félelmetes, traumatikus élmény lehet így ilyenkor a kerti kutyusokat is vigyük be és ne hagyjuk egyedül.

Fontos, hogy figyeljünk kedvenceink igényeire télen is! 

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek