Mopsz
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
30-32cm
Súly
6.5-8.5kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szőr minta
Egyszínű
Szín
Fekete Bézs
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Mopsz

Pug / Carlino

A Mopszot őshazájában, Kínában már időszámításunk előtt is tenyésztettek. Akkoriban 3 kutya fajtát dokumentáltak az Oroszlánkutyát (mai CSau CSau ősét), a Ló-szé-t (a fajta ősét) és a Pekingi palotapincsi ősét.

Mopsz története

Az egyik legősibb kutyafajta. Őshazájában, Kínában már időszámításunk előtt is tenyésztettek Mopszokat. Akkoriban 3 kutya fajtát dokumentáltak az Oroszlánkutyát (mai Csau Csau Csau Csau ősét), a Ló-szé-t (a fajta ősét) és a Pekingi palotapincsi Pekingi palotapincsi ősét. Érdekes tény, hogy ekkoriban eunuchok tenyésztették őket, csapatok fáradoztak a fajta tökéletesítésén. A szempontok: kis testméret, rövid orr, kerek fej, elasztikus bőr voltak. Nagyon hasonlóan nézhettek ki, mint mai leszármazottaik. Európába feltehetően a 16. század környékén jutottak el ezek a kutyák kereskedők révén. A Mopszok Európában is esőként az uralkodói osztályt hódította meg és még a 16. században beírta magát a történelem könyvekbe. Történt ugyanis, hogy a Spanyol-Holland háborúban a spanyolok betörtek I. Vilmos herceg táborába azzal a céllal, hogy elrabolják az uralkodót és ezt egyedül a herceg kutyája vette észre aki jelezte is gazdájának a veszélyt így a merénylet kudarcba fulladt. Így történt, hogy az Orániai uralkodóháza a Mopsz lett. Ezek után már senki nem rakhatta volna ki ezt a nemes állatot az udvarból. Természetesen minden fontosabb eseményen jelen voltak ezután a család Mopszai.

A 17. századra más uralkodói családokba is befészkelte magát ez a tüneményes fajta. Franciaországban, Németországban, de Olaszországban, sőt Angliában is népszerűvé vált a fajta és ez a népszerűség töretlenül nőtt a következő évszázadban is.

A 19. századra két vérvonal alakult ki az egyik zömökebb, erősebb csontú kutya volt (Marison vonal) a másik a (Willoughby d’Eresby vérvonal) nagyobb testméret, könnyedebb test, kisebb szem képviselője.

Komoly vérvonal frissítést az Angolok 1860-ban végrehajtott Mopsz eltulajdonítása hozta meg mikor lerohanták Pekinget (nyilván nem csak a két kutyáért indítottak háborút, de ha már ott voltak..). Ez a két kutya volt minden mai Angol és Amerikai Mopsz ős anyja és ős apja. az 1880-as években megszületett a fajta standard. Ekkoriban kezdték el felhasználni a fajtát a francia bulldogok francia bulldogok kitenyésztéséhez.

Magyarországi karrierje

Sokan nem tudják, de mindenképp szeretnénk megemlíteni, hogy a fajta hazai elterjedését Bánhidi Pali bácsinak és Bánhidi Pálné Marikának köszönhetjük, ők a Jutadombi kennel alapítói, ők hozták be az első ilyen kutyust az Országba, ezáltal rengeteget tettek a fajta hazai elterjedéséért és népszerűsítéséért. 

Külleme

Kis testű zömök fajta, teste négyzetes alkatú, feje kerek. Mellkasa széles erős, háta egyenes, lábai rövidek, izmosak. Farka rövid, jellegzetesen hátára kunkorodó, "briós" alakú. Orra rövid, markáns, erősen redőzött. Szemei sötétek és nagyok, de nem dülledtek, tekintete gyengéd és aggódó, általában ragyogó és izgalmi állapotban tűzzel teli.

1915. Mopsz fénykép
1915. Mopsz fénykép

Jelleme

A fajta, mint ahogy a IX-es standard neve is mutatja, igazi társasági kutya. Elképesztően igényli az ember közelségét, leginkább úgy viselkedik, mint egy matrica. Bohókás, vicces, és rendkívül ragaszkodó fajta. Nem csak az emberekkel, de a többi állattal is remekül kijön, szeret más kutyákkal, de akár cicákkal is haverkodni. Emiatt a gazdinak óvatosnak kell lennie, mert apró termetéhez képest nem jellemző rá a félelemérzet, és adott esetben olyan kutyának is belemászik az intim szférájába, aki ezt annyira nem kultiválja.  De a közös hangot legjobban a saját fajtatársaival találja meg. A rendszeresen szervezett Mopsz találkozók nemcsak a gazdik, de a kutyák körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Alapvetően úgy tartjuk, hogy ilyen fajtát olyan ember tartson, aki kellő humorérzékkel rendelkezik, és akkor mellette sosem fog unatkozni. Kiválóan igazodik a gazdi életviteléhez, de azért a túl hosszú egyedüllétet, akár csak más fajták esetében is, nem javasoljuk. 

Fekete Mopsz szalad a tenger parton
Fekete Mopsz szalad a tenger parton

Fajtabetegségek

Először is, óriási tévhit, hogy általánosságban betegesebb, mint más fajták! Ez cseppet sem igaz! Egy megfelelő felmenőkkel rendelkező, megfelelően tartott és táplált kutya várhatóan nem lesz betegesebb más fajtáknál. Ezért kell felelős tenyésztőt választani Az interneten ugyan rengeteg elrettentő betegségről olvasni, de gondoljunk bele… bárki is kiírta már az internetre, hogy a kutyája makk egészséges, az égvilágon semmi baja, és csal a kötelező oltások alkalmával látják az orvosok? Ugye, hogy nem. Természetesen akadnak olyan fajtabetegségek melyek kialakulására számítani kell, hogy a fajtajellegből adódóan kialakulhat, de ezeknek az esélye nem nagyobb, mint más fajtáknál. 

A fajtánál előforduló fajtabetegségek:

Ez nem azt jelenti, hogy ne vegyünk ilyen kutyát csak azt, hogy nem mindegy honnan veszük. Fontos a lelkiismeretes tenyésztő megtalálása és a fél és - éves kor közötti szemészeti szűrővizsgálatok megcsináltatása. Ezenkívül időközönként az orr redőjüket ki kell tisztítani mert begyulladhat. Amivel jó, ha tisztában vagyunk a folyamatos szőrhullás. Aki ilyen kutya tartására adja a fejét, mindenképp meg kell barátkozzon a kutyaszőrrel. 

Mopszok a kertben
Mopszok a kertben

Nevelése, igényei

Borzasztó nagy tévhit az is, hogy a Mopsz buta. A Mopszok nagyon okosak, nagyon jól nevelhetők, taníthatók, viszont eléggé öntörvényűek, makacsok.  Csak azt csinálják meg, amihez kedvük van.  Szóval a gazdik feladata igazából az, hogy megtalálják, hogy mivel tudják legjobban motiválni.  Ha erre sikerült rájönni, akkor gyakorlatilag bármit megtanulnak. Van „híres” Mopsz, aki a rövid kis lábai ellenére, igen jól teljesít agility versenyeken is, bár lássuk be, alapvetően azért nem erre lettek kitenyésztve. Ezenkívül viszont jelleméből adódóan igen vicces, játékos fajta. Szeret kergetőzni, imádja a plüssöket. A labdákkal való játszadozás nem feltétlen jellemző rájuk, de azért akad köztük olyan is, aki szívesen labdázik. A nevelésével kapcsolatban megoszlanak a gazdik elképzelései. Van, aki próbál belőlük engedelmes szófogadó kutyust nevelni, de talán többen vannak, akik szeretik az ő önző kis öntörvényű, ámde nagyon kedves és vicces jellemét.  Szerencsére, ha „nevelését” mondjuk elrontja a gazdi akkor nem válik egy agresszív, más kutyákra esetleg emberre veszélyes eb, pusztán csak jó eséllyel fog folyamatosan a gazdi idegeire menni. De ők nagyjából nem igényelnek mást, csakhogy a gazdi közelében lehessenek. És itt át is térhetünk az igényeikre. Igényük leginkább annyi, hogyha a gazdi otthon van akkor ő folyamatosan mellette lehessen. Próbáljon csak meg valaki egy alvó Mopsz mellől kimenni a konyhába, vagy elmenni mosdóba. Lehetetlen. Kutyája azonnal követi, és nem tágít. Emellett a fajta mellett az intim szféra mint olyan, megszűnik létezni. Nincs, sose volt, és soha többé nem is lesz! Ez olyan, mint a kutyaszőr mentes lakás. Felejtsd el! Az etetés az amire borzasztóan oda kell figyelni. Mindenképp megfelelő minőségű szuperprémiumtápok az ajánlottak, ez a szőrhullás mennyisége miatt is nagyon fontos. Bármekkora mennyiséget be tud termelni. Kifejező tekintetével, sötét szemeivel mindenkit levesz a lábáról, a kunyerálást igazán mesteri szinten űzi. Épp ezért kaja szempontjából a gazdinak mindenképp következetesnek kell lennie. Persze kaphat néha 1-1 finom falatot, de nagyon fontos a mértékletesség. A tápos zsákok oldalán lévő etetési útmutatót érdemes figyelembe venni, de minden gazdinak ki szoktuk hangsúlyozni, hogy az csupán egy iránymutató. Attól sok esetben el lehet, sőt el is kell térni. A lényeg, hogy figyelni kell a kutyus alkatát. Ha úgy látjuk hízik, akkor csökkenteni kell a mennyiségen, ha pedig fogyna akkor növelni egy picit. Nem biztos, hogy be tudunk állni egy állandó mennyiségre, amit élete végéig adva ideális súlyban tartható. Ha a gazdi bizonytalan biztos, hogy bátran fordulhat kérdéssel a tenyésztőjéhez, ők nem csak az elvitelig, hanem utána is szívesen segítenek. Mi minden gazdinak azt szoktuk mondani, inkább kérdezzen minket, abból baj nem lehet.

Mopszok terepen
Mopszok terepen

Ápolás, kozmetika

Ápolás fürdetés tekintetében a gazdik bizonyos szempontból előnyben, más szempontból viszont hátrányban vannak más fajtákkal szemben. Rövid erős szőrüknek köszönhetően a szőrük nem csomósodik, nem ragad össze, így kifésülésük sem igényel akkora munkát. Fürdetéssel kapcsolatban minden gazdinak azt szoktuk mondani, hogy a fürdés nem a kutya, hanem a gazdi igénye. De ha a gazdi mégis szeretné rendszeresen fürdetni a mopszát, akkor is maximum 2-3 havonta, és kímélő samponnal.

A nyírását nem javasoljuk, bár a neten folyamatosan egymásnak feszülnek a nyírás hívők és ellenzők! A hívők állítják látják, hogy jobb a kutyájuknak. Nehéz igazságot tenni, de a többség, és a tudomány véleménye az, hogy ne nyírjuk őket! Az orr redőket célszerű 2-3 hetente, havonta kitisztítani, de azt sem szabad túlzásba vinni. Elegendő akár csak valami száraz zsebkendővel kitörölni, mindaddig míg esetleg be nem gyullad másra nincs feltétlen szükség. 

Mire figyeljünk Mopsz vásárlásakor?

Erről a témáról már sokan és rengeteget beszéltek. Tele van az internet szaporítótelepekről mentett kedvelt fajták képeivel, cikkekkel.  Tudjuk jól, míg világ a világ, mindig is lesznek emberek, akik akkor is az olcsó fajtatiszta kutyát fogják keresni és míg így lesz, szaporítók is létezni fognak. S mivel a mopsz egy nagyon népszerű fajta, ezért nagyon sokan szaporítják is. Ez egy szélmalomharc! Sokan úgy hiszik a törzskönyv miatt kerül sokba egy fajtatiszta kiskutya, de ez tévedés! A tenyésztők odafigyelnek az állományukra. Rendszeresen hordják őket orvoshoz, jó tápot kapnak, nem száraz kenyeret. Nem disznóólakban meg nyúlketrecekben tartják a kutyákat, hanem ki családtagként, ki normális tiszta kennelben, de mindenképp tiszta rendezett körülmények között. Vérfrissítés és az állomány genetikájának javítása miatt rendszeresen vesznek szülőket más külföldi tenyésztőktől, még a tengerentúlról is, a hazai ár sokszorosáért. A tenyésztő odafigyel arra is, hogy kihez, hova kerül a tőle származó kutyus, nem ad bárkinek kiskutyát. Ezenkívül kérdez, és válaszol is a kérdésekre. Ha nem is azonnal, de elérhető akár emailen, akár telefonon. Segít a tápválasztásban, esetleg közeli megbízható doki választásában, próbál segíteni mindenben, amiben tud. Mi azt szoktuk mondani, hogy nálunk nem ott ér véget a kapcsolat, mikor a kiskutyát elvitték, ellenkezőleg, akkor kezdődik! A szaporítókat mindez nem érdekli, add a pénzt és vidd a kutyát, azután a gazdi meg kénytelen a internetről fórumokból, csoportokból innen-onnan összeszedni az infókat, hogy mit kell kapjon enni, mennyit, milyen oltások kellenek, féreghajtás, kullancs elleni védekezés, ivartalanítás stb. Nem a törzskönyv a lényeg, hanem a tudás a tapasztalat, a munka, amit a tenyésztő mögé tesz.  Az átvirrasztott éjszakák a kicsik születése után hetekig, hogy minden kicsi rendben és megfelelően szopizzon, szépen fejlődjön. 

Minden fajtára igaz: 

  • Nem veszünk kiskutyát autóból.
  • Vegyük szemügyre a szülőket.

Mindenképp tenyésztőtől vásároljunk, vagy ha erre nincs keret, fogadjunk örökbe. 

Mopsz kölykök
Mopsz kölykök

Tenyészet

"Mikor első mopsz kutyusunkat vettük, még nem kifejezetten tetszett a fajta, nem rajongtam érte. De ahogy hazafelé tartottunk az autóval, és ő folyton mászott az ölembe, a nyakamba, megállás nélkül nyalogatni akart, már éreztem, hogy elindult bennem valami. Mindvégig egy feltételem volt a lakásban tartott kutyával kapcsolatban, hogy rendben, legyen, de az ágyba nem jöhet fel. Márpedig egy elég következetes figura vagyok, ha valamit kimondok azt tartom. Nos... ahogy hazaértünk már első este lefekvéskor, ahogy lenéztem az ágyról és ő ott ült azzal a gyönyörű pofival, azokkal a csillogó szemekkel szinte mosolyogva, azonnal végem volt... "Na jóóó... -mondtam - gyere, de csak amíg elalszol..." Hát azóta szőrös minden ágyneműnk!"

Hadi István a Rainbow Shine Kennel társtulajdonosa

Kölyök Mopsz
Kölyök Mopsz

Gyakran ismételt kérdések

Egyedfüggő, de semmiképp sem mondanám bántónak, azonban, ha valaki csak néma csöndben és füldugóval tud aludni, neki biztosan túl hangos lesz. 

Igen, ez határozottan jellemző rájuk. Egész évben van egy folyamatos szőrhullásuk. Természetesen minőségi táppal, néhány kiegészítővel és rendszeres fésüléssel ez csökkenthető, de el nem tüntethető. A gazdinak a szőrrel mindenképp meg kell barátkoznia.

Sem nálunk, sem a tőlünk származó kutyáknál nem fordult még elő, így határozottan mondhatom, hogy ez nem igaz. Természetesen olvastunk ilyenről mi is, és hallottunk róla már hogy fordult elő, de nem mondhatnám jellemzőnek.

Ez megint csak egy sztereotípia. Egyáltalán nem betegesebbek, mint más fajták. Van néhány dolog, ami előfordulhat náluk a genetikájukból adódóan, de jellemző betegségek minden fajtánál léteznek. 

A bemutatót Wágenszommer Jánosnak és Hadi Istvánnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Mopszos életünk még 2008-ban kezdődött, ekkor érkezett meg hozzánk első fiú mopszunk, Blue! A mopsz mint fajta, ettől a pillanattól a szerelemmé vált. :) Igaz ekkor a tenyésztés gondolata még meg se fordult a fejünkben, de a fajta iránti rajongásunk végérvényesen megpecsételődött.
Image Description
István Hadi — a Rainbow Shine Kennel társtulajdonosa