Kanári-szigeteki
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
56 - 62 cm
Súly
40-55 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Kanári-szigeteki

Presa Canario

A Kanári-szigeteki kutya neve volt előbb és nem a szigeteké. Amikor a szigeteken meglátták a sok kutyát, Canis (latinul kutyát jelent)-szigetének nevezték el, ebből jött aztán a mostani név.
Kedvencem Létrehozás

Kanári-szigeteki története

A 15.-16. században már létezett a Presa Canario. Tiszteletet parancsoló küllemük nem véletlen. Eredetileg a farmoktól hivatottak távol tartani a vadkutyákat, illetve a szarvasmarhákat őrizték. A fajta őse Fuerteventura szigetén lehetett honos. Ezeket a kutyákat nem kellett kiképezni őrző-védőre ugyanis ösztönösen tudták a dolgukat. Feljegyzések szerint ezeket a sokoldalú kutyákat használták nyájőrzésre, mészárosok kutyáiként illetve a helyi kóbor kutyák levadászására.

Canario_forrás: reygladiador.com
Szarvasmarhák mellett dolgoztak_forrás: reygladiador.com

A fajta tökéletesítésével egyre bátrabbak, intelligensebbek és erősebbek lettek ezek a kutyák. Ezek a kutyák ugatás nélkül is meg tudták és tudják félemlíteni a betolakodókat. 1526-ban rendeletet adtak ki a Presa Canario-k lemészárlására a sziget állatállományában okozott károk miatt, ez alól kivételt csak a mészárosok kutyái képeztek. A 17. században az angolok bulldogokat és pitbullokat hoztak a szigetekre, amik kereszteződtek a Presa Canariokkal ez tükröződik mai megjelenésükben. És ez a keresztezés tette őket kiemelkedővé a kutyaviadalokon is.

conquistadorcanine.com_dogfight
A kutyaviadalok ezt a fajtát sem kerülték el_forrás: conquistadorcanine.com

A viadalok betiltásával a fajta is csaknem kihalt. A szigeteken csupán a ’40-es években tiltották be ezeket a viadalokat. A ’60-as ’70-es években aztán tudatosan elkezdték tenyésztésüket ezzel megmentve a fajtát. 1982-re Tenerifei tenyésztők biztosították a fajta fenn maradását és népszerűsítését. 1985-től láthatóak kiállításokon. 1989-ben fogadták el a standerdet.

Canario_forrás: presa-canario.club
Presa Canario_forrás: presa-canario.club
Vízben futó kutya
Az egykori viadalkutyákból mára tökéletes családi kutya lett

Külleme

Közepesen nagy méretű molosszoid, egyenes profillal és fekete maszkkal. Robusztus és arányos. A test hosszabb, mint a marmagasság; ez a tulajdonság jobban észrevehető a szukáknál. A koponya-homlok aránya 60-40%. A koponya szélessége a fej teljes hosszának 3/5-e. A könyök és a talaj közötti távolság hímeknél a marmagasság 50%-a legyen, a nőstényeknél pedig valamivel kevesebb. Fej: Masszív, és kompakt megjelenésű, vastag bőr borítja. A koponya-arc vonalai párhuzamosak vagy enyhén összetartó. A koponyai rész szélessége majdnem megegyezik a hosszával. Kifejezett járomív, jól fejlett arc- és állkapocsizmokkal, de nem kiemelkedő, laza bőrrel borított. A stop kifejező, de nem hirtelen. A homloklebenyek közötti barázda jól meghatározott, és a koponya méretének körülbelül kétharmada. Orr: Széles, erős fekete pigmentáció. Az orrlyukak nagyok, hogy megkönnyítsék a légzést. Fang: Rövidebb, mint a koponya, általában a 40%-a a fej hosszának. Szélessége a koponya szélességének 2/3-a. Nagyon széles alap, az orr felé enyhén szűkül. Az orrnyereg lapos és egyenes, ráncok nélkül. Ajkak: A felső ajak lóg, bár nem túlzottan. Elölről nézve a felső és az alsó ajkak összeérve fordított V alakot alkotnak. Az ajkak belseje sötét színű. Állkapocs/fogak: Ollós harapás vagy enyhe előreharapás, max. 2 mm. A tétre harapás megengedett, de nem kívánatos a fogerózió miatt. Szem: Enyhén ovális alakú, közepestől nagyig. Jól elhelyezett, de nem süllyedt és nem kiálló. A szemhéjak feketék és szorosan illeszkednek, soha nem ereszkednek meg. A szőrzet színétől függően a szemszín a sötéttől a középbarnáig változik. Soha ne legyenek világosak. Fül: Közepes méretű, jól elhelyezett, rövid és finom szőrű. Kissé szemmagasság felett helyezkednek el. A túl magasra és a fejhez nagyon közel álló fülek szokatlannak számítanak. Azokban az országokban, ahol a vágás megengedett, fel kell állniuk. Nyak: Rövidebb, mint a fej hossza. A bőr az alsó részén laza. Szilárd és egyenes, általában hengeres és izmos. Test: Hosszú, széles és mély. A far magassága 1-2 cm-rel magasabb, mint a marmagasság. A mellkas elölről és oldalról nézve is legalább könyökig le kell érnie. A mellkas kerülete általában egyenlő a marmagassággal plusz 45%. Jól ívelt bordaív. Alsóvonal enyhén felhúzott, soha nem lóg. Farok a tövénél vastag, majd elvékonyodik a hegye fele, csánkig ér, és soha nem lejjebb. Nyugalmi állapotban lóg, egyéb esetben egyenes, nem kunkorodik a hát fölé. Végtagok: jól szögelltek, kiegyensúlyozottak, jól izmoltak, erős csontozattal. Macskamancsokkal kell rendelkeznie, sötét karmokkal, de a szőrzet színének függvényében ettől kissé eltérhet. Csak funkcionálisan és klinikailag egészséges, fajtára jellemző felépítésű kutyák használhatók tenyésztésre.

Kanári szigeteki kutya a hóban
Robusztus és arányos testfelépítésű kutyák

Jelleme

Alapvetően egy nagyon nyugodt, türelmes, okos, intelligens fajta. A családját imádja, védi, beleértve a gyerekeket is. Idegenekkel szemben bizalmatlan, nem túl barátságos, de gazdája jelenlétében elviseli őket. Ha észleli, hogy a gazdi veszélyben van, azt jelzi. Határozott fellépésű, nem fél semmitől, viszont tisztában van erejével és nem él azzal vissza. Csak akkor lép, ha tudja, hogy muszáj. Ugatni sem ugat éjjel-nappal. De ha ugat, annak mindig oka van. Imád a gazdi közelében lenni. Alapvetően játékos, de nem ég állandóan ezer fokon, és neki az is teljesen megfelel, ha csak ott feküdhet mellettünk. Más kutyákkal lehet agresszív, erre mindig oda kell figyelnünk!

kanarái szigeteki gyerekkel a kanapén
A családot megvédik mindentől

Nevelése, igényei

Nagyon okos, intelligens fajta, hamar tanul. De ha nem foglalkozunk vele, nem foglalkoztatjuk, akkor hajlamos magának „feladatot” találni, aminek nem biztos, hogy mindig örülünk. Elég csak napi pár percet rászánni a tanulásra, a többi lehet játék, séta. De sokszor az is elég nekik, ha csak körülöttünk lehetnek és nézhetik, hogy épp mit csinálunk. Szeretnek a gazdi közelében lenni. Mindennek ellenére érdemes már egész pici korban következetesnek lennünk velük, mert hamar a fejünkre nőhetnek és átvehetik a főnök szerepet is, ami adott esetben veszélyessé is tud válni.

Sötét kutya
Rendkívül intelligensek, szükségük van a mindennapos foglalkozásra

Ápolása, kozmetika

Rövidszőrű fajtaként sok odafigyelést nem igényel bundája. Évente néhány alkalommal érdemes megfürdetnünk, főként a vedlési időszakoknál. Ilyenkor kitakarítjuk a füleket is. Karmukat általában maguktól koptatják, de ez életmód-függő lehet, így erre oda kell figyelni.

Kutya a molón
Következetes nevelést igényelnek

Fajtabetegségek

Megfelelő helyről, megfelelő szülőktől vásárolt kölyök esetében nem igen jellemző, hogy orvosról orvosra kelljen majd járni Kanárinkkal. Emellett fontos odafigyelni a helyes táplálásra, mozgatásra, lévén, hogy nagytestű kutyáról van szó, ízületi problémák előfordulhatnak. Kölyök, illetve fiatal korban kifejezetten oda kell figyelni a súlyukra, valamint 1-1.5 éves korig hanyagoljuk a túlzott mozgatást. Annyit futkározzon, amennyi jól esik neki. Ízületvédőt (zöldkagyló-kivonat) évente legalább egyszer, kúraszerűen adjunk nekik. Mindig olyan helyről válasszunk kiskutyát, ahol a szülők rendelkeznek minimum könyök-és csípőízületi diszplázia szűrésekkel.

Nagy molosszer kutya fut a kamera felé
A jó helyről vett Kanári-szigeteki jó eséllyel nem lesz beteges

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Mint minden fajtánál, itt is érdemes alaposan megfontolnunk, hogy honnan, melyik tenyészetből veszünk kutyát. A legjobb, ha minél több kennelt meglátogatunk, és csak utána mérlegelünk. Fontos, hogy a vásárolt kutya szülei egészségügyi szűrésekkel rendelkezzenek (pl diszplázia).

Fekete kanári kutya
Kizárólag megbízható kennelből vegyünk kutyát

Tenyészet

Kanári-szigeteki kutyával 2000 óta foglalkozunk. A legfontosabb számunkra összetartani a fajtában a jellemet, küllemet és egészséget. Legelső kutyánk Bekro, aki nem csak szép (7 ország Championja, 128-szoros fajtagyőztes, 27-szeres Best in Show győztes, Veterán Európa győztes és számtalan Champion utód apja, nagyapja, dédapja…), de a fajta egyik kiemelkedője is volt, jellemét tekintve is, és aki által igazán megismertük és megszerettük a fajtát, imádatunk azóta is töretlen. Az évek alatt több neves tenyészetből importáltunk kutyákat (Kanári-szigetekről is), valamint a világ minden tájára exportáltunk kölyköket és továbbra is célunk a fajta eredetiségét megtartva, egészséges, szép kutyákat tenyészteni. Bárkinek és mindenkinek nem ajánljuk a fajtát, ezért körültekintően bánunk az új gazdijelöltekkel, így meghagyva a fajta jó hírét is.

Játszó kutyák
Megfelelő neveléssel és szocializációval tökéletes családi kutyák lehetnek

Gyakran ismételt kérdések

Fontos, hogy amennyiben száraztáppal etetünk, nagyon figyeljünk oda a megfelelő fehérje bevitelre kölyökkorban (túl sok fehérje nem jó!). Mindig minőségi tápot válasszunk, erről érdemes kikérni a tenyésztő vagy az állatorvos véleményét. Választhatjuk a nyers etetést is, de itt még fokozottabban oda kell figyelnünk a megfelelő arányokra és arra, hogy vannak tiltólistás ételek! 

Tökéletes családi kutyává tud válni a megfelelő kezekben. A gyerekeket imádja, óvja, türelmes velük. (Felügyelet nélkül sem ezt, sem más fajtát nem hagyunk a gyerekkel semmilyen esetben sem!)

Maga a tenyésztés egy komplexebb dolog. Sokszor hallani azt, hogy egy szuka kutyának legalább egy alkalommal legyenek kölykei, az az egészséges. Nem! A fajtát nem támogató egyedekkel nem szabad tenyészteni, inkább válasszuk az ivartalanítást.

A bemutatót Szűts Krisztinának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kanári-szigeteki kutyával 2000 óta foglalkozunk. A legfontosabb számunkra összetartani a fajtában a jellemet, küllemet és egészséget.
Image Description
Szűts Krisztina — Guerrero de las Montanas es Guardia de Fuego