Magyar agár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
65-73 cm
Súly
20-30 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Magyar agár

A Magyar agár kialakulásának történelmét sok helyen fedi homály, de abban bizonyosak lehetünk, hogy a Kárpát-medencében éltek agár típusú kutyák már több ezer évvel ezelőtt is.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Magyar agár története

A Magyar agár kialakulásának történelmét sok helyen fedi homály, de abban bizonyosak lehetünk, hogy a Kárpát-medencében éltek agár típusú kutyák már több ezer évvel ezelőtt is. Ezt régészeti leletek bizonyítják és ahogyan a különböző idők befolyásolták az itt élők történelmét, ez nem lehetett másként a kutyáikkal sem. Maga a fajtatiszta tenyésztés kezdete alig több, mint százesztendős, de a funkció, ami kiváló vadásszá tette a fajtacsoport tagjait, ennél sokkal korábbra nyúlik vissza.

 

két agár a mezőn
Az agarak története több ezer évre nyúlik vissza

Éles látásuknak és gyorsaságra, kitartásra szelektált testfelépítésüknek köszönhetően több uralkodónk kedvelt társai voltak ezek a kutyák. Megtisztelő ajándék volt kapni egy-egy kiváló ilyen kutyát, hisz nagy kincs volt a legkiválóbbak birtoklása és a velük való vadászatok igazi élményt adtak művelőjüknek. Az agarászat fénykorát az 1800-as évektől a világháborúkig élhette. Nemesek kedvelt kikapcsolódásává és fontos politikai döntések színterévé váltak ezek - az akár több napig tartó – összejövetelek. A kiváló kutyák, kiváló lovakat és ügyes lovasokat kívántak maguk mellé, így kijelenthetjük, hogy sosem volt öncélú ez a sport, sok hasznos tapasztalattal segítette a lótenyésztést és az ország sorsának egyengetése is megtörtént közben! A közelebbi történelmi korok sok jót nem adtak a fajtának, sőt üldözötté vált, mint nemesi jelkép. Talán napjainkra újra felvirágozhat az anno oly népszerű sport. Jelenleg még nem gördült el ugyan minden akadály, de bizakodva tekintek a jövőbe és remélem mielőbb újra használhatjuk ezeket a kiváló kutyákat arra, amire a létezésük hivatott: AGARÁSZATRA!

Külleme

Ha ránézünk rögtön szembetűnik, hogy minden porcikája a futást és a sikeres vadászatot szolgálja. Megjelenése elegáns, légies és mégis erőt sugárzó. Hosszú lábaival szállni képes a rónák felett. Mély mellkasa erős szívet és nagy tüdőt rejt. A szikár izmok úgy hajlítják meg ruganyos derekát, akár a megfeszülő íj. Hosszú farkával kormányozza magát cikázás közben és ha sikerül beérnie a nyulat, akkor erős állkapcsával és hatalmas fogaival úgy kapja fel, mintha annak súlya sem lenne. Írhatnék a standardból idézően, de azt bármikor elő tudja keresni az érdeklődő, viszont ha egyszer vágtában lesz szerencséje látni egy vadászó egyedet, aki képes hosszú percekig nyomás alatt tartani az üldözött nyulat, akkor már nem szolgál magyarázatra egyetlen porcikája sem ezeknek a kiváló vadászoknak.

futó magyar agár
Minden porcikájukon látszik, hogy futásra termettek

Jelleme

Annak ellenére, hogy a végtelen gyepek uralkodója, otthon olyanná válik, mint egy bújós kiscica. Szeretettel viseltetik a család minden tagjával. A gyermekekkel pedig kifejezetten kedves és óvatos, óvja őket minden veszélytől és ha cikázás közben mégis közéjük keveredne az apró nép, úgy kerülik ki és fékeznek le mellette, hogy oda sem merünk nézni, csak a messze szálló kacagásra nyitjuk ki újra a szemünket, mert a gyerekek igazi csintalan társat ismernek fel bennük rögtön. Idegenekkel szemben előfordulhat, hogy tartózkodóak, sőt néha még házőrző képességeiket is igyekeznek villogtatni, ha valaki a bejárati ajtó felé közeledne, de ez gyakorta addig tart, míg az illetőt be nem engedjük, onnantól vagy semlegesség válik számukra, vagy puszi osztásba kezdenek örömükben. Aki egyszer megtapasztalja ezt a fajta kettősséget, ami az otthoni nyugalmas lét és a séták adta kalandok között húzódik, annak végleg rabul ejti a fajta a szívét. Tény, hogy nem engedhetjük el őket bárhol, mert azonnal bekapcsol a vadász bennük és éles látásukkal pásztázni kezdik a környéket (de a gazdik többsége sokkal jobban behívható kutyafajtákkal sem boldogul), így inkább keressünk egy biztonságos helyet, ahol sem magukban, sem másban nem tudnak kárt okozni. Váljanak a mindennapi séták napjaink fénypontjává, ahol a száguldozó kutyák elfeledtetik velünk a gondok, bajok sokaságát és kikapcsolnak pár órára a mókuskerékből.

kutya pórázon
Szemmel vadásznak így akárhol nem szabad elengedni őket

Nevelése, igényei

Mint minden kölyökkutyának, az agárgyerkőcöknek is szabályokra van szükségük, különben gyorsan a gazdi fejére tudnak nőni. A következetes nevelés csak előnyére válhat a közös életnek. Természetesen nem várhatunk tőlük oly feltétlen engedelmességet, mint egyéb fajtáktól, de az alapokkal nekik is tisztában kell lenniük.  Az agarak szabad lelkű kutyák voltak mindig, akiknek a döntéseiket egyedül kellett meghozniuk, gyakran távol gazdáiktól. Ez az évezredes tulajdonságuk mélyen rögzült és nem feledkezhetünk meg róla tanítás közben sem. De az emberekkel való együttélésnek a jurta mellett, vagy a kastélyok kényelmében is voltak szabályai, így nekünk is be kell tartatnunk velük azt, ami a kényelmes mindennapokhoz elengedhetetlen. Ha bizonytalanná válna egy-egy kezdő gazdi, akkor érdemes olyan tréner segítségét kérni, aki ismeri a fajtát és hozzáértően tud segíteni a felmerülő helyzetek megoldásában. A legtöbb esetben ekkor a gazdi képződik, maximum ő maga érzi úgy, hogy a kutyája lett okosabb. A mindennapokban fontos szerep jut a rendszerességnek. A közhiedelemmel ellentétben nem futóbolondok, viszont a rendszeres mozgásra éppúgy szükségük van, mint kétlábú társaiknak. A megszokott időben történő sétálás/kikapcsolódás egész nap otthon pihengető, nyugodt kutyát eredményez, aminek láttán a legtöbb gazdi szívét boldogság önti el.

kölyök agarak a fűben
Kölyökkortól következetes nevelést igényelnek

Ápolása, kozmetika

Ápolásuk nem okoz nagy gondot. Ha kint élnek egész évben, akkor jelentős aljszőrt képesek növeszteni, ami a kellemesebb idő beköszöntével vedlést eredményez. Ezt egyszerű fésüléssel felgyorsíthatjuk és a következőig még el is feledkezünk majd róla. A lakáshoz szokott agarak télen fázósakká válnak és a dús szőrt érdemes pótolnunk egy meleg kabáttal, nehogy meghűlés legyen a vége. Akik sokat vannak a kanapé kényelmében, azok tisztasága természetesen még fontosabbá válik, mint udvaron élő társaiké. De rövid szőrük könnyen tisztán tartható egy alapos babatörlős törölgetéssel. Sétáról hazaérve pedig a lábmosás szükségességét is gyorsan megszokják és ügyesen lépnek a törölközőre szárítkozni. A benti lét nem csak a szőrminőségben okoz változást. Gyakran a karmaik kopása is elmarad és nekünk kell pótolnunk a keményebb talaj elmaradt szerepét. Ma már kapni szuper karomvágókat, reszelőket, de ha bátortalanok lennénk, akkor keressünk egy ügyes kozmetikust, vagy állatorvost, aki a segítségünkre lehet ebben, pláne sötét karmok esetében.

Agár
Ápolásuk nem bonyolult

Fajtabetegségek

Igen szívós, ellenálló kutyák. A fajtára jellemző betegségek sora nem hosszú és ami van, az sem gyakori. A tenyésztők elhivatottak és ha bármi beütne mégis, abban mindenki biztos lehet, hogy számíthat a támogatásukra, hisz mindannyiunk érdeke megőrizni ezt a kincset legalább ilyen formában és ehhez az információkra szükség van akkor is, ha az nem feltétlen pozitív. De továbbra is hangsúlyoznám, hogy nem gyakori esetekről van szó, viszont a kutya - mint faj - magában hordozza a lehetőségét bizonyos megbetegedéseknek. Amire nagyon kell figyelnünk, az ismét a temperamentumukból adódik. Ha bármit meglátnak, ami a szemükben prédaként viseltetik, akkor megiramodnak egy másodpercet sem tétovázva. Teszik ezt forgalmas út mellett is vagy a legnagyobb hőségben, pedig ez utóbbi még nagyobb veszélyt rejthet magába, mint a fékezni tudó kamion. A túlhevülés vagy az edzetlenül, nagy erőfeszítésnek kitett test összeomolhat és súlyos következmények - akár halál is bekövetkezhet - így inkább előzzük meg a bajt és legyünk körültekintőek!

agár szemből
Egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A hozzánk forduló érdeklődőknek mindig azt szoktam tanácsolni, hogy beszélgessenek el minél több tenyésztővel, gazdival. Menjenek ki mindenféle agaras rendezvényekre, legyen az kiállítás vagy sport és ismerjék meg a lehetőségeket, hogy aztán ez alapján tudják eldönteni, mi áll hozzájuk a későbbiekben a legközelebb. Ha pedig kialakul a szimpátia, akkor fel kell keresni a kiválasztott tenyésztőt, le kell vele ülni beszélgetni, miközben körülöttük ott vannak az ebek és ha azt érzi a leendő gazdi, hogy hazatalált, akkor jó helyen van. Nem tudom jobban megfogalmazni azt a fajta kellemes érzést, mikor rátalálsz arra az emberre, akitől szívesen hoznál kölyköt. Ez azért is nagyon fontos, mert hosszú évekig ő lesz az, akitől bármit kérdezhetsz, akit az éjszaka közepén is felhívhatsz, ha nagyon kétségbe lennél esve. Ehhez bizalom kell, amit ki ebben, ki abban a tenyésztőben talál meg, de ez így is van rendjén, hisz annyifélék vagyunk egyéb más tekintetben is. A kis agaraknak nem egyszerű ellenállni, de ha csillog a szemük, fényes a bundájuk, rögtön játékra mozdul a csöpp lábuk, akkor nem is kell ellenállni többé, csak választani egyet közülük, akivel a tenyésztő elmondása alapján legjobban illetek egymáshoz jellemben is!

két agár kölyök
Számunkra szimpatikus tenyésztőt keressünk

Tenyészet

Több, mint 15 éve annak, hogy ez a kiváló magyar kutyafajtánk végleg a szerelmesévé tett. Mostanra már nem pusztán meg osztjuk velük az otthonunkat, de bátran kijelenthetem, hogy az agarazás, mint életforma az, ami meghatároz minket párommal. Úgy alakítottuk ki a közös életünket, hogy a kennelünk minél optimálisabb léte lebegett a szemünk előtt. Minden részlet kidolgozásakor a kutyák igényei lebegtek a szemünk előtt. Így lettek nagy terek a lakásban, hatalmas udvar a tanya körül és végül ez is hozzájárult a kiegyensúlyozott agarainkhoz, akikkel öröm a lét minden pillanata. Ha bárkinek a segítségére lehetünk, hogy a fajtát jobban megismerje, akkor a tanyánk ajtaja nyitva áll! Beszélgessünk, agarazzunk egy jót! Lelkes gazdikra nagy szüksége van a fajtának és mi mindig azon leszünk, hogy ezt a kezdeti lelkesedést jó tanácsokkal fenntartsuk és ezáltal egy örök elköteleződésé formálódjon!

Agártenyésztő, fotó Czéher György
Az agarazás az életformánk, fotó: Czéher György

Gyakran ismételt kérdések

Nem, alapvetően nyugodt, kényelemszerető fajta, akinek nagyon fontos a jól megválasztott napi rutin, amit velünk tölthet a szabadban.

Nem. És nem is lehet cél egy hosszútávfutó elhizlalása, hogy aztán ezzel tönkremenjenek az ízületei.

Nem, de ha ott tartjuk, ahhoz is kiválóan alkalmazkodik. Viszont a kinti léttel sincs problémája, ha van egy jól szigetelt, télen vastagon beszalmázott, száraz kutyaháza.

A bemutatót Kecskés Zsófiának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Beszélgessünk, agarazzunk egy jót!
Image Description
Kecskés Zsófia — FÉNYŰZŐ magyar agár kennel