Orosz toy
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
22-27 cm
Súly
1,5-3 kg
Méret
Mini
Szőrtípus
Rövid szőrű Hosszú szőrű
Ápolás és tisztántartás
Harapásra való hajlam
Egészség
Vedlési szint
Gyerekbarát
Játékosság
Ugatás
Taníthatóság
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Orosz toy

Russkiy toy, Russian toy

Az Orosz toy terrier angol fajtatársából lett kitenyésztve a 20. században.
Kedvencem Létrehozás

Orosz toy története

Az 1900-as évek elején az angol toy terrier óriási népszerűségnek örvendet Oroszországban, azonban a ’20-as és ‘50-es évek között olyannyira lecsökkent a számuk, hogy csak nem eltűntek. Mire az ‘50-es évek közepén a fajta rajongói újra figyelmet kezdtek volna fordítani a tenyésztésükre, addigra szinte már nem maradt törzskönyves egyed az országban. A tenyésztésbe vont kutyák egy része feltehetően nem is volt fajtatiszta. Mondhatni egy új fajtát hoztak létre, új standarddel. Ez az új fajta lett az Orosz toy.  Evgenia Fominichna Zharova tenyésztő munkája nagyban hozzá járul a fajta kialakításához.

Evgenia Fominichna Zharova kutyájával_forrás: https://golden-army8.jimdofree.com/2010/05/22/о-жаровой-е-ф-той-терьер/
Evgenia Fominichna Zharova kutyájával_forrás: https://golden-army8.jimdofree.com/2010/05/22/о-жаровой-е-ф-той-терьер/

1958. október 12-én két rövid szőrű kutya párosításából, melyek közül az egyiknek valamelyest hosszabb szőre volt, megszületett egy rövid szőrű kan a fülein és a végtagjain úgynevezett "bojttal". A tenyésztők úgy döntöttek megtartják a fajtában ezt a tulajdonságot. Ezzel a kannal fedeztettek később egy szukát, amelynek szintén kissé hosszabb volt a szőre, így alakult ki a fajta hosszúszőrű változata, amelyet moszkvai hosszúszőrű toy terriernek nevezték el. Ezzel párhuzamosan folyt a rövidszőrű változat fajtanemesítése is, amely akkor még szintén önálló fajtaként az orosz toy terrier nevet kapta. A két új fajtát végül 1988- ban egy fajta két változataként írták le és innentől kezdve viselte mindkét változat az orosz  toy terrier  nevet. 2006 –ban elhagyva nevéből a „terrier”-t a fajtát russiantoy/ russkiy toy néven vették fel a Fédération Cynologique Internationale (FCI) által nyilvántartásba vett fajták hivatalos listájára. A fajtát eredetileg patkányozó- és jelzőkutyának használták, ezek a képességek a mai napig sem tűntek el a fajtából.

Kiskutya a veteményesben kép: Bakos Zoltán
Felmenői között voltak az angol toy terrierek_kép: Bakos Zoltán

Külleme

Kisméretű, hosszú lábú fajta, finom csontozattal és szikár izomzattal. Mind a hosszúszőrű, mind a rövidszőrű egyedek arányos felépítésűek, elegánsak, harmonikus mozgású kutyák. Ivari dimorfizmus kismértékben figyelhető meg a fajtában. Testhossza megegyező a marmagassággal. A hosszúszőrű és a rövidszőrű változat külleme kizárólag szőrhosszban és szőrminőségben tér el egymástól. Rövidszőrű: egész testét aljszőr és kopasz foltok nélküli, egyforma hosszúságú, rövid, sűrű, fényes szőr borítja. Hosszúszőrű: a testet és a nyakat mérsékelten hosszú (3-5 cm), egyenes vagy enyhén hullámossűrű szőr fedi, mely nem lehet bolyhos. A fejen és végtagok elülső részén a szőr rövid, míg a végtagok hátulsó oldalát szemmel láthatóan hosszabb szőr borítja. A farok részen a szőr ugyancsak hosszabb, mint a testen és a nyakon, a farok alsó oldalán úgynevezett zászlós szőrzettel. A füleken a szőr sűrű, hosszú, felnőtt kutyáknál dús zászlóként a fülszélen túlérnek és teljesen elrejtik a fülkagyló külső éleit. Szín: black and tan (fekete-cser); ​brown and tan (barna-cser); ​​blue and tan (kék-cser); lilac and tan (lila-cser); ​red with black (vörös-fekete), ​red with blue (vörös-kék); red with brown (vörös-barna), red with lilac (vörös-lila); ​​vörös; fawn; ​​​​cream. Az orr színe illeszkedik a szőrzet domináns színéhez. Laikus szemmel hasonlít a csivavára csivavára.

Kiskutya
Szikár izmos kiskutyák

Jelleme

Vidám alaptermészetű, nem gyáva és nem agresszív, érdeklődő, sőt mindig kíváncsi, okos, mindemellett kifejezetten érzékeny lelkű kutya. A gazdájához erősen kötődik, szeretetéhes, nagyon kedves, ragaszkodó, azonban idegenekkel szemben sokszor tartózkodó, bizalmatlan. Különösen intelligens, könnyen tanul és kitartó, kifejezetten aktív, ezért kutyás sportokhoz (pl.: agility) túrázáshoz, kiránduláshoz remek társ. Mozgékony, de nem hiperaktív! Tökéletes társ és családtag, azonban fontos, hogy mind szellemileg mind fizikailag kellőképpen lefárasszuk őket. Kizárólag benti tartásra alkalmas, de szüksége van rendszeres testmozgásra, mindennapos kiadós sétára, a fajta választásnál ezt mindenképpen szem előtt kell tartani!

Háton fekvő kiskutya, fejjel lefelé néz a kamerába
Vidám, játékos kiskutyák

Nevelése, igényei

Nincsenek a neveléssel kapcsolatos különleges igényei, könnyen tanul, nagyon intelligens, szereti, ha feladatok elé állítják, legtöbbször lelkesen próbálja teljesíteni azokat. Ugyanúgy, mint a többi fajtánál, fontos a kölyökkorban történő szocializáció, a jutalmazással és nem büntetéssel való tanítás, a következetes, de szeretetteljes nevelés egész fiatal kortól kezdve. Terrier őseit le sem tagadhatná, nagyon szeret mozogni, a hosszabb kirándulások, túrák sem megeröltetőek számára.

Kölyökkutya halloween dekorral
Fontos a korai szocializációjuk

Ápolása, kozmetika

Az ápolás, szőrük karbantartása nem igényel különösebb tapasztalatot, akár mi magunk is meg tudjuk tenni, nem feltétlenül kell szakember segítségét kérni. Heti egyszeri fésülés, illetve igény szerint történő fürdetés elegendő, ezzel megelőzhető a szőr filcesedése. A kiállításokra történő felkészülés előtt azonban érdemes kutyakozmetikus segítségét is igénybe venni alkalmanként. A karomvágás épp olyan fontos, mint bármely más fajta esetében, a túl hosszúra nőtt karmok ízületi károsodást okoznak minden kutyának, ez 6 hetente ismételt karomvágással megelőzhető.

Orosz toy kutya profilból
Kozmetikáját akár otthon is megcsinálhatja a gazdi

Fajtabetegségek

A fajtának szerencsére nincsenek jellegzetes betegségei, a fogváltására viszont különösen oda kell figyelni. Nagyon gyakran előfordul, hogy egy-egy tejfog visszamarad miközben a maradó fog elkezd kibújni, és emiatt fogínygyulladás, illetve a fogsor torzulása alakulhat ki, amely nem csupán esztétikai, hanem súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben az esetben a visszamaradt tejfogat egy rövid, bódításban végzett beavatkozás során a maradó fog felbukkanása után minél hamarabb el kell távolítani. Kiemelten fontos a fogváltás nyomonkövetése és amennyiben szükséges, a megfelelő időben történő szakszerű beavatkozás. A kistestű kutyáknál is előforduló térdkalács ficam - ami általában genetikai eredetű, de kialakulhat a nem megfelelő tartási körülmények miatt is - ennél a fajtánál is jelentkezhet. Ma Magyarországon a törzskönyvezés egyik feltétele, hogy a kiskutya szülei állatorvos által végzett szűrővizsgálattal rendelkezzenek erre a betegségre, amely igazolja hogy a szülőpár nem örökíti tovább a térdkalács ficamot.

Barna orosz toy kutya szemből
A fogváltásra oda kell figyelni náluk

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A legfontosabb és legelső dolog, hogy a döntésnek, mely szerint szeretnénk egy új családtagot egy ilyen kutya személyében, megalapozottnak kell lennie. Van elég időm, hogy foglalkozzak egy kutyával? Van elég türelmem, hogy megtanítsam arra mit szabad és mit nem? Hajlandó vagyok időt és pénzt áldozni a nevelésére, ellátására? Alaposan átgondoltam és tudom azt vállalni, hogy minden reggel és minden este foglalkoznom kell vele, ki kell vinni pisilni, kakilni, el kell vinnem sétálni, időben haza kell érnem munka után hogy ellássam, ha nyaralni megyek őt is vinnem kell magammal, esetleg ez alatt az idő alatt meg kell oldanom a felügyeletét? Képes vagyok lemondani dolgokról annak érdekében, hogy legyen egy kutyám, akiért ugyan sok áldozatot kell majd hoznom, de cserébe rengeteg szeretetet, élményt, örömöt kapok?Ha minden kérdésre igen a válasz, csak akkor szabad belevágni az új családtag felkutatásába. Mindig az alap a legfontosabb, hiszen arra tudunk építkezni, így van ez a kutya vásárlásnál is. Annak az eladónak, aki nem kérdez semmit a vásárlótól, nyilvánvalóan nem fontosak a kiskutyái. Ha pedig nem fontos számára az általa tenyésztett kutya sorsa, hogyan várhatnánk el tőle, hogy mindent megadjon neki abban az időszakban, amikor nála nevelkednek a kiskutyák, biztosítsa azokat a dolgokat, amelyek a stabil alapokat adják? Fontos tehát, hogy a kutyavásárlást párbeszéd előzze meg, amely nem csak a kiskutya vételárára terjed ki. Olyan embertől vásároljunk kutyát, aki mindent megtesz azért, hogy a nála született kiskutyák egészségesek, vidámak, kiegyensúlyozottak legyenek, és akihez később bármikor fordulhatunk, ha kutyatartással kapcsolatos kérdésünk van. A milliószor ismételt frázisok ennél a kutyánál is helytállóak. Tenyésztőtől érdemes kiskutyát vásárolni, aki biztosítja számukra a megfelelő környezetet, testi-lelki fejlődésükhöz szükséges feltételeket, odafigyel a szülők egészségügyi szűrésének meglétére, tudja kik a kiskutya szülei, nagyszülei, dédszülei, ezért fontos a törzskönyv. Hiszen ha törzskönyv nélküli kutyákat párosítanak, honnan tudhatnánk, hogy a szülőpár milyen rokonsági kapcsolatban áll egymással, mennyire voltak egészségesek az őseik, mit örökítenek utódaiknak. Kiskutyát mindezek figyelembevételével válasszunk, így biztosan egészséges, vidám és kiegyensúlyozott új családtag érkezik.

vörös hajú nő kezében kiskutyával
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Hegedűs Anett vagyok, a from Jegor Clan orosz toy FCI kennel alapítója és tulajdonosa. A fajta számomra szerelem volt első látásra, de arra nem számítottam,hogy az apró és kissé vicces külső ekkora szívet és ilyen magas fokú intelligenciát rejt. Ezek a kutyák mindig vidámak, kivételesen ragaszkodóak és igazán sportosak, számomra tökéletes a  jellemük. Megtaláltam bennük mindazokat a tulajdonságokat, amelyeket egy kutyában kerestem. A fajta iránti rajongásom oda vezetett, hogy arra az elhatározásra jutottam, szeretném mélyebben megismerni a fajta anatómiáját, genetikáját és a tenyésztésükkel foglalkozni. Mint amennyire fontos célom az, hogy egészséges és kiegyensúlyozott kiskutyák kerüljenek ki kennelemből, épp ennyire fontos az is, hogy megfelelő gazdát találjak a nálam született kiskutyáknak, aki(k) mellett teljes értékű családtagként élhetnek és aki(k) maximálisan biztosítani tudják számukra a testi és lelki fejlődéséhez szükséges feltételeket.

Tenyésztőn kutyáival_kép: Bakos Zoltán
Tenyésztőn kutyáival_kép: Bakos Zoltán

Gyakran ismételt kérdések

A gyerekekre nagyon jó hatással van egy kutyatárs, de a kutya-gyerek kapcsolat kialakulása nem egy filmbeli Lassie történet. Gyerek mellé akkor ajánlott, ha a szülők sok és tudatos foglalkozással, maximális odafigyeléssel és törődéssel tudják terelgetni a kiskutya és a gyermek kapcsolatának alakulását. A gyermeknevelés nehézségeit nem könnyíti meg egy kiskutya vásárlása, azonban kellő figyelemmel és neveléssel ideális társai lesznek egymásnak.

Ez a fajta intelligens, játékos, érdeklődő így pozitív megerősítéssel könnyen és gyorsan tanulnak.

Az orosz toy kiváló jelzőkutya, ennek minden előnyével és hátrányával.  Nem ugat ok nélkül, de sokszor talál rá okot, hogy ugatással jelezzen. Természetesen, az hogy mennyit ugat, nagyban függ attól is, hogy mennyire van lefárasztva mentálisan és fizikailag.

A bemutatót Hegedűs Anettnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Az orosz toy számomra szerelem volt első látásra, de arra nem számítottam, hogy az apró és kissé vicces külső ekkora szívet és ilyen magas fokú intelligenciát rejt.
Image Description
Hegedűs Anett — From Jegor Clan orosz toy FCI kennel