Csivava
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
16-22 cm
Súly
1,5-3 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Csivava

Chihuahua

Bár a Csivava történetét legendák övezik, és eredete a homályba vész, a fajta két dologról is híres, egyrészt egyike az amerikai kontinens legősibb fajtáinak, másrészt a legkisebb kutya.

Csivava története

A Csivava történetét legendák övezik, és eredete a homályba vész. Azonban a fajta két dologról híres egyrészt egyike az amerikai kontinens legősibb fajtáinak, másrészt a legkisebb kutya. Kialakulása Mexikóhoz kapcsolódik és végső soron ott alakult ki.

 

Vélhetőleg ősei a spanyol hajósokkal Mexikóba érkező, kínai törpekutyák voltak. Ezek az ebek kereszteződtek az őshonos szőrtelen kutyákkal, és így alakult ki a fajta. Más vélekedések szerint ezek a kutyák nem mások, mint egy kisméretű pária kutyák. Az azték birodalom szent városa volt Teotihuaca, mely Mexikó városától nagyjából 80 kilométerre található. Itt állt Quetzalcoatl, a Tollas Isten tempoloma. Montezuma azték uralkodó itt hozta létre a világ első állatkertjét. Ennek a csodálatosan gazdag faunának volt egyik tagja a Chihuahua. Egy másik teória szerint sokkal ősibb fajta és már az aztékokat megelőző tolték birodalom idején, azaz a 10. századtól tenyésztették a techihit. Az aztékokhoz a tolték területek elfoglalása után került, és az uralkodó rétegek kedvelt állata lett. A fajta ősiségére sok utalást találtak, ezek legismertebbike a Huejotzingo kolostoron látható. Ezt ferences szerzetesek építették, és felhasználták a Cholula melletti tolték piramis köveit is az építéshez. Ezen kövek egyikén olyan kutyaábrázolást találtak, mely egyértelműen Csivavára utal. Mexikó City-ben 1895-re hírnevet és népszerűséget vívott ki magának a fajta. Hamarosan a Texas felé vezető úton találta magát. Nem tartott sokáig, hogy az amerikai tenyésztők tovább alakítgassák a fajtát és az Egyesült Államok egyik legkedveltebb törpe fajtájává tegyék.

Mexikói pária (vad) kutya Forrás: quora.com

Itt alakult ki a hosszú szőrű változat is, a Papillon Papillon, a pomerániai törpespicc pomerániai törpespicc és más szőrös törpefajták tenyésztésbe való bevonásával. Napjainkban a legnépszerűbb kutyafajták között van. Az európai kontinensre is hamar átkerült ez a bájos apróság, Angliában már 1886-ban megjelentek az első példányok bár az első, hivatalosan regisztrált európai alomra 1934-ig várni kellett. Érdekes legenda kötődik egyik jellegzetességéhez, a be nem záródó kutacshoz.

"Az aztékok hite szerint a halottaknak kilenc túlvilági folyón kellett átjutniuk, hogy végső nyugalomra leljenek, ám a folyók mindegyike gyors folyású és hullámok korbácsolta. Ehhez ezek a kis kutyák tudnak segítséget nyújtani mivel a be nem záródott kutacsukon át kapcsolatot tudnak tartani az istenekkel. Ezért szent állatként, mágikus ebként tisztelték."

Kis kutyák
Az Aztékok úgy hitték ezek a kutyák kapcsolatot tudnak tartani az istennekkel

Külleme

Általános megjelenés: kompakt. Fontos arányok: A törzs hossza kissé hosszabb a marmagasságnál. Kívánatos, hogy a test majdnem négyzetes legyen, kvadratikus. különösen a kanoknál. A szukáknál megengedett a kissé hosszabb törzs reprodukciós okok miatt. Koponya/Fej: Jól lekerekített alma alakú fej (a fajta jellegzetessége). Stop: Hangsúlyos, mély és széles, mivel az agykoponya elülső része lekerekített a fang tűzése felett. Egyharmad, két harmad arány az orr rész és a koponya. Orr: Mérsékelten rövid, kissé felfelé csúcsosodó, bármilyen szín megengedett, kivéve a merle. Fang: Rövid, oldalról nézve egyenes, széles a tűzésnél, a vége felé elkeskenyedik. Ajkak: Szárazak és feszesen simulók. Pofák: Csak kissé fejlettek, nagyon szárazak. Állkapcsok/Fogak: Ollós vagy harapófogó harapás. Szigorúan büntetik az előre- és hátraharapást és az alsó, vagy felső állkapocs egyéb normálistól eltérő pozícióját. Szemek: Nagy, kerek szemek, nagyon kifejezőek, nem előreugróak, teljesen sötétek. Megengedettek a világos szemek, de nem kívánatosak. Fülek: Nagyok, felállóak, széttártak, a tűzésnél szélesek, fokozatosan keskenyednek a kissé lekerekített csúcsuk felé. Ha a kutya pihen, oldalról 45° szöget formáznak. Nyak: ívelt, közepes hosszúságú. A kanoknál vastagabb, mint a szukáknál. Nincs nyaklebernyeg. A hosszúszőrű változatnál nagyon kívánatos a hosszabb szőrű gallér megléte. Törzs: Kompakt és jó felépítésű, egyenes. Mar: Csak kissé hangsúlyos. Hát: Rövid és határozott. Ágyék: Jól izmolt. Far: Széles és erős; majdnem lapos vagy kissé lejt. Mellkas: A bordakosár széles és mély, a bordák jól íveltek. Elölről nézve tágasak, de nem túlzottan. Oldalról nézve a könyökig érnek. Nem hordó alakúak. Küllemében hasonlít az Orosz toyra Orosz toyra.

Kis kutya nagy plüss játékkal
A világ egyik legkisebb kutya fajtája

A has egyértelműen felhúzott. A petyhüdt has megengedett, de nem kívánatos. Farok: Magasan tűzött, megjelenése lapos, mérsékelt hosszúságú; a tövénél széles, fokozatosan elkeskenyedik a csúcsa felé. A farok hordása fontos jellemzője a fajtának: ha a kutya mozog akkor magasan, ívben vagy félkörben hordja, úgy, hogy a csúcsa az ágyék irányába mutat, mely egyensúlyt ad a testnek, sose hordja a hátulsó lábai között és ne hajoljon a hát vonala alá sem. A farok szőrzete a változattól függ és egyensúlyban van a testszőrzettel. A hosszúszőrű változatnál a farok szőrzete szőrcsomót formáz. A farok lóg, ha a kutya pihen és enyhe kampót képez. Elülső végtagok: Az elülső végtagok egyenesek és megfelelő hosszúságúak; elölről nézve egy vonalban vannak a könyökökkel. Oldalról nézve egyenesek. Váll: Száraz és mérsékelten izmos. A lapocka és a felkar szögelése jó. Könyök: Határozott és a törzshöz közel esik, szabad mozgást biztosít. Csüd: Enyhén lejt, erős és rugalmas. Elülső mancsok: Nagyon kicsik és oválisak, szétálló, de nem szétterülő lábujjakkal (nem nyúl- vagy macskamancs). A körmök különösen jól íveltek és mérsékelten hosszúak. A talppárnák jól fejlettek és nagyon rugalmasak. A farkasköröm nem kívánatos. Hátulsó végtagok: A hátulsó lábak izmosak hosszú csontokkal, vízszintesen és függőlegesen az egymáshoz való viszonyuk és a szögelésük jó a csípőnél, a térd és a csánk ízülete harmonizál az elülső végtagok szögelésével. Csánk: Rövid jól fejlett Achilles-ínakkal hátulról nézve egymástól távol állóak, egyenesek és függőlegesek. Hátulsó mancsok: Nagyon kicsik és oválisak, szétálló, de nem szétterülő ujjakkal (nem nyúl- vagy macskamancs). Mozgás: A lépések hosszúak, rugalmasak, energikusak és aktívak jó téröleléssel és hajtóerővel. Hátulról nézve a hátulsó lábak majdnem párhuzamosan mozognak egymással, úgy, hogy a hátulsó mancsok nyoma tökéletesen beleillik az elülső mancsok nyomába. Ha nő a kutya sebessége, a végtagok a súlypont felé irányulnak. A mozgás szabad és rugalmas marad, anélkül, hogy megerőltető lenne a kutya számára, a fejét magasra emeli és a háta egyenes. Bőr: Sima és rugalmas az egész testen. Szőr: két változat van. Rövidszőrű: A szőr rövid, az egész testen a testhez simuló. Ha van aljszőrzet, a szőr valamivel hosszabb; A ritka szőrzet megengedett a nyak elülső részén és a hason; kissé hosszabb a nyakon és a farkon, rövid az arcon és a füleken. A szőr fényes és puha tapintású. A meztelen kutyák nem megengedettek. Hosszú szőrű: A szőr legyen finom és selymes, sima, vagy kissé hullámos. Az aljszőrzet ne legyen túl vastag. A szőr hosszabb, zászlókat képez a füleken, nyakon, az elülső és hátulsó lábak hátulján, a mancsokon és a farkon. A nagyon hullámos szőr nem elfogadott. A két típus keresztezése 2013 óta már nem engedély köteles. Korábban az volt. Szín: Minden szín, árnyalatban és színkombináció elfogadott, kivéve a merle szín. Méret és súly: Ennél a fajtánál csak a súly számít, a magasság nem. Súly: Ideális súly: 1,5 és 3 kg között.
Az 1000 gr-nál könnyebb és 3 kg-nál nehezebb egyedeket ki kell zárni. Ágyék: Jól izmos. Nyitott kutacs nem kívánatos. Méret 3kg-ig. A kiállításon előnyben részesítve az 1,8-2,8kg közötti példányokat, vagyis a nem nagyon aprókat.

Csivavák nagyság sorrendben
Alma fejük az egyik jellegzetességük

Jelleme

Gyors, éber, eleven és nagyon bátor. Agresszióra nem hajlamos, de következetes nevelést igényel, idegenekkel bizalmatlan, szeret mindig a gazdája társaságában lenni, nagyon ragaszkodó a szeretett személyt mindenhova követi és védelmezi. Rendkívül intelligens, gyorsan tanul, szeret játszani, labdázni, igen jól teljesít az agility és dog dancing versenyeken. Szereti a nagy sétákat, viszont a hideg, nyirkos időt nem. Ilyenkor jobban szeret a meleg takaró alatt szunyókálni.

Fajtabetegségek

A Csivava más kutya fajtával szemben relatív egészségesnek mondható nem beteges. Ettől eltekintve néhány erre a fajtára jellemző betegség előfordulhat mint például patellaficam ( ezért van a kötelező szűrés), légcső szűkület ( rövid orrú fajtákra jellemző).

Ápolás, kozmetika

Nem igényel túl sok ápolást, szőrzete könnyen kezelhető (hosszú szőrű változatának is), nagyon könnyű tisztán tartani. A hosszú szőrű egyedeket hetente fésüljük át, fürdésnél mindig ügyeljünk hogy, a szemébe, fülébe víz ne kerüljön mivel az egészségügyi problémákat okoz. A kutyánkat mindig jó minőségű kutyáknak kifejlesztett samponnal, kondicionálóval fürdessük körülbelül 2 havonta. Fürdetés után alaposan szárítsuk meg a szőrét és közvetlen utána ne engedjük ki az udvarra, sétálni.

Hosszú szőrű csivi
Különösebb ápolást a hosszú szőrű egyedek sem igényelnek

Nevelése, igényei

Könnyen motiválható nevelhető fajta, bár sokan elfelejtik hogy valódi kutya aki nevelésre szorul. Ahhoz hogy szocializált, jól nevelt kutya legyen akivel öröm együtt élni és bárhova problémamentesen el tudjuk magunkkal vinni elengedhetetlen a következetes nevelés. Sokkal könnyebb kezdetben jól nevelni, engedni, tiltani, mint a  berögzült rossz szokásokról leszoktatni a kutyát.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Népszerűsége miatt a fajta kedvelt áldozata a kutyáikat méltatlan körülmények között tartó szaporítóknak. Ezért kölyökvásárlás előtt alaposan tájékozódjunk és kizárólag lelkiismeretes bejegyzett tenyésztőtől vásároljunk. Amennyiben az anyagi helyzetünk ezt nem engedi akkor fogadjunk örökbe fajta mentőktől. A kiskutya szüleinek törzskönyvét minden esetben nézzük meg. Legyen meg a tenyészszemle és a kötelező szűrővizsgálatok. Én azon az elven vagyok, ha elhatároztuk magunkat hogy egy ilyen csodálatos fajtájú babát szeretnénk családunk új tagjaként elsőnek ne kiskutyát keressünk hanem tenyésztőt. Keressük meg azt a tenyésztőt akitől későbbiekben az új családtagunkat szeretnénk befogadni hiszen ez a kapcsolat hosszú-hosszú évekre szól a gazdi és a Tenyésztő között. Egyértelmű, hogy elengedhetetlen a közös szimpátia. Fontos tudatosítanunk magunkban hogy akár mennyire is aranyos egy kölyökkutya, egyszer megnő. Nevelnünk, gondolnunk kell, igényeihez méltón kell átalakítanunk otthonunkat, betegség esetén állatorvoshoz kell vinni stb. Egy kiskutyát nem napokra, hónapokra vásárolunk. Élethelyzetek változnak, de ők maradnak. Számunkra nagyon fontos tényező az hogy aki tőlünk vásárol kiskutyát az ne divatból, hirtelen fellángolásból tegye hanem megfontoltan, fajtaszeretetből. Ha tenyésztőtől veszünk kiskutyát nem csak egy kiskutyát kapunk hanem egy 0-24 segítség nyújtást is, hiszen egy tenyésztő nem csak addig érhető el míg eladja a kiskutyát hanem a tőle származó kiskutya élete végéig ott áll a gazdi mögött és végig kíséri a tőle származó kutyus élete útját. A kiskutyát a tenyésztő otthonában a megszokott környezetében tekintsük meg, ne vegyünk kiskutyát autóból, parkolóban,  kapualjból.

Kölyök kutya
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kis kutyát

Tenyészet

Az Erzsébet Kincse kennel 2002-ben alakult meg, de az állat szeretetem visszanyúlik egész gyermekkoromig. Már kis iskolás koromban is  érzékelhető volt hogy az állatok iránt mély érzelmeket táplálok. Amíg más gyerekek focizni, biciklizni jártak én kóbor cicát mentettem. Szívesebben játszottam az udvaron a kutyákkal, mint a többi gyerekkel. Nekem a kutyák voltak a barátaim. Kis gyermekkorom óta tudtam, hogy egész életemben állatokkal szeretnék foglalkozni, bár akkor még nem tudtam, hogy egyszer kutyatenyésztő leszek. Nálunk az állatok mindig teljes értékű családtagnak számítottak. Ezt a csodálatos fajtát úgy ismertem meg, hogy szomszédunkban lakott egy idősebb úr, Tibi bácsi, aki tenyésztő volt. A fajta azonnal elrabolta a szívem lenyűgözött az, hogy egy ilyen pici kutya mekkora hatalmas szeretettel téli szívvel van megáldva. Milyen rajongással, odaadással képes szeretni. Lenyűgöző temperamentuma, bátorsága, az ahogy képes szembe szállni bárkivel és bármivel akár egy óriási kutyával is a szeretett személy megvédése érdekében. Az első ilyen kutyusomat Tibi bácsitól ajándékba kaptam, ö volt Gina. A mai napi él a fajta iránti szerelmem. Minden kiskutyánk 10-12 hetesen kor után, koruknak megfelelő oltásokkal, féreghajtásokkal, törzskönyvel (ezt mindig postai úton vagy személyesen a kiskutya elvitele után általában 30 napon belül kapja meg a gazdi) szerződéssel, számlával, chippelve, tenyésztői garanciával, gondozási útmutatóval, kezdő csomaggal kerül az új gazdihoz. Tenyészetünk esetében a gazdi nem csak egy kiskutyát kap hanem egy 0-24 és segítség nyújtást is.

Kis kutya szülinapi vacsorája
Nálunk minden kutya teljes jogú családtag

Gyakran ismételt kérdések

Ez egyáltalán nem igaz. Egy megfelelően nevelt és szocializált kutya nem harapós.

A Csivik szeretik a gyerekeket viszont kis test méretűk miatt nagyon fiatal gyerek mellé nem ajánlottak, nehogy a gyerek véletlenül kárt tegyen benne.

Nem igaz. Jól motiválhatóak és könnyen, gyorsan tanulnak.

A bemutatót Balavány Bélának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Ezt a csodálatos fajtát úgy ismertem meg, hogy szomszédunkban lakott egy idősebb úr, Tibi bácsi, aki tenyésztő volt. A fajta azonnal elrabolta a szívem.
Image Description
Béla Balavány — Erzsébet Kincse Kennel