Saluki / Perzsa agár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
47-66 cm
Súly
18-23 kg
Méret
Közepes
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Saluki / Perzsa agár

Perzsa agár

A Saluki / Perzsa agár az egyik legrégebbi ismert kutyafajta. Mint farkas közvetlen leszármazottját tartják számon, amely megteremtette az emberiség történetében a kutya-ember kapcsolatát.
Kedvencem Létrehozás

Saluki története

Ősi fajtát tisztelhetünk személyében, amely az egyik legrégebbi ismert kutyafajta. Mint farkas közvetlen leszármazottját tartják számon, amely megteremtette az emberiség történetében a kutya-ember kapcsolatát. A fajta a legszorosabb rokonságban az afgán vadászkutyával van, amely megelőzte a 19. századi modern fajták megjelenését. Egyes források szerint i.e. 3500 körül már létezett a Perzsa Agár. A fajta őseinek különböző típusai voltak. A különbözőség mind méretében, mind szőrzetben megnyilvánult. Alapvetően nomád törzsek, beduinok vadászkutyái voltak. A Szahara és a Kaszpi-tenger közötti területeken vándoroltak gazdáikkal.

Vadász kutyáival és madarával_forrás:pinterest.com
Vadász kutyáival és madarával_forrás:pinterest.com

Ezek a kutyák gyakran vadásztak sólymokkal együtt. Az i. e. 3. évezredből ismert sumer ur-sar-da nevű fajta valószínűleg a Salukit takarja. A fajta ősi eredetét bizonyítják még a több ezer éves egyiptomi falfestmények és papiruszok is a Közel-Keleten, amely a mai Irakot, Szíriát, Libanont, Palesztinát, Izraelt, Jordániát és Egyiptomot öleli fel, Törökország délkeleti régiójával és Irán nyugati peremével együtt.Az egyiptomi nemesek kutyáikat is magukkal temettették. Az állatokat tisztelték és családtagként a sátrakban éltek. Muszlimok más kutyafajtához képest tiszta állatnak tartották, "Isten ajándékának” tekintették őket. Allah valódi ajándékaként nem adták el őket pénzért, csak ajándékként. Legendák és mitológiai történetek fűződnek nevéhez. Nevét állítólag a ma már nem létező dél-arábiai Salik városának köszönheti, amely fegyvereiről és kutyáiról volt híres. Mint az agarak általában a Perzsa agár is szemmel vadászott, elsősorban sivatagi nyúlra, rókákra, gazellákra. A vadat elfogva nem ölte azt meg, csak tartotta a nyakánál fogva míg gazdája oda ért.

A fajta dokumentációja Angliában kezdődött 1840 környékén. Európában időbe telt az emberek érdeklődésének felkeltése e csodálatos fajta iránt, még a mai napon sem egy általánosan ismert fajta. Fajta standardeket Nyugaton és a Közel -Keleten az 1920-as és 1930-as évek táján írták le. Az Egyesült Államokban 1929-től ismerték el a fajtát.

Perzsa agár gazdájával_ forrás: salukiclub.org
Perzsa agár gazdájával_ forrás: salukiclub.org
Perzsa Agár
Európában a mai napig nem kimondottan elterjedt a fajta

Külleme

A fajtának kétféle megjelenése elfogadott. Rövid szőrű: a fülén és farkán rövid a szőr (smooth), valamint hosszú szőrű: fülén, farkán és lábain hosszú a szőr (featherted). Mindezeken belül megtaláljuk az alacsonyabb, kiállítási megjelenést és a magasabb, kifejezetten futó alkatot. Minkét típusra jellemző a kecses, arányos, arisztokratikus megjelenés, gyorsaság (nem ő a leggyorsabb sprinter, de hosszú távon az egyik, ha nem a leggyorsabb fajta 67-70 km/óra). Szívós, elegáns kutya. A testhossza (a vállponttól a fenékig) megközelítőleg megegyezik a marmagassággal, bár a kutya gyakran azt a benyomást kelti, hogy hosszabb, mint amilyen valójában. Marmagasság szukáknál 47-66 cm, kanoknál 56-71 cm között található típusától függően. Súlya szukáknál 18-23 kg, kanoknál 20-26 kg között mozog. Fontos, hogy a bordakosár utolsó 1-2 bordája látható legyen, gyomor visszahúzódott és a csípő csapott, széles. Feje a testhez arányos, hosszú és keskeny, az egész nemességet mutat. A fülek között keskeny és lapos. A homlokról az orrig sima átmenet van. A pofa hosszú, fokozatosan kúposodik az orra. Orrának fekete, esetleg sötétbarna csúcsa van. Fogazata: erős, ollós harapással. A fülek állkapocs irányában lógnak, hosszú szőrű változatnál hosszan. Szemek nagyok, mandulaformát mutatnak, tekintet nyugodt, kifejező, elegáns. Színe a borostyán barnától egészen a feketéig. Nyaka meglehetősen hosszú és izmos. Váll: Jól hátrált, jól izmolt anélkül, hogy durva lenne. Felső kar: Körülbelül azonos hosszúságú a lapockával, és jó szöget zár be vele. Alkar: Hosszú és egyenes a könyöktől a csuklóig. Lábak: Erős és rugalmas, enyhén lejtős. Elülső lábfej: Mérsékelt hosszúságú lábfej, hosszú és jól ívelt lábujjak, nem szétnyíló, de ugyanakkor nem macskatalpú; az egész lény erős és rugalmas; „tollas” a lábujjak között. Hátsó végtagok:  Erős, vágtató és ugróerőt mutat. Felső és alsó comb: Jól fejlett. Láb: Mérsékelten hajlított. Farka hosszú, vége felfelé ívelő, az alján hosszú „hajjal ”amely nem bozontos. Szőrzete aljszőrzet nélküli, selymes, hosszú szőrű változatnál hosszú a fülén és a farkán. Mellkasán is megengedett az intenzívebb szőrzet valamint a lábak hátsó oldalán. A szabvány lehetővé teszi az összes színváltozatot: fehér, krém, arany, csokoládé, tarka, fakó, fekete-cserszínű és a grizzly, (13 színvariáció) 2-3 színben is egy kutyán, kivéve a "tigris csíkost".

Agár pár fekszik a fűben
A két szőr változat

Jelleme

Csendes, előkelőséget sugárzó “kanapé” kutya, akinek ezzel ellentétben rendszeres, változatos mozgásra van szüksége ( séta, futtatás). Méltóságteljes, intelligens és független kutya. Gyorsan tanul, nem szereti a rendszeres ismétlésekkel járó gyakorlást, mivel ősidők óta önállóan vadászott és önállóan döntött. A vadászösztöne erős, ezért ne közlekedjünk vele szabadon, csak pórázzal, mert vadat látva önmagát veszélybe hozhatja és függetlenül attól, hogy kifejezetten szófogadó, vezényszavakkal sem könnyen állítható meg. Futási sebessége nagy, hosszú ideig fenn tudja tartani , így könnyen előfordulhat, hogy másik városban, kerületben találnánk meg, a kutyát, amennyiben megtalálnánk. Idegenekkel távolságtartó, de nem ideges vagy agresszív. Érzékeny és odafigyel másokra, beleértve a gyerekeket is. Jól alkalmazkodik a családhoz, amennyiben van a rendszer amihez alkalmazkodhat.

Agár kölykeivel
Gondos, jó anyák

Türelmes, szelíd, visszafogott természete nem veszi el a figyelmet a család más tagjaitól. Szeret és kifejezetten igénye a családban élni. Kizárólag pozitív megerősítésekkel nevelhető, ellenkező esetben bezárkózik. Kiskorában játékos, nem szereti a nagy hangzavart. Alapvetően nem ugat, mégis ha bajt érez vagy van másik kutya akitől eltanulja előfordulhat, hogy hallatni fogja a hangját. Más háziállatokkal összeszoktatható, de idegen állatokat a szabadban, levadássza.. Nagyon jó társ, nem hízeleg, de jelzi ha figyelemre, szeretetre van szüksége. A szukák gondos, jó anyák.

Nevelése, igényei

Különleges igényei nincsenek, csupán a család tagjaként jöhessen velünk és mozoghasson. Ha van rá lehetőségünk, mint vadászkutya, szereti az agár műnyulas futtatást. Fontos tudnia, hol van a helye ahova elvonulhat pihenni, nyugalomban lehet. Ez a fajta szereti a kényelmet, a kanapét, a puha párnákat.

Agár a vár ablakban
Élvezi a családi programokat

Ápolása, kozmetika

Szőrét érdemes rendszeresen fésülni, esetleg olajozni. Fülének szőrét speciálisan feltekerve rögzíteni, hogy minél egészségesebb és hosszabb legyen, ha kiállításra is szeretnénk vinni. Kiállításokat általában szereti és boldog, ha a gazdájának örömet okoz a sikereivel. Evés közben érdemes a fület hálóval fejhez fogni, hogy az étel ne ragadjon a „hajába.” Mozgásigénye nagy. A napi séta illetve amennyiben van kert úgy a kertben való mozgás elengedhetetlen. Utóbbi esetben érdemes magas kerítésről gondoskodni, mivel 2-3 méter magasságot simán átugrik, ha zsákmányt vagy macskát észlel. Szőre, bőre nem igényli a rendszeres fürdetést, évente 1-2 alkalommal elég megfürdetni. Ha mancsait összekoszolja azokat nyilván le lehet mosni. Séták után simogassuk át, hosszabb szőrét fésüljük ki az esetleges beleragadt dolgoktól és nézzük át a tappancsát. Trimmelővel érdemes tavasszal és ősszel egyszer átfésülni. Fülét tisztítsuk évente pár alkalommal, de mélyre ne nyúljunk. Ha a váladék többszöri tisztítást igényel, keressük fel orvosunkat, mert valószínűleg fülgyulladása van. Különösebb speciális igénye nincsen az ápolásának. Karmait időnként ellenőrizzük, de megfelelő mozgatás mellett általában nem szükséges vágni őket.

Saluki díjjal
Ápolása, nem bonyolult

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges kutya. Sajnos az ő egészségüket is befolyásolhatják a tartási körülmények. Ősi kutyaként  kifejezetten jó neki a BARF-os étkeztetés, megfelelően változatos formában, zöldségekkel, gyümölcsökkel és táplálékkiegészítőkkel. Mélymellkasú kutyaként hajlamos a gyomorcsavarodásra. Idősebb korban csináltassunk nekik évenkénti vérképet, amely felhívhatja a figyelmet, merre mozdítsunk az ellátásán a méltó, egészséges életéhez. Tartása speciális igényekkel nem jár. Kicsiket koruknak megfelelően etetve jutunk majd el ehhez a mennyiséghez. Várható élettartamuk 11-14 év, megfelelő tartás mellett akár a 15 évet is megélhetik. Megfázásra hajlamos, ezért hidegben (mínusz fokokban) adjunk rá kutyaruhát.

Kölyök agarak táskát nyitogatnak
A kölyökkori etetésről kérdezzük meg a tenyésztőt

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ha megfogott minket a Saluki bája, akkor fontos végig gondolnunk a fajta igényeit és azt, hogy illik e az életvitelünkhöz. A kiskutyák életében különösen fontos honnan indulnak, milyen hatások érik őket. Ez fokozottan igaz erre a fajtára. Vásárlásnál járjunk utána a kennelnek (szaporító vagy tenyésztő). Felelősségteljes tenyésztésnél alap, hogy a kutyák legyenek szűrve szívbetegségre. Lehetőség szerint a kiskutyát a tenyésztőnél, alom társaival is nézzük meg, ezzel a tartási körülményeiről és viselkedéséről is tájékozódhatunk. Kérdezzünk rá a szuka egészségére és tartására (mit és mennyit eszik, kap e táplálékkiegészítőt). Mindezek  fontosak lehetnek a kiskutya csontozata, ízületei miatt. A kiválasztott kiskutyát a többiektől elkülönítve is nézzük meg, van e esetleg figyelmet felkeltő a viselkedésében. A fajta alapvetően távolságtartó idegenekkel, de a kölykök gyorsan oldódnak biztonságos környezetben. Kérdezzük meg mikor vihető el a kiskutya. Ha túl korán 6-8 hetesen, akkor az nem biztos, hogy kielégíti a fajta érzékeny jellemének támogatását. A kölyök kiegyensúlyozottságában nagy szerepet játszik az anyja minél tovább tartó közelsége.

Kölyök saluki
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Orlovszky Andrea vagyok, Domaszéken élek. Az életembe az első agár 2009-ben került, gondosan kiválasztott Perzsa agár kan. Alapvetően nagyon kutyabarát és állatbarát vagyok, de ennek a fajtának a jelleme különösen megfogott, a szerelmese lettem. Elkezdtem kiállításokra járni s azt, amit a gyerekeimmel megéltünk vele, szerettem volna megmutatni, átadni másoknak, így 2016-ban megalapítottam a Bat- El Handreah kennelt és 2018-ban megszületett az első almom. Szemléletem a fajta minősége és egészsége szempontjából, hogy egy szukám összesen kétszer fial életében és az almok között lehetőleg kimarad 2 év. Fajta szerelmeseként igyekszem minden információval rendelkezésére állni a tőlem elvitt kölykök családjai számára, amelyet weboldallal is megtámogatok.

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Bár jobb szereti a nyugalmat, mint a gyerekek nyaggatását, de türelmes és szelíd. Agresszióra egyáltalán nem hajlamos.

A Perzsa agár kizárólag lakásban tartásra alkalmas. Természetesen, ha van kert  akkor azt is szívesen birtokba veszi, de rövid bundája miatt nem alkalmas a kerti tartásra. Emellett szüksége van a családja közelségére is.

Mint minden agár, ők is szemmel vadászó kutyák, igen erős vadászösztönnel. Így amennyiben "prédát" látnak hajlamosak neki iramodni és nem visszajönni mikor hívja a gazda. Mindamellett okosak és gyorsan tanulnak. 

A bemutatót Orlovszky Andreának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A Saluki jelleme nagyon megfogott, szerelmese lettem.
Image Description
Andrea Orlovszky — Bat- El Handreah kennel