Samoyed
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
48-53 cm
Súly
20-22 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Fehér

Samoyed

Szamojéd

A samoyed a sarki spiccek csoportjába tartozik.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Samoyed története

A Samoyed a sarki spiccek két csoportjához is sorolható, az első csoportba tartoznak a Husky-k, a Kanadai és Alaszkai eszkimó kutyák, a második csoportba a spiccek vagy lajkák tartoznak, melyek Lapföldről, és Kamcsatkából származnak. Sajnos viszonylag keveset tudunk a szamojéd emberekről, és arról, hogy hogyan éltek gyönyörű, ezerarcú kutyáikkal. A fajta, a többi északi fajtához hasonlóan, viszonylag mentesek az ember tenyésztő munkásságától, közel állnak ahhoz a farkasszerű kutyához (Canis familiaris palustris), melyet 12-14 ezer évvel ezelőtt kezdtek háziasítani. Az akkori vadászok és a kutyák életformájában sok volt a hasonlóság, így az állatok jól beilleszkedtek, az övékhez hasonló családba. A Szamojéd törzsek különleges kutyái, a Bjelkírek (fehér kutya, aminek a kölyke is fehér) Oroszország szerte ismertek voltak. Oroszországban ugyanezeket a kutyákat Voinaikanak hívták, ami vezér vagy vadászkutyát jelent. Kezdetben a Bjelkíreket szentként tisztelték, később társnak tekintették őket. Rájöttek, hogy a kutyák nem csak a vadászatban kiváló segítőtársak, de vonóállatként is jól megállták a helyüket. Mikor a törzsek áttértek nomád legeltető életmódra, akkor a háziasított rénszarvas terelése is ezeknek a kutyáknak a feladata lett. Ezek a kutyák tudtak (és tudnak még ma is...) szánt húzni, terelni, vadászni, és munkájukat lelkesen végezték. Nagy becsben tartották őket, fontos helyet foglaltak el a szamojéd törzsek életében és kultúrájában. Ezek az ezerarcú kutyák gyengédek és kedvesek voltak a gyerekekkel, de ha úgy adódott akár egy jegesmedvét is elkergettek.

Egészen 1930-ig csak szovjet antropológusok tanulmányozhatták a szibériai törzsek életét. Amit tudunk a szamojéd emberek életformájáról és kutyáiról, az főként a sarki felfedezők naplóiból származik, akik szibériai kutyákat szereztek, hogy segítsék őket az ismeretlen Északi és Déli-sarki tájak felfedezésében. Néhány ilyen kalandor szamojédet használt, ezek sokat dicsérték a kutyák használhatóságát és csodálatos temperamentumát. Csak egy példa, egy Etah nevű Samoyed a norvég Ronald Amudsen vezérkutyája volt, aki 1891-ben elérte a Déli-sarkot, a világon először.

Korabeli fotó Szamojéd kutyáról és gazdáról
Korabeli fotó Szamojéd kutyáról és gazdáról

A szamojédet használó expedíciók néhány tagja hazavitte a kutyákat kedvencnek. Más szamik felfedezői pályafutásukat az állatkertben végezték. Néhányat angol kutyarajongóknak adtak el, akik meghatározták a fajta standard-ját. A fajta nem sokat változott az expedíciók óta. Fridtjof Nansen, norvég felfedező, aki 1883 és 1894 között egy Samoyed szánhúzó csapattal próbálta elérni az Északi Sarkot, lemérte és feljegyezte a kutyák súlyát és magasságát, és azok átlagos mérete megközelíti jelenünk átlagos példányaiét. Egy 53-58cm magas kannak normálisan 27- 30kg körül van a súlya, egy 48-53cm magasságú szukának pedig, 20-22 kg körül. 1889-ben egy angol zoológus, Ernest Kilburn-Scott három hónapot töltött a szamojéd törzsekkel Észak-Oroszországban. Innen vitt haza ajándékul feleségének, Claranak, egy Sabarka nevű kant. Sabarka barna színű volt, fehér mintázattal a mellkasán, a lábán és a farkán. Arhangelszk környékéről származott, ami messze nyugaton, az Északi-Dvina folyó torkolatánál található. Kilburn-Scotték szerettek volna párt Sabarka-nak, és vásároltak egy krémszínű szukát, Whitey Petshorát, akit egy teherhajó legénységének tagja hozott magával Szibériából Londonba. Nevét tekintve valószínűleg a Petshora folyó környékéről, az Urál-hegység nyugati részéről származott. Petshorát fedeztették Sabarkával, a kölykeik vegyes színűek lettek, fehérek, barnák és feketék, legjelentősebb utóduk egy Neva nevű szuka lett, aki 1891-ben született. Az 1890-es évekbe további kutyákat importáltak, Labourn Popham vitt be Nyugat-Szibériából egy fehér kant, akit később lefényképeztek (igen rosszul) és a képet így írták alá: „Importálva 1894-ben” és „A típus, amit akarok”. Visszatérve Nevára, őt egy Musti nevű kannal fedeztették, aki nevével ellentétben (Musti=Fekete) hófehér volt. Ebből a párosításból 1901-ben született az első Brit Samoyed Champion: Ch. Olaf Oussa (tenyésztője Lady Sitwell volt). A Musti-Whitey Petshora alomból pedig, a mai fehér samoyedek ősei származtak.

Szamojéd törzs kutyái
A Szamojéd törzseknek sok oldalú, megbízható kutya kellett

Külleme

Közepes méretű, elegáns, sarkköri spicc. Megjelenése energiát, kitartóképességet, büszkeséget, magabiztosságot, kedvességet sugároz. Arckifejezése az úgynevezett "samoyed-mosoly", a szem formájának, elhelyezkedésének és a szájszöglet enyhe íveltségének a kombinációja. Mozgása energikus, szabad és fáradhatatlan, hosszú és nyújtózkodó lépésforma, ügetés. Jól előre nyújtott mellső lábak, és nagy tolóerejű hátulsó lábak. Szőrzete dús, rugalmas, tömött sarki bunda. Színe fehér, krém vagy biscuit (keksz) színű lehet. A kettős rétegű bundája van; egy rövid, sűrű és puha alsó réteg /aljszőrzet/, valamint egy hosszabb, durvább, egyenes szálú fedőréteg /fedőszőrzet/. A szőrzet a váll és a nyak körül gallért formál, amely, mint egy keretbe foglalja a fejet, főleg a kanoknál. A fejen és a mellső végtagokon a szőrzet rövid és egyenletes; a fülek külső oldalán rövid, elálló és egyenletes. A fül belső felülete jól szőrözött. A combok hátsó részén a szőrzet hosszabb, és ún. szoknyát formál. A lábujjak között védőszőrzetnek kell lennie. A farok szőrrel dúsan borított. A szukák szőrzete gyakran rövidebb és lágyabb tapintású, mint a kanoké. A szabályos, egészséges szőrzetnek sajátos ezüst csillogása van.

Smiling Pearls Samoyed kennel kutyája
Tenyésztőnk kutyája kiállításon

Jelleme

Barátságos, nyitott, éber és életteli. A vadászösztöne nagyon gyenge. Sohasem félénk vagy agresszív. Nagyon szociális és nem használható őrző - védő kutyaként. „Éber és teli agilitással” - biztos vagyok benne, hogy mindenki ismer, vagy találkozott olyan egyedekkel, amelyek mutatják ezeket a tulajdonságokat. Ha egy Szamojédnak egy hosszú séta után felajánlasz egy újabb kirándulást, - ő készen áll arra, hogy induljon csak úgy, mintha egész eddig, órákon át, pihent volna! A mosolygó arckifejezés a fajta egyik legkedvesebb védjegye. A mosoly nyilvánvalóan megfigyelhető, amikor a száj sarka enyhén felfelé ível, és ez a jelenség már nyolchetes kölykön is látható.

Samoyed arca
A mosoly a védjegyük!

Nevelése, igényei

Kétségkívül egy intelligens kutya, pozitív megerősítéssel könnyen, és gyorsan tanulnak meg bármilyen feladatot. A kényszerítésre, durvaságra viszont komoly sértődéssel, az együttműködés megszakításával reagálnak. A világról alkotott képükhöz tartozik, hogy már kölyökkutya koruktól úgy gondolják, ha valamit megtehetnek egyszer, azt megengedett egész életükön át! Jellemzően jó a problémamegoldó képességük, emiatt sokszor önállóan hoznak döntéseket, de ez nem jelenti azt, hogy kezelhetetlenek. A kutyák szoros munkakapcsolatban voltak gazdáikkal, a szamojéd emberekkel, akik a számukra értékes állatokat megbecsülték, hiszen könnyen és jól alkalmazkodtak a csoport életébe. Máig sokoldalú munkakutyák, mind a húzó-, mind a terelő-, agility sportokban megállják a helyüket, és rengeteg Samoyed dolgozik terápiás kutyaként. Ha szeretünk kirándulni, sportolni, ideális társra találunk benne.

Samoyedek játszanak a vízben
Könnyen tanítható, aktív kutyák

Ápolás, kozmetika

A bundája törődést igényel. Ahhoz, hogy kutyánk ápoltan nézzen ki, hetente alaposan át kell kefélnünk. A fülek mögötti területre nagyon figyeljünk oda, mert a szőr azon a részen hajlamos a filcesedésre. Ha úgy érezzük, hogy kutyánk piszkos, bármikor megfürdethető, ma már rengeteg kozmetikai szer áll hozzá a rendelkezésünkre, arra azonban figyeljünk oda, hogy a szőrét teljesen meg kell szárítani. Ha nincs meg ehhez a megfelelő felszerelésünk, a legjobb, ha kozmetikában szakemberre bízzuk a bunda ápolását.

Samoyed kutyák
A Samoyedok szőrét ápolni kell

Szőrük sűrű, kétrétegű. A fedőszőr durva, egyenes szálú, ez a réteg elsősorban a szennyeződésektől védi. A fedőszőr alatt egy sűrű, puha és rövid szőrréteg található, amely szigetel, télen melegen tartva a kutyát. Ezt a réteget a szukák egy évben kétszer, a kanok egyszer vedlik le. Nagyon érzékeny bőrük van, a szőrük védi meg nyáron a napsütéstől, télen pedig a kemény hidegektől. A vedlési időszakban mindennap ajánlott a fésülés, bontás, mert ezt mellőzve, elhanyagolva a Szamojéd szőre összefilcesedik. A levedlő szőrt könnyen ki lehet fésülni, sokszor kézzel is szedhetjük. Nagy előny, hogy a bundájának nincs szaga, így nem szükséges sűrűn fürdetni. TILOS géppel nyírni, mert tönkremegy a szőre!  Filces, összecsomósodott szőrű szamojédet SOHA nem fürdetünk, első lépés mindig a bontás. Szárítógéppel/szőrcsapatóval történjen, de semmiféleképpen ne forró levegővel, mert a szőrszálak meglazulnak. Langyos, ill. hideg levegő váltakozásával szárítsunk, így serkentjük a faggyúmirigy-termelődést, amely lehetővé teszi, hogy minél előbb növekedjen az új, friss aljszőrzet.


A szőrápoláshoz szükséges eszközök:


stabil asztal
közepes vagy nagy méretű tükrös kefe
fémfésű, lehetőség szerint váltott fogazású
egyenes fémolló
szárítógép/szőrcsapató.

Szamojéd terel
Sokoldalú munkakutyaként terelniük is tudni kellett

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta, betegségekkel szemben ellenálló, de mint más fajtáknál itt is előfordulhatnak örökletes betegségek, melyeket különböző szűrővizsgálatokkal ki lehet szűrni. Ezek a csípőízületi diszplázia és a különböző szembetegségek (fiatalkori szürkehályog, szaruhártya disztrófia, progresszív retinasorvadás, glaukóma). Sajnos a környezeti hatások rájuk is, mint az emberekre sokszor negatívan hatnak, ételintolerancia, allergia alakulhat ki. Az elhanyagolt bunda sajnos sok élősködő mellett gombás és bakteriális fertőzést is okozhat, ami komoly bőrproblémákhoz vezethet. Átlag életkoruk: 10-14 év

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Ideális családi kutya, számára legfontosabb a család közelsége és a sok mozgás. Ha ezt nem tudjuk biztosítani számára, nem lesz boldog, meg fog változni a személyisége, rombolhat, állandóan ugathat, egyéb destruktív magatartást is produkálhat. A fajta semmiképpen sem ajánlott panelba, illetve olyan helyre, ahol huzamosabb időt kell zárt térben vagy kennelben eltöltenie.

Samoyed kölyök játszik az anyjával
Olyan helyről ne vegyünk kölyköt ahol túl korán elszakítják őket az anyjuktól

A kölykök minden szívet meghódítanak bájos megjelenésükkel, kedvességükkel. Ha úgy döntünk, hogy ilyen kutyát szeretnénk vásárolni, bizonyosodjunk meg arról, hogy a kölyök jó helyről való, típusos és kiegyensúlyozott. A választást sose kapkodjuk el, látogassunk el több helyre, beszélgessünk el a tenyésztőkkel, az igazi tenyésztő bármikor szívesen fogad bennünket, szerződés és törzskönyv nélkül pedig nem ad el kutyát. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a szánhúzó fajtamentéshez bajba jutott Szamojéd kerül. Az örökbefogadás menetéről és a kutya egészségi állapotáról a fajtamentés munkatársai tudnak információval szolgálni. A törzskönyves, tenyésztőtől származó Szamojéd nem olcsó, mégis óvakodjunk a gyanúsan „jó fogásnak” tűnő kutyák vásárlásától: könnyen lehet, hogy sokkal komolyabb állatorvosi költségekkel fogunk szembe nézni, hiszen az ismeretlen származási helyről elhozott kölykök, kutyák sokszor hiányos oltásokkal, féreghajtás nélkül, chip nélkül, és akár túl fiatalon elszakítva az anyjuktól kerülnek családokhoz, ami a későbbiekben komolyabb problémákhoz vezethet.

Tenyészet

A kutyás életem saját kutyával TRIXIvel indult, akivel elkezdtem járni a Népszigeti Kutyaiskolába. Hamarosan oktató, majd iskolavezető lettem a kutyasuliban. Elvégeztem a Habilitációs kutyakiképző tanfolyamot. A szamojéd fajtával is itt kerültem kapcsolatba. Szerelem volt első látásra. Amikor megkaptam INKÁT, egy egészen új oldalát ismertem meg a kutyázásnak. Belekóstolhattam a terelésbe, a kiállítások világába, és egy picit a szánhúzásba is. A Severnaya-sam kennelnek köszönhetően az első nálam született alom, a W-alom megadta az utolsó lökést is a tenyésztés felé. INKA fantasztikus anyának bizonyult. gondoskodó, kedves, alapos. Egy kölyök sem kaphatna jobb példaképet nála. Így ő lett a kennelem névadója is. A fajta külleme is lenyűgöző, de ha valakinek van lehetősége megismerni a fajta természetét, simulékonyságát, kedvességét, érzékenységét, aktivitását, humorát, az végleg megfertőződik a "szamiszerelemmel". Az én kutyáim a standardon belül nagyobbak, erős csontozatúak, nem túl hosszú szőrrel, amit meglepően könnyen lehet kezelni. Erejük révén kiváló munkaképességgel rendelkeznek mind a terelés, mind a húzósportok tekintetében, mozgásigényük miatt kifejezetten aktív életet élő gazdik ideális társai. A fajta különösen alkalmas terápiás munkára, rendkívül barátságos és emberszerető természete minden emberrel szembeni agressziótól mentes. Házőrzésre pont ezért teljesen alkalmatlan, maximum jelzi a közeledő embereket. Igényli a családdal való szoros kapcsolatot, de imádja a kertet, a szabad levegőt. Lakásban csak olyanok tartsák, akik cserébe napi szinten 1,5-2,5 órás hosszú, intenzív mozgást tudnak biztosítani számára!

A bemutatkozót tenyésztőnk weboldaláról másoltuk át.

Gyakran ismételt kérdések

Természetesen a Samoyednak is melege van nyáron. Viszont a vedléssel a téli meleget óvó aljszőrzet kihullik, így a fehér fedőszőrzet jól szellőzik, védi a káros napsugaraktól, és megóvja a kutyát a hőgutától. Ennek ellenére, mint minden más fajtánál is, nyáron fokozottan kell figyelni, hogy állandóan legyen friss víz előttük, és egy árnyékos hely, ahova visszahúzódhatnak

Igen. A Samoyed szeret ásni. Nagy, és mély gödrökkel tarkítja a kedvenc helyeit a kertben.

A Samoyed sokféle hangon kommunikál: Vonyít, tutul, vakkant, nyifog, és még számtalan hangot ad ki. Mindezek között egyes egyedeknél szinte elhanyagolható az ugatás mennyisége.

Sokkal több, mint egy vizsláét, igen. Ha valaki gyakorlott, ügyes, és nem hanyagolja el a kutyáját, annak heti 10 perc. A fürdetés szárítással egy kifejlett Samoyed esetében 2-3 óra is lehet.

Szerencsére a Samoyed bármilyen kisállattal jól összeszoktatható. Legyen az nyuszi, cica, másik kutya.

A bemutatót Szak Enikőnek köszönhetjük.

Image Description
Image Description
A Samoyed szerelem volt első látásra.
Image Description
Enikő Szak — Smiling Pearls Samoyed