Boston terrier
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
Súly
8,6-11,3 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Boston terrier

A Boston terrier hihetetlen, de a 19. századi amerikai kutyaviadaloknak köszönhetően alakult ki. Bulldogokat kereszteztek fehér terrierekkel és így jött létre ez a fajta.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

A Boston terrier története

Az 1800-as években Amerikában is népszerűek voltak a kutyaviadalok, a Boston környéki munkások egyik „szórakozása” is ez volt, így tulajdonképpen ennek köszönhetjük a fajta létrejöttét. A munkások ugyanis nem új amerikai fajtát akartak létrehozni, hanem harci kutyákat szaporítottak, Angliából behozott bulldogokat kereszteztek a mára kihalt fehér angol terrierekkel.

Az egykori Angol Fehér terrier, Forrás: wikipedia.org
Az egykori Angol Fehér terrier, Forrás: wikipedia.org

Dr. James Boutelle a fajta kialakulásának kezdetétől dokumentálta a tenyésztési folyamatokat. Bizonyítva, hogy nem véletlen keresztezés szülte a fajtát. A fajta szülőatyja John. P. Barnard volt, akinek híres kenneljéből származó kutyákkal tele volt a város. Irodája falát Angol ás Amerikai bull típusú kutyák képei díszítették, szenvedélye jeleként. Mr Barnard átgondolt, célirányos tenyésztési tervének köszönhetően gyorsan kialakult az új fajta. Edward Axtell is ír az új fajtáról a Mr Barnard tiszteletére írt szövegében ebben leírja az első találkozását a fajtával melynek két példányának látványa megragadt a fejében mikor először látta őket és melyek nem Bulldogok és nem is Bullterrierek, de a kettő boldog kombinációjának látszottak. Ők voltak: ‘Barnard’s Tom’ és testvére ‘Atkinson To-by’, a két kutya egymás klónjának látszott. És Barnard's Tom lett a fajta szülőatya.

Barnard's Tom_1877_forrás:wikipedia.org
A fajta szülőatya, Barnard's Tom_1877_forrás:wikipedia.org

A már a fajta jegyeket magán viselő első kutya Judge volt. Szögletes fejű, nyomott orrú izmos kutya, csíkos színezettel, arcorri részén fehér folttal, nyakán fehér gallérral, kagylós füllel és kb. 15kg súllyal. A súly csökkentésére egyre kisebb egyedeket válogattak a tenyésztésbe, a fül rögzítéséhez időnként Francia Bulldogokat Francia Bulldogokat használtak. Barnard’s Tom (Judge  unokája) - aki mindössze 9 kilós kutya volt a megfelelő fehér jegyekkel, csíkos szőrrel, csavart farokkal és rövid fejjel - már kiállításokon is szerepelt. Ő már „igazi” Boston Terrier volt.

1878-ban még a Bullterrierek osztályába sorolták őket (American Bull Terrier néven) tekintettel a közös ősökre. 1889-ben létrejött az American Bull Terrier Klub, mely kezdeményezte az új fajta elfogadását. 1893-ban az AKC Boston Terrier néven elismerte és felvette törzskönyvébe a fajtát. Ekkor kezdődhetett az „igazi” tenyésztői munka, amely a méret és a fülállás stabilizálására fektette a hangsúlyt. A hajdani agresszív kutyákból mára kiegyensúlyozott családi kedvenc lett, aki ideális társ minden korosztály számára.

Külleme

Élénk, nagyon intelligens kutya, kiegyensúlyozott megjelenéssel, rövid fejjel, kompakt törzzsel, és rövid farokkal.  A fej arányban legyen a kutya teljes nagyságával, és kifejezése magas fokú intelligenciát kell sugározzon. A test eléggé rövid és feszes, a végtagok erősek és jó formájúak, a farok rövid. A kutya, az erő és élénkség benyomását keltse, mutasson klasszist, a tartása legyen könnyű és kecses.  A súlyt a következő osztályokba sorolják, de nincs elhatárolva: 6,8 kg alatt   6,8 -9 kg-ig      9 -max. 11,3 kg-ig. Szőrzet: A szőrzet rövid, sima, csillogó és finom minőségű. Szín és rajzolat: Csíkozott, fekete vagy seal, mindig fehér rajzolattal. (a “seal”-t : fekete vöröses csillogással, mely csak napfényben vagy más erős fényben látszik). A csíkozott színt lehet sötét alapon világos vagy „fordított csíkos” Világos alapon sötét csíkok (ez utóbbi meglehetősen ritka).

Ritka színű Boston terrier
Ritka a világos alapon sötét csíkos színű Boston

Jelleme

Finom testalkata, gyönyörű színe és kellemes természete miatt amerikai gantleman- nek is nevezik. Cseppet sem tévednek ezzel a meghatározással, egy ugráló, rohangáló „boszi” egy percen belül magára tudja ölteni az úriembernek hűvös eleganciáját ha a kiállítási ringben vagy társaságban kell szerepelni. Igazi társasági kutya, kis méreténél fogva, bárhová magunkkal vihetjük, akár pórázon akár a ma divatos kutyahordozó táskában, szeret kirándulni, úszni, autózni. A gyerekeket nagyon szereti, felnőttekkel szemben esetleg tartózkodó lehet az első pillanatban, de gyorsan feloldódik.

Agility alagútban játszó kis kutyák
Tehetséges a kutyás sportokban

Más fajtákkal és más állatokkal is jól kijön, nem félénk, de nem is kötekedő, soha nem agresszív. Amilyen kicsi olyan magabiztosságot sugároz megjelenése. Nem túl ugatós, de éberen figyel mindenre és védi területét az idegenektől (akár a „nagyok”).  Ez a csupa izom kiskutya rendkívül gyors és jó futó, meglepő gyorsasággal vált irányt nagyszerű élmény vele kutyás sportokban részt venni. Mindig készen áll egy kis játékra, mókára vidámságot varázsolva környezetébe. Nagyon élénk kutyus, szinte bármivel el tudja magát (és környezetét) szórakoztatni.

Nevelése, igényei

Magas fokú intelligenciájának köszönhetően gyorsan és könnyen tanul. Mint minden kölyöknek nekik is fontos a szocializáció. Könnyedén megtanítható az alapvető engedelmesség mellet különböző vicces trükkökre is. Szeretettel, de következetesen kell nevelni, megfelelően szocializálni, hiszen mégiscsak terrier vér csordogál az ereiben. Rendkívül jó alkalmazkodó képessége mellett kevés nevelésre van szüksége, hogy ideális társ legyen nagy családban vagy egyedül élő ember mellett. Gyorsan beilleszkedik gazdája életébe akár otthon pihenni vágyó akár nagy utazásokat kedvelő legyen az.  Ha kell órákat pihen a kuckójában vagy a boxában minden zokszó nélkül csupán szuszogása esetleg halk hortyogása árulja el, hogy ott van.

két boston ül az agility akadályon
Könnyen, gyorsan tanul új trükköket

Ápolás, kozmetika

A szőrzet ápolása egyszerű feladat egy nedves törlőkendő vagy törölköző amivel áttöröljük. Mivel nincs aljszőre, így nem kell attól tartani, hogy tele lesz minden az ő szőrével. Időnként érdemes furminátorral eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fürdetni sem kell, csupán ha nagyon sáros lesz. Fülét érdemes néha ellenőrizni, kitörölni. Karmok a rendszeres sétától kopnak, de karomreszelővel karbantarthatók ha szükséges.

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta, de nyilván előfordulhatnak betegségek, mint bármely más fajtánál. A kistestű kutyáknál előforduló patella luxatio ( térdkalács ficam) ami lehet tartási körülményektől is, de lehet genetikai eredetű is. Tenyésztésbe vétel előtt ezt kötelező szűrni. Rövid orrú fajtákra jellemző brachycephal szindróma- szűk légutak – orr és lágyszájpad, amely egy kis korrekciós műtéttel javítható szükség esetén. Esetleges gyomor- és bélproblémák, allergiára való hajlam, szemproblémák, csigolyafejlődési rendellenesség lehetnek ami miatt jobban kell figyelni rájuk. Minden tenyészetben található az utódok között olyan aki valamilyen betegséggel él, de ettől még teljes életet. Egy jó tenyésztő őszinte és nyitott lesz a fajta egészségügyi problémáiról. Mindemellett a tenyésztésbe vétel előtt az egyedeket alávetik szűrővizsgálatoknak így csökkenthető a különböző betegségek kialakulásának kockázata.

kölyök kutyák alszanak a műfövön
Egészséges, erős kis kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Előszőr tenyésztőt válasszunk! Olvassunk keressünk, nézzünk körbe. Az internet már mindenki számára elérhető és sokat megtudhatunk, ha beírjuk a fajtát. A legtöbb tenyésztő honlappal is rendelkezik, vagy más oldalakon láthatók képek, videók a kutyákról az életükről. Tudom egy tenyésztő szájából ez nem hangzik jól de ne vásároljunk olcsó kutyát! Ha az ember egy jó autóra, egy márkás órára vagy egy jó minőségű okos telefonra nem sajnálja a pénzt akkor egy társra akit 10- 12 évre választ miért? Lehet, hogy a megspórolt összeget az állatorvoshoz hordjuk majd aggódó szívvel, remegő kezekkel egy beteges kiskutya miatt. Sajnos már ezt a fajtát is egyre többen szaporítják és egyre nehezebb ezt kiszűrni. Persze mindig lesznek akik akkor is az olcsó fajtatiszta kutyát fogják keresni és így mindig lesznek szaporítók is, így betegesebb, genetikailag terhelt kutyák is.bFontos az a sok papír is! Nem azért drága egy kiskutya egy tenyészetben, mert törzskönyvet kap. Az aki törzskönyv nélkül olcsóbban adja a kutyát már eleve legyen gyanús. A törzskönyv csupán 6000 Forint és ez a kiskutya írott családfája. A megbízható tenyésztő szerződésben fekteti le a garanciákat, a feltételeket és ezzel a kutyája érdekeit védi, hogy jó kezekbe adja azt. A tenyészállomány egészséges, betegségektől mentes állatorvosi papírokkal igazolt szűréseik vannak. Tudás és tapasztalat. Egy tenyésztő szinte mindent tud a fajtáról, folyamatosan tanul, fejlődik, időt pénzt szán arra, hogy jobbá tegye a fajtát. A tenyésztés a fajta nemesítése, nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. A kutyákat családtagként, kezelik, lakásban és tiszta kennelben tartják az igényeiknek megfelelően. Lehetőséget biztosítva játékra, pihenésre, szaladgálásra rendezett körülmények között.  Az állomány genetikájának javítása érdekében külföldi kutyákat vonnak be a tenyésztésbe. Éppen ezért egy tenyésztőtől ritkán lehet most azonnal kölyköt venni, várni kell a kicsikre.

Boston terrier tenyésztő kölyökkutyákkal
A megbízható tenyésztő számára minden kutyája családtag

Tenyészet

Recse Mónika vagyok a Dream of The Best Arany, Ezüst és Bronzkoszorús mestertenyészet tulajdonosa.  A Bostont egy külföldi TV adón láttam meg. Az addig csak fotókról ismert szép kiskutya a képernyőn keresztül sugározta felém azt a hihetetlen energiát, temperamentumot és határtalan szeretetet, amit van szerencsém nap mint nap átélni.  Évekig tartó kutatás után 2005. – ben került családunkhoz az első bosi, Thalia Szlovákiából. Akkor még nem gondolkodtam tenyésztésben csupán egy ilyen kiskutyát akartam, de az első együtt töltött hónap után tudtam, hogy nekem mindig lesz minimum egy bostonom. Thalia annyira elbűvölt minket személyes varázsával, intelligenciájával, szeretetével, hogy megpecsételte sorsunkat. Honlapunkon rengeteg információt talál, amelyek segíthetnek Önnek a fajta megismerésében, bemutatjuk kutyáinkat, magunkat, és igyekszünk felhívni figyelmét a felelős állattartás és vásárlás fontosságára. Számunkra a legfontosabb, hogy babáink szerető és gondoskodó családba kerüljenek, a lehető legboldogabb életet élik, aminek előfeltétele, hogy megismerjük egymást, gondoskodjunk a megfelelő kapcsolattartásról és természetesen szerződésessel foglaljuk írásba mindazt, ami a kiskutya jövője szempontjából biztonságot nyújt mindenki számára. Az egészség, és a küllem mellett temperamentum is nagyon fontos tényező számunkra. A legfontosabb, hogy kiskutyáim szerető gazdihoz kerüljenek! Természetesen a gazdik többségével szinte napi kapcsolatban vagyok, legyen akár 5 éves akár 5 hónapos, kiállítási vagy hobby kutya tulajdonosa. Külföldön élő kölykeinkről is rendszeresen kapok információkat és fotókat. Nálunk nem áll meg az élet azzal, hogy a kiskutyát kiviszik a kapun, sőt még csak ott kezdődik igazán. Onnantól kezdve még jobban aggódok, hogy a kezeim közé született, heteken át dédelgetett, tanított kiskutyáim jól vannak-e az új családjukban. Igyekszem figyelemmel kísérni a „gyerekek” életét, egyrészt próbálok segíteni a gazdiknak, amiben tudok, másrészt szem előtt tartva az utódok fejlődését tenyésztői tapasztalatokkal bővíthetem tudásomat. Minden évben megrendezzük a THE BEST családi napot, mikor az összes nálunk született kutyát és gazdit vendégül látjuk. Ilyenkor jót beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, játszunk és tréningezünk a kutyákkal egy igazán kedves és kellemes napot töltünk el együtt. Ma már sajnos kennel alapító kutyáim sajnos nem lehetnek köztünk, de emléküket mindörökké őrizni fogom és utódaikban könnyes szemmel megpillanthatom az ő csodálatos lényüket is. Mottónk: „Tenyészteni annyi, mint években s generációkban gondolkodni.”

Gyakran ismételt kérdések

Ezek a kutyák nagyon szeretik a gyerekeket.

Lehet, nagyon tehetségesek a kutyás sportokban emellett mindig benne vannak a játékban.

Jellemzően nagyon szeretik a többi állat társaságát. Persze mint minden kutyánál náluk is fontos a kölyökkori szocializáció.

Igen, A Boston terrier múzeum Texasban található.

A bemutatót Recse Mónikának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A legfontosabb, hogy kiskutyáim szerető gazdihoz kerüljenek!
Image Description
Mónika Recse — Dream of the Best