Közép-ázsiai juhászkutya
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
60–69 cm
Súly
40–65 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság
Harapásra való hajlam

Közép-ázsiai juhászkutya

Central Asian Sheperd dog

A Közép-Ázsiai juhászkutya az egyik legősibb fajta, ami több mint 4000 éves múltra tekint vissza. Ma ismert, Kaszpi-tengertől Kínáig és a Dél-Uráltól Afganisztánig terjedő területről származik.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Közép-Ázsiai juhászkutya története

A Közép-Ázsiai juhászkutya az egyik legősibb fajta, ami több mint 4000 éves múltra tekint vissza. Ma ismert, Kaszpi-tengertől Kínáig és a Dél-Uráltól Afganisztánig terjedő területről származik. Leginkább nyájak, marhák, karavánok és területek őrzésére használják. Szigorú természetes szelekción ment keresztül ez a fajta. Kemény életkörülmények és a ragadozók, nagy vadak elleni folytonos harc és küzdelem befolyásolta a testfelépítését és jellemét. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően létre jött egy erős, félelmet nem ismerő kutya. Amit a sivár és hideg vidék igen ellenállóvá tett.

3 kutya
A szovjetek különböző nagytestű fajtákat vontak be a tenyésztésbe

Úgy tartják, hogy az első kutya viadalok is innen eredhetnek, melyek sok esetben feladással végződtek. Így akarták eldönteni melyik kannal kellene fedezni. A fajtával való munka a Szovjetunióban az 1930-as években kezdődött. A legjobb kutyákat őrkutyaként, vagy más pozícióban használták a szovjet katonaságban. Az állam keresztezte a fajtát a Kaukázusi Juhásszal, és az Orosz Terrierrel Orosz Terrierrel is.

Őrző védőző közép ázsiai
A Szovjetunióban katona kutyaként használták őket

Külleme

Erős csontozatú, atletikus felépítésű izmos kutya. Vannak olyan példányok melyekben lazasághoz vezető hajlam található. Bőrük vastag, jól fejlett, erős szerkezetű, megfelelően rugalmas, gyakran lebernyeget alkot a nyak tájékán. A törzs hossza kicsit nagyobb, mint a marmagasság. A nagyobb termet kívánatosabb, de meg kell maradni az arányos kompakt testfelépítésnél. A mellső lábak hossza a könyökig 50-52 % a marmagasságnak. A fang hossza kevesebb, mint a fej hosszának a fele, de több, mint az 1/3-a. Több színváltozat létezik: fehér, fekete, szürke, szalmasárga, vörös, vöröses-fekete, tigriscsíkos, foltos. Fejük masszív majdnem téglalap alakú felülről és oldalról nézve is.  A koponya lapos, az arcorri részbe való átmenet alig érezhető. A szemek között széles és majdnem teljesen párhuzamos, nem szűkül az orrtükör felé.  Az orrtükör nagy és fekete. Világos színű kutyáknál engedélyezett a barna orrtükör. A fülek alacsonyan tűzöttek, háromszög alakúak lefele lógnak. Eredeti élőhelyükön párnapos korban rövidre csonkolják. Szemek közepes méretűek, oválisak, távol helyezkednek el. A szemek színe a sötét barnától a mogyoró barnáig terjed, a sötétebb kívánatosabb. A törzs felső vonala arányos és hosszú, a felső vonalnak a fajtára jellemzőnek kell lennie. A mar határozott, különösen a kanoknál, izmos, hosszú és magas, határozott átmenettel a hát irányába. A hátuk egyenes, széles, jól izmolt, a hossza a mar-faroktűzés távolságnak kb. fele. Az ágyék rövid, széles, izmos, kissé ívelt. A far mérsékelten hosszú, széles, jól izmolt, enyhén lejt a farok tűzéséig. A marmagasság 1-2 cm-el túllépi a far magasságát. Mellkas mély, hosszú, széles, eléggé fejlett, a mellkas a hát irányába szélesedik. Az álbordák hosszúak. A mellkas alsó része egy szintben van, a könyökkel vagy kissé lejjebb helyezkedik el. Az előmell kissé túlnyúlik a felkar/lapocka ízületen. Alsó vonal és a has mérsékelten felhúzott. A farok magasan tűzőt. A természetes farok sarló formában hordott vagy laza gyűrűben. Vannak országok ahol nem tilos a farok kurtítása így ott azt vágják. Mind kettő elfogadott. Az elülső végtagok egyenesek és párhuzamosak, nem állnak túl közel egymáshoz. a mellső mancsok. Nagy, kerek, ívelt ujjak, a talppárnák volumenesek és vastagok; a körmök bármilyen színűek lehetnek. Párhuzamos a térd és a csánk magasságában kissé széles. Rövid lábszár. Függőleges, erős lábközép.

Birkák és kutyák
Ezek a kutyák bármi áron megvédik a nyájukat és a családjukat

Jelleme

Elsődlegesen munkára tenyésztették ki. Nyájak, gulyák őrzése volt a cél. Ragaszkodó és hűséges, de ugyanakkor temperamentumos és kíváncsi  olykor igazán merész is. Sok esetben muszáj a gazdiknak keményen fogni őket. Sokuk még mindig hordozza az ősök szellemét és képes önállóan gondolkodni és dolgozni. Nem a legjátékosabb fajta, de gazdájának szeret örömöt okozni is igyekszik a kedvére tenni. Fontos, hogy ha ilyen fajtával szeretnénk megosztani az életünket, akkor alaposan meg kell fontolni honnan melyik kennelből, vásárolunk. A mozgás igényük, változó, hiszen a nyáj lassan haladva nagy távokat képes be barangolni, ezért is van, hogy jól tud alkalmazkodni, hiszen a feladata a megmaradás és a védelem a ragadozóktól és tolvajoktól. Az idegenekkel szemben tartózkodó és bizalmatlan családját védelmezi minden áron. Nevelésén nagyon sok múlik. Ideális családoknak vagy farmokra állatok mellé, kimondottan jól érzi magát tárasaságban főleg több kutyával ahol falkában élhet. Hamar ki alakul a hierarchia, a rangsor. Munka közben megosztják a pozíciókat. Falkában a fiatalok az idősebb kutyáktól tanulják el. Mint fentebb is említettem elég széles spektrumban előfordul ez a fajta, így régiónként más neveken ismert pl: Kazachstan, Kirgizisztán, Tadžikisztan, Türkmenisztán, Üzbegisztán - Sredneaziatskaja ovčarka Afganisztán- Sage Kooche Ebből Kazahsztán - Tobet Kirgizisztán - Dobot Tadžikisztan - Sagi čupon Türkmenisztán - Alabaj Uzbekisztán - Buribossar Kaukázus – Volkodav. Az oroszok által felállított standard több fajta keverékéből alakult ki a mai modern Közép-Ázsia juhászkutya.

3 típusa van a fajtának

Sztyeppi típus - kisebb termetűek, igen aktív mozgékony kutyák.

Pusztai típus - ide sorolták a nagyobb termetű kutyákat. Ezek vastagabb testű, vastag csontozatú és bőrű kutyák. A nyaki részeken kisebb tokával. Kimondottan erős egyedek oroszlán fejjel.

Hegyi típus - magas kutyák, amelyek nem csak a nyáj kísérőjeként szolgáltak, de jó vadászok is voltak. Ezek a magas erős kutyák, közepes méretű mellkassal, nagy, de nem masszív fejszerkezettel, lógós bőr nélkül a nyak körül az összes típus közül a legtemperamentumosabb jellemmel.

Fontos megjegyezni, hogy régen nem a méretek voltak a mérvadóak, hanem sokkal inkább az állóképesség. 

Kutya báránnyal
Kiváló pásztor kutyák

Nevelése, igényei

Fontos, hogy a leendő gazdinak legyen rálátása a kutya nevelésre illetve a kiképzésre, tudni kell erről a fajtáról, hogy önálló gondolkodású és meglehetősen makacs, egy rátermett kiképző még saját hasznára is tudja fordítani ezt a tulajdonságot. Rossz kezekben akár halálos fegyver is lehet. De cserébe hűséges és odaadó társunk lehet hosszú időn keresztül.

Nagy kutya kis báránnyal
Megfelelő neveléssel csodálatos kutyák

Ápolása, kozmetika

Meglehetősen igénytelen ezen a téren. Nem szükséges semmiféle professzionális eszközt bevetni. Érdemes a szőrét időről időre ki fésülni ezzel segítve a szőrzet váltást és a szennyeződések eltávolítását. A karmok vágása is fontos amennyiben nem kopnak megfelelően.

Kölyökkutya tehenekkel
Kozmetikája nem túl bonyolult

Fajtabetegségek

A diszplázia sajnos sok nagy testű fajtát érint. Érdemes a kutya növekedési szakaszában oda figyelni a megfelelő fehérje bevitelre és fontos prioritás az ízületek támogatása is.

Kölyökkutya gyerekkel
Kölyökkorban oda kell figyelni a megfelelő mozgatásra és tápanyag bevitelre

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlás esetén nagyon fontos, hogy egy jó és korrekt tenyésztőt válasszunk akiben megbízhatunk. Lényeges, hogy jó idegrendszerű, szűrt kutyák kölykeiből válasszunk magunk mellé társat. Ez a fajta is egyre népszerűbb így egyre több példány kerül menhelyekre, gyepmesteri telepekre. Amennyiben az örökbefogadást választjuk akkor fontos, hogy legyen kellő tudás a neveléshez vagy rehabilitálásához. Kizárólag féreghajtott, oltott, chippezett kölyköt vegyünk.

Közép-Ázsiai gazdájával
Nekünk ők családtagok

Tenyészet

Ocskó Roxána Zsófia vagyok! Egy gyermekkori álmom kezd valósággá válni a kutya tenyésztéssel. Mindig is vonzottak a nagy kutyák, de panellakásban nehezen lehetett volna megoldani. Sokáig kerestem azt a fajtát, amelyiket igazán magaménak érezhetem és azonosulni tudok vele. Hál az égnek a párommal közös szenvedélyünk a kutyák és az állatok. Bennünket teljesen magával ragadott a Közép-Ázsiai juhászkutya lénye, és amit ők képviselnek. Számunkra fontos, hogy megtudjuk őrizni az eredeti mivoltukat, amiért ki tenyésztették őket nálunk fixen dolgoznak és vigyáznak az állatokra. Ugyan mifelénk nem léteznek farkasok, de vannak rókák és sakálok, akiktől óvják és védik a jószágokat. De mindezek mellett nekünk ők családtagok is egyben és legjobb barátok.

Kiállításon szereplő kutya
A tenyésztés során az eredeti értékek megőrzésére törekszünk

Gyakran ismételt kérdések

A nem megfelelően nevelt egyed válhat agresszívvé, de egy jól nevelt, kiegyensúlyozott kutya nem agresszív. Mindemellett védelmezők és territoriálisak.

Egy jól nevelt, családtagként tartott kutya tökéletes társa a gyereknek.

Makacs, önálló kutyák, így akinek nincs még tapasztalata a fajtával annak érdemes a fajtához értő kutyakiképző segítségét kérni.

Image Description
Image Description
Bennünket teljesen magával ragadott a Közép-Ázsiai juhászkutya lénye, és amit ők képviselnek.
Image Description
Ocskó Roxána Zsófia — Tenkes pásztora kennel