Leonbergi
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
65-75cm
Súly
60kg
Méret
Nagy Óriás
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Barna
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Leonbergi

A Leonbergi fajta kialakulása Heinrich Essignek, Leonberg város tanácsosának köszönhető, aki az 1830-as években egy olyan fajta tenyésztését tűzte ki célul, amely hasonlít Leonberg város címerállatához, az oroszlánhoz.
Kedvencem Létrehozás

Leonbergi története

A fajta kialakulása Heinrich Essignek, Leonberg város tanácsosának köszönhető, aki az 1830-as években egy olyan fajta tenyésztését tűzte ki célul, amely hasonlít Leonberg város címerállatához, az oroszlánhoz. Először egy fekete-fehér újfundlandi szukát keresztezett egy a "Nagy" St. Bernát St. Bernát kolostor menedékházából származó "Barry" kannal, majd az így született kölyköket később egy <strong>Pireneusi hegyikutyával Pireneusi hegyikutyával keresztezték.

1895-ös Leonbergi ábrázolás
1895-ös Leonbergi ábrázolás

 Ezen fajták több generációs keresztezésének eredményeképpen született meg a Leonbergi fajta, az első alom 1846-ban látta meg a napvilágot. Örökölte a felmenők legjobb tulajdonságait: az emberközpontúságot a bernáthegyitől, a kiegyensúlyozottságot az újfundlanditól, az éberséget pedig a pireneusi hegyikutyától. Essignek nemcsak a fajta születését köszönhetjük, hanem azt is, hogy a Leonbergi főúri kutyává vált: ilyen kutyája volt I. Umbertonak, Richard Wagnernek, Bismarknak, III. Napoleonnak és Erzsébet királynő (Sissy) is kilenc Leonbergivel élt együtt. A XIX. század végén a Németországban élő egyedeket elsősorban parasztkutyaként és a család barátjaként tartották, és már ekkor kísérő és védő természetükről, alkalmazkodóképességükről, valamint magas intelligenciájukról voltak ismertek. A II. világháború megtizedelte a fajta állományt, de német tenyésztők áldozatos munkájának köszönhetően a fajta újra elterjedt, és azóta is családi kutyaként sokakat tesz boldoggá. Az FCI a fajtát 1955. február 17-én ismerte el, a jelenleg érvényes standardet 1996. április 1-jén publikált

Külleme

Általános megjelenés

Az eredeti felhasználási célnak megfelelően a Leonbergi nagyon nagy, erős, izmos, ám mégis elegáns kutya. Harmonikus testfelépítés és öntudatos nyugalom, ám mindazonáltal élénk temperamentum jellemzi a kutyát. Különösen a kanok hatalmasak és erőteljesek.

Testfelépítése

Marmagassága a törzshosszúsághoz: 9:10 arányú. A mellkasmélység megközelíti a marmagasság felét.

Fej: Egészében tekintve mélyebb, mint amilyen széles, és inkább hosszan elnyújtott, mint tömzsi; a fang aránya a fejtetőhöz 1:1. A szemek színe a világosbarnától a sötétbarnáig, a sötét szemszín a kívánatos. Kötelezően fekete maszkja van, ami ideális esetben az egész arcorri részt takarja és legalább a szem fölé ér, a színe pedig mélyfekete.

Szín: Oroszlán sárga, vörös, vörösesbarna, még a homokszínű is (fakó sárga, krémszínű) és ezek minden kombinációja, mindenkor fekete maszkkal. Fekete szőrvég megengedett, mindazonáltal a fekete nem lehet meghatározó a kutya alapszínére nézve. Az alapszín kivilágosodásai a farok alsó részén, a nyaki fodornál, a mellső láb zászlóin és a gatyán nem lehetnek olyan határozottak, hogy az alapszínnel való harmóniát zavarnák. Egy kis fehér mellfolt, vagy vékony mellcsík és fehér szőr az ujjaknál tolerált.

Járásmód: Tért ölelő, egyenletes mozgás minden járásmódban, határozott előrelépés és jó lendület. Lépésben és ügetésben, elölről és hátulról nézve, egyenes vonalú végtagvezetés.

Négy generáció Leonbergi
Négy generáció Leonbergi

Jelleme, igényei

Ez a fajta a mai lakó- és életfeltételekhez kiválóan alkalmazkodott. Kimondottan gyerekszerető, tökéletes családi kutya. Se nem gyáva, se nem agresszív. Hűséges és félelmet nem ismerő társ. A megkívánt jellemszilárdsághoz hozzátartozik a magabiztosság és korlátlan higgadtság, közepes temperamentum (többek között játékösztön is), engedelmességi készség, jó tanulási- és emlékezőképesség, zaj iránti érzéketlenség. Nevelését érdemes már kölyökkorban elkezdeni.

Leonbergi gyerekkel
Tökéletes családi kutya

Gyorsan és szívesen tanul, a kutyaovit és a kutyaiskolát is élvezi. A rendszeres sétákat is nagyon kedveli és szívesen úszik. Ha egyedüli kutya, biztosítsuk számára, hogy találkozhasson fajtársaival. A legfontosabb a számára, hogy a családjával legyen. Szívesen van bent a házban, de a kertben is. Ha megosztjuk vele az otthonunkat, olyan szintre emelkedik a kapcsolatunk, amit nem érdemes kihagyni az életünkből. Kezeljük az első pillanattól családtagként, így gyorsan megismeri a szokásainkat, és tökéletes társunk lesz. A kölyköt 9 hetes korát követően vihetjük haza a tenyésztőtől. Nagy figyelmet kell fordítani a táplálására, különösen az első két év fontos az ízületeik és csontjaik megfelelő fejlődése szempontjából. Javasolt óriástestűeknek való, az életkorának megfelelő (kölyök, junior illetve felnőtt) táppal való etetése, és szükség esetén zöldkagyló étrendkiegészítő adása. Fiatal korban nem szabad futtatni vagy sokat lépcsőztetni a kutyát, mert ezzel tönkre tehetjük az ízületeit.

Fajtabetegségek

Nem egy beteges fajta. Az óriástestű kutyákra veszélyt jelent a gyomorcsavarodás, azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes a Leonbergit egész életében napi kétszer etetni, és etetés után pihentetni. A csípőízületi- és könyökdiszplázia szűrés fontos, mint minden nagytestű esetén. A hazai és a nemzetközi állomány is szűrt, azonban érdemes a csípő- és könyökdiszplázia szűréseket akkor is elvégeztetni, ha nincsenek tenyésztési ambícióink. Figyelmet kell fordítani az élősködők elleni védekezésre (egész évben), a rendszeres féregtelenítésre és az oltásokra.

Kölyök és felnőtt Leonbergik
Kölyök és felnőtt Leonbergik

Valamennyi tenyészthető egyed rendelkezik csípő diszpláziaszűréssel és LPN1 szűréssel. Ezenkívül tenyész vizsgán is sikeresen szerepeltek, amelyik két részből áll: a küllemvizsgálat mellett wesen teszt, azaz viselkedésteszt is a vizsga része, melyen azt vizsgáljuk, hogy a kutya hogyan reagál különböző körülmények között. Például embertömegben, ellenkező nemű kutyával való találkozáskor, ha idegen közelíti meg, vagy ha hirtelen hanghatás éri. Ennek a tesztnek az a célja, hogy az agresszív és félős kutyák ne kerülhessenek tenyésztésbe, így biztosítva, hogy valóban magabiztos, nyugodt kiskutyák kerülhessenek ki a tenyésztőktől.

Ápolás, kozmetika

Hetente egyszer javasolt átfésülni a bundáját, különös figyelemmel a fül mögötti részre és a zászlókra, mert ezek csomósodásra hajlamosak. Vedlési időszakban fésüljük át naponta. Évente egyszer-kétszer elvihetjük kutyakozmetikushoz is.

Leonbergi őrzi a csecsemőt
Tökéletes baby sitter

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát ahol a szülők szűrve vannak és jó idegrendszerűek. A kölykök legyenek koruknak megfelelően oltva, féreghajtva, chipelve és rendelkezzenek törzskönyvvel.

Tenyészet

Az első Leonbergink, Dotti (Dorothy Diamant von Bergen) 2010. május 22-én született, és július végén költözött hozzánk. Vele kezdtünk kiállításokra járni, ahol szép eredményeket értünk el, 2012-ben az Év Leonbergi Szukája lett, több ország junior és felnőtt championja cím birtokosa. Veteránként többszörös klubgyőztes Ausztriában és Magyarországon, és Leonbergben, a fajta otthonában a dobogó második fokára állhatott. 2019-ben a Welsben rendezett Európa Kiállításon nyert, és Veterán Európa Győztes lett, ezzel megkoronázta pályafutását. Dotti jelenleg 11 éves, jó egészségnek örvend, családunk teljes jogú tagja. Dotti kennelünk alapító szukája, minden almunk tőle származik. Második kutyánkat, Alexet (Namupalan Star Ruler) Finnországból importáltuk, ő is szépen szerepelt a kiállításokon, Interchampion címet szerzett és 5 alom apukája. Alexet sajnos korán elvesztettük, de kölykeiben tovább él – és nagyon örülünk neki, hogy idén áprilisban született kiskutyánknak ő a nagypapája. A Lions from Fairy Tale kennel nevet 2012-ben váltottuk ki, az első almunk 2012 karácsonyán született, közülük egy szuka és két kan maradt velünk, hihetetlen, de már ők is veterán korúak. Az elmúlt évek során 47 kiskutya született nálunk, akik között több Interchampion, több ország championja, fiatal klubgyőztesek, év kutyája cím birtokosai is találhatók. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy valamennyi nálunk született kölyök családjuk teljes értékű tagja. Fontos számunkra, hogy tartsuk a kapcsolatot a nálunk született kölykök gazdáival, kérdés esetén bármikor fordulhatnak hozzánk, és rendszeresen szervezünk találkozókat is. Folyamatosan képezzük magunkat, munkásságunkat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Szövetsége 2019-ben Bronzkoszorús Mestertenyésztő címmel ismerte el. És az egyesületünk évzáró klubvacsoráján 2019. év Leonbergi tenyésztői lettünk. 2012 óta vagyunk tagjai a Leonbergi Fajtagondozó Egyesületnek (LEOE), 2014 óra elnökségi tagként, 2016 óta a tenyésztési bizottság tagjaként veszek részt az egyesület munkájában.

Gyakran ismételt kérdések

Nem eszik annyit, mint amennyire a kérdező általában gondol, de egyébként igen, egy óriástestű kutya sokat eszik. Fontos, hogy jó minőségű táppal etessük – és a táp zacskóján található adagolást kövessük, hogy ne hizlaljuk fel a kutyát. Szükség esetén étrendkiegészítő is adható, például a zöldkagyló tabletta az ízületek fejlődését segíti a növekedési időszakban. Mivel sok és jó minőségű ételre van szüksége, ezért a fajta fenntartása nem olcsó.

Igen, kimondottan gyerekbarát, tökéletes családi kutya. A család legfiatalabb tagjaihoz szeretettel és óvatosan fordul, szívesen játszik velük. Saját kutyáinkkal is tapasztaltuk, hogy mennyire gyerekbarát a fajta: csecsemőkorban a babaágyat vagy a babakocsit őrizték, később támaszai voltak a járni tanuló gyerekeinknek, most pedig elválaszthatatlan barátok.

Kölyök vásárlása előtt érdemes több tenyésztővel felvenni a kapcsolatot, megismerkedni a kutyáikkal, beszélgetni a fajtáról, hogy biztosak lehessünk abban, hogy ez a fajta a nekünk való. Nincs sok tenyésztő az országban, ezért általában várni kell arra, hogy kiskutyánk lehessen. 

És hogyan találhatunk rá egy tenyésztőre? 

Az egyesület weboldalán (www.leonbergiklub.hu) megtalálható az egyesülethez tartozó tenyésztők listája, elérhetőségekkel, ezeken lehet felvenni velük a kapcsolatot telefonon vagy emailben.

Ez a fajta annak ajánlott, aki családtagot, társat keres. Aki úgy képzeli el a kutyájával közös életet, hogy együtt vannak jóban-rosszban, és szívesen viszi magával mindenhová. Akinek van ideje arra, hogy sok időt töltsön a kutyájával. Aki tisztában van azzal, hogy egy ekkora kutya felnevelése és ellátása nem olcsó. Akinek természetes, hogy a kutyája nemcsak a kertben, hanem a házban is vele lehet. Aki készen áll arra, hogy annyi szeretet kapjon, amennyit csak ez a fajta képes adni.

A bemutatót Komendánt-Fülöp Adriennek köszönhetjük

Image Description
Image Description
A Lions from Fairy Tale kennel nevet 2012-ben váltottuk ki, az első almunk 2012 karácsonyán született, közülük egy szuka és két kan maradt velünk, hihetetlen, de már ők is veterán korúak.
Image Description
Adrienn Komendánt-Fülöp — Lions from Fairy Tale Leonberger Kennel