Német közép spicc
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
30-40 cm
Súly
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Német közép spicc

A Német közép spicc ősei a kora középkorban érkezhettek meg Németországba, hogy azután meghódítsák európát mind munkakutyaként, mind társasági ebekként.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Német közép spitz története

A Német közép spitz a Spiccek és ősi típusú kutyák csoportjába tartozik. A fajta ősei feltehetően a kora középkorban érkeztek Németországba, szánhúzó, vontató kutyákként. Egyes források szerint a vikingek hozták magukkal őket. A 18. századra azonban számos európai országban elterjedt a fajta. Nagy Britanniában Queen Charlotte (1744. május 19. – 1818. november 17) hozta divatba a spicceket. Ekkoriban még Pomerániai néven ismerték őket és a mai pomiknál jóval nagyobbak voltak, olyan 13 kg körüli testsúlyúak. (A ma ismert Pomerániai fajta Viktória királyné idejében jön létre aki maga is nagy rajongója volt a fajtának.)

Thomas Gainsborough festménye 1765. Jane kisasszony spiccel_forrás:pinterest.co.kr
Thomas Gainsborough festménye 1765. Jane kisasszony spiccel_forrás:pinterest.co.kr
Charlotte királynő kutyájával,  Forrás:novocom.top
Charlotte királynő kutyájával, Forrás:novocom.top

Charlotte királyné feljegyzéseben azt írta, hogy ezek a kutyák Nagy Britannia szerte is igen divatossá váltak. Sokoldalú munka és társasági kutyaként. Függően attól, hogy hol mire volt szükség. Használták őket terelő-, jelző-, és társasági kutyaként is. 1970-es években egy brit pomerániai gazda elhatározta, hogy felkutatja az eredeti fehér színű példányokat Európában, ugyanis Angliában addigra szinte eltűntek. Ez oda vezetett, hogy egy csapat spicc rajongó beakarta integrálni az eredeti „Viktoriánus spicceket” (a nagyobb, fehér, Viktória korabeli egyedeket) a pomerániai tenyésztésbe, de a pomisok tiltakozása miatt erre nem volt mód. Ezért aztán több fehér spiccet hoztak be Angliába és teljesen külön álló fajtaként kezdték őket tenyészteni. Így vált külön a két fajta. Az amerikai eszkimó kutyák is eredetileg a német spitzből származnak, de egy évszázadnyi független fejlődés egyedi karaktert teremtett a két fajtának.

A fajta történet forrása: germanspitz.wordpress.com, www.spitz.hu 

Mr_and_Mrs_William_Hallett_by_Thomas Gainsborough, 1785. forrás:wikipedia.org
Mr_and_Mrs_William_Hallett_by_Thomas Gainsborough, 1785. forrás:wikipedia.org

De nem csak a királynék kedvelték a fajtát. Luther Márton, Charles Darwin, Frederic Chopin is imádták ezeket a kis kutyákat. A híres zeneszerzőről az a történet járja, hogy egy kedves barátnőjének volt egy spitz kutyája. Ahogy a kutya kergette a farkát az ihlette a művészt a „Waltz of the little Dogs” avagy „Waltz in D Flat,Op.64,No.1 komponálására. A híres angol portré- és tájképfestőnek, Thomas Gainsborough-nak saját spitz kutyája volt. Köztudottan unta, hogy állandóan királyi portrékat fest, ezért elkezdett háziállatokat is festeni! Számos híres spitzet festett, köztük Charlotte királynő és Carl Friedrich Abel spitz kutyáját.

Viktória királyné által tenyésztett Pomi, forrás: novocom.top
Viktória királyné által tenyésztett Pomi, forrás: novocom.top

Külleme

Végtelenül szép szőrzet jellemzi a fajtát. Nyakát nagy és dús szőrzet öleli, farkán mintha madár tollait tartaná oly büszkén hajlik hátára. Róka típusú fejjel, szuggesztív tekintettel, felálló fülekkel a megjelenése pont olyan mint egy igazi primadonna vagy bonviván állna előttünk. Súly: arányos a test méretével. Színkombinációk : fekete, fehér, barna, cream, orange, cream-sable, orange-sable, wolf-sable,black' n tan, foltos. A marmagasság és a testhossz  aránya: 1:1.

Spicc a tóparti padon
Gyönyörű bundájuk a védjegyük

Jelleme

Alapvetően domináns alkat így fontos a határozott, következetes nevelés kölyökkorától. Különlegesen kötődik gazdájához, amolyan „egygazdás”, de emellett kiváló családi kutya. Éber, figyelmes, remek jelzőkutya azonnal szól, ha mozgás van a területén. Egész kicsi korától fontos megtanítani, ha jelez egy vakkantással tegye csupán. A következetes nevelés elkerülhetetlen ennél a fajtánál is. Idegenekkel hajlamos arra, hogy megtartsa a távolságot. Saját családtagjait rajongva imádja. Bármit megtesz azért, hogy elszórakoztasson mindenkit aki vele egy háztartásban él. Egy igazi bohóc!

Spiccek gyakorolják az alapengedelmes feladatokat gazdájukkal
Nagyon intelligens kutyák akik éppen ezért következetes nevelést igényelnek

Nevelése, igényei

Rendkívül könnyen tanítható és igényli is a foglalkozást. Szeret a gazdival csavarogni. Akár nagyobb kirándulásokra, túrázni is lelkesen velünk tart, de örömét leli egy-egy rövidebb távú bevásárlás kalandjával is. Kiválóan „használható” számos kutyás sporthoz legyen az engedelmes vagy ügyességi. És ugyanilyen szívesen dől el a kanapén vagy csak a lábunk mellett a hűvös padlón.

Kutyaiskola bemutató majális
Okos, sportos kutyák akik mindig kaphatóak a mókára

Fajtabetegségek

Elmondható , hogy a Német spitzek közül egyáltalán nem beteges fajta a közép méret. Megemlíteni a térdkalács ficamát fontos. Ezt szűretni lehet és kell is, bár számos országban nem kötelező a tenyésztésbe vonáshoz. Magyarországon a Fajtagondozó klubok a PL/2 mértékig javasolják a tenyészegyedek tenyésztésbe vonását. Európában már számos kennel szűret szembetegségre is, mint a PRA-Progresszív Retina Atrófia és gyakran megnézetik a könyök és csípőízület állapotát az esetleges diszplázia miatt. Magyarországon a leggyakrabban szaporított méret a közép. Más kérdés ,hogy a jobb bevétel reményében azt is pomerániainak próbálják rásózni az érdeklődőkre. Csak és kizárólag a tenyésztők akik a fajta egészségügyi szűréseit elvégzik :így a betegségekre vonatkozó adatok a szűrt állományra és azok utódaira vonatkoznak.

Világos  és sötét színű spiccek
Sajnos a fajta népszerűségének köszönhetően előszeretettel szaporítják őket

Ápolás, kozmetika

A többi spitz mérettel szemben a legkevésbé kozmetika igényes. 10 naponta érdemes a kutyát átkefélni majd átfésülni. Külön hangsúlyt helyezve azokra a területekre amik hajlamosak lehetnek a csomósodásra: fül mögötti szőrzet és a „bugyogó” része a fenekén. A dupla szőr szigeteli a testet: nyáron hűt, télen fűt! Szigorúan TILOS furminátor jellegű fésűk használata. Mindennemű módon tilos az aljszőrzetet kiritkítani, kiborotválni! Kizárólag vedlési időszakban ajánlott a 3-4 naponkénti átfésülés, hogy az elhalt aljszőrt ily módon távolítsuk el. A vedlési időszakot gyorsíthatjuk fürdetéssel is. Egyébként szigorúan TILOS a bundát nyírni és gyakran samponnal fürdetni. Általában egy évszakban egyszer fürdessünk samponnal. De egy átlagos családi kutyát nem szükséges évszakonként se, csak ha valamibe belefekszik ami tiszta vízzel már nem orvosolható. A dupla szőr öntisztul, ha a bőrt tönkretesszük azzal, hogy a természetes védekező rétegét gyakori samponos fürdetéssel lemossuk, akkor hosszútávon akár komoly bőrproblémákra is lehet számítani. Érdemes beszereznünk egy nagyfejű viszonylag hosszú fogú kefét és egy ritkább és/vagy váltott fogazatú fésűt. E kettő segítségével a bundája rendben tartható.

Spicc "házas" pár
Tenyészpár

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ha a vásárlás mellett döntünk mindig tenyésztőtől tegyük ezt és ragaszkodjunk az FCI Származási Laphoz azaz a Törzskönyvhöz. Akkor is ha „csak” házi kedvencnek szeretnénk és nincsenek kiállítási ambícióink. Miért? Ahhoz, hogy egy kennel hivatalosan tenyésszen és az utódokat törzskönyveztetni tudja ahhoz az út nem rövid és bizony sok esetben nem akadálymentes. Többek között -a tenyésztésre szánt kutyáknak -egészségügyi szűréseken és tenyészszemlén kell részt venni ahhoz hogy ők hivatalosan tenyészthető minősítést kapjanak. Ha ezek közül bármelyik feltétel hiányzik akkor nem vonható tenyésztésbe az az egyed és annak kölykei nem jogosultak törzskönyvezésre sem. Emellett a tartás alapköltségei is magasra rúgnak hacsak egy minőségi táplálást veszünk figyelembe amíg az első kiskutya megszülethet egy kennelben. 2 év alatt azért egy szukát nem feltétlen ellet a tenyésztő. Tehát emiatt sem lehetséges hogy a kölyköket olcsón megkaphassuk. Ahol minden héten van egy vagy több eladó kölyök- szinte bármilyen színben- azon érdemes elgondolkodni. Gyanakvóak lehetünk akkor is ha felmerül a lehetőség, hogy törzskönyv nélküli árat mondd ami jelentősen kedvezőbben hangzik mint a törzskönyves ár. Maga a törzskönyv ára egy kölyökre egy tenyésztőnek ma Magyarországon: 7000 Ft! Tehát egy becsületes tenyésztőnek nem maga a törzskönyv drága, hanem az oda vezető út.

Kölyök spiccek
A fajta tiszta kis kutya nem a törzskönyv miatt drága

Fajtamentés felkeresése esetén se legyünk türelmetlenek. Amikor menhelyről egy  kisállatot magadhoz veszel egy másiknak ezzel már biztosítod is a helyet. Tehát egyszerre kettőt is megmentesz. Ezek a kutyusok a legtöbb esetben már szívféregre szűrtek és/vagy műtöttek, gyakran ivartalanítottak, bolha - kullancs ellen is kezeltek. Nem mindegyik kutyus alkalmas közülük gyermek mellé és kezdő kezekbe sem.

Mind a becsületes tenyésztőkre és a lelkiismeretes fajtamentőkre egyaránt igaz:

Mindkettőt érdekli a kutya sorsa, sok esetben a kutyát élete végéig nyomon követhetik és új családját segítik folyamatosan tanácsokkal. Ezért is fontos, hogy hogyan érdeklődünk egy kiskutya iránt! Mindenképp mutatkozzunk be röviden: milyen célból szeretnénk kutyát, mivel foglalkozunk, családi állapotunk és van e másik kisállat a háztartásunkban. Ha szimpatikusak vagyunk akkor lehetséges, hogy akár a következő pár hónapban segíteni fogja azt az álmunkat egy tenyésztő vagy egy menhely, hogy a családunkba megfelelő habitusú, jellemű kiskutya érkezhessen. Egy spitz 15-17 évet is megél amennyiben jó körülményeket biztosítunk számára! Ne sajnáljuk az időt a megfelelő kutya kiválasztására se!

17,5 éves spicc
17,5 fél éves Champion kan_kép tulajdonosa: Olga Fidelrova

Tenyészet

Losonczi Ilona vagyok. Magyarországon egyedül tartom és tenyésztem a német közép Spitz csokoládébarna színváltozatát. Évente 1 almunk van, jelenleg 5 kutyussal élünk együtt, akik teljes jogú családtagok. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy Spitzeim nem csak kiállításokon, sportban is sikeresek, valamint 4 felnőtt korú kutyámból ma 3 BH vizsgával is rendelkezik a negyedik és az ötödik kutyus képzése folyamatban. Ezzel is egyedülálló minőséget képviselve ezzel a fajtával Magyarországon.

Gyakran ismételt kérdések

Mivel a standard elég nagy „tánctérrel” rendelkezik 30-40 cm marmagasságig ez bizony azt is jelenti, hogy van közöttük felnőtt korára 4.5 kg-os és van aki 10-11 kg. Emellett méretek közötti átnövések is vannak ez természetes jelenség.

Igen,de ez nem azt jelenti, hogy ezt egész évben teszik. Alapvetően évente 2 alkalommal váltanak bundát. 

Ez egy tévhit. Nem is szabad minden nap fésülni őket.

A bemutatót Losonczi Ilonának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Rendkívül büszke vagyok rá, hogy kutyáim nem csak kiállításokon, sportban is sikeresek, valamint 4felnőtt korú spitzemből ma 3 BH vizsgával is rendelkezik a negyedik és az ötödik kutyus képzése folyamatban.
Image Description
Ilona Losonczi — Of Brown Spitz Kennel