Rövidszőrű német vizsla
FCI fajtacsoport
Vizslák
Magasság
58–63 cm
Súly
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Rövidszőrű német vizsla

Deutsch kurzhaar, German Shorthaired Pointer

A mai Rövidszőrű német vizsla sokoldalú vadászkutya, amely a vadászat bármely módjához eredményesen használható.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Rövidszőrű német vizsla története

A mai Rövidszőrű német vizsla sokoldalú vadászkutya, amely a vadászat bármely módjához eredményesen használható. A fajta kialakulása a 19. század végére tehető, amikortól kezdve a tenyésztés célja mindig a vadászatra alkalmas kutya tenyésztése volt. Így a kotorékvadászat kivételével szinte mindenre használták. A leggyakoribb alkalmazása az apróvad vadászata volt. Ebben az időben váltak le a német vadászok az angolok módszerétől: két kutya (egy kereső-álló és egy elhozó) alkalmazásától a vadászaton. A két feladatot a német vadászok egy kutyával kívánták megoldani, tehát kellett egy olyan fajta, amely jól keres, megállja a vadat és el is hozza a lelőtt vadat. Szükséges volt a finom orr és az olyan alkat, amely képes a vadászaton adódó feladatokat a vadászok igénye szerint elvégezni. Ez a fajta a mai napig kiváló a nagyvad vadászatban is és az után keresésben is. A fajta keletkezése idején, valószínűleg a 19. század harmadik harmadában Németországban olyan kutyák voltak, amelyek hasonlíthattak a spanyol pointerhez, valószínűleg Spanyolországból is származtak az ősök.
Ezek a kutyák kitartásban nem feleltek meg a vadászok igényeinek. Bevonták az angol pointereket angol pointereket a tenyésztésbe. Az utódok azonban elmaradtak a vízi munkában, az elhozásban, a csapamunkában, ezért tovább nemesítették. Egyre inkább kialakultak a német vadászok igényeinek megfelelő tulajdonságok. Így jutottak el a tenyésztők – szigorú szelekció révén – azokhoz az alaptulajdonságokhoz, amelyek ma is jellemzik ezt a kutyát úgy, mint keresés, kitűnő orr, vadmegállás, elhozás, csapázás, rámenősség a dúvaddal szemben, vízi munka. Bízvást mondhatjuk, hogy az első harminc évben a céltudatos és következetes tenyésztés eredményeként a több mint százéves tenyésztői munka olyan eredményt ért el, amit ma is becsülni kell. Kezdettől fogva a Solms herceg által megfogalmazott cél szerint irányították a tenyésztést: „Jót és szépet a vadászat számára! A teljesítménnyel a típushoz.” Ezt a célt szó szerint ma is követni kell, hogy fajtánk ne váljon kedvtelésből tartott ebbé, ne váljon sétáló kutyává, hanem maradjon meg arra a célra, amire tenyésztették a gyakorlati vadászat számára.

Vizsla rókával
Igen sokoldalú vadászok

A 20. század elején, lévén a vadászat igen közkedvelt sport volt, világszert divatba jött a fajta. Az Amerikai Kennel klub 1930-ban regisztrálta. Érdekes módon Angliában csak a 20. század közepén váltak ismertté ezek a sokoldalú kutyák. 

Külleme

Rövidszőrű, erős, arányos küllemű karakteres kutyák. Magyar fajtatársainál erősebb, nagyobb, de semmiképpen sem nehézkes megjelenésű. Bőre feszes, rugalmas. Fülei logók. Marmagasság: kanok 62–66 cm, szukák 58–63 cm. 

Szín:

  •  Egyszínű barna jelzés nélkül.
  • Barna, kevés fehér vagy spriccelt jelzés a mellen és lábakon.
  • Sötét barna spriccelt, barna fejjel, barna foltokkal, pöttyökkel. Az alapszíne ilyen szőrű kutyának nem barna fehérrel vagy fehér barna szőrrel, hanem a szőrzet barna–fehér keveréket mutat, amely szín a gyakorlati vadászatban igen értékes. A hátulsó lábak belső oldalán és a farok végén a szín kissé világosabb.
  • Világos barna spriccelt (világos deres) barna fej és foltokkal, pöttyökkel. Ennél a színnél kevesebb a barna szőr és a fehér szőrök kiütnek.
  • Fehér barna fejjel, foltokkal, pöttyökkel.
  • Fekete szín az előbbi változatokban, a sárga jelzés a szemek körül, a mellen és mellső lábakon megengedett.
  • Spriccelt csíkozott ajkak megengedettek.
Csoki barna vizsla ül a mezőn
Erős, arányos küllemű kutyák

Jelleme

Sokoldalú vadászkutya, amely a vadászat bármely módjához eredményesen használható. Így a kotorék vadászat kivételével szinte minden vadászati módhoz használják őket. Kitűnő, nyugodt és intelligens. Gazdájához ragaszkodó, hűséges fajta. Családban könnyen beilleszkedik. Fajtársaival jó kapcsolatot teremt, nem verekedős típus. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Elviseli a keményebb bánásmódot az idomítás során. Annak ellenére, hogy finom alkatú és rövid szőre van nem kényes, jó étvágyú, bármilyen kutyatakarmány adható számára. Kennelben, lakásban és kocsiban jól viselkedik.

Kölyökkutya
Jó természetű, intelligens kutyák

Nevelése, igényei

Az öröklött tulajdonságokat tovább kell fejleszteni a tervszerű tanítással. Nagyobb teherbírású, mint az egyéb mindenes vizslák, ehhez megfelelő keménység is párosul. Több időt kell fordítani a tanítására, mint más kutyákéra, míg az engedelmességi feladatok készséggé válnak. Jól betanított kutya teljesítménye – akaraterejénél, rámenősségénél és vadbirtoklási vágyánál fogva – kimagaslóan magasabb, mint más vizslafajtáké. Mivel a fajta még minidig erősen a munkára van szelektálva. Így kemény és határozott kezű gazdát igényel. Bírja a keményebb kiképzési módszereket is. A képzést célszerű fiatalon elkezdeni. Szabályokat kell állítani a 8 hetes kölyöknek ugyanis egy ilyen kutya hamar az ember fejére tud nőni. Ahonnan már nehéz visszahozni a kutyát. A német vizslának szüksége van a szellemi és a testi léfárasztásra egyaránt, ha unatkozik könnyen feltalálja magát. Ez megnyilvánulhat abban hogy szét rombolja kertet, házat. De szökhet is hogy a felesleges energiáit az ösztönei kiélésével vezesse le. Én első sorban, munka vagy sport kutyának ajánlanám (akár agilityzni) nem családi kedvencnek.

Vadászó vizsla
Valódi munkakutyaként határozott, hozzáértő nevelést igényelnek

Ápolása, kozmetika

Mivel rövid a szőre, az nem igényel túlzott ápolást. Évente kétszer vedlik ilyenkor érdemes átfésülni és fürdetni. Karmokat szépen lekoptatják, a fület célszerű havonta tisztítani, vannak egyedek aki hajlamosak a fül koszolódásra, ami fülgyulladáshoz vezethet. 

Német vizslák profilból
Ápolása nem bonyolult, de a fülét érdemes tisztán tartani

Fajtabetegségek

A tudatos tenyésztésnek köszönhetően a fajtának nagyon kevés öröklött betegsége van. A faját még mindig nagyon szigorúan szelektálják. Ritkán elő fordulhat csípő-, váll- vagy könyökízületi diszplázia. És szembetegségből entrópia. Esetleg epilepszia, de nem jellemző a fajtára.

Barna kutya a virágos ösvényen
A gondos szelekciónak hála egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Ha valaki nem szeretne komolyabban foglalkozni a kutyával csak kedvencnek akarja én az örökbe fogadást ajánlanám. Ha kiskutyát szeretnék vásárolni először is keressünk fel több tenyésztőt mondjuk el mire szeretnék használni a kiskutyát. Ha lehet menjünk el, nézzük meg a kennelt, beszélgessünk a tenyésztővel. Mondja el miért ezt a kant választotta a szukájához. Ha lehet olyan tenyésztőt válasszunk, aki a későbbiekben is segítségünkre lesz.

Kölyök vizsla
Amennyiben családi kedvencet keresünk, nem kimondottan munkakutyát úgy érdemes megfontolni az örökbefogadást

Tenyésztő

Szekeres Nikolett vagyok a kennel (társ)tulajdonosa. Egy pár szóban bemutatnám a Kennelem. Közel 20 éve tartunk ilyen kutyát vadászat céljából. A fajta tenyésztésével 2009 óta foglalkozom, amikor megszületett az első alom. Számomra a legfontosabb, hogy egészséges kölykök szülessenek. Az alom tervezésénél nekünk a szép küllem mellett a kiváló munkavonal is fontos, hogy a fajta eredeti funkciója továbbra is fennmaradjon. Minden alom mindkét szülője egészségügyileg szűrve van, és a kötelező munkavizsgákon felül plusz vizsgákkal és számos kiemelkedő verseny eredménnyel rendelkeznek. Számomra ezek nagyon fontos tulajdonságok a megfelelő tenyész egyed kiválasztásában. Egy pár szó a német vizsláról: A fajta egy évszázados múltra visszatekintő bármilyen vadászati körülmény közt alkalmazható kutya. Munkájára a kitartó, kemény, precíz munkavégzés a jellemző. Pörgős folyamatos figyelmet és foglalkozást igénylő kutyák. Nem csak fizikailag, de szellemileg is szükségük van a foglalkozásra. Elsősorban apróvad vadászatra alkalmazzák, de kiválóan teljesít bármilyen vadászati formában. Egy igazi mindenes vadászkutya. Elsősorban vadászkutyák, de teherbírásuk, eszük és gyorsaságuk miatt kedvelt agility, bikejöring, canicross és dog dancing kutyák.

Vizsla a fűben
Az egészség elsődleges szempont a tenyészetünkben

Gyakran ismételt kérdések

Én első sorban, munka vagy sport kutyának ajánlanám nem családi kedvencnek.

Igen. Nem jellemző, hogy verekedősek lennének.

Igen. Ezek a kutyák számos kutyás sportban tehetségesek, az agility is ilyen.

A bemutatót Szekeres Nikolettnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Az alom tervezésénél nekünk a szép küllem mellett a kiváló munkavonal is fontos, hogy a fajta eredeti funkciója továbbra is fennmaradjon.
Image Description
Szekeres Nikolett — Kappahegyi Kurzhaar Kennel