Shar pei
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
41-51 cm
Súly
16-25 kg
Méret
Közepes
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Mozgásigény
Hízékonyság
Vízkedvelő kutyafajta?

Shar pei

Kínai harcikutya

Nincsenek hiteles feljegyzések a Shar pei eredetéről, bár nagyon hasonlít a Han-dinasztia idején Dél-Kínában tartott, ránctalan őrzőkutyák képmására; egyesek úgy vélik, hogy a modern fajta a Chow Chow-val együtt ezektől a kutyáktól származik.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Shar pei története

A fajtát alapfajtaként azonosították, amely megelőzte a modern fajták 19. századi megjelenését. A Shar pei kifejezés a kínai ábécé két szimbólumának kombinációjából származik, amelynek jelentése szó szerint homokbőr. Ez a szó mind a kutya szőrzetének textúrájára, mind a homokdűnék alakjára utal. Eredete több mint 2000 évre nyúlik vissza, amikor a Hang-dinasztia uralkodott az ázsiai országban. A fajta a Kínai-tenger partvidékén volt elterjedt, különösen Dialak városában, Kwung Tung tartományban.

han_dinasztia_shar pei_szobor_forrás:commons.wikimedia.org
Han_dinasztiából származó shar pei szobor_forrás:commons.wikimedia.org

Először a 19. században került a nyugati utazók figyelmébe, akik a fajtát "kínai harci kutyának" nevezték; ezek a kutyák közel sem voltak olyan ráncosak, mint a modern fajták, és a helyiek kutyaviadalra használták. A fajta egykor nagyon népszerű volt, de az 1970-es évekre a kihalás közelébe került. 1973-ban egy Matgo Law nevű hongkongi üzletember a nemzetközi közösséghez, különösen az American Kennel Clubhoz fordult, hogy segítsen megmenteni a fajtát; 1978-ra a Guinness Rekordok Könyve a fajtát a világ legritkább fajtájaként jegyezte, mindössze 60 egyed maradt belőlük.

Shar pei pár
Az eredeti Shar peiek közel sem voltak olyan ráncosak, mint a mai példányok

Külleme

Közepes termetű, aktív, kompakt és kvadratikus felépítésű kutya, rövid ágyékrésszel. A fej és a mar redőzöttsége, apró fülei, a fej vízilóra emlékeztető formája egyedülálló és összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöznek a fajtának. A kanok termetesebbek és erőteljesebbek a szukáknál. Magassága a talajtól a marig körülbelül megegyezik a martól a fenék hátsó vonaláig mért távolsággal, főleg a kanoknál (szukák között előfordulhatnak hosszabb testfelépítésűek). A távolság az orrtükör és a stop (homlok és orrnyereg közti rész) között azonos a stop és a koponyacsont leghátsó része közti távolsággal.

Kutya oldalról
Kvadratikus felépítésű kutyák

Jelleme

Nagy gondot kell fordítani a kölyökkorban történő megfelelő szocializációra. A jó nevelési alapokat kapott egyed falkában jól tartható, társaival toleráns. Nagyon intelligens kutya, de nagyon makacs, konok. Sokszor felülbírálja gazdáját, képes önálló döntéseket hozni, ezért nagyon következetesen kell nevelni. Ő a család tagja és el is várja, hogy úgy kezeljék. Ragaszkodó, ugyanakkor önálló, élénk kutya. Fejlett területvédő ösztönnel rendelkezik, ami ahhoz vezet, hogy tanítás nélkül is jelzi a területe határait átlépő idegent. Bár az idegenekkel szemben nagyon tartózkodó, családjához, különösen a gyerekekhez hűségesen ragaszkodik. Nagyon tiszta kutya, a legtöbb kölyök már a "gyerekszobában" szobatiszta lesz. Többségük utál esőben sétálni, ugyanakkor az úszás örömet szerez némelyeknek. Gazdag testbeszéddel rendelkező fajta. Csak egy személyt tekint abszolút főnöknek, őt mindenhova követi, anélkül, hogy fel kellene szólítani rá, a család többi tagjának azonban már nehezebb tekintélyt szereznie előtte. Néhányukban még mindig ott szunnyad bizonyos természetes agresszió, ezért nem mindig lehet gond nélkül falkában tartani, mert más kutyákkal gyakran összeférhetetlen.

Kutyatenyésztő sharpeiekkel
Falkában csak a kimondottan jól nevelt, szocializált egyedek tarthatóak

Nevelése, igényei

Nagy gondot kell fordítani a kölyökkorban történő megfelelő szocializációra. Ha nem akarjuk, hogy túlságosan bizalmatlan, arrogáns kutya legyen belőle, érdemes szorgalmazni a korai baráti kapcsolatok kialakulását idegen emberekkel és kutyákkal egyaránt. Bár nagyon makacs és konok mégis könnyen tanítható. Nagyon jól tud alkalmazkodni a gazdája életviteléhez, így aktív gazdi mellett kimondottan aktív, míg ellenező esetben akár 12 órányi alvás sem okoz számára gondot.

Kölyök sharpeiek
Elengedhetetlen a kölyökkori szocializációjuk

Ápolása, kozmetika

Egy egészséges kutya gondozása nem igényel különösebb tevékenységet a gazdájától. Vedlés idején a folyamat gyorsítása érdekében fontos az alapos fésülés. Fürdetni évi 2 alkalomnál többször nem célszerű. Ügyeljünk rá, hogy amennyiben a karmok természetes módon nem kopnak eléggé, akkor legyenek megfelelő hosszúságúra vágva. Megfelelő minőségű táplálék biztosításával a gyakran előforduló bőr és fülproblémák elkerülhetőek.

Kölyökkutyák a farakáson
Két shar pei kölyök

Fajtabetegségek

Bőrbetegségek

Pyoderma (bőrgyulladás, bakteriális bőrfertőzés): A leggyakrabban a nem megfelelő tartási körülmények, ritkán immunrendszer probléma következtében alakulhatnak ki. A kialakuló bőrbetegségek hátterében sok esetben a nem megfelelő táplálék áll. A hiedelmekkel ellentétben, nem feltétlenül allergiás a csirkére, de például gabonamentes és alacsonyabb fehérje tartalmú táplálékkal etetve a gyakran előforduló gennyes bőrgyulladás vagy vakaródzás elkerülhető.

Mucinózis: Speciális bőrbetegség a csak shar-peiben leírt un: idiopaticus mucinosus dermatopathia, mely a test bármely területén apró, gombostűfejnyi-borsónyi hólyagok keletkezésével járó, valószínűleg familiárisan öröklődő kórkép. Ezen hólyagok mucinózus váladékot tartalmaznak. Az állatok nem vakaródznak, ezen bőrterületek gyulladásos tüneteket nem mutatnak, a hólyagok felfakadását követően azonban elfertőződhetnek (verekedés, tartási körülmények). A betegség kezelése szteroid gyulladáscsökkentők adagolásával, esetleg az érintett terület műtéti eltávolításával történik.

Szembetegségek 

Entrópium (szemhéjállási rendellenesség): Az alsó- és felső szemhéjakra is jellemző. Már 2-3 hetes korban a szemek kinyílása után felismerhető a probléma és már ekkor korrigálni kell. A késlekedés akár a szem és a látás elvesztéséhez is vezethet. Már 1-2 napig tartó irritáció a szaruhártya kifekélyesedéséhez vezethet, mely kezelés nélkül akár a szem perforációját eredményezheti. Az entropium korrekciója – néhány hetes korig a szemhéjak felvarrásával történik, amennyiben ez a korrekció nem történik meg, később már csak szemhéj plasztikával korrigálható. Egy felelős tenyésztő elvégezteti a szükséges korrekciót mielőtt a kiskutya új otthonba kerül és tájékoztatja a leendő gazdit.

POAG/PLL (szemlencse örökletes luxáció): Ez a betegség autoszómális recesszív módon (egy génhez kötötten) öröklődik, így csak szemészeti vizsgálattal fedezhetők fel a homozigóta betegek. Egy ilyen kutya mindkét szülője hordozza a betegséget okozó gént, esetleg egyik vagy mindkét szülő beteg is lehet. Ma már genetikai szűrővizsgálat áll rendelkezésre a betegség vagy annak örökítésének kimutatására. Egy felelős tenyésztő állománya ezen betegségre szűrt és tenyésztési programjában ügyel rá, hogy terhelt (azaz vélhetően megbetegedő) egyedek ne szülessenek.

A fül megbetegedései 

Külső hallójárat szűkület: A hallójárat szűkület következtében a porcos hallójárat nem szellőzik, benne váladék halmozódik fel, amiben gombák (leggyakrabban Malassezia species) és baktériumok szaporodnak el, melyek enyhébb vagy súlyosabb gyulladásos folyamatot okoznak és tartanak fenn. Kezelés nélkül, de gyakran a kezelés ellenére a középfül gyulladása társul a kórképhez, mely - figyelembe véve az alap okot - csak műtéti úton kezelhető.

SPAID (Shar-Pei autoinflammatorikus betegség): egy öröklődő szindróma, amelyet láz és gyulladás ismétlődő epizódjai határoznak meg, amelyeknek nincs ismert patogén vagy autoimmun oka. A SPAID-ot a gyulladás öt tünete jellemzi, a családi Shar-Pei-láz (FSF), az ízületi gyulladás, a hólyagos hialuronózis, az otitis és az amiloidózis. Ma már genetikai szűrővizsgálat áll rendelkezésre a betegségek rizikó faktorának kimutatására. Bár a szűrővizsgálat eredménye csak a lehetséges betegségek előfordulási rizikóját képesek kimutatni egy felelős tenyésztő állománya szűrt és tenyésztési programjában ügyel rá, figyelembe véve a generációk egészségügyi hátterét is, hogy minél egészségesebb utódokat hozzon létre.

Kutyakölyök anyukájával
Sok betegség megelőzhető szűrővizsgálatokkal és felelős tenyésztéssel

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Csak igazolt és ismert származással (törzskönyvvel, származási lappal) rendelkező kiskutyát vásároljunk. Fontos, hogy a kiskutya chippel, korának megfelelő oltásokkal rendelkezzen és rendszeresen legyen féreghajtva. Nézzük meg a szülőket, a tartási körülményeket és kérjük el a szülők egészségügyi szűrési eredményeit. A vásárlásnál mindig ragaszkodjunk a szerződéshez, amely tartalmazza a tenyésztő és a leendő gazdi kötelezettségeit. Soha ne vegyünk 8 hetesnél fiatalabb kiskutyát! Pici gyerekek mellé kicsit már idősebb kölyökkutya javasolt, hiszen egy 8-10 hetes apróság még nem bírja a ’strapát’. Egy ilyen kutya vásárlása általában eléggé költséges. Ha nem tehetjük meg, hogy megfelelő tenyésztőtől vásároljunk, akkor fontoljuk meg az örökbefogadást. Sok kutya vár szerető gazdira! Ezek a kutyák nagyon család centrikusak, csak akkor válasszuk a fajtát, ha családtagként tudjuk kezelni.

sharpei gazdájával a lépcsőn
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

A Greentree’s Pei kennel a Magyar Kennel Klub által akkreditált tenyészet. Történetünk 2009-ben kezdődött, amikor megvettük a legelső shar pei-ünket, akit ’Töki’-nek hívtuk. Tökinek nem volt törzskönyve, ő a mi kis kedvencünk volt, általa szerettünk bele a fajtába és amint lehetett, vásároltunk egy szuka kutyát tenyésztésre. Elkövettük azt a hibát, hogy a vásárláskor csak a kiállítási eredményeket kerestük, de az egészségi háttérről nem tudtunk semmit. Fruzsit néhány hónappal később elvesztettük amiloidózisban. Szerencsére Fruzsinak soha nem lett utódja. Ez a veszteség arra késztetett bennünket, hogy csak egészséges vonalakat vonjunk be a tenyésztésbe. Mi hobbi tenyésztőnek tartjuk magunkat, így egy évben maximum két alom születik, többféle színben. Ez egy nagyon egyedülálló kutyafajta, az egyik barátunk így fogalmazta meg:

"Csak egy probléma van a shar-pei-ekkel, azt hiszik magukról, hogy félig emberek!"

Minden kiskutyánk az otthonunkban születik és nő fel, sok szeretetet kap és jól szocializálódnak sok látogatóval és a többi kutyánkkal. Mindig nagy gonddal választjuk meg a leendő gazdikat, hogy örökké tartó otthont biztosítsanak kiskutyáinknak.

Gyakran ismételt kérdések

A kölyökkutyák bőre valóban jellegzetesen ráncos, de ahogyan nőnek a ráncosság úgy tűnik el. A jellegzetes ráncosság csak a homlok és a nyak hátsó oldalán marad meg és az ’extra ráncos’ kutyák nem felelnek meg a fajta standardnek.

A tévhitekkel ellentétben nem feltétlenül allergiásak a csirkére, de például gabonamentes és alacsonyabb fehérje tartalmú táplálékkal etetve a gyakran előforduló gennyes bőrgyulladás vagy vakaródzás elkerülhető.

Nem. Ez a fajta igazi társasági kutya, akinek élete a családja körül forog. Ha kell lusta egész nap, ha úgy tartja kedve akkor egy pajkos játszótárs akár 12 évesen is.

A bemutatót Gyánó Ágnesnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
"Csak egy probléma van a shar pei-ekkel, azt hiszik magukról, hogy félig emberek!"
Image Description
Gyánó Ágnes — Greentree’s Pei kennel