Bearded collie
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
51-56 cm
Súly
18-28 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Barna Szürke Fehér Fekete
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Bearded collie

Szakállas collie

A Bearded collie vagy más néven Szakállas collie kialakulásának rekonstruálását több tényező is nehezíti. Mielőtt hivatalosan elismert, törzskönyvezett fajtává vált volna, gyakorlatilag annyi névvel illették, ahány régióban használták és tenyésztették; hívták skót, felföldi és hegyi collie-nak, de egyszerűen sheperd’s cur-nak vagy drover’s dognak is.
Kedvencem Létrehozás

Bearded collie története

A Bearded collie vagy más néven Szakállas collie kialakulásának rekonstruálását több tényező is nehezíti. Mielőtt hivatalosan elismert, törzskönyvezett fajtává vált volna, gyakorlatilag annyi névvel illették, ahány régióban használták és tenyésztették; hívták skót, felföldi és hegyi collie-nak, de egyszerűen sheperd’s cur-nak vagy drover’s dognak is. A fajtát a lengyel alföldi pásztorkutyából tenyésztették ki, őshonos pásztorkutyákkal, helyi <strong>skót</strong> <strong>juhászkutyákkal skót juhászkutyákkal, illetve állítólag <strong>shetlandi juhászkutyával shetlandi juhászkutyával pároztatva Skóciában. A legenda szerint egy lengyel kereskedő juhokat szállított Skóciába, és a juhok terelésében lengyel alföldi pásztorkutyák segítették. A skót pásztort lenyűgözte a terelő kutyák képessége és juhokat adott több lengyel alföldi kutyáért cserébe. A szakállas collie mind juhokat, mind szarvasmarhákat terelt. Lényegében munkakutya, szívós és megbízható, képes volt ellenállni a legkeményebb körülményeknek is. Érdekesség, hogy ugatáskor az első lábain „pattogva”, ugrálva nézett szembe a juhokkal. A II. világháború idején a fajta szinte teljesen eltűnt.Ezután pár egyedet fellelve kezdték el kitenyészteni a jelenlegi, inkább kedvencként tartott hosszú szőrű változatot. Nagyon népszerű az Egyesült Államokban, illetve Ausztráliában. Az amerikai és ausztrál tenyésztők sokat tettek a fajta megmentéséért.

Bearded collie
A Bearded collie mai megjelenésének fontos része a hosszú szőr

Külleme

A kutya testfelépítése inkább egy téglalapra hasonlít. Hosszabb, mint amilyen magas, általában 5:4 az arány. A szukák enyhén hosszabbak lehetnek. Bár hosszú nagy szőrzete van, mégis egy karcsú, légies kutyának kell tűnnie, nem lehet nehézkes. A csillogó, kedves, érdeklődő tekintet fontos követelmény.

Bearded collie a Velencei tónál
Szőre akkor is gyönyörű, ha nem a kozmetikustól jön éppen
  • Koponya: Széles, sima, négyzetes, enyhe stoppal. A pofa erős, hosszú. Az orrtükör nagy, fényes, általában fekete, de kék és barna egyedeknél a szín követi a szőrzet színét. Az ajkak és szemhéjak pigmentje is a szőrzet színét követi. Az állon megjelenik a jellegzetes hosszú szőr, a szakáll. 
  • Szemek: nem kidülledők, színűkben illeszkedik a szőrzet színéhez.
  • Fülek: lelógó hosszú fül a jellemző, a rajta lévő hosszú szőr miatt igazán látványos.
  • Fogak: Ollós harapásúak.
  • Törzs: A hosszát zömében a mellkas adja. A mellkas mély, a hátvonal egyenes, a bordák szépen íveltek, az ágyék erős.
  • Farok: Mélyen tűzött, a csánkig ér, szőrrel dúsan borított. Járás közben a farok enyhén felfelé ívelt.
Kölyök Bearded collie
Kölyök koruktól hihetetlenül játékosak

Jelleme

A Bearded collie hűséges, családbarát kutya, de csak aktív családba való, hiszen hatalmas az energiaszintje. A terelés és őrzés továbbra is alaptermészete, csak most már a családot óvja és a séták alkalmával felfedezhetjük, hogy azon fáradozik, hogy összetartsa a „nyáját”, a családot. Nagy emberbarát, az idegeneket is kitörő lelkesedéssel fogadja. Sokat kell foglalkozni vele, sétálni, túrázni menni, napi több km-es kirándulásokra vinni. Az agressziót hírből sem ismeri. Egyes egyedek hajlamosak a félénkségre, amit csak nagyon kitartó munkával lehet kinevelni belőle. Finom lelkű, nagyon érzékeny típus, csak pozitív megerősítésen alapuló módszerekkel lehet tanítani. Különös gondot kell fordítani az időben történő szocializálásra. Sokkal több időt, foglalkozást igényel, mint sok más fajta. Az erőszakos durva nevelés tönkreteheti az egyébként örömmel tanuló kutyát. Mindig áhítja a dicséretet, mindenben meg akar felelni. A megfelelő pillanatban adott dicsérettel vagy egy határozott nemmel könnyen rá lehet venni a kívánatos viselkedésre. A fajta nagyon intelligens, kicsit önfejű, makacsnak is mondhatnánk, de ez az intelligenciájából fakad, hiszen régen önálló feladatokat kellett megoldaniuk. Marhaterelés során önállóan kellett hazakísérniük a csordát és ez nagy fokú önállóságot kívánt. Emiatt nem lehet hosszan tartóan tanítani, mert hamar elege lesz, ha unalmassá válik számára a feladat. Élénk problémamegoldó képességekkel rendelkezik. Gyorsasága és fordulékonysága miatt eredményes lehet az agility sportban és a dog dancing nevű kutyás tevékenységben is igen jól teljesít. Nagyon fontos számára a család, nem egyemberes kutya, a család minden tagjával kiváló a kapcsolata. Nem lehet a házból kizárni, hiszen nagyon ragaszkodó, de nagyon szeret az udvaron is tartózkodni. Szoros érzelmi kontaktusra van szüksége a családdal. Örök gyerek, nagyon igényli a foglalkozást. Életvidám, lételeme a játék és a mozgás.

Fajtabetegségek

Alapvetően egy egészséges fajta. 12-14 évig él. Az egészséges táplálással sokat tehetünk azért, hogy egy hosszú életű kutyánk legyen. Tenyésztésénél a CEA veleszületett szembetegségre, a PRA szem ideghártyájának örökletes betegségére és a örökletes csípőizületi diszpláziára kell odafigyelni, ezek szűrése kötelező a fajta tenyésztésénél. Ezek azonban nem nagy számban fordulnak elő. A teljes értékű táplálék adásával, különös tekintettel 1 éves korig, segíthetjük, hogy a csontozat a megfelelőképpen alakuljon ki.  Az elegendő, de nem túl sok mozgás biztosítása, a sok odafigyelés, a foglalkozás a kutyával biztosítja, hogy idegrendszerileg, mentálisan és testfelépítésben egy egészséges kutyánk legyen.

Barna-fehér Bearded collie
Barna-fehér példány

Ápolás, kozmetika

Bearded Collie Szőrzete

Dekoratív, igen hosszú szőrű fajta, ezért a szőrüket rendszeresen ápoljuk. A kutyusok fésülését már kölyök korban el kell kezdeni, ezzel hozzá szoktatva a későbbi rendszeres ápoláshoz. Ekkor még nem is annyira a szőrápolás a fontos, inkább a hozzászoktatás a későbbi rendszeres tevékenységhez.  Célszerű valamilyen szőrkondicionálóval bespriccelni a szőrt, ezáltal megakadályozni fésülés közben a törést, és megkönnyíteni a munkánkat. A szőrt felhajtjuk, egyik kezünkkel lefogjuk, és csak egy vékony réteget, tincset fésülünk egyszerre. Majd rétegről rétegre haladva végig ki kell fésülni az összes szőrtömeget. Feltétlenül a szőr tövéig ki kell bontani, hiszen egy felületi fésüléssel nem sokat érünk. Legutoljára a fejét, különös gonddal a szakállat, hiszen ezt a részt beszennyezheti az ételmaradék, így az áll alatt csomókban állhat a szőr, ha nem fordítunk elég figyelmet rá, és akkor már sajnos csak az olló segíthet. Ezt a tájékot egyébként minden etetés után ki lehet öblíteni. Ezeknek a fajtáknak a fejük tetején is hosszú a szőr, ezt a „hosszú „hajat” összefoghatjuk kifejezetten kutyáknak gyártott gumival. 

Szemek, fülek

Gondot kell fordítanunk a kutya szemének, fülének tisztán tartására is. Hosszú szőrű kutyáknak a fülében is megnő, megvastagodik a szőr, amelyet érdemes eltávolítani a fülgyulladás  megelőzéseérdekében. Lehet kapni kifejezetten ezeknek a részeknek az ápolására speciális (fül és szemkörnyék ápoló) készítményeket. Célszerű ezeket alkalmazni. Télen a lesózott utak kimarhatják kedvencünk talp párnácskáit, erre is oda kell figyelnünk. 

Karomvágás

A karomvágás is a rendszeres ápoláshoz tartozik, amennyiben a kutya séta közben nem koptatja megfelelően a karmait. Ha túl hosszúra nő a karom, akkor egy idő után elhajlik, eldeformálódik, ezáltal fájdalmat okozva a kutyának. 

Fürdetés

A megfelelően kifésült kutyát lehet csak megfürdetni, és lehetőleg ne túl gyakran, kifejezetten kutyáknak készült samponnal. De vigyázzunk ennek a kiválasztásával, ne elégedjünk meg az olcsóbbal, feltétlenül a korához, szőréhez illő sampont vásároljunk. Amennyiben szükséges használjunk balzsamot, szőrkondicionálót is. 

Kutyakozmetika
Amennyiben kedvencünket kis korától rendszeresen fésüljük, akkor nagy korában sem lesz ezzel gondja

Nevelése

Az alap, hogy Jutalmazással tanítsd a kutyád! A boldog, kiegyensúlyozott és a családhoz alkalmazkodó kutya nevelésének alapja, hogy megfontolt, gondos nevelésben részesítsük kölyökkorától kezdődően. A nevelésnek sok módja van, de a legjobb, a kutya és a gazda számára is a legtöbb örömet adó módszer a pozitív megerősítésen és a megfelelő viselkedés megjutalmazásán alapul. Ahhoz, hogy jól tudd nevelni a kutyád, meg kell értened, hogyan tanul. A kutyák világában a tanulás új viselkedésmódok kipróbálásából, és azok következményeinek és eredményeinek megfigyeléséből áll. Ha a viselkedést jutalmazás követi, akkor a kutya megismétli azt. Ha például a kutya ételt kér az asztalnál, és kap is néhány falatot, akkor máskor is megpróbálja ezt. Ha nem kap semmit, nem viselkedik így többet. A hatékony nevelésnek ugyanezen elv alapján kell működni. Össze kell kapcsolnunk az elvárásainkat (mit csináljon a kutya), a motivációt (miért jó a kutyának, ha úgy viselkedik) és az időzítést (mikor jutalmazzunk). Ez a fajta érzékeny, intelligens fajta. Kizárólag a pozitív megerősítés alapján lehet tanítani. Vagyis, ha jót cselekszik, jutalmazzuk meg. Kiabálni, dühöngeni egyébként sem célszerű, csak összezavarjuk vele a kutyát és végérvényesen elronthatjuk.  Nem szabad túlterhelni sem, a túl sok ismétlés felesleges, megunja a kutya a feladatok elvégzését. Szeretni kell, következetesnek lenni, biztosítani a mozgást. Ha ezeket betartjuk, akkor lesz a kutya az a társ, akinek szeretnénk. Nem csak a kutyának kell alkalmazkodnia a családhoz, a családnak is alkalmazkodnia kell a kutyához.   

Kölyök vásárlásánál mire figyeljünk?

Csak lelkiismeretes, hivatalos tenyésztőtől vásároljunk kiskutyát. A jó tenyésztő odafigyel a kutyák tartási körülményeire, így jó eséllyel egy egészséges kölyökre tehetünk szert. A tenyésztő biztosítja a kölykök számára a megfelelő szocializációt. Tudjuk, hogy első hónapok a bevésődés időszaka. Amit ebben a korban tapasztal meg a kutya, az egész életére elkíséri. Ne sértődjünk meg, ha a tenyésztő a későbbiek folyamán is szeretne tudni a kutyusról.

Kölyök kutya a kertben
Kölyök korban kell megalapozni, a boldog kutya létet

Kérdezzünk rá, milyen fajta táppal etetik a kutyákat, illetve a kiskutyákat. Törzskönyves kiskutyát vegyünk. A törzskönyvre nem azért van szükség, mert a továbbiakban tenyészteni akarunk. Abból kiderül, hogy az egyed tenyészthető-e, mentes-e az örökletes betegségektől, és tényleg olyan fajta kutyát veszünk, amilyent szeretnénk. Nagyon sok helyen hirdetnek eladó fajtatiszta kiskutyát, de a csatolt kép Border colliet Border colliet ábrázol. Nehogy belefussunk ilyenbe, mert a két kutya között nagy különbség van, természetben, küllemben, bár mind a kettő collie, és mind a kettő juhászkutya. 

Tenyészet

Boczek Kati vagyok, a Besevári Szivárványos kennel alapítója. A Kutya számomra a varázslat a mindennapokban. A megnyugvás, az öröm, a kedves, néha fájó emlékek. A Bearded collie a vidámság, a napsütés és a természet. 

Gyakran ismételt kérdések

Nem való mindenkinek a fajta. Megvannak az az igényei, hogy mitől lesz boldog is. Mozgás, szőrápolás, kifejezetten sok foglalkozás. Kanapélakónak nem való. Nem kizárni a házból! Ha nyaralni megy a család, vinni kell. Ne zárjuk ki a család életéből. Ezeket be kell tartani, és akkor egy csodálatos, családbarát kutya válik belőle. 

Lévén, hogy hosszú szőrű fajta így igen. Otthon is napi szinten törődni kell vele.

Ez a fajta a tökéletes családi kutya gyerekek mellé, tekintve, hogy az agressziót hírből sem ismeri és ő maga is egy örök gyerek.

A bemutatót Boczek Katalinnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Boczek Kati vagyok, a Besevári Szivárványos kennel alapítója. A Kutya számomra a varázslat a mindennapokban.
Image Description
Katalin Boczek — Besevári Szivárványos kennel