Border collie
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
48-51 cm
Súly
12-19 kg
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Border collie

A Border Collie nevében hordozza a fajta származási helyét, mivel az angol ’border’ szó határt jelent, ami Anglia és Skócia határvidékére utal.

Border Collie története

A Border Collie nevében hordozza a fajta származási helyét, mivel az angol ’border’ szó határt jelent, ami Anglia és Skócia határvidékére utal. Ugyaninnen származika border terrier border terrier is. Ide vélhetőleg a vikingek által került, akik rénszarvas terelésre használták, majd a több évszázados továbbtenyésztések arra irányultak, hogy a kutya ha kell, egyedül, önállóan képes legyen terelni, őrizni, összefogni az akár 1000-1500 egyedből álló nyájat. Mindezt zord, hegyvidéki, nedves, hideg körülmények között. Ezen szempontok miatt fontos volt, hogy a kutya szívós legyen, kitartó és edzett, mindemellett kiemelkedően intelligens, tanulékony és kreatív. A tovább tenyésztett utódokat előbb a lengyel alföldi pásztorkutyával, később a skót juhászkutyával keresztezték, így alakult ki a border collie ma ismert változata és külleme.

Old Hemp a verhetetlen bajnok, a Border Colliek ősapja, forrás: bordercollies.nl
Old Hemp a verhetetlen bajnok, a Border Colliek ősapja, forrás: bordercollies.nl

A világ többi részén jóformán csak az 1940-es években vált közismertté és közkedveltté a border collie. A pásztorok büszkék voltak kutyáik teljesítményére, ezért 1873-tól terelőversenyeket rendeztek. Munkásságának és győzelmeinek köszönhetően emelkedett ki Old Hemp (született 1893-ban), aki egycsapásra a világ leghíresebb terelőkutyájává vált, valamint egyben őt tartják számon a ma élő egyedek legtöbbjének ősapjaként is. Old Hemp soha egyetlen terelő versenyen sem veszített, tökéletes érzékkel kommunikált a birkákkal és a legbonyolultabb pályán is minden nehézség nélkül vitte végig őket! Az igazat megvallva meglepő volt Old Hemp tehetsége, ugyanis apja egy kitűnő, jó természetű kutya volt, de nem valami tehetséges terelő, anyja pedig szenvedélyesen, de nem kimondottan eredményesen terelt. Viszont Old Hempben a két kutya minden jó tulajdonsága egyesülni látszott. Népszerűségének hála több, mint 200 kölyök apja lett így jó eséllyel minden mai fajtatiszta egyed visszavezethető hozzá. A juhászok 1906-ban alapították meg a Nemzetközi Juhászkutya Egyesületet (International Sheepdog Society/ISDS), amely a mai napig működik és ekkortól jegyzik a Tenyésztési Könyvben a border colliera jellemző összes információt. A border collie nagy történelmi múltra tekint vissza, mégis fiatal kutyafajtának számít, hiszen hivatalosan csak 1980-ban ismerte el a kutyafajtákat számba vevő és osztályozó FCI (Nemzetközi Kynológiai Szövetség).

Terelő Border collie
Terelő Border collie

Külleme

A border collie közepes termetű kutya, izomzata, testfelépítése erős, sportos, alakja karcsú, egyenes végtagjai párhuzamosak. Koponyája felül széles, fülei között lapos, orrnál elkeskenyedő feje arányos, stopja határozott. Távol ülő, ovális szemei kifejező sötétbarnák, illetve a szőrzet színével harmonizálnak. Legismertebb a fekete-fehér színváltozat, de egyre népszerűbbek a színes egyedek is, mint például a barna-fehér, vörös-fehér, kék-fehér, tricolor, és a merle színek, mint a blue-merle, red-merle, és ezek tan (barna) jegyekkel tarkított változatai. A merléknél a kék szemszín is megengedett és gyakori. A szőrzetben a fehér szín nem lehet uralkodó. Jellemzően a lábakon, a mellkason, a nyakrészen, a fejtetőn az orr vonalától van jelen és a farok végén elengedhetetlen. Közepes méretű füle álló vagy félig lelógó. Dupla szőrzet borítja. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, kevésbé sűrű, míg az aljszőrzet rövid, sűrű és puha. Közepesen hosszú szőre a nyakrészen sörényt alkot, a mellső lábakon zászlókat, míg a hátsó lábakon és a csánkon rövidebb, sűrűbb, akárcsak a pofán és a füleken. Túlzott ápolást nem igényel, elég hetente kikefélni, vedlési időszakban azonban érdemes akár két naponta átfésülni, ezzel elősegítve az aljszőrzet eltávolítását. Ez a dupla szőrzet kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak, a vizet könnyebben lepergeti és ha sáros lesz, száradás után az is kipereg belőle. A border collie törzse mérsékelten hosszú, mellkasa mély, mérsékelten izmos, lágyéka felhúzott. Fara széles, izmos. Farka mélyen tűzött, a csánkjáig ér, dús szőrrel borított. Ha izgatott, felemelkedhet, de soha nem kunkorodik a hátvonal fölé. A border collie szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsát alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban is nagyon gyorsan mozogni. Kanok marmagassága: 48-53 cm, szukák marmagassága: 48-51 cm. Hasonlít az aussie-ra aussie-ra.

Jelleme

A border collie megjelenéséhez hasonlóan természete is harmonikus és megnyerő. Rendkívül sokoldalú személyiség, jellemében minden jellegzetes vonás a munkára való tenyésztésre vezethető vissza. Magas fokú intelligenciája, tanulékonysága, hihetetlen munkavágya, a gazdának maximálisan megfelelni vágyása miatt széleskörűen alkalmazható kutya. Kedvelt fajta sportokhoz, kiállításokon, kábítószer keresésnél, kutatásoknál és mentésnél, de hobbi/családi kutyaként is. A border collie figyelmes, kedves természete miatt sokszor találkozhatunk vele terápiás programokban. A border collietól távol áll az agresszió, nem támadó, nem ideges típus. A border collie kiegyensúlyozottsága, stabil idegrendszere, hűséges, meleg tekintete miatt egyre népszerűbb családi kutya. Azonban alaposan fontoljuk meg, ha ezt a fajtát választanánk, hogy igazán való-e nekünk, ki tudjuk–e elégíteni az igényeit! A border collie mindig tettre kész, mindig dolga van, mindig csinálnia kell valamit. A fizikai fárasztás nagyon fontos számára, hiszen arra lett tenyésztve, hogy naphosszat a nyáj körül rohangáljon. Ezt a fajta fizikai teljesítményt nyilvánvalóan nem lehet elérni egy hobbi célra tartott családi kutyánál, ezért törekedni kell rá és időt kell szánni arra, hogy naponta többször aktív mozgással fárasszuk. Emellett óriási szüksége van mentális fárasztásra is, nem hiába tanulnak meg szinte pillanatok alatt trükköket, feladatokat, kifinomult mozgásokat. Igazi trükkmesterek, az agility, az obedience, a dog dancing királyai. Ezért ha a border colliet választjuk társunknak, mindenképp biztosítani kell számára mind a fizikai, mind a szellemi fárasztást. Ellenkező esetben, ha unatkozik, elfoglalja magát, szívesen segít a kertrendezésben, tárgyaink, személyes holmink rendszerezésében, és lakberendezésben egyaránt.

Vízben labdázó kutya
Bármilyen sportra, játékra kapható

Nevelése, igényei

Már kölyökkorban meg kell kezdeni a nevelését, szocializációját, hogy kiegyensúlyozott felnőtt kutya váljon belőle. A fajta nevelése nagyfokú következetességet, határozottságot kíván meg. Az ember minden apró rezdülésére figyelő kutya könnyen kijátssza a tapasztalatlan, kezdő gazdit, intelligenciájához mérten kihasznál minden helyzetet, hogy annak fejére nőjön. Érdemes már kutyaoviban elkezdeni a képzését, ez a gazdinak is megfelelő tanulással, tapasztalatszerzéssel jár, miközben az együtt töltött idő erősíti a köteléket. A border collie érzékeny fajta, erőszakkal, keménykedő neveléssel csak rontunk a helyzeten, félőssé, frusztrálttá válhat. A pozitív megerősítés, jutalmazás viszont nagyon hatásosan működik nála, ha megtaláljuk hozzá a megfelelő motivációt. Ha nem kapja meg a kellő figyelmet, nincs tanítva, foglalkozva vele, elkanászodik, függetlenedik és kellemetlen szokásokat vesz fel. Játékosságából adódóan későn érő típus, amolyan örök gyerek. Akár élete végéig szívesen tanul, bármikor belefoghatunk vele új dolgokba, sosem lesz késő.

Border csapat
Imádnak tanulni és dolgozni

Fajtabetegségek

A border collie alapvetően egészséges, de náluk is előfordulhatnak betegségek, leggyakoribbak a szemproblémák, a diszplázia, vagy idegrendszeri betegségek. Szerencsére a legtöbb súlyos következményekkel járó betegséget már genetikai vizsgálatokkal ki lehet szűrni, így a tenyésztők alapos, odafigyelő munkájával egészségesen tartható az állomány. A tenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek ezeknek az öröklődő, vagy kialakuló betegségeknek a szűrésére, a tenyészállományban lévő kutyákat alávetik genetikai vizsgálatoknak, a diszplázia kizárására röntgennek, illetve folyamatos kontroll alatt tartják az állományt utódkövetéssel.  

A border collie legfontosabb betegségei:

CAT / KAT Cataracta / Katarakta: szürkehályog

CEA Collie Eye Anomaly collie: szembetegség

CH Chorodial hypoplasia: szembetegség

GG Glaucoma and Goniodysgenesis: szembetegség, zöldhályog

MPP Membrana Pupillaris Persistens: szembetegség

PHPV Persistent hyperplastic primary vitreus: szembetegség

PHTVL Persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis: szembetegség

PRA Progressive Retinal Atrophy: szembetegség

RD / OSD Retina Dysplasia: szembetegség

CL / NCL Ceroid Lipofuscinosis / Neuronal Ceroid Lipofuscinosis: idegi rendellenesség

ED Elbow dysplasia: könyökizületi diszplázia

HD Hip dysplasia csípőízületi diszplázia

OCD OsteoChondrosys Dissecans: vállizületi diszplázia

TNS Trapped Neutrophil Syndrome: halált okozó immun-rendellenesség

Kergetőző juhászkutyák
Egészséges, aktív kutyák

Ápolása, kozmetika

Túlzott ápolást nem igényel a fajta, de érdemes néhány dologra odafigyelni, ha meg akarjuk őrizni kedvencünk jó egészségi állapotát. A szőrzet kifésülése hetente ajánlott, ami vedlési időszakban 1-2 napra sűrűsödik, mivel rengeteg aljszőr hullik ki a kutyából. Ilyenkor érdemes kutyakozmetikába is elvinni, ahol megfürdetik és szárításkor magas nyomású vízkicsapóval sok kihulló aljszőrt könnyedén eltávolít a kozmetikus. Kirándulás után is érdemes kikefélni, hogy a hosszú szőrbe ragadt bogáncsokat, toklászokat, egyéb piszkokat eltávolítsuk. A fogak ápolására is oda kell figyelni, a fogmosás meggátolja a fogkő képződést és a kellemetlen szájszagot. Adhatunk nekik erre a célra fogtisztító snacket, de hatásosabbak a rágó játékok, a marha velős csont, vagy a kávéfa rágóbot. A füleket szintén nézzük át hetente, ha szükséges tisztítsuk meg a külső fület a fülcsatorna érintése nélkül.

Ázott border collie
Sok ápolást nem igényel, csak némi odafigyelést

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ha mindent átgondoltunk, és felelősen emellett a fajta mellett döntünk, mindenképp szánjunk időt a megfelelő tenyésztő kiválasztására! Sajnos népszerűségének átka, hogy erősen a szaporítók áldozatává válik a fajta. Óvakodjunk azoktól, akik olcsón, törzskönyv nélkül árulják a kölyköket, ezek sajnos a legtöbb esetben szaporítók, akiknél nem számít a kutyák jóléte, az egészségügyi szűrések, a tudatos tenyésztői célok. Az ilyen helyről kikerülő kiskutyák olcsóbbak lehetnek, azonban óriási rizikóval jár, hogy a későbbiekben mennyi pénzt fogunk otthagyni az állatorvosnál, ha baj van, hiszen a szülőket nem szűrik a betegségekre, nem tudatosan választják ki a párosításhoz az egyedeket. Az érzelmi oldalról nem is beszélve, amikor szeretett kedvencünket szenvedni látjuk. A tenyésztőktől el lehet kérni a kutyák szűréseit, meg lehet nézni a törzskönyvet, vagy akár személyesen is meglátogathatjuk és láthatjuk, milyen körülmények között tartják a kutyákat, a kölyköket. A tenyésztőknek az is célja, hogy a bizonytalanabb, tapasztalatlan gazdiknak tanácsot adjanak, kérdezzünk hát bátran és minden kérdésünkre választ fogunk kapni. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a tenyésztőknél általában várólista van a kutyusokra, így érdemes minél hamarabb felvenni velük a kapcsolatot, hogy előre tudjunk tervezni, és kalkulálhassunk a várakozási idővel is.

Kölyök border
Kizárólag megbízható helyről vegyünk kiskutyát

Tenyészet

Gizur Anikó vagyok, a Colored Borders kennel tulajdonosa. Kennelünk 5 éve működik, családias körülmények között. A border collie kölykök életük első szakaszát szorosan a családdal töltik, ingergazdag környezetben, korai szocializációval. Kutyáink rendelkeznek minden, a fajtára vonatkozó egészségügyi szűréssel, ezek alapján fektetjük a hangsúlyt a megfelelő párosítások kiválasztására.

Kölyökkutyák
Nagy hangsúlyt fektetünk a tenyészpárok kiválasztására

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Hihetetlen munkakedvének és kimagasló intelligenciájának köszönhetően játékos egyszerűséggel tanulnak meg szinte bármit. De éppen ezért következetes, határozott nevelést igényelnek, ami kizárólag pozitív megerősítésre épül.

Igen, egy megfelelően szocializált, nevelt border kiváló társa lesz a gyereknek.

Ez igaz. Elvégre eredendően arra tenyészették ki őket, hogy hosszú órákig dolgozzanak a birkák mellett.

A bemutatót Gizur Anikónak köszönhetjük

Image Description
Image Description
A kölykök életük első szakaszát szorosan a családdal töltik, inger gazdag környezetben, korai szocializációval.
Image Description
Anikó Gizur — Colored Borders kennel