Törpe tacskó
FCI fajtacsoport
Tacskók
Magasság
35 cm
Súly
4-5 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Törpe tacskó

Dachshund

A 15. században Németországban már a fajta két változatát tenyésztettek a mai Standard és a Törpe tacskó elődeit. Míg az előbbi főként borz vadászatra volt használva addig a miniatűr változattal főként nyúlra vadásztak.

Törpe tacskó története

Egyesek szerint tacskók már az ókori Egyiptomban is voltak, ezt a rövid lábú, hosszútestű, lógó fülű kutyákról fennmaradt ábrázolásokra alapozzák. Azonban ami bizonyítható az az, hogy 15. században Németországban már a fajta két változatát tenyésztettek a mai Standard és a Törpe tacskó őseit. Míg az előbbi főként borz vadászatra volt használva addig a miniatűr változattal főként nyúlra vadásztak. De róka vadászatra és nagy vad hajtásra is beváltak. Ezek kutyák még valamivel nagyobbak voltak mint mai egyedek (13-18 kg körüliek).

Napoleon kutyájával_forrás: mydachshunds.info
Napoleon kutyájával_forrás: mydachshunds.info

Ekkor még voltak egyenes és görbe lábú egyedek is. A 17. századra óriási népszerűségre tett szert a fajta, hála sokoldalúságának és 1840-re 54 egyed került regisztrálásra. Németül neve szó szerint borz kutyát jelent (Dachshund). Manapság hazájában Dackel-ként emlegetik, vadász körökben Teckel-ként. De wiener dog-nak „bécsi kutyának” és sausage dog-nak „kolbász kutyának” is nevezik. Az Európai uralkodók és nemesek körében is nagy divat volt a fajta. Többek között Viktória királynő is nagyon szerette ezeket a kutyákat és Bonaparte Napoleon is akiről számos festmény maradt fennt amin ezekkel a kutyákkal látható. Állítólag Napoleon végakarata volt, hogy tacskóit temessék el vele.

Viktória  királynő kutyájával_forrás: mydachshunds.info
Viktória királynő kutyájával_forrás: mydachshunds.info

Az Angolok 1870-ben ismerték el a fajtát. 1879-ben szerepelt a fajta először kiállításon egy Feldman nevű kutya személyében. És 1881-ben megalakult az első fajta klub Angliában. Hazájában 1895-ben alakult meg a Deutche Teckel Klub, más források szerint ez 1888-ban alakult. Hosszú évekig csak a rövid szőrű változatot láthatták kiállításon, de 1923-ban a Ratzmann von Habichtscof nevű hosszú szőrű egyed nyerte meg a Cruft’s-ot. Évekkel később nyert kiállítást először szálkás szőrű egyed, név szerint Brentwald of Joshua az Egyesült Államokban. Amerikába német bevándorlókkal jutott el a fajta 1870 -es években és vált gyorsan igen népszerűvé itt is. Tudatos tenyésztése az USA-ban 1880-ban kezdődött el. 1885-re az Amerikan Kennel Club is elfogadta a fajtát.

1914-re a Westminster Kennel Club Show 10 legnépszerűbb kutyája között szerepelt a fajta. Az I. Világháború idején Amerikában német származása miatt irtották a fajtát és gazdáikat haza árulónak nyilvánították. Angliában is megcsappant a számuk ugyanezen okokból. Az American Kennel Club ekkor megváltoztatta a fajta nevét, de 1926-ban visszatértek az eredeti név használatához. A háború után amerikai katonák hoztak magukkal tacskókat Németországból és a fajta nagyköveteivé váltak. Hála nekik a fajta újra egyre népszerűbb lett hazáján kívül is. Az 1920-as évektől a tacskók sorra nyerték a kiállításokat munka-, sport- és küllem csoportban is. 1952-ben jött létre a National Miniature Dachshund Club. Hála a fajta népszerűségének világszerte a II. Világháború már megkímélte ezeket a kutyákat.

Pablo Picasso kutyájával_ forrás: anothermag.com
Pablo Picasso kutyájával_ forrás: anothermag.com

Külleme

Általános megjelenése: alacsony, rövid lábú, nyújtott, de tömör alkat, nagyon izmos, a fej enyhén hetykén kihívó tartású, érdeklődő arckifejezéssel. Az általános megjelenése típusos és nemi jellegnek megfelelő. Az aránylag hosszú törzs és rövid végtagok ellenére nagyon mozgékony és fürge. Arányok: A földtől a marmagasság körülbelül egyharmadát kitevő távolság esetén a testhossznak harmonikus arányban, kell állnia a marmagassággal nagyjából 1 az 1,7 - 1,8 arányban. Szőrzet: rövid, hosszú, vagy szálkás. Szín: vörös, fekete-cser, barna-cser, csíkos, tiger.

Jelleme

Barátságos természetű, nem félénk és nem agresszív, kiegyensúlyozott vérmérsékletű. Szenvedélyes, kitartó, jó szimatú és fürge. Mivel nagyon fázósak, kizárólag benti tartásra alkalmasak.

Kis tacskó a takarón
Alapvetően fázós kutyusok akik szeretnek a gazdi takarója alá bújni

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens kutyák és a bátorságuk sem kevesebb. Nagyon hűségesek a gazdájukhoz, családjukhoz. Nem tudom eléggé kihangsúlyozni a korai szocializálás fontosságát. A betanítást is hamar el kell kezdeni és fontos, hogy következetes legyél, hogy a kutya tudja, hogy mit vársz el tőle. A Törpe tacskóknak fontos, hogy tudják, hogy hol a helyük a falkában, mert ellenkező esetben megpróbálják átvenni a falkavezér szerepét. Nagyon könnyen tanítható, nevelhető, a kutya személyisége tükrözni fogja gazdijának jellemét, egzisztenciáját! A neveletlen kutya a gazdi hibája, nem a kutyáé.

Tacskó focilabdával
Játékos, intelligens, bátor kutyák

Ápolása, kozmetika

Rendszeres tisztán tartása a fülnek, a füljárat kitörlésével. Ajánlott hetente egyszer, megelőzendő a gombásodást és a baktériumok felhalmozódását. A nemi szervek és a végbélnyílás tisztán tartása, mely megakadályozza, hogy a kutya vizelet és széklet ürítése során irritáció lépjen fel. Hetente ajánlott. Rendszeres karomvágás, mely a mancsok torzulását akadályozza meg. Hetente, 2 hetente ajánlott. Szemek és szemkörnyék tisztán tartása, ápolása. Naponta ajánlott. Száj körüli szőrzet rendszeres tisztán tartása, fogkő eltávolítása.Rendszeres fürdetés, havonta, hipoallergén samponnal.A szőrzet átkefélése az elhalt szőrök és a bőr vérkeringésének javítása érdekében hetente ajánlott. Szív- és bőrféreg, kullancs valamint parazita és bélféreg elleni folyamatos védekezés (ajánlott szer tavasztól őszig Nexgard Spectra), Vectra 3d, Advocate csepp.

Fekete-cser tacsi a fűben
A lógó fül rendszeres ápolást igényel

Fajtabetegségek

Hosszú háta miatt nem alkalmasak sportokra és a lépcsőzést is kerülni kell velük.

A porkorongsérv egyik talán leggyakoribb probléma a tacskók körében. Rég ismert tény, hogy a rövid lábú fajtáknál más fajtákhoz képest megnövekedett a porckorongsérv előfordulásának kockázata. Az emberek azt hitték, hogy ezt a “hosszú hát” okozta, de ma tudjuk, hogy elsődleges oka a csigolyák között fekvő, sokkot elnyelő korongok degenerációja. Valójában a rövid lábú kutyáknak nincs is hosszú háta, csak rövid lábaik. Az összes kutyafajta porckorongja az életkorral kopik; vizet veszít (rugalmatlanabbak lesznek), rostosabbá válik és időnként mineralizálódik. A tacskó porckorongjának degenerációja sokkal fiatalabb korban történik, mint a normál, hosszú lábakkal rendelkező kutyafajtáké. A nem rövid lábú fajtákban a sejtmag olyan molekulákat tartalmaz, amelyek képesek “vonzani” a vizet. Finom egyensúlyt tartanak fenn, amely biztosítja, hogy a gélszerű tömeg lágy és rugalmas maradjon. A rövid lábú fajtákban azonban a sejtmag molekuláris összetétele megváltozik, ami azt jelenti, hogy a víztartalom csökken. A korong közepe tehát merev és rugalmatlan, ugyanúgy, mint a gyurma, amely keménnyé válik, ha kiszárad. A korong közepén ezt a változást nevezik “degenerációnak”. Kezelés: Az enyhe eseteket pihentetéssel és gyógyszeres kezelés kombinációjával kezelik, valamint akupunktúrás terápia is elérhető.A súlyos esetek műtéttel és az azt követő rehabilitációval kezelhetők. Függetlenül attól, hogy tacskódnak műtétre volt-e szüksége vagy sem, a kutya számára előnyös lesz egy képesített kutya-rehabilitációs terapeuta rehabilitációja. A kutya rehabilitációja alapos értékelésből és egy progresszív kezelési tervből áll, amely az erőre, a mozgástartományra, a fájdalomra vagy a kellemetlenségre, az egyensúlyra, a koordinációra, a mozgás és a gyaloglás minőségére, valamint az általános működésre vonatkozik. A terápiás tervet néhány héten keresztül folyamatosan felülvizsgálják. A terápiás terv tartalmazhat egyensúlyi, koordinációs és erősítő gyakorlatokat, akupunktúrát, izomstimulációt, úszást vagy víz alatti futópadot is.

Tacskó szemből
Porckorongsérvre hajlamosak

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Szerintem a legfontosabb hogy a gazdi alkalmas legyen, egy kutyus nevelésére. Egy allergia teszt elvégeztetése is javasolt a kutyus érkezése előtt, minden ott élő családtagnál. Fontos a kapcsolattartás a tenyésztő és az új gazdi között! Szükséges szerződés és annak tartalmának átbeszélése. Legmeghatározóbb a kiskutya életében az az idő és hely, ahol született! Nem mindegy honnan érkezik, milyen körülményekből és ami mindenek fölött áll, hogy a tenyésztő mennyi időt szánt a pici alom nevelésére!!!!

Kölyökkutya
Fontos honnan jön a kis kutya

Tenyészet

Borsosné Gyöngyösi Szilvia vagyok, az Alfa Black and Gold törpe tacskó kennel tulajdonosa. Tanári pályámat fölhagyva a kutyusoké lett a napjaim minden perce, amit soha nem bántam meg, ugyan így tennék újra! Olyan csodákat élünk meg velük, amit az addigi életünk során semmilyen dologgal nem tapasztaltunk meg! Én kizárólag családi kutyusokat nevelek, ágyban alvós kis tündéri gyermekeket, akiket a legjobb tudásom szerint próbálok tanítgatni. Nagy gondot fordítok az új gazdik alkalmassági vizsgálatára, hogy nyugodt szívvel adjam nekik oda a babát, hiszen 15 évre választunk nekik családot!

Kölyökkutyák
Kis kutyáinkat csak megbízható családba adjuk

Gyakran ismételt kérdések

Kizárólag kinti tartásra nem alkalmas a fajta, ugyanis a hideget nem tolerálja.

Igen. Kimondottan szeretik a gyerekeket.

Egyáltalán nem. Kimondottan bátor, érdeklődő kutyák.

A bemutatót Borsosné Gyöngyösi Szilviának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Tanári pályámat fölhagyva a kutyusoké lett a napjaim minden perce, amit soha nem bántam meg, ugyan így tennék újra!
Image Description
Borsosné Gyöngyösi Szilvia — Alfa Black and Gold törpe tacskó kennel