Toy uszkár
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
23-28cm
Súly
2-4kg
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Toy uszkár

Toy poodle

A Toy uszkár társasági kutya, de magas intelligenciája és tanulékonysága miatt gyakran képeznek belőlük terápiás kutyát.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Toy uszkár története

Az uszkár Franciaországból származik. Egyik legrégebben kitenyésztett fajta. Az eredetileg nagy méretű óriás uszkárt vadászatra tenyésztették majd később előkelők házi kedvence, nemes hölgyek kísérői lettek. Gyakran láthatóak híres festményeken. Önálló fajtaként 1876-ban ismerték el Angliában, a fajta tenyésztését 1896-ban Deutsche Pudel Klub megalapításával kezdték. Az eredeti standard néhány változtatással bővült azóta, például az ezüst, apricot szín elfogadása, 1987-ben a toy méret elfogadása és a legfrissebb 2007-ben elfogadták a vörös színt is.

Rembrandt önarckép uszkárral
Rembrandt önarckép uszkárral

Külleme

A Toy uszkár kicsi, apró termetű de rendkívül mozgékony és atletikus kutya. A bundája vastag, dús és göndör és számos színben fordul elő. 

  • Testfelépítés: harmonikus, elegáns és büszke, testalkata karcsú. Marmagassága ideálisan 25cm, súlya 2-4kg. Farok: magasan tűzött.
Teddy bear Toy uszkár plüss állatokkal
Az élő plüss maci
  • Fej/ Koponya: Pofája hosszú, mindig arányos a testével, koponyája ovális.
  • Szemek: jellegzetes mandula formájúak melynek színe fekete, barna, apricot és vörös színeknél előfordul hogy a szem borostyán színű.
  • Fülek: enyhén hosszúak, az archoz simulva lógnak.
  • Lábak: teljesen párhuzamosak, erős izomzatúak és viszonylag hosszúak. Járásmódjuk könnyed és rugalmas, kiemelkedően kecses.
Korabeli uszkár ábrázolás
Az uszkárok hamar bekerültek az előkelő körökbe

Jelleme

Híresek magas intelligenciájukról, tanulékonyságukról humorukról és kiemelkedő szépségükről. A Toy uszkár rendkívül mozgékony, de nem hiperaktív, méretükből adódóan mozgásigényük könnyen kielégíthető. Mindig vidám, bohókás, kedves és bújós, alkalmazkodó képessége egyedülálló, tökéletes társ és családtag. Kiváló családi kutya, hűséges, barátságos, türelmes és gyerekszerető és végtelenül ragaszkodó lágy lelkű tündérek. Kiemelkedő ragaszkodásuk miatt nehezen viselik az egyedüllétet éppen ezért gyakran előfordul a szeparációs szorongás mely tudatos neveléssel és szoktatással könnyen kezelhető.

Bár ugatós típus házőrzésre mégis alkalmatlan, idegenekkel barátságos vagy közömbös, de agresszió abszolút nem jellemző a fajtára. Tartása kizárólag lakásban ajánlott, kertben tartásra az uszkár fajta óriás változata sem ajánlott.
Ideges természetű gazdiknak nem ajánlott, érzékeny lelkűek. Szőrük hypoallergén, nem hullik, nem vedlik, nem vált ki allergiát. Könnyen tanítható szívesen tanulnak meg trükköket. Már kölyökkorukban elég fogékonyak a tanulásra, alapvető vezényszavakat el tudnak sajátítani később szinte bármi megtanítható nekik. Manapság egyre többen választják ezt a fajtát terápiás kutyának gyerekek, idősek, betegek mellé. Szakszerű kiképzésre is alkalmas fajta. Sportos és mozgásigényes kutyák, fontos mind szellemileg mind fizikailag kellőképpen lefárasztani őket. Igénylik a változatos foglalkozást, erre a célra tökéletes tevékenység a agility. Az agility szuper közös program a gazdival, garantáltan imádni fogják.

Fajtabetegségek

Patellaficam (térdkalács ficam)

A tenyésztőtől vásárolt kutyáknál sokkal kisebb a valószínűsége, hogy beteg egyedet vásárolunk hiszen kizárólag patellaficamra szűrt szülőket lehet csak tovább tenyészteni.
A kutyánk jó helyről, tenyészetből való származása és a szülők szűrési eredményeinek a ténye amivel megelőzhető és elkerülhető ez a genetikailag örökölhető betegség illetve minden évben egyszer kúra szerűen ajánlott porcerősítőt adni kedvencünknek hiszen az uszkár egy nagyon mozgékony és aktív kutya.

PRA (progresszív retina atrófia)

Ebben az esetben is csak úgy tudjuk megelőzni a bajt, ha egy hivatalos tenyészetből választunk magunknak társat hiszen a szülőket kötelező szűrni a betegségre, így ha mind két szülő negatív azaz nem hordozza egyikük sem a betegséget valószínű, hogy a kutyánk sem örökölte a vaksággal járó , gyógyíthatatlan betegséget.
 

Epilepszia

Sajnos ebben a fajtában előfordul epilepszia is.

Ápolás, kozmetika

Az uszkár egyik legszebb éke a gyönyörű bundája ám ez a gyönyörű szőrzet folyamatos ápolást igényel. A bundájuk hasonlóan az emberi hajhoz folyamatosan nő ezért ajánlott 4-6 hetente kozmetikába vinni őket, hogy szakképzett, hozzáértő kutyakozmetikus csinosítsa őket. E mellett legalább heti két alkalommal szükséges bundájukat átkefélni, csomó mentesíteni. Már kölyökkorban érdemes ehhez hozzá szoktatni kutyánkat. Ha már gubancos a szőre érdemes szőrbontó sprayt beszerezni, hogy fájdalom mentesen történjen meg a szőrbontás. Szőrük nem hullik, aljzat szőrrel nem rendelkeznek, nem vedlenek. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően elmondható, hogy hipoallergének így még azok is tarthatják akiknek állatszőr allergiájuk van illetve nem kell féltenünk a ruhánkat, kárpitokat attól hogy tele lesz kutyaszőrrel. Ez azért egy elég kellemes és pozitív tulajdonságuk. Általános ápoláshoz tartozik a karomvágás, a fültisztítás és a szemek ápolása. Fürdetéskor ügyeljünk rá hogy a fülbe ne folyjon bele a víz mert az akár a fülgyulladásához is vezethet akárcsak a cocker spánieleknél cocker spánieleknél és úgy általában a szőrös, logófülű típusoknál.

Toy uszkár a gazdi vállán
A Toy uszkár olyan pici, hogy a repülő fedélzetére is felvihetjük magunkkal

Nevelése, igényei

Nevelése nem jár sok gonddal inkább örömmel ez köszönhető a fajta rendkívüli alkalmazkodó képességének és tanulékonyságának. Persze kölyökkorban előfordulhatnak kisebb csínytevések, mint például a papucsunk szétrágása, de erről is könnyen leszoktatható. Szobatisztaságra könnyen nevelhető. Az uszkár társasági kutya, a magányt nehezen viseli. Olyan gazdiknak akik sokat vannak távol nem ajánlott a fajta, nem szabad bezárni őket egész napra, mert nagyon rosszul viselik. A toy méretű uszkárokat a családi nyaralásból sem kell kihagyni hiszen apró termetük miatt még a repülőgépeken az utastérben is szállíthatóak a legtöbb repülőgép társaságnál.

Toy uszkár az ágyban
Az élő plüss maci

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A vásárlásnál a legfontosabb dolog, hogy TENYÉSZTŐTŐL vásároljunk és semmiképp se szaporítótól!! Ha nem akarunk vásárolni sok gazdátlan kutyus várja szerető, álom családját a menhelyeken. Vásárolj hivatalos tenyészetből. A tenyésztő családi körülmények közt, szeretetben és ápoltan tartja kutyáit. A szülők rendelkeznek genetikai szűrési eredményekkel melyet bármikor szívesen megmutat a leendő gazdinak beleértve a törzskönyvet melyben szerepel a kutya származása, felmenői. A tenyészetből vásárolt kutyákat minden esetben a szükséges oltásokkal, mickrochippel és törzskönyvvel adják át a leendő gazdinak. A tenyésztő garancia, hogy valóban azt a fajtájú, egészséges kutyát kapjuk amiről álmodunk.
Mi a szaporító ?
A szaporító az akinek a mennyiség számít nem a minőség. A szaporított kutyák általában beteg szülőktől vagy betegséget hordozó szülő párosításból származnak akiket rossz körülmények között tartanak saját ürülékükben kizárólag arra célra hogy szüljenek életük végéig. A szaporítótól vásárolt kutyák sajnos gyakran rövid időn beül elhullanak vagy betegségük gyógyításához mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ezek a kutyák nem rendelkeznek oltásokkal, microchippel a törzskönyvről nem is beszélve, felmenői ismeretlenek, nem nevezhetők fajtatisztának.
Kölyökkorban nem állapítható meg hogy a kutya felnőttkorban milyen fajtára fog leginkább hasonlítani, hogy milyen méretűre nő meg és milyen egészségnek örvend majd. 

Örökbefogadás MENHELYRŐL!

Ha az uszkár fajta mellett döntöttél, de nem szeretnél vásárolni, szívesebben fogadnál örökbe ebben az esetben a fajtamentő egyesületeket kell felkeresni.

Ezt biztosan nem tudtad

A 18. században szinte minden európai és amerikai cirkuszban lehetett idomított produkciókban csodálni őket. Nem olyan rég még a Fővárosi Nagycirkuszban is megtekinthető volt a Posnas Uszkár Show. A Dumbó nevű Walt Disney produkcióban is feltűnnek magyar uszkárok, mint cirkuszi szereplők.

Az uszkár sokáig cirkuszi szerepléseiről volt híres
Kiemelkedő intelligenciája a cirkusz sztárjává tette

Tenyészet

Teddy Bear Europe Kennel vagyunk.
     
Tenyészetünket a uszkár és a maltipoo fajta iránti rajongásunk hozta létre. Védjegyünk a „teddy bear” azaz játék mackó kinézet. Mind színben, mind méretben kutyáink megtévesztésig hasonlítanak a közkedvelt plüss játékokra.  Az első és egyetlen kennel vagyunk Magyarországon akik foglalkoznak maltipook tenyésztésével. Minden kutyánk családi körülmények közt, gyeremek társaság mellett, kis kedvencekként élnek velünk.A legmagasabb színvonalú ellátást biztosítjuk minden téren kutyáinknak. Minden tenyésztésünkből örökbefogadott kutyát maximális színvonallal adunk át új gazdájának. Örökbefogadás után is a gazdik rendelkezésére állunk. Tenyészkutyáink gondosan lettek összeválogatva, vérvonal , egészség, szín és méret tekintetében is. Tőlünk igazán értékes és minőségi kiskutyákat lehet örökbe fogadni. Minden tenyészkutyánk genetikai betegségektől mentes igazolással, tenyész engedéllyel és törzskönyvvel rendelkezik.

Kölyök uszkárok fotózáson
Teddy Maci kölykök

Gyakran ismételt kérdések

Az uszkár rendkívül gyermek szerető fajta. Ebből a szempontból remek választás viszont sok tenyésztő nem ad el kisgyerekes családnak toy méretű uszkárt. Ennek oka az apró méretükből adódó törékenységük.

Ebben az esetben sajnos érdemes más fajta mellett megállapodni, mivel az uszkár nagyon rosszul viseli a magányt, hosszú távon bele is betegedhet.

Az uszkár bundája hipoallergén, akinek kutyaszőr allergiája van az is nyugodtan választhatja az uszkár fajtát, de kizárólag a fajtatiszta egyedek szőre hipoallergén. Szaporítótól vásárolt uszkár jellegű kutyáknál ez nem valószínűsíthető.

NEM! Az uszkár fajta abszolút nem tartható kertben, még az óriás méretű egyedeknek sem ajánlott.

A bemutatót Rózsa Renátának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Tenyészetünket a uszkár és a maltipoo fajta iránti rajongásunk hozta létre. Védjegyünk a „teddy bear” azaz játék mackó kinézet. Mind színben, mind méretben kutyáink megtévesztésig hasonlítanak a közkedvelt plüss játékokra.
Image Description
Renáta Rózsa — Teddy Bear Europe kennel