Kutya meleg! A Josera tippjei a nyárra a gazdiknak!

Kutya meleg! A Josera tippjei a nyárra a gazdiknak!

Nyár. Napsütés. Kutya meleg! Hogy az év legforróbb napjait biztonságban élvezzék négylábú barátaink!

Legtöbbünk számára a nyár az év legjobb időszaka. A nappalok hosszabbodnak, a nadrágok rövidülnek és a virágba borult kertben éljük az életünket.  A kutyák számára azonban a nyári időszak nem annyira pihentető. A magas hőmérsékletre érzékeny négylábú társainknak valódi szenvedést jelent a hőség.  Néhány alapvető szabály betartásával és tippjeink segítségével viszont kutyánkkal együtt élvezhetjük a nyarat.

Árnyékban hűsölő kutya
Árnyékban hűsölő kutya
A Josera tippjei nyárra kutyásoknak

A hőguta veszélye komoly veszélyt jelent a kutyák számára, amikor a nap teljes intenzitással süt és a hőmérséklet emelkedik. Kutyáink ilyenkor különös mértékben ki vannak téve a hőguta veszélyének. Az emberrel szemben a kutya csak nehezen képes kompenzálni a testhőmérséklet emelkedését. Az ember teste izzadással hűti le önmagát, a kutya viszont csak a lihegéssel tudja ugyanezt elérni. A kutyáknak csak a talppárnákon vannak izzadságmirigyeik. Azt is figyelembe kell venni, hogy egyes kutyák, épp mint az emberek esetében, hajlamosabbak a hőgutára, mint társaik. A rövid orrú fajták, mint pl. máltai selyemkutya, mopsz mopsz, bulldogok bulldogok és boxer boxer nagyon rosszul tűrik a magas hőmérsékletet. Ezen fajták esetén fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a kutya ne legyen kitéve közvetlen napsütésnek.

Akciós termékek

Hőguta tünetei kutyáknál

Ha melegebb napon kutyánk az alábbi tüneteket mutatja, akkor hőgutára kell gyanakodnunk.  

  • Gyors lihegés
  • Szapora szívverés
  • Gyors, felületes légzés
  • Túlzottan kilógó nyelv
  • Érdektelenség, szédelgés
  • Hányás 
  • Hasmenés
  • Remegés
  • Botladozás
  • Magas testhőmérséklet (a normál testhőjük 37,5-38,5)
  • Eszméletvesztés
kutya orvosi vizsgálaton
kutya orvosi vizsgálaton

Elsősegély hőguta esetén kutyáknak

A hőguta első jeleinek észlelése esetén különösen fontos a gyors segítségnyújtás, a kutya keringésének stabilizálása és a testhőmérséklet csökkentése.  

• A kutyát hűvös, árnyékos helyre kell vinni.

• Hőguta esetén a kutyát vigyük el állatorvoshoz!

• Tegyünk a kutyára hűvös, benedvesített törölközőt vagy vizezzük be az állatot csapvízzel.

Nagyon fontos, hogy a víz ne legyen jéghideg, mert a kutya teste túlhűlhet.

A hűtést kezdjük a kutya végtagjaival. Folyamatosan ellenőrizzük a kutya testhőmérsékletét. 

• Adjunk a kutyának langyos vizet inni. Itt is kerüljük a jéghideg vizet, mert az felboríthatja a keringési és emésztőrendszert.

VIGYÁZAT: Ha a kutya eszméletlen vagy súlyos hőguta tüneteket mutat, azonnal állatorvoshoz kell vinni. Helyezzük a kutyát oldalfekvésbe, a fejét kinyújtva, hogy biztosítsuk a szabad légutakat és könnyű légzést. Takarjuk be a kutyát hűvös, nedves törölközővel, ezzel is segítve a lehűlést.

kutya iszik slagból
kutya iszik slagból

A Josera nyári tippjei

Ha megjegyzünk néhány tippet és trükköt, kutyánk számára teljes mértékben élvezhető lesz a nyár, miközben a teste sem hevül túl. Semmi nem állhat négylábú barátunk tökéletes nyarának az útjába!  

Árnyékos hely

Nagyon fontos, hogy a kutya ne legyen kitéve a tűző napnak túl gyakran vagy túl hosszú időn keresztül. Ha szabadban töltjük a napot, a kutyát pihentessük egy fa árnyékában, ami tökéletes oltalmat nyújt számára. Nyáron jó ötlet az erdőben sétálni a lombkorona védelme alatt.

 Víz, víz, víz

A kutya számára mindig biztosítsunk elérhető friss ivóvizet! A sok folyadékbevitel nem csak az embereknek jó tanács, hanem négylábú barátainknak is, hiszen nekik is sok vízre van szükségük a forró napokon. Meleg napokon mindig vigyünk magunkkal vizes tálkát és egy üveg csapvizet.  

A kutya méretétől és testtömegétől függően napi 40 ml-100 ml vízre van szüksége testtömeg kilogrammonként. Ezt egyéb tényezők is befolyásolják, mint például a kutya aktivitása és a környezeti hőmérséklet. Ha a környezeti hőmérséklet 20°C fölé megy, az kedvencünk vízszükségletét akár 150 ml-re növelheti testtömeg kilogrammonként.  

A nyári forróságban nagyon tudnak örülni egy kisebb vizes medencének vagy egyéb vízforrásnak, ahol csobbanhatnak egyet és felüdülhetnek. A kutyabarát vízpartok vagy fürdőhelyek is kiváló lehetőséget nyújtanak a hűsölésre. 

vízbe ugró kutya
vízbe ugró kutya

Nyári  frizura?

Nyírás? Nem mindig a legjobb választás! Télen nagyon jól melegít, de a nyári forróságban zavaró: a vastag bunda. Nem feltétlenül jó döntés, ha azonnal nyírógépet ragadunk, de ez az egyedi esettől és leginkább a fajtától függ.  

Egyes kutyáknál a nyírás következtében megszűnik a bunda védelmi funkciója és a kutya bőre leéghet a napon. Más esetekben a túl nagy szőr megnyírása valóban jót tesz  a kutyának. Az alábbi ökölszabályok segítenek eldönteni, hogy nyírjuk-e a kutyát vagy sem:  

A kutya szőre folyamatosan nő vagy nem vedlik? Ezekben az esetekben jó ötlet a kutya megnyírása nyárra.  A durva, göndör szőrzettel rendelkező terrierek vagy az uszkárok,  spanyol vízikutyák, yorkshire terrierek yorkshire terrierek rendszeres trimmelést vagy nyírást igényelnek.  

A kétrétegű szőrzettel -fedőszőr és aljszőrzet- rendelkező fajtáknak nincs szükségük nyírásra. Ha mégis megnyírjuk őket, megnő a túlhevülés vagy túlhűlés kockázata. Ez különösen igaz golden retriever golden retriever, labrador labrador és németjuhász németjuhász esetén. A kefével történő rendszeres ápolással viszont megkönnyíthetjük az elhalt szőrök távozását. 

labrador lerázza a vizet a szőréről
labrador lerázza a vizet a szőréről

Séta reggel és este

Négylábú barátunknak nyáron sem kell nélkülöznie a sétát. A legforróbb napokon időzítsük a sétát a reggeli és esti órákra. Ezekben a napszakokban a levegő viszonylag hűvös, emellett érdemes a ligetes, erdős területeket keresni. Ha a kutya még a hűvösebb napszakokban is rosszul tűri a meleget, tartsunk szünetet a sétában, nincs értelme túlterhelni a kutyát.

Nyári autózás kutyával

A nyári hőségben az autózás és parkolás is veszélyt jelent a kutyákra. Már néhány perc alatt is kemence forróságúnak érezheti a kutya az autó belsejét. A forró napokon csak akkor vigyük a kutyát hosszú autó utakra, ha valóban szükséges.

Ilyenkor tartsuk be az alábbi szabályokat

TILOS a kutyát egyedül hagyni az autóban! 

Parkoljunk árnyékos helyen vagy takarjuk le az autót, hogy ne melegedjen fel túlságosan.

Kerüljük az autó belső tere és a külső hőmérséklet közötti különbség miatt fellépő hirtelen és drámai változást.  A légkondicionálóval már lehűtött autóba kerülő kutyának nem tesz jót a hirtelen hideg. Az autót fokozatosan és közepesen hűtsük le.

A kutyának a nagy melegben hűvös, nedves törölközővel is segíthetünk.

kutya tó parton
kutya tó parton

Fagylalt? A kutya is szereti! 

Mi lehet üdítőbb a forró nyári napokon, mint egy finom fagyi? Négylábú barátaink is élvezhetik a fagylaltot. A recept persze nem ugyanaz, de a hűtő hatás megegyezik!  

Fagylalt ínyenceknek

3 evőkanál szemcsés krémsajt • 1 evőkanál kókuszolaj • 2 evőkanál májas hurka

Fagylalt munkakutyáknak 

3 evőkanál natúr joghurt • 2 evőkanál zabpehely

Elkészítés: Keverjük össze az alapanyagokat, majd tegyük formába (pl. muffin-forma, jégkockatálca, megtölthető kutyajáték). Tegyük a fagyasztóba. Ha kivesszük, hagyjuk enyhén megolvadni, ezután fogyasztható a finomság!

Etetési tanácsok: Ha a kutya fagylaltot eszik, maradjunk mellette és legfeljebb heti egy alkalommal adjunk neki fagylaltot. Ezzel elérjük, hogy a fagylalt valóban jutalomfalat legyen! Ügyeljünk arra, hogy a kutya ne tudjon nagy falatokat egyben lenyelni, csak nyalogassa a fagyit. Ha tölthető játékot használunk, akkor is vigyázzunk, hogy ne tudjon a kutya nagy falatokat kiharapni, csak nyalogatni a fagyit. Ellenőrizzük, hogy a kutya megfelelően emészti-e a fagylaltot, nem okoz-e hasmenést. Érzékeny gyomrú kutya esetén óvatosan próbálkozzunk a fagylalt etetésével.

fagyizó kutya
fagyizó kutya
A Josera-ról

Ellenőrzött német minőség

 A közepes méretű vállalkozásként működő családi tulajdonban lévő JOSERA 75 éve egyet jelent az állatok első osztályú takarmányozásával. A legjobb receptúrák, a kiváló minőségű alapanyagok és a saját laboratóriumunk által végzett folyamatos, gondos minőségbiztosítás garantálják, hogy termékeink könnyen emészthetők és a kutyák döntő többségénél nem okoznak étel-intoleranciát. Az első DLG-minősítéssel rendelkező PET FOOD gyártó A JOSERA az első petfood gyártó, amely DLG tanúsítványt szerzett, 2013. elején. A teljes gyártási folyamat állandó ellenőrzésén felül ez további speciális vizsgálatokat jelent az alábbi kutyatápok esetén:    SensiJunior, YoungStar, Active Nature, Duck & Potato, Salmon & Potato, Lamb & Rice, SensiAdult.

További információ: www.dlgqr.com/josera

A termékfejlesztés során kerüljük az állatkísérleteket Tápjaink NEM tartalmaznak: • búzát és szóját • mesterséges színezékeket, ízfokozókat és konzerválószereket • génmódosított összetevőket.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek