Német Boxer
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
53-59 cm
Súly
25 kg körül
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Egészség
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Német Boxer

German Boxer

A Német Boxer távoli őseinek meghatározása nagyon nehéz folyamat mivel a fajta elég nagy átalakuláson ment keresztül. Európába ázsiai hódító seregekkel érkezett ókori szelindek illetve molosszerek leszármazottja lehet.

Német Boxer története

A Német Boxer távoli őseinek meghatározása nagyon nehéz mivel a fajta elég nagy átalakuláson ment keresztül.  Európába ázsiai hódító seregekkel érkezett ókori szelindek illetve molosszerek leszármazottja lehet. A Tibeti dog lehetett a dog család őse, mely a tibeti fennsíkról elterjedt Nepálban és Indiában, és Kínában is. Az indiai hadjárata során Nagy Sándor dogszerű kutyákat vitt ajándékba így létrejött a híres molosszus-tenyészet. Római telepesek molosszus kutyákat hoztak be Közép- és Nyugat-Európa országaiba. Ez által a nagy széles pofájú kutyák megjelentek Angliában, és ezek tekinthetők a masztiffok ősalakjainak. Ezekből született meg a középkor környékén a bikacsipkedő, a medveharapó és a disznófogó.

Vadászebek, mészáros szelindek lettek az egykori harci kutyákból, akik nevük különbözősége ellenére ugyanazon típust képviselték. A feudális udvarokra jellemző vadászmódszerek éppen ilyen kutyákat követeltek meg ezért falkában tartották őket.  Az 5-7. században nagy becsben tartották őket ezért a törvények súlyos pénzbírsággal sújtották azokat, akik szándékosan megöltek egy ilyen ebet.

régi kép boxer gazdájával forrás:americanboxerclub.org
Mielőbb igyekeztek elkülöníteni a Boxert az Angol Bulldogtól_forrás:americanboxerclub.org

 1719-ben Hans Friedrich von Flemming egy „tökéletes német vadászebről” ír mely közepes termetű, széles szügye van, feje rövid és kerek, orra pisze, füle felfelé meredő hegyesre vágott. Fogazata dupla harapású állkapcsa előreugró, aminek köszönhetően bele tudott kapaszkodni ellenfelébe. Lassanként szerepük okafogyottá válása miatt a bikacsipkedő méretére nézve összement. Még mindig megtalálható volt mészáros segítőjeként, jókötésű és karakán kinézete miatt megjelent otthonokban, udvarokban ahol gazdája családját, javait védelmezte.1886-ban Alfred Brehm már Boxernek nevezi könyvében a 19. század után Hannover térségébe érkező bulldog és bikacsipkedő (bullenbeisser) keveredő leszármazottait. Ludwick Beckmann 1895-ben „német bulldog”-ként említi a boxert megjelent kynológiai munkájában. A bölcső Münchenben ringott. Széles tenyész bázist épített ki Bierboxer (sörboxer) révén elkerülvén a lenézett Angol bulldog Angol bulldog befolyását. 1895-ben kutyakiállításon kísérleti kategóriában indított négy Boxer közül a győztes egy Flocki nevű kan lett akit elsőként a fajta tenyész könyvébe bejegyeztek. Első fajta klubbot Németországban 1896. január 17.-én alapították.

napozó boxer
A fajta népszerűsége napjainkban is töretlen

Külleme

Középtermetű, rövidszőrű, kompakt kutya, rövid kvadratikus testfelépítéssel és erős csontokkal. Az izomzat száraz, kifejlett és a rövid szőr alól plasztikusan előtűnik. A mozgása élénk, erőt és nemességet sugároz. Nem tűnhet otrombának vagy nehézkesnek, sem pedig túl gyengének vagy finomnak. A test egy négyzetbe foglalható (kvadratikus). A széles és izmos mellkas könyökmagasságig leér, és a marmagasság felét teszi ki. Az orrhossz és a fejhossz aránya 1:2. A pofa és a fej térfogata szintén 1:2 aránylik egymáshoz. A feje meghatározza az egész kutya megjelenését. Nem lehet túl könnyű, sem túl nehéz, harmonikusan kell illeszkedni a test többi tájékához. A fang kifejezett kell, hogy legyen, ám nem lehet túl nagy, ráncos. Színében pedig láthatóan el kell, hogy térjen a fej többi részétől. A fajta szőrzetének színe igen változatos, megtalálható a világosbarnától, a sötétbarnán át egészen a tigriscsíkosig illetve a feketéig.

Boxer
Tipikusan mély mellkasú kutyák

Jelleme

Egyszerűen megfogalmazva „szelíd gladiátor". Ez a kettősség uralja a jellemét. Amikor teheti, akkor lusta, a kanapén gazdája közelében heverészik és élvezi a simogatást, de amint "komolyra fordul a helyzet", megmutatja a kemény és rettenthetetlen jellemét. Nem szabad viszont elfeledni, hogy kedvessége mögött egy igazi munkakutya lapul. Domináns jelleme miatt erős és következetes gazda szükséges. Egész élete során a játékosság a legfontosabb szempont. Intelligenciája és gyerekszeretete miatt gyerekekkel barátságosan viselkedik, de nem szabad soha kettesben hagyni gyermekkel. A fajta mellett a szép rendezett udvar fenntartása szinte lehetetlen feladatnak tűnik (önkéntes kertész). Kisebb termetű kutyákkal nehezen jön ki (megfelelő szocializációval orvosolható).

Fajtabetegségek

Boxer betegségek

Mint minden fajtárra jellemzően parvó, szopornyica, szívférgesség sajnos ez napjainkban egyre gyakrabban előforduló probléma és babézia (kullancsok terjesztik). Fajtára jellemző betegségeket nagyban befolyásolják a tartási körülmények illetve a kölyök származása. Azt lehet mondani, hogy a legnagyobb veszélyforrás a légúti betegségek például kennel köhögés mely sajnos a fajta esetében gyors lefolyású és az esetek többségében végzetes kimenetelű. Csípőízületi diszplázia amely jelen van napjainkban, de ez egy összetettebb dolog. Igazi bizonyíték, hogy csak genetikai úton terjed nincsen, kialakulása oka genetika valamint nem megfelelő táplálás és mozgatási tényezők összessége. A diszplázia amúgy rengeteg fajtát és keverékeit érint például a cane corsot cane corsot.

Cseresznyeszem mely szerencsére napjainkban könnyen kezelhető műtéti úton. Leggyakrabban ezek fordulhatnak elő, de emellett számos problémáról lehet hallani. Elhízás kölyökkorban nagyon veszélyes mivel hirtelen növő fajta ezért ízületek védelmére érdemes komoly figyelmet fordítani. Betegségek könnyen megelőzhető az oltásokkal (nem csak veszettség), megfelelő táplálással és mozgatással. Ez a fajta örökké vidám, ha nem eszik kedvtelen érdemesebb állatorvossal konzultálni, mint egyéb forrásokból információt (Facebook stb…) szerezni. Etetés után érdemes pihenő állapotban hagyni a gyomorcsavarodás elkerülése végett.

Fiatal Német Boxer
A kölyökkori megfelelő táplálás és mozgatás nagyon fontos a későbbi egészséges élethez

Ápolás, kozmetika

Ápolása nagyban függ a tartási körülményektől és a gazda igényeitől. Ezt mindenki maga tudja eldönteni, de ez a fajta nem tartozik az extra ápolási igényű kutyák közé. Fül, ami talán a legfontosabb ápolás szempontjából. Időszakosan érdemes kitisztítani a benne felgyülemlett szennyeződéseket (popsi törlővel kitörölni). Karmai megfelelő mozgatás mellet (szilárd burkolaton) nem igényelnek vágást. Szőrzete könnyen tisztán tartható, vedlés időszakban gyakrabban kell fésülni. Szemeit tisztán tartani, fején lévő ráncokra kell figyelni mindig tiszták és szárazak legyenek, így könnyen elkerülhető legyen a fertőzés.

Nevelése, igényei

Nevelésének egyik legfontosabb eleme a következettség. Valamit vagy szabad, vagy nem a köztes állapotokat kerülni kell. A szabályokat érdemes a kölyök érkezése előtt tisztázni a családon belül. Igényli a közvetlen kapcsolatot, a játékot és a mozgást. Kiképzése jutalom alapú játékosságra alapozva megvalósítható. Képzése során komoly figyelmet érdemel az, hogy nem minden módszer működik,. Ami egy német juhásznál beválik, az náluk nem biztos. Ezért képzése nagyfokú kreativitást és kitartást igényel.

Kutyaiskola
Kiképzése kreativitást igényel

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Az első kölyök megvásárlása előtt érdemes közelebbről megismerkedni a fajtával. Ez nem egy hétköznapi kutyafajta. Aki házban szeretné, tartani el kell fogadni, hogy bárki ellen győz alvásban, puki háborút sem érdemes vívni vele mivel csatákat lehet nyerni de, a háború végén ő lesz a győztes. Aki nem tudja elviselni a horkolást ott megint nem nyerő választás ez a fajta. Lehetőség szerint vásárlás folyamán érdemes tenyésztőt előnyben részesíteni ott legalább a minimális szűrési eredményekkel rendelkeznek a szülők, amelyek a tenyészszemle feltételei, illetve nagyobb esély van garancia érvényesítésre.

Akik szűkebb anyagi kerettel rendelkeznek ott érdemesebb az örökbe fogadás lehetőséget előtérbe helyezni mivel egy jó célt szolgálnak és szaporítást sem támogatják. Ott igaz nem mindig kölyköt kap az új gazda, de a jó célt szolgálja illetve kisebb az esély a meglepetésre. Ezek a kutyák már túl vannak egy átfogó vizsgálaton és rendezve vannak az egészségügyi problémáik. Kerüljük a szaporítókat, az alacsony vételár megbosszulja magát az évek alatt sokszorosára növő orvosi költségek miatt.

Boxer kölyök
Tenyésztőnk kutyája

Tenyészet

Erdei Zoltán vagyok a Hirős-Zsivány Boxer Kennel megalapítója. 2021. január óta tenyésztőtársammal Tóth Sándorral együtt tenyésztünk. Mi nem a küllem világában vagyunk, megtalálhatok így a mi kutyáink nincsenek tele címekkel, ennek ellenére képzett okos kutyákkal rendelkezünk és maradunk is ezen az úton.  Célunk munkavonalon kutyák tenyésztése, akik a munka világában megtalálhatok.

Boxer kölykök tenyésztőikkel
Tenyésztőink kutyáikkal

Gyakran ismételt kérdések

Ez egy tévhit. A Boxerek nem kapnak szájzárat.

Szeretik a gyerekeket, de a szülők és a gazda feladata, hogy mind a gyerek, mind a kutya biztonságát garantálja. Tenyésztőnk nem javasolja, hogy akár egy Boxert akár más kutyát felügyelet nélkül hagyjunk kis gyerekkel.

Alapvetően egészséges kutyák. A mély mellkasuk miatt hajlamosak a gyomorcsavarodásra és mint sok közepes/ nagy testű fajtánál náluk is ügyelni kell a növekedés időszakában a táplálásra és a megfelelő mozgatásra.

A bemutatót Erdei Zoltánnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Célunk munkavonalon boxerek tenyésztése, akik a munka világában megtalálhatok.
Image Description
Zoltán Erdei — Hirős-Zsivány Boxer Kennel