Viktória királynő kedvencei

Viktória királynő kedvencei

Viktória királynő kedvencei iránti rajongása világszerte ismert. A teljes állatállományát felsorolni is nehéz lenne, de íme egy kis ízelítő belőle.

Borítókép: ebay.com

Hála a filmeknek és sorozatoknak a világ királynő lázban ég! Lassan mindent tudni vélünk Sissiről, Viktóriáról és II. Erzsébet királynőről. De minket gazdikat az is érdekel, milyen állataik voltak.

Íme Viktória királynő kedvencei

A királyné gyermekkorától nagy állatbolond volt. Egyik leghíresebb kedvencét Dash-t 14 évesen kapta, Dash egy Cavalier King Charles Spániel Cavalier King Charles Spániel volt. Dash sajnos korán meghalt, mindössze 7 évvel később 1840.-ben. Abban az évben mikor Viktória és Albert egybe keltek. Ekkoriban Viktóriának két másik kutyája is volt Nero az agár és Hector a masztiff illetve Albert is hozott magával egy Eos nevű agarat a családba.

Volt egy kis papagájuk is ekkoriban. Később pedig egy Afrikai szürke papagájuk lett.

Viktória királynő kutyái._Forrás: victorianweb.com
Forrás: victorianweb.com

Kecskék a kastély parkban

Hogy kerültek kecskék a kastély parkba?

Még 1837-ben Viktória két kecskét kapott ajándékba a Iránból, akik olyan jól érezték magukat a Windsori kastély parkjában, hogy népes kecske nyájat alapítottak.

Nagyobbacska kedvencek

A királynének volt egy szamara Jacquot és egy pónija Picco. Melléjük érkeztek Alma és Flóra a Shetlandi pónik Viktor Emanuel király ajándékaként.

A királyné mindig is szeretett lovagolni, de egyik lovát különösen szerette John Brown-t, akit szeretett férje halála után kapott. John Brown segített neki kilábalni a depresszióból és a gyászból.

John Brown_Forrás: historyextra.com
John Brown_Forrás: historyextra.com

És persze a kutyák…

Islay nevű kiskutyája szintén az egyik kedvence volt, több portré és szobor is készült róla. Sajnos csupán 5 éves volt mikor meghalt miután összeverekedett egy macskával és alul maradt a harcban.

Ezután egy ideig a pomikkért pomikkért rajongott a királynő. Egy időben nem kevesebb, mint 35 ilyen kis kutyája volt. 1891.-ben 6 kutyusa is szerepelt a Cruftson Fluffy, Nino, Mino, Beppo, Gilda, és Lulu.

Viktória királynő pomerániaija: Forrás: fiveminuteshistory.com
Forrás: fiveminuteshistory.com

A mopszokért mopszokért sem kevésbé rajongott összesen 36 mopsza volt.

De volt sky terrierje, csau csauja csau csauja, pekingi palotapincsije, skót farkas agara és skót juhásza skót juhásza, tacskója tacskója, border collieja border collieja és keverék kutyái is.

Viktória királynő border collijaval: Forrás: dipa.com
Forrás: dipa.com

Az első pekingi Angliában

A királyné egyik kutyája egy pekingi palotakutya pekingi palotakutya volt, akit John Hart Dunne kapitány hozott el a Pekingi Nyári Palotából és ő ajándékozta Viktóriának.  A kiráynő Looty-nak/ Lootie-nak nevezte el. A kapitány naplójában a következőképpen írt a kiskutyáról: Kisebb, mint bármelyik King Charles, ezüst harangocskák lógnak a nyakában, az emberek azt mondják róla, hogy a legtökéletesebb kis gyönyörűség, akit valaha láttak. Később úgy mesélt róla, hogy Looty volt a legkisebb és messze a leggyönyörűbb kisállat egész Angliában. 

A királynőnek voltak kedveltebb kutyái, mint Looty így a kapitánynál kevésbé volt lenyűgőzve a kiskutyától és nem látta el kitüntetett figyelemmel. Looty-t megfestették persze, de azontúl a windsori kastély fő kenneljében élte le élete következő 12 évét, a többi kutyával melyek nem a királyné közvetlen közelében éltek.

Nyilván a több tucat állatát nem egyformán szerette a királynő, de még a hanyagoltabbaknak is királyi gondoskodás jutott.

Mi sem bizonyítja jobban kedvencei iránti szeretetét, mint, hogy halálos ágyán is azt kérte, hogy tegyék mellé Turrit a pomitját.

Viktória királynő pomijával
Forrás: www.spitzallemand.fr

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek