Ausztrál Labradoodle
Magasság
Létezik miniatűr, standerd és közepes méret.
Súly
Méret
Közepes Kicsi
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Ausztrál Labradoodle

Australian Labradoodle

Az Ausztrál Labradoodle tenyésztési célja egy asztma és allergiabarát szolgálati kutya létrehozása volt.
Kedvencem Létrehozás

Ausztrál Labradoodle története

Ausztráliában az 1980-as évek végén a Vakvezető Kutya Egyesület tenyésztési és kutatási programot indított, a cél egy hipoallergén segítőkutya kitenyésztése voltWally Conron egy labradort labradort keresztezett egy uszkárral uszkárral. Ez az alom nem volt különösebben sikeres, de valami nagyon különleges kezdetét jelentette. Két ausztrál tenyészet - a Tegan Park és a Rutland Manor - onnan folytatta, ahol Wally Conron abbahagyta. Felismerve, hogy több mint két fajtára lesz szükség az allergia és az asztmabarát szolgálati kutya létrehozásához, ezért négy másik fajtát is bevontak a tenyésztésbe több generáción keresztül. Az angol és az amerikai Cocker spánielt, a göndör szőrű retrievert és az ír vízi spánielt. Ezen keresztezésekből származó kutyákat együtt tenyésztették, hogy folytassák az ausztrál, több generációs vonalat. Az ír vízi spániel volt az első fajta, amelyet az eredeti Labrador, Uszkár keresztezésbe bevontak. A vízi spániel pedig segített megerősíteni az Ausztrál labradoodle nem-hulló szőrzetét. A göndör retriever megerősítette a fajta retriever tulajdonságait. Sajnos a göndör retrievernek nagyon rövid a szőr a pofáján, és ez nem volt kedvező az australian labradoodle-nál. Az angol és amerikai Cocker spánielek adtk a szép csontszerkezetet, a kisebb méretet és kedvező temperamentumot.

Labradoodle
6 fajta tudatos keresztezéséből jött létre ez az új fajta

Az ALAEU, ALA, ALLA, WALA szervezetek az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európában jelenleg három fajtát ismernek el, melyek bevonhatóak a fajta tenyésztésébe. Ez a három fajta a labrador, uszkár és a cocker spániel cocker spániel. Az említett szövetségek komoly nyilvántartást vezetnek, szigorú etikai kódexszel rendelkeznek, mely a szövetségbe belépő tenyésztők számára kötelező érvényű. Az igazi Ausztrál Labradoodle a gondos tenyésztés eredménye, egy egészséges, jó temperamentumú kutya, amely nem hulló, allergiabarát szőrzettel rendelkezik. Az allergiabarát azt jelenti, hogy az asztmás és / vagy allergiás emberek 98% -ának nem lesz reakciója a szőrétől. Ez a fejlődő fajta gyorsan sikeres lett az allergiában és az asztmában szenvedőknél, és nagyszerű munkát végzett a szolgálatban és a terápiában. A fajta az 1990-es években került az Egyesült Államokba, majd 2006-ban az Egyesült Királyságba. Röviddel ezután Európa nagy részén is népszerűvé vált. Napjainkban főként terápiás kutyákként dolgoznak és a világ minden táján szeretett családi háziállatokként élnek. Ez a fajta sokkal valószínűbb, hogy nem hullajtja a szőrét és allergiabarát, mint más típusú Labradoodle, például az első generációs Labrador Retriever / Poodle keresztezések.

Külleme

Kompakt kutya, közepesen erős csontozattal, amely sportos, mégis kecses, és mindig boldognak tűnik. Három méret létezik: Standard (legnagyobb), Közepes és Miniatűr (legkisebb).

  • Miniatűr: Magasság: 35 cm és 43 cm között. Súly: 7 kg és 13 kg között. A nőstény ideális mérete: 35 cm és 40 cm, a hím ideális mérete: 37,5 cm és 43 cm.
  • Közepes: Magasság: 43 cm és 53 cm között. Súly: 13 kg és 20 kg között. A nőstény ideális mérete 43 cm és 47,5 cm, a hím ideális mérete 45-53 cm.
  • Standard: Magasság: 53 cm és 63 cm között. Súly: 20 kg és 28 kg között. A nőstény ideális mérete 53 cm és 57,5 cm, a hím ideális mérete 55 cm-63 cm 

 A megjelenés mindhárom méretnél megegyezik. A mozgása nem tűnhet sem nehéznek, sem túl kecsesnek. Fej: Mérsékelten széles, jól meghatározott szemöldökkel. A szemek jól elkülönülnek egymástól. A fej arányban van a kutya méretével. A koponya kissé lekerekített, de nem kupolás. A homlok közepes szélességű. A fej természetesen erős, enyhén ívelt és izmos nyakban végződik. Szemek: Nagynak, kifejezőnek és kissé kereknek kell lenniük. A szem színei lehetnek a sötétbarna, átlátszó mézszínek vagy a mogyoró árnyalatai. Szeme kifejezi a jó temperamentumot, intelligenciát és éberséget. A kedves, barátságos szem a fajta jellemzője. Fülek: A fülek kissé a szemszint fölé érnek, és laposan fekszenek a fejre. A fülnek közepes vastagságúnak kell lennie, és nem lóghat az alsó ajakvonal alá. Száj: Ollós harapás az elfogadott. A felső fogak csak átfedik az alsó fogakat. Egy felnőtt egyed teljes fogazata 42 fogból áll. Orr: Nagy, megjelenése négyzet alakú és húsos. Lehet fekete, vagy piros. Nyak: Jó arányú, erős, mérsékelten hosszú, elegáns, kissé ívelt és a vállakban végződik. Elülső végtagok: A lapockák és a felkar azonos hosszúságúak, a vállak jól hátra fekszenek. A könyökök a testhez közel helyezkednek el. A mellső lábak elölről nézve egyenesek. Test: A magasság és a hosszúság négyzet alakú és tömörnek tűnik. A mellkas mély és jól ívelt. Az ágyék erős és izmos. Hátsó végtagok: A hátsó része közel lapos, izmos, a megfelelő mozgáshoz. A hátsó láb erős, izmos, merőleges a talajra. Hátulról nézve párhuzamos. Lábfejek: A lábak közepesek, kerek jól ívelt lábujjakkal és rugalmas vastag talppárnákkal. A lábak nem fordulhatnak sem ki sem befelé. Farok: A farok szablya alakú, nyugalmi állapotban, vagy mozgás közben követnie kell a felső vonalat.  Vidáman hordható, de nem szabad teljesen a hátra görbülnie. A vége nem érintheti meg a hátat, és nem görbülhet fel önmagára. Szőrzet: Megkülönböztető jellemzője, hogy nem hullik, és nincs kutya szaga. Egyenletesnek kell lennie az egész testen. Egyenesnek, hullámosnak vagy spirálokat kell képeznie. A szőre nem hullik és könnyen karbantartható. Bármilyen hosszúság elfogadható, de általában nem haladja meg a 10 centit és egyenletesnek kell lennie az egész testen. Nincs aljszőrzete, nagyon puha és selymes a szőre, mely nem lehet túl sűrű.

Kutya a fotelben
Mindig boldognak tűnő, kellemes megjelenésű kutyák.

Jelleme

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legkarakteresebb kutyák, mindent megértenek, amit mondasz nekik, intelligens, nyugodt, szeretetteljes, jókedvű, társaság kedvelő, intuitív, hűséges, barátságos, komikus, energikus, boldog, ha családja közelében van. Éles eszű és könnyen képezhető, tökéletes segítőkutya. Mindenki szívét elrabolják, akivel találkoznak. Nagyon barátságos, a felnőttekkel, a gyermekekkel, valamint a háziállatokkal egyaránt. Intelligensek, és mindig készen állnak a játékra. Szeretik a vizet, és jó úszók. Sokoldalú családi és terápiás kutyák, odaadóak és lelkesek, rendkívül toleránsak, egyszerű és könnyű a képzésük. A fajtát családi kutyaként, valamint terápiás és szolgálati kutyaként tartják. Mérsékelten aktív és sportos, nagyon szeret túrázni, úszni és játszani, és élvezi a napi mentális stimulációt. Amellett, hogy egy csodálatos allergia-barát családi társ, használják roham riasztásra, diabéteszes riasztásra, valamint terápiás munkára.

kislány öleli a kutyáját
Tökéletes családi kutyák

Nevelése, igényei

Szórakoztató és aktív kutyák, nagyon energikusak, amelyek napi mozgást igényelnek, legalább fél-egy órát. A mozgás bármi lehet, egy egyszerű reggeli és esti séta, vagy egy kreatív akadálypálya. Kiválóan teljesítenek az agility edzéseken is. Nem valók olyan családba ahol egész nap nincsenek otthon, mert nagyon család centrikusak. Pár óránál tovább nem szabad otthon hagyni egyedül. Kis lakásba nem való, mert nagy a mozgásigénye.

kutya a bőröndben
Mindig benne vannak a játékban

Ápolása, kozmetika

Szőrzete rendszeres ápolást igényel. 5-6 hetente ajánlott fürdetni, attól függően, hogy mennyire piszkos. A szőre gyorsan nő, ezért rendszeresen nyírni ajánlott, a fürdetések alkalmával. A rövidebb szőrt könnyebb rendben tartani. A fürdetések között hetente egy-két átfésülés szükséges, attól függően, hogy milyen típusú a szőre a kutyának, így elkerülhető a csomósodása. A fültisztítás és a karomvágás az ápolás része, rendszeresen el kell végezni. A fülszőrt ki kell szedni, ezzel elkerülhető a fülgyulladás. A kölyökkutyák körülbelül 8-12 hónapos korukban szőr váltáson mennek keresztül, ekkor kezd a felnőtt szőrzet kialakulni. Ebben az időszakban a bundát rendszeresebben kell ápolni, ideális esetben naponta átfésülni, mivel a csomók nagyon gyorsan kialakulhatnak, amikor a felnőtt szőrzet és a kölyökkutya szőrzete találkozik.

fekvő Labradoodle szemből
Gyönyörű szőre rendszeres ápolást igényel

Fajtabetegségek

Alapvetően hosszú életű fajta, élhet akár 14 évet. De hajlamosak bizonyos betegségekre, amelyek jellemzőek a Labrador Retrieverre és az Uszkárra. Egészségügyi problémai lehetnek a fülfertőzés, a csípő-és könyök diszplázia, az epilepszia, az allergia, és az Addison-kór. A fülfertőzés megelőzhető a rendszeres takarítással, a fülszőr eltávolításával. Amennyiben mégis probléma merülne fel, orvosi segítséggel kezelhető. A szemet évente vizsgálni kell. A csípő és könyök diszplázia megelőzésére nagyon fontos, hogy a szülők szűrve legyenek és csak egészséges szülőpártól szülessenek utódok.

két labradoodle a ház mellett
Egészséges, hosszú életű kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Tökéletesen megfelel első kutyának, mivel általában könnyen kezelhetőek és nyugodtak, minden energiájuk és játékosságuk ellenére. Általános tévhit, miszerint az összes Labradoodle egyforma. Vannak jelentős különbségek, ezért fontos, hogy a megalapozott döntéshozatal érdekében azokat vásárlást megelőzően megismerjék. Mi a különbség egy labradoodle és egy australian labradoodle között? Ha egy labradort uszkárral kereszteznek, a kölykök mérete, szőrzete és temperamentuma jelentősen eltér egymástól. A második és harmadik generációnál, a genetika miatt, megjelennek a visszaesések, a Labradoodle inkább úgy nézhet ki, mint egy rosszul tenyésztett labrador vagy egy rosszul tenyésztett uszkár, nem pedig egy ausztrál. Ezen kutyák származása már 35 évre visszavezethető, és ahogy tovább szaporodnak, a fizikai jellemzők és tulajdonságok egyre kiszámíthatóbbá és következetesebbé váltak. Egy ilyen kutya megvásárlásakor létfontosságú, hogy felelős tenyésztőtől vásároljon. Győződjön meg róla, hogy a tenyésztő teszteli a szülőket a fajta gyakori betegségeire, valamint követi a fajta tenyésztésének etikai kódexét. Csak olyan tenyésztőtől vásároljon kutyát, aki egészségügyi garanciát vállal rá legalább két évet. Bármikor elérhető, ha kérdése van és nyomon követi a kiskutyát egész életében. A felelős tenyésztők tagjai valamelyik világszövetségnek, ahol nyomon követhető a kutyák eredete. Átlagosan 10-13 évig él. A kutyavásárlás sok éven át nagy hatással lesz az életére. Nyilvánvalóan már mérlegelte a kutyatartás sok pozitív aspektusát, különben nem fontolgatná, hogy kutyát vegyen. Néhány fontos dolog, amit figyelembe kell venni kutyavásárlás előtt: Nem viheted magaddal a kutyádat mindenhova, ahova mész, és nem hagyhatod otthon túl sokáig egyedül. Ez azt jelenti, hogy néha ki kell hagynia egy eseményt, hogy hazamenjen a kutyájához. Nyilvánvalóan figyelembe kell vennie a kutyáját, amikor hétvégéket, ünnepeket és különleges alkalmakat tervez. A kutyája minden egyes nap jelentős időt vesz igénybe. Edzésre, mentális stimulációra, fizikai gondozásra és odafigyelésre lesz szüksége. Ez még inkább igaz, ha kiskutyát vásárol! Természetesen figyelembe kell vennie a kutyája vételárát, de gondoljon a kutyaeledel költségeire, állatorvosi költségekre vagy biztosítási költségekre, képzési és gondozási költségekre.

anyakutya kölykével
Kizárólag leinformálható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Salt-Lake Australian Labradoodle of Hungary, Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdőn található. A valamint az erdő közvetlen szomszédságában családunkban neveljük kutyáinkat. Évekig kerestük azt az új családtagot, amely gyermekbarát, a szőrét nem hullajtja, nem okoz allergiát, jó alaptermészettel rendelkezik, míg végül rátaláltuk az Australian labradoodle fajtára. Nagyon beleszerettünk ebbe a barátságos, mulatságos, igazán különleges kutyába, amely annyi örömöt okoz mindenki számára. Az első kutyáinkat hosszas keresést követően találtuk meg, mivel szerettük volna, ha minden szempontból alkalmasak a tenyésztésre, kiváló genetikai tulajdonságokkal, temperamentummal rendelkeznek, minden tekintetben megfelelnek a fajta előírásainak. Így került hozzánk Piri , Pamacs és Kion, akik nagyszerű alapot adnak tenyésztési programunkhoz. A kutyák jóléte a legfontosabb prioritás számunkra. Nagy figyelmet fordítunk a megfelelő szocializációra. Célunk, hogy boldog, egészséges, kiváló vérmérséklettel rendelkező kölykök szülessenek. Tenyésztési programunk a genetikai erő és az egészséges temperamentum gondos kiválasztásán alapul, annak érdekében, hogy egy olyan kölyökkutyát hozzunk létre, amely tökéletes lesz családja számára. Tagjai vagyunk a WALA világszövetségnek és az ALAEU európai szövetségnek. A tagságunkkal vállaltuk, hogy az etikai kódex szerint tenyésztünk a szövetségek szigorú irányelvei szerint a fajta javítását szem előtt tartva.

kölyökkutya
Célunk, hogy boldog, egészséges, kiváló vérmérséklettel rendelkező kölykök szülessenek.

Gyakran ismételt kérdések

7 hetes korban felmérjük és értékeljük minden kiskutya temperamentumát. Ekkor fejeződik be a kognitív fejlődés, és ekkor kapható a legpontosabb eredmény. Minden kölyökkutya ugyanazon forgatókönyv szerint kerül felmérésre és rögzítésre az egyes ingerekre adott reakciók alapján. Ez teszi lehetővé, hogy képet alkossunk az egyes kölykök temperamentumának fejlődéséről, és az érettségről.

A temperamentum felmérések elvégzését követően kerül áttekintésre a családok kiskutyával kapcsolatos elvárásainak, életkörülményeinek áttekintése és egyeztetése. A temperamentum a legfontosabb tényező, ezt követően jön a méret, a szőr típusa, a nem és a szín. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy minden család a számára legmegfelelőbb vérmérsékletű kölyökkutyát jelöljünk ki, valamint az elvárt fizikai adottságokkal rendelkezzen.

Kölyökkutyák általában 8-9 hetes korukban állnak készen arra, hogy új otthonukba kerülhessenek.

A bemutatót Kovács Ritának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Nagyon beleszerettünk ebbe a barátságos, mulatságos, igazán különleges kutyába, amely annyi örömöt okoz mindenki számára.
Image Description
Kovács Rita — Salt-Lake Australian Labradoodle of Hungary