Uszkár
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
Súly
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Uszkár

Poodle

Az Uszkár ősét már az 1400-as években használták Németországban. Annak ellenére, hogy a fajtát ma Franciaországhoz kötjük, ezen kutyák őseit előbb ismerték Németországban.

Uszkár története

Az Uszkár ősét már az 1400-as években használták Németországban. Annak ellenére, hogy a fajtát ma Franciaországhoz kötjük, ezen kutyák őseit előbb ismerték Németországban. Feltehetően ázsiai göndör szőrű retrieverek leszármazottai voltak.

Uszkár
Hamar társasági kutya vált az egykori sokoldalú munkakutyákból
Uszkár festménnyel_nationalpurebreddogday.com
Külleme nem sokat változott az elmúlt száz évben_nationalpurebreddogday.com

Intelligenciájuknak és az ember való együttműködési képességeiknek köszönhetően vált nagyon népszerűvé a fajta a franciák körében. Leginkább vízi vadászkutyaként használták őket, de újabb források szerint terelőkutyaként is jól használhatóak voltak ezek a kutyák. Ezek a kutyák nagyjából a mai közép és óriás méret határán lévő, jellegzetesen göndör szőrű, fekete, fehér, vagy barna, esetenként fekete-fehér színű kutyák voltak, néha zsinóros szőrzettel. Később kedves, játékos természete és egyre apróbb termete miatt társasági kutyaként kezdték őket tartani. Ezzel egy időben a gombászok és a cirkuszok is felismerték az intelligenciájában rejlő lehetőségeket. 1874-ben regisztrálta először az Egyesült Királyság Kennel Klubja fajtát. 1886-ban az AKC is követte a példáját.

1936.-ban francia fajtának ismerte el az FCI. Érdekes módon a fajta nem volt túl népszerű a 20. század első feléig. Az ’50-es években azonban ez gyökeresen megváltozott. Napjainkban igen népszerű családi-, munka-, és segítőkutya. Népszerűségének hála, modern fajták kitenyésztésekor is használják pl. az Ausztrál Labradoodle Ausztrál Labradoodle kialakításkor.

Külleme

Az uszkár intelligens, fürge és élénk kutya, harmonikus testfelépítéssel, elegancia és büszkeség benyomását kelti. Feje előkelő, egyenes vonalú, a testtel arányos. Szeme tüzes tekintetű, enyhén ferde metszésű, mandulavágású. Nyaka közepesen hosszú, jó arányú, a fejet magasan és büszkén tartja. Testfelépítése kvadratikus, jól izmolt, erős csontozatú. A járásmódja könnyed, rugalmas. Farkát mozgásban felfelé tartja. Egész megjelenése a nemes eleganciát tükrözi. Szőrzete előírás szerinti nyírást, rendszeres ápolást igényel. Mérete: <i><strong>Toy Toy 24-28 cm (2-3 kg), Törpe 28-35 cm (3-6 kg), Közép 35-45 cm (6-12 kg) Óriás 45-62 cm (20-25 kg). Színe: fekete, fehér, barna, ezüst, fawn. Érdekesség, hogy a nem egyszínű, eddig FCI által el nem ismert változatnak nevezett uszkárokat a fajtagazda francia klub hatására az FCI 2021.-től Le Chien Pluricolore a Poil Frise néven, új fajtaként említi.

Uszkár pár
Felépítése kvadratikus

Jelleme

Ő a kutyavilág bohóca, mindig hajlamos egy kis játékra. Kiemelkedően tehetségesek például agilityben is, érdekességként a világ legidősebb agility versenyzője is egy uszkár. Nagyon könnyen tanul, és igényli is a vele való foglalkozást. Megfelelő szocializáció és tanítás után minden körülmények között képes megfelelően viselkedni. Született intelligenciájának hála, minden szituációhoz könnyedén alkalmazkodik. Esetleges félénkségét a gazdája felé irányuló bizalma miatt hamar lehet oldani. Agresszió a jó vérvonalakban nem, az ismeretlen hátterű állományban ritkán előfordul, de mindig kezelhető.

agilityző uszkár
Igazi bohócok akik mindig benne vannak a játékban

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens, tanulékony fajta, bármely kutyasportra alkalmas. Igényli a vele való foglalkozást, szívesen és gyorsan tanul. Nagyon jó eredményeket lehet vele elérni a pozitív nevelési, tanítási módszerekkel. Éles esze miatt, a cukiságával gyakran visszaél, de ha határozottan felállítjuk számára a határokat és biztosítjuk az energiái játékos, irányított levezetését, akkor csodálatos családi kutya lesz belőle. Viszonylag nagy mozgásigényű fajta, de vannak alacsonyabb energiaszintű egyedek is.

Terelő uszkár
Bármilyen sportban sikeresek tudnak lenni

Ápolása, kozmetika

Szőrzete rendszeres otthoni fésülést és 4-8 hetente kutyakozmetikusi ellátást igényel. Különböző standard fazonok közül lehet választani a szőrzet nyírásakor, hobby kutyáknál is lehetőleg tartsuk meg a fajtajelleget. Fésülni pár naponta, fürdetni minőségi termékekkel akár hetente is lehet, de minimum 2 havonta egy teljes fürdetés-nyírás- karomvágásra szüksége van. Karmait általában rendszeresen kell vágni, ritkán előfordul, hogy lekoptatja magának, de a mellső lábain az ötödik ujj karmára akkor is figyelni kell. Fülszőrös fajta, a füléből a szőrt legalább kéthavonta ki kell tépni, elkerülendő a fülgyulladást, ez szakszerűen csinálva nem fáj a kutyának. Szőrzete nem hullik, de csomósodik!

kozmetikázott uszkár
Kimondottan kozmetika igényes fajta

Fajtabetegségek

Általában egészséges fajta, a tenyészállomány szűrve van a jellemző betegségekre. Leginkább a patella luxatio vizsgálatára illetve az óriásoknál a csípő diszplázia szűrésre kell odafigyelni. Szembetegségek közül a PRA volt jellemző, de amióta genetikai szűrésekre is lehetőség van, a törzskönyves állomány már mentes ettől. Néhány vonalban epilepszia előfordul, de nagyon ritka. Vannak uszkárok, akiknek a táplálására nagyobb gondot kell fordítani, érzékeny lehet a gyomruk, és ritkán ételallergia is előfordul.

Kutyák a padon
A szűrt egyedek kimondottan egészségesek

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Egy kiskutya megvásárlása, esetleg örökbefogadása nagy felelősséggel járó bizalmi kérdés. Az eladónak és a vevőnek meg kell ismerni egymást, ehhez többszöri telefonbeszélgetés esetleg személyes találkozás is szükséges, kölcsönös szimpátia esetén cserél gazdát a kiskutya. Vásárlásnál a meglévő chipen és oltásokon kívül ajánlatos ragaszkodni a törzskönyvhöz, a szülők egészségügyi szűréseinek a meglétéhez. A törzskönyv nélkül árult uszkárnak mondott kutyák nagy része keverék, és betegségekkel terhelt. Érdemes vásárláskor megnézni a kiskutyák élőhelyét, és megnézni a szülőket. A jó tenyésztő büszkén mutatja meg a kutyáit és az eredményeiket. Fajtatiszta kutya örökbefogadására szerencsére ritkán van lehetőség, de a keverékeinél is ilyenkor a kutya életének jobbá tétele a cél, elfogadva az esetlegesen felmerülő egészségügyi és viselkedési problémákat.

Kölyökkutyák
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

A Damona aranykoszorús mestertenyészetben 1990-2000ig tenyésztettem fehér közép és törpe uszkárokat, majd hosszú kihagyás után most készülök újrakezdeni. Jelenleg egy fehér törpe kan és egy fehér hordozó, de fekete törpe uszkár szuka tenyészkutyám van, valamint két nyugdíjasom: egy fehér közép uszkár és egy collie. A kutyáim a családomban élnek, kimagasló kiállítási eredményekkel, jó orvosi szűrésekkel és kutyaiskolai munkavizsgákkal rendelkeznek, sokat foglalkozom velük. Kutyakozmetikusként és kiképzőként dolgozom, a kutyáim mindig velem vannak.

Gyakran ismételt kérdések

A törzskönyv, illetve származási lap igazolja a kutya fajtatisztaságát, ellenőrizhető rajta a szülők közötti rokonsági fok, láthatóak az ősök kiállítási és egészségügyi eredményei. A törzskönyvezéshez a szülőket legalább egyszer be kell mutatni szakembernek a tenyészszemlén, és a szülőknek egészségügyi szűrésekkel kell rendelkezniük. Ez azt mutatja meg, hogy az ember legalább megtette, ami tőle telik és gondosan választotta ki tenyészkutyáit. A törzskönyv jelenleg Magyarországon 7000 Ft.

Igen, ez a fajta rendszeres szőrápolást és nyírást igényel. Gondozatlanul a szőre összecsomósodik, végső esetben szinte páncélként vonja be a kutya testét, ami a pusztulását is okozhatja. Ha nem tetszenek a standard uszkár fazonok, akkor érdemesebb inkább egy másik, hasonlóan szőrös, de más fazonú fajtát keresni. 

Igen. Ez a fajta tökéletes választás gyerek mellé.

A bemutatót Csóka Krisztinának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A kutyáim a családomban élnek, kimagasló kiállítási eredményekkel, jó orvosi szűrésekkel és kutyaiskolai munkavizsgákkal rendelkeznek, sokat foglalkozom velük.
Image Description
Csóka Krisztina — Damona