Bobtail
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
max 56 cm
Súly
max 32 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Bobtail

Óangol juhász/ Old English Sheepdog

Az óangol juhászkutya, más néven Bobtail egy barátságos és vidám kutyafajta, amelynek elsőre elegáns szőrzete a legfeltűnőbb.
Kedvencem Létrehozás

Bobtail története

A Bobtail eredetileg valószínűleg Angliából származik a 19. század elejéről, ahol a fajtát a szarvasmarhák és juhok védelmére, piacra vezetésére használták. Egyes források szerint a fajta őse a skót szakállas collie skót szakállas collie lehetett. Mások szerint az Orosz Owtchar-tól származhatnak ezek a kutyák. A farkukat állítólag azért kezdték csonkolni, hogy utaljanak pásztorkutya mivoltukra, ugyanis a munkakutyák adómentesek voltak. Mivel ezek a kutyák inkább vezették a jószágot, mint sem terelték ezért a csonkolt farok nem nehezítette a munkájukat. 1885-ben pedig az American Kennel Club bejegyezte a fajtát.

1937-es kép_forrás: oldenglishsheepdogclubofamerica.org
1937-es kép_forrás: oldenglishsheepdogclubofamerica.org

Az 1880-as években jelent meg a fajta az Egyesült Államokban és rögtön a 10 leggazdagabb család közül 5 bele is szeretett. A Morgans, Vanderbilts, Goulds, Harrisons és Guggenheims is tartott vagy tenyésztett óangol juhászokat. Ezek a családok természetesen megjelentek kutyáikkal az 1904-es Westminster show-n is. Mondanunk sem kell, hogy kutyáikat külön személyzet gondozta. Ugyanebben az évben alakult meg az amerikai fajta klub is. Az 1950-es években a tehetős emberek kutyájaként volt ismert, majd vált egyre népszerűbbé a családok körében. A 20. században számos híres ember rajongott a fajtáért.

Paul McCartney Marthaval_forrás: bobtailsdeluruguay.blogspot.com
Paul McCartney Marthaval_forrás: bobtailsdeluruguay.blogspot.com

A leghíresebb Bobtail talán Paul McCartney kutyája Martha. Martha 1966-ban született és gazdája ’68-ban írt róla egy dalt is a Martha, My Dear-t. Sokáig úgy hitte a nagyközönség, hogy a dal Paul exkedvesének szól és a Martha csupán egy áll név, de később az énekes megerősítette, hogy négylábú barátjáról szól. A kutya amúgy Paul egyik lemez borítóján is feltűnik. McCartney ismerősei elmondása szerint a zenész hihetetlen módon szerette kutyáját aki nem kevesebb, mint 15 évig volt gazdája mellett a kutya ’81-ben bekövetkezett haláláig.

Külleme

Feltűnő megjelenésű, viszonylag nagy termetű kutya. A kölyökként fekete-fehéren született kutyák 1-1,5 éves korukra érik el szürke-fehér színüket. Marmagassága kan esetében 56 cm felett, a szuka 56 cm alatt. Súlya 27-36 kg között optimális. Az egész testet vastagon befedő nagy szőrtől termetesebbnek tűnik a kutya, mint valójában. Hosszú szőre alatt vízálló dús aljszőrzet található, ez a nedvességtől, hidegtől, melegtől egyaránt megóvja. Sajátos mozgása van, azonos oldalsó lábait egyszerre emeli, így a kissé magasabb far jellegzetes járást kölcsönöz az egyednek. Szemeinek színe sötét. Feje nagy, fejtetője domború, erős, hosszú állkapoccsal. Füle kicsi, lelógó, a fejéhez simul. Fogazata szépen fejlett, erős. Nyaka közepesen hosszú, enyhe ívvel. Törzse viszonylag rövid, végtagjai izmosak, masszívak.

bobtail család
Felnőtt korukra kivilágosodik a szőrük

Jelleme

Ez a játékos szőrgombóc erősen képes kötődni és a szeret a figyelem középpontjában lenni. Bohókás, vicces, mégis megvédi szeretteit és mély hangú ugatással jelez, ha valami szokatlan zajt hall. A számára közelállókat hűséggel védelmezi. Leginkább gazdájával szeret lenni, de jól érzi magát más háziállatokkal együtt. Nagyszerű társ, a magányt nagyon nehezen viseli. Szó szerint szeretteiért él és lelkesedik, a hosszas egyedüllét szeparációs szorongáshoz vezethet. Elsősorban olyan gazdának való, aki ideje nagy részét elbűvölő kutyája társaságában tudja eltölteni. Ez a fajta nagyon szereti a gyerekeket, szelíd és gyengéd velük, ezért különösen ajánlott gyermekes családoknak.  Jó megfigyelő, engedelmes, békés. A vendégeket örömmel fogadja, szívesen barátkozik séták során az emberekkel, amire valóban sokszor van példa, hiszen a járókelők nehezen mennek el simogatás nélkül a tekintélyt sugárzó, ám visszafogott állat mellett. Főleg a gyerekek kedvence ez a puha, ölelhető, mackós külsejű kutya. Az óangol juhászkutya imádja, amikor szeretve van, keresi az emberi érintést és közelséget.  
A megfelelően tenyésztett kutya kiegyensúlyozott, nyugodt és optimista természetű, aki egészen öregkoráig megőrzi jó kedvét és könnyed életörömét.

kutya labdával
Egész életében játékos marad

Nevelése, igényei

A mozgást kedvelők nagy örömüket lelik az óangol juhászkutyában, mert nagyon szeret a szabadban lenni. Kitartó a hosszú séták során, de nincs feltétlen igénye a mindennapi rendszerességhez. Az autózást, utazást különösen kedveli. Amellett, hogy határozott, meglehetősen érzékeny is. Nem célravezető a durvaság, sem a hangos kiabálás. Lassan, finoman kell az állat tudtára adni kérésünket és magas intelligenciájának köszönhetően hamar meg fogja érteni, mit várunk el éppen tőle. Ezt követően magától kíván gazdája kedvében járni és megmutatni, mi mindenre képes. Mivel nem önfejű és domináns, sokkal inkább engedelmes fajta, ezért azok számára is kiváló választás, akiknek nem sok tapasztalatuk van még a kutyák nevelésében. Az agresszivitás távol áll tőle, érzékeny, ezért a kiképzés során rengeteg szelídségre és figyelmességre van szükség a gazdi részéről. Számára legoptimálisabb egy kertes ház, ahol a családja közelében lehet. Az otthon kényelmét remekül viseli, valójában szoktatás kérdése, ez a kutya kertben és lakásban egyaránt tartható.

juhászkutya a hóban
Kinti és benti kutyaként is tartható

Ápolása, kozmetika

Szőrzete rendszeres ápolást igényel, az egyik legtöbb ápolást igénylő kutya. A szőrzetet hetente alaposan át kell fésülni. Ajánlott havonta megfürdetni és fürdetés után a szőrt jó alaposan meg kell szárítani. A szakállat érdemes hetente megmosni az elszíneződés elkerülése érdekében. Fontos, hogy a kutya mindig jól lásson ki a nagy szőrzet mögül. Feltétlen hozzá kell szoktatni már kölyökkorától kezdve a szőrápoláshoz az állatot, ennek köszönhetően a fésülést közös időtöltésnek éli meg a kutyus és értékeli a kapott törődést. Javasolt elsajátítani a szőrzet ápolásának technikáját, ugyanis a kutyakozmetikák közül sem mindben vállalják az időigényes fürdetését. Számos oktatóvideó ad teljes körű útmutatót a hosszú szőrzet megfelelő kezelésére. A szőrápoláshoz elengedhetetlen néhány speciális kellék, ezek a tűkefe, durvább acél fésű, slicker kefe, jó minőségű sampon, balzsam és fésüléskönnyítő hab vagy spray. Karmait havonta javasolt vágni, füleit hetente egyszer érdemes nedves vattával áttörölni a szennyeződések elkerülése érdekében ugyanis ezek fülgyulladáshoz vezethetnek. Szemei alatt könnyen lerakódó koszt pedig naponta ajánlatos kiszedni, hogy ne vonja el a figyelmet gyönyörű hűséges tekintetéről.

aranyos, hosszúszőrű kutya
Fontos, hogy mindig kilásson a szőr alól

Fajtabetegségek

Legfontosabb, hogy az állat etetésére kiemelt figyelmet kell fordítani; magas minőségű kutyatáppal ajánlott etetni. Gyomra érzékeny, így a kiváló táplálékforrás mellett a megfelelő adagolásra is nagyon oda kell figyelni a választott táp etetési útmutatója alapján. A fűszeres házi ízek minden esetben kerülendők. Túletetés esetén hamar hasmenéssel reagál, ami a hosszú szőr miatt nem szerencsés. Mivel első évében viszonylag gyorsan növekszik, a csontozatára figyelni kell. Megfelelő mozgással és alacsony kalóriatartalmú étrenddel elkerülhető a túl gyors növekedés. A sűrű bunda miatt könnyen túlmelegedhet, ezért nyáron gondoskodni kell a megfelelő árnyékos helyről vagy hűs szobáról, a testmozgást pedig csökkenteni kell elkerülendő a hőgutát. A hidegebb időjárást jól bírja. Alapvetően egészséges, erős fajta, azonban javasolt az öröklődő csípő- és könyök- diszplázia és a ritkán, inkább öregkorban előforduló műtéttel eltávolítható szürkehályog ellenőrzésére odafigyelni. Akár 13-15 évet is élhetnek.

Kölyök bobtail
Egészséges, hosszú életű kutya

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag megbízható és komoly tenyésztőtől szerezze be új családtagját, akit a magyarországi egyesületek bátran mernek ajánlani. Az első látogatás meghatározó benyomást kelt mind a kutya, mind ön részéről. Olyan tenyésztőt keressen, aki többet ad a kölykök egészségére, mint a kinézetre és kellőképpen foglalkozik a megfelelő egészségmegőrzési intézkedésekkel. Jó hírű és megbecsült tenyésztőtől szabad kutyát elhozni, aki egyben garanciát is vállal a kölyökre.

Kölyökkutya fotelben
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Ádám Adrienn vagyok, az Angelo Di Adams egy FCI által regisztrált kennel tulajdonosa. A 2016-ban jegyzett kennel célja az óangol juhászkutyára jellemző rendkívül nyugodt és barátságos egyedek nevelése, akik igazi családtagok lehetnek gyermekes családok, őszinte társra vágyó egyedülállók és aktív idősek számára. Kizárólag többszöri személyes találkozás és pozitív benyomás esetén engedjük útjukra a kölyköket azzal a kölcsönös megegyezéssel, hogy az állatok fejlődését, sorsát felnőtt korukban is figyelemmel kísérhetjük. Bízunk abban, hogy a nálunk született kutyák méltó helyet kapnak gazdájuk mellett és megbecsült társak lesznek új otthonukban.

Tenyésztő kutyáival
Nyugodt, barátságos családtag kutyákat nevelünk

Gyakran ismételt kérdések

Nem lehet elegendő alkalommal kiemelni az óangol juhászkutya szőrének időigényes ápolását. Szórakoztató családi kutya, de feltétlenül figyelembe kell venni, hogy szőrzete nagyon sok gondozást igényel, viszont cserébe egy elegáns, feltűnő és csodálatos családtagot kapunk, aki optimista életszemléletével képes minden gondot feledtetni gazdájával. 

Nem! Az óangol juhászok soha nem agresszívek vagy harapósak.

Ez a fajta nagyon szereti a gyerekeket, szelíd és gyengéd velük,

A bemutatót Ádám Adriennek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Bízunk abban, hogy a nálunk született óangol juhászkutyák méltó helyet kapnak gazdájuk mellett és megbecsült társak lesznek új otthonukban.
Image Description
Ádám Adrienn. — Angelo Di Adam's Bobtail Kennel