Bukovinai pásztorkutya
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
64-72 cm
Súly
64-72 kg
Méret
Nagy Óriás
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Fehér Fekete Csíkos
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Kezdő gazdiknak
Mozgásigény
Hízékonyság

Bukovinai pásztorkutya

Cionbanesc Romanesc de bukovia

A Bukovinai pásztorkutya kialakulásáról nem sok hiteles információ áll a rendelkezésünkre annak ellenére hogy már évszázadok óta őrzi a Kárpátokban a rábízott nyájat.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Bukovinai pásztorkutya története

A Bukovinai pásztorkutya kialakulásáról nem sok hiteles információ áll a rendelkezésünkre annak ellenére hogy már évszázadok óta őrzi a Kárpátokban a rábízott nyájat. Egyesek szerint lehet hogy, Moldva akiről az állam kapta a nevét, is egy Bukovinai pásztorkutya volt. A 17. században született II. Demeter moldvai fejedelem. Moldva leírása című művében a fejedelemség kezdeteinek egyik különleges történetét így írja le. Bogdan fia, Dragos vadászni indult katonáival, de menet közben egy bivaly állta útjukat.

A csapat üldözőbe vette az állatot, Dragos kutyája, Moldva pedig szintén támadta. A vad azonban a közeli folyóba vetette magát, az eb pedig utána ugrott. A katonák folyamatosan nyilazták, így a bivaly hamarosan elpusztult. De sajnos az eb is, aki hullámsír áldozatává vált. Tiszteletére róla nevezték el a folyót és annak környező területét. A vad bivaly feje pedig az új fejedelemség címerévé vált.

Bukovinai kutya
Évszázadok óta vigyáz a nyájra

Néhányan úgy tartják, a Dragos történetben bemutatott Moldva egy Bukovinai volt, vagy legalábbis annak őse. A fajta szelekciója Moldva északi részén, Bukovinában történt, innen ered neve is. A Kárpátokban rendkívül elterjedt, a nyájat védi a farkasoktól, medvéktől. Családjával és azok állataival szemben védelmező, hűséges. Szerepe az évszázadok során nem sokat változott. Régóta ugyanazt a munkát végzi, ugyanannyira kiválóan és sikeresen. Nem ismer félelmet, a védelmezés genetikailag kódolva van benne. Ennek ellenére nem agresszív, jó idegrendszerű kutya.

Külleme

Fej: Masszív, kissé a hát vonala felett hordott. Az agykoponya megfelelő szélességű, szemből nézve kissé domború, oldalról nézve majdnem lapos, az agykoponya és az orr felső vonala enyhén összetartó. A koponya szélessége kanoknál 16-18 cm, szukáknál 15-17 cm. A járomcsont megfelelően fejlett, a nyakszirtcsont kissé kivehető. A stop mérsékelten kifejezett. Az arcorri rész csonka kúp alakú, az agykoponyával azonos hosszúságú, jól fejlett, kissé vékonyodik a vége felé, de soha nem hegyes. A pofák nem kiemelkedőek. Az orrtükör jól fejlett, széles, fekete. Az ajkak: vastagok, jól illesztettek, erősen pigmentáltak. Az állkapcsok erősek, a fogazat komplett, egészséges és jól beágyazott, fehér fogakkal, ollós harapás, a harapófogó-harapás megengedett. Szemek: A fej méreteihez képest kicsik, mandulavágásúak, ferdék, gesztenyeszínűek vagy kicsit világosabbak, soha nem sárgák. A szemhéjak jól pigmentáltak. Fülek: Viszonylag magasan tűzöttek, V alakúak, lelógók és jól a pofához simulók, a végük kissé lekerekített. A fülvágás tilos. Nyak: Megfelelő hosszúságú, vastag és erős, redőmentes. Törzs: Masszív, erőteljes, a felső vonal vízszintes. A mar kissé kiemelkedő. A hát jól alátámasztott és nagyon izmos. Az ágyék erős nagyon izmos. A far izmos, a farok felé enyhén lejtős. A mellkas széles és mély, eléri a könyököt, a bordák jól íveltek. A has kissé megemelkedett. Farok: Elég magasan tűzött, nyugalmi állapotban lelógó, eléri vagy akár meg is haladja a csánkot, figyelő állapotban vagy mozgás közben, sarló alakban felemelkedett, túlléphet a hát vonalán, a farokvágás tilos. Végtagok: Erős csontozatúak. Az elülső végtagok elölről és oldalról nézve jó szögelésűek, a lapockák hosszúak, erősek és dőltek, jól illesztettek, nagyon izmosak, a lapocka-karcsont szög 100-110 fok. A felkar megfelelően hosszú, nagyon izmos. A könyök jól közelített, könnyed mozgású. Az alkar erős és nem túl hosszú, a lábtő: szilárd. A lábközép rövid, oldalról nézve kissé dőlt. A mancsok oválisak, zártak, erős, fekete vagy szürke karmokkal. A hátulsó végtagok nagyon izmosak és erősek, jó szögelésűek. A comb megfelelően hosszú, nagyon izmos, a combcsont és a lábszárcsont szöge kb 110 fok. A lábszár megfelelő hosszúságú, izmos. A csánk oldalról nézve széles és megfelelő szögelésű, hátulról nézve a test középső síkjával párhuzamos. A lábközép robusztus, határozott, tökéletes szögeléssel, a farkasköröm nem hiba. A mancsok oválisak, zártak és erősek, fekete vagy szürke karmokkal.

Bukovinai pásztorkutya
Végtagok erős csontozatúak

Jelleme

Ízig -vérig pásztorkutya. Kifejezetten szereti a haszonállatok közelségét, korai szocializációval szinte a falka részének érzi azokat, veszély esetén gondolkodás nélkül a védelmükre kel. Újszülött állatokat szinte saját kölykeinek érzi olykor még szoptatja is őket. Remek őrkutya a nappal nagy részét árnyékban heverészve tölti, alkonyatkor bekapcsol az „éjszakai kutya” funkció, területén egész éjszaka járőrözik. Szukák rendszerint éberebbek mozgékonyabbak, ha megfelelő a terület nagysága akkor jól viselik a falkatartást. 

Bukovinai kutya kecskével
A háztáji állatok, védelmezője és pótmamája

Kiegyensúlyozott kutya aki rendkívül család-, illetve gyerekbarát. Idegenekkel szemben bizalmatlan, elutasító. Kis területen vagy folyamatos kennel illetve láncon tartást nem, vagy nehezen tolerálják.

Bukovinai pásztorkutya nyuszival
Kölyökkorától érdemes összeszoktatni a többi állattal

Napjainkban egyre inkább háttérbe szorult a gazdálkodás és önellátás, ezzel a pásztorkutyák feladata is megváltozott. Inkább őrző- védő feladatokat látnak el. Ez a kutya egy rendkívül éber fajta ugatása erős, mély tónusú amely nagy távolságról is jól hallható. Területén egész éjszaka járőrözik. Így tartva távol a hívatlan látogatókat. Zord hideg időjárást is rendkívül jól viseli ritkán használ kutyaólat, leginkább magasabb jól belátható területen szeret feküdni ahonnan mindenre rálát. Ideális kutya házőrzésre ha rendelkezünk megfelelő területtel, rendkívül család, illetve gyerekbarát kutya.

Nevelése, igényei

Nagyon fontos ennél a fajtánál a korai szocializáció a többi kutyához való szoktatás és a következetes nevelés. Nagy termetű, domináns fajtáról van szó, gyenge kézbe nem való. Megfelelő foglalkozás mellett kiegyensúlyozott megbízható társsá válik, akire a gazdája mindig számíthat. Szeret a többi kutyával játszani igazi bohóc tud lenni, leginkább az ellentétes nemű kutyák tarthatóak probléma mentessen együtt.

Játszó kutyák
Korai szocializációja elengedhetetlen

Az utazást nehezen viselik, ha szeretnénk a kutyusunkat gyakran magunkkal vinni kölyök korban kezdjük el az autóhoz szoktatni.

Ápolás, kozmetika

Gondozása nem igényel nagy kozmetikázást. Vedlési időszakban májustól – júniusig heti 1 alkalommal elegendő bontó kefével átfésülni ezzel megszabadítjuk a sűrű alj szőrzettől. Vedlés után elegendő havi egy alkalommal kifésülni. Karmok ellenőrzése is fontos mivel a fajtánál gyakori a farkas karom ami túlnőhet ezért időnként vágni kell. Takarmányozás tekintetében ez a fajta problémamentesnek mondható ritka náluk az emésztőrendszeri megbetegedés.

Kislány fésülget nagy kutyát
Elegendő időnként bontó kefével kifésülni a szőrüket

Fajtabetegségek

 Mint minden nagy testű fajtánál így náluk is előfordulhatnak ízületi megbetegedések, kölyökkorban a túl magas fehérje tartalmú táp okozhat csonthártya gyulladást. Felnőtt egyedeknél patella ficam, csípőízületi diszplázia fordulhat elő ezért érdemes inkább szűrt szülőktől kölyköt vásárolni. Nagy súlyra való tekintettel kölyök korban ízület támogatok és közepes minőségű táp etetése javasolt. Hízásra nem hajlamosak.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Mielőtt kölyköt vásárolnánk győződjünk meg a szülők fajtatisztaságáról. Látogassuk meg a tenyészettet. Nézzük meg a tenyészkutyák jellemét! Csak egészséges, kiegyensúlyozottja idegenszerű kutyáktól várhatunk jó utódokat! Nagyon fontos hogy a kölyök ne mutasson agressziót, jó felépítésű erős csontozatú legyen. Oltásokkal és chippel rendelkezzen! Külső ( bolha, kullancs) és belső élősködőkkel pedig NE rendelkezzen!

Kölyökkutya kosárban
Tenyésztőnk 6 hetes kis kutyája

Tenyészet

Molnár Melindának vagyok a Kárpátok Őrzője Kennel tulajdonosa, kis önellátó gazdaságként működünk a vadregényes Bakony szívében. Portánkon megtalálható haszonállatok miatt elengedhetetlen a jó, megbízható pásztorkutya, mivel szinte minden irányból erdő vesz körül minket. Gyakori látogató éjszakánként az aranysakál és a róka. Kutyáinkat szinte már születésük pillanatában haszonállatokhoz szoktatjuk, szocializáljuk. Egyik kutyánk sem bánthatja a rábízott állatokat, de teljes mértékben meg kell védeniük őket a ragadózók támadásától. Ezt tanítjuk és elvárjuk minden általunk képzett egyedtől, fajtától függetlenül.

Lovas családi kirándulás
Kutyáinkat első naptól családtagként kezeljük és szocializáljuk így tökélete családi kutyák válnak belőlük

Gyakran ismételt kérdések

Ezeket a kutyákat inkább nagy területű portákra ajánljuk ahol végezhetik a munkát amit szeretnek és amiben évszázadok óta kiemelkedően jók. Őrizni az állatokat és a családot!

Még véletlenül sem lusták, sőt egész éjjel fent vannak és éberen őrzik a portát!

Ezek a kutyák nagyon szeretik a gyerekeket és az egész családot! Megfelelő neveléssel tökéletes családi kutyák!

A bemutatót Molnár Melindának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kutyáink nélkülözhetetlen társaink gazdaságunkban. Egyik kutyánk sem bánthatja a rábízott állatokat, de teljes mértékben meg kell védeniük őket a ragadózók támadásától.
Image Description
Melinda Molnár — Kárpátok Őrzője kennel