Holland juhászkutya
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
55-60 cm
Súly
20-32 kg
Egészség
Lakásban tartható
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Macskabarát
Vedlési szint
Háziállat-barát
Taníthatóság
Kezdő gazdiknak
Játékosság
Vízkedvelő kutyafajta?
Ugatás
Mozgásigény
Hízékonyság
Házőrző képesség
Lakásban tartható

Holland juhászkutya

Dutch Shepherd Dog, Hollandse Herdershond

A Holland juhászkutya eredetileg terelőkutya volt, a korai időkben a nyájak mellett éltek, terelték, és kísérték a birkákat. A farmokon is volt feladatuk, például távol tartották a baromfikat a konyhakerttől és húzták a tejeskocsit.
Kedvencem Létrehozás

Holland juhászkutya története

A Holland juhászok eredetileg terelőkutyák voltak, a korai időkben a nyájak mellett éltek, terelték, és kísérték a birkákat. A farmokon is volt feladatuk, például távol tartották a baromfikat a konyhakerttől, terelték a marhákat, és húzták a tejeskocsit. Emellett jelezték, ha idegenek léptek a farm területére. 1900 körül a juhállomány nagy része eltűnt Hollandiában, de ezeknek a kutyáknak a sokoldalúsága lehetővé tette a különböző területeken való képzésüket és alkalmazásukat. Új karriert kezdtek rendőrkutyaként, kereső- és nyomkövető kutyaként, illetve vakvezetőként is, és ennek köszönhették folyamatosan növekvő népszerűségüket. A folyamatos szelektálásnak köszönhetően három szőrváltozat alakult ki, a rövid-, a hosszú-, és a szálkás szőrű változatok. Hollandiában már nagyon régóta sikeresen alkalmazzák őket rendőrkutyaként, és 1907-ben indult a „Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging” (KNPV) program, mely a rendőrségi munkára való alkalmasságot vizsgálja. Mivel az első világháború után számuk lecsökkent, ezért német juhászkutyákkal német juhászkutyákkal párosítva frissítették az állományt, majd az 1920-as években a csíkosságra kezdtek szelektálni, és kizárták a tenyésztésből az egyszínű egyedeket. A második világháború sem kímélte meg a fajtát, ismét lecsökkent a számuk, így a háború után malinoiskal malinoiskal keresztezték őket.

Holland juhász a nyájjal
Eredetileg pásztor kutyák voltak

Külleme

Közepes méretű, közepes súlyú, jól izmolt, erőteljes és kiegyensúlyozott felépítésű kutyák. A testhossz és marmagasság aránya kb. 10:9. A fej fentről és oldalról nézve is ék alakú, kifejezetten hosszúkás, erőteljes arccsont nélkül. A koponya lapos, a stop enyhe, de egyértelműen jelen van. Az orr fekete, az ajkak feszesek és jól pigmentáltak. A fogazatra ollós harapás jellemző, de elfogadott a harapófogó harapás is. A szemek sötét színűek, közepes méretűek, mandula alakúak. A fülek közepes méretű álló fülek. Egyenes és feszes hát, mély, jól fejlett mellkas jellemzi. A farok nyugalmi állapotban egyenesen lefelé vagy enyhe ívvel lóg, eléri a csánkot. Működés közben pedig kecsesen felfelé áll, nem görbülve és nem oldalirányba. Az első és hátsó lábak is erősek és jól izmoltak. Rövid szőr: Az egész testen meglehetősen kemény, testhezálló, nem túl rövid szőrzet, gyapjas aljszőrzettel. Hosszú szőr: Az egész testen hosszú, egyenes, jól illeszkedő, durva tapintású, hullámok nélküli szőr, gyapjas aljszőrzettel. Szálkás szőr: Sűrű, durva, kócos szőrzet és gyapjas, sűrű aljszőrzet. A felső és az alsó ajkat erős szőrzet fedi, a bajusz, a szakáll, és a szemöldök jól körülhatárolható, de nem túlzó. Évente átlagosan kétszer kell kézzel trimmelni. Szín: csíkos – az alapszín lehet arany vagy ezüst, az arany lehet az egész világos homokszíntől, a gesztenyebarnáig bármilyen. A csíkosság egyértelműen jelen van az egész testen, a túl sok fekete nem kívánatos. Előnyös a fekete maszk, kisebb fehér volt elfogadott, de a nagyobb fehér folt a mellkason vagy a lábakon hibának számít.

Jelleme

Nagyon hűséges és megbízható, mindig éber, aktív, független, nagy kitartással és intelligenciával rendelkezik, mindig felkészült az engedelmességre. Mindig készségesen dolgozik együtt gazdájával, és önállóan is képes feladatokat végrehajtani, terelőkutya múltja miatt képes más kutyákkal is együttműködni. Számára mindig a gazdi az első, nagyon ragaszkodó kutya, nem igényli más emberek társaságát, de bárkivel képes együttműködni, tanulni, játszani.

Holland juhászok
A három szőr változat

 Alapvetően domináns fajta, de nincs benne felesleges agresszió, más kutyákkal szemben türelmes és toleráns normál keretek között. Megfelelő szocializációval nem kezdeményez konfliktust más kutyákkal. Tapasztalataink szerint soha nem ugat feleslegesen, de határozottan védi a területét.

Holland juhász munkában
Kitűnő munkakutya

Fajtabetegségek

Nagyon egészséges kutyafajta, és ennek megőrzése érdekében a következő egészségügyi szűrések javasoltak:

Röntgen szűrések

  • HD : Csipődiszplázia szűrés
  • ED : Könyök
  • LTV: Átmeneti ágyék-keresztcsonti csigolya szűrése

Vérből végzett szűrések

  • DM (Degeneratív myelopathia): ez az a betegség, amikor a kutya hátulja legyengül, végén le is bénulhat, német juhászoknál nagyon gyakori, de a belgákat és hollandokat is érinti).
  • SDCA 1-2. (Szivacsos agysorvadás ataxiával 1-2. típus): belgák és hollandok is érintettek lehetnek.

Nagyon fontos a csíkos szín megőrzése is, a K locus brindle test – kizárólag azoknak az egyedeknek a tenyésztése javasolt, amelyek a csíkos mintázatot örökítik. Ennek a tesztnek az eredménye lehet KBR/KBR, vagy KBR/KY. A KBR/KY azt jelenti, hogy az adott kutya hordozója az ún. sárga génnek, és így egy szintén KBR/KY kutyával párosítva a kölykök egynegyede egyszínű lesz. Ezért a KBR/KY párosítása kizárólag KBR/KBR kutyával javasolt.

Ápolás, kozmetika

A rövidszőrű változat szőre nagyon igénytelen, a vedlés alig észrevehető. A hosszúszőrű változat átlagos igényű, a szálkásszőrűt évente kétszer érdemes trimmelni. Egyéb ápolás átlagos.

Holland juhász
Küllemében megmutatkozik a Német juhász és a Malinois is

Nevelése, igényei

Eredetileg terelőkutya volt, terelte, kísérte, védte a nyájat, és a farmokon is segédkezett, például a tejeskocsi húzása is a feladatai közé tartozott illetve jelezte, ha idegenek léptek a farm területére. Sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen kutyás tevékenységben szép eredményeket érjen el, a tereléstől kezdve, az agilityn keresztül, a különböző húzósportokban – pl. canicross, bikejöring -, keresőkutyaként, szagazonosításban, nyomkövetésben, és természetesen a különböző őrző-védő sportokban is, valamint munkakutyaként is különböző területeken. Megfelelő neveléssel, foglalkozással nagyszerű családi kutya is válhat belőle. A nevelése során nagyon fontos az időben elkezdett szocializáció, emberekhez, kutyákhoz, más állatokhoz szoktatás, így elkerülhetők a későbbi problémák. Határozott irányítást igényelnek, kezdő gazdiknak éppen ezért csak akkor javasolt, ha a leendő gazdi elég határozott. Annak ellenére, hogy alapvetően domináns kutyák, nagyon érzékenyek is egyben, melyet a nevelés és tanítás során figyelembe kell venni. A tanítás során élelemmel és játékkal is jól motiválhatók, és szívesen végrehajtják a feladatot kizárólag a gazdi kedvéért is, jutalom nélkül. Erős megfelelési vággyal rendelkeznek, kiemelkedően intelligensek, könnyen és gyorsan tanulnak. A tanítás során az egyednek megfelelő legkevesebb kényszert érdemes használni, mert nagyobb kényszer hatására hajlamosak megtagadni a feladat végrehajtását.

Ugró Holland juhászkutya
Sportos és hihetetlenül intelligens fajta

Mire figyeljünk kölyök vásárlásánál?

Vásárlásnál: csak FCI törzskönyvvel rendelkező kutyát vásároljunk, sajnos sok holland törzskönyves kutya van és sok esetben nem fajtatiszták, illetve nincsenek egészségügyi szűréseik. Nagyon fontos, hogy minden esetben csíkosnak kell lenniük, de mivel még kevesen végeztetik el a megfelelő tesztet, ezért előfordulnak egyszínű (Malinois színű) egyedek is. Őket semmiképpen nem lehet tovább tenyészteni.

Örökbefogadás: Szerencsére kevés ilyen kutya van Magyarországon, de sajnos mindig van örökbefogadható is. Ami nagyon fontos, hogy ha nincs megfelelően szocializálva akkor félénkké vagy agresszívvé válhat bizonyos helyzetekben, ezért örökbefogadás esetén a lehető legalaposabban fel kell mérni a kutya szocializáltsági szintjét.

Tenyészet

Kasza Norbert és Kasza-Pirka Ildikó vagyunk, a Striped Magic Holland juhászkutya Kennel tulajdonosai. 2011-ben találkoztunk a fajtával először élőben egy mentőkutyás bemutatón, és akkor határoztuk el, hogy ha eljön az idő, szeretnénk egy ilyen kutyát. 2017. tavaszán eljött az idő, megvásároltuk első Holland juhászkutyánkat egy Ausztriai kennelből. Őt 2017. őszén követte a második ilyen kutyánk Csehországból, majd 2019. nyarán a harmadik szintén Ausztriából. Mivel mindketten kutyakiképzők vagyunk, ezért már volt többfajta kutyánk – Német juhász Német juhász, Rottweiler Rottweiler, Malinois Malinois – , de mindig volt valami furcsa hiányérzetünk, ami a hollandjuhászokkal teljesen megszűnt. Lenyűgözőnek tartjuk az intelligenciájukat, a tiszta fejüket és a sokoldalúságukat. Úgy gondoljuk, hogy a tenyésztés legfontosabb szempontja az adott fajta megőrzése, figyelembe véve minden külső-belső tulajdonságot, és nagyon fontos az is adott szuka és kan minden szempontból összeillik-e. Figyelembe kell venni a küllemet, az egyéni adottságokat, a temperamentumot, és természetesen a genetikailag öröklődő betegségektől való mentességet is. Mivel a hollandjuhász nagyon sokoldalú fajta, ezért fontosnak tartjuk, hogy ne egy adott feladatra szelektáljuk őket, hanem minél jobban megőrizzük ezt a sokoldalúságot.

Tenyészetünk célja a hollandjuhász fajta megőrzése, egészséges, kiváló temperamentumú, sokoldalú kutyák tenyésztése, illetve szeretnénk megismertetni ezt a csodálatos fajtát a magyar kutyásokkal. 

Holland juhász tenyésztők
Tenyésztőink

Gyakran ismételt kérdések

Sokan azt gondolják, hogy ez a fajta kizárólag őrző-védő sportokra lett kitenyésztve, pedig ez egy óriási tévhit. Ahogy fent részleteztem, nagyon sokoldalú kutyák, ezért a tereléstől kezdve, az agilityn keresztül, tulajdonképpen bármilyen kutyás sportra alkalmasak.

Annak ellenére, hogy imádnak „dolgozni”, kiváló családi kutyák is lehetnek megfelelő irányítással, neveléssel, tanítással, foglalkozással, és mozgatással. Nekik éppen ugyanúgy elég egy 15 perces tréning, mint egy kisebb vagy nagyobb túra. A lényeg, hogy a gazdi foglalkozzon velük, és a lehető legtöbbet a gazdi közelében lehessenek. Természetesen sok múlik a megfelelő egyed kiválasztásán is, hogy alkalmas legyen családi kutyának. 

Ezen nagyon sokat gondolkodtam, és arra jutottam, hogy megfelelő egyed kiválasztásával, egy határozott gazdinak, igen. De természetesen egy kezdő gazdi esetén elengedhetetlen, hogy kutyaiskolába járjanak.

A jó vérvonalból való, nem szaporított hollandok sokkal higgadtabbak, kevésbé pörgősek, mint a malik. Erre a kérdésre azt a választ szoktam adni, hogy a temperamentuma valahol a malik és a Német juhászok között van.

A fajta bemutatót Kasza Norbertnek és Kasza-Pirka Ildikónak köszönhetjük

Image Description
Image Description
2011-ben láttunk először Holland juhászkutyát élőben egy mentőkutyás bemutatón, és akkor határoztuk el, hogy ha eljön az idő, szeretnénk egy ilyen kutyát.
Image Description
Ildikó Kasza-Pirka