Kis münsterlandi vizsla
FCI fajtacsoport
Vizslák
Magasság
50-54 cm
Súly
Méret
Közepes
Szőrtípus
Félhosszú
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Kis münsterlandi vizsla

Small munsterlander

A Kis münszterlandi vizsla tenyésztésének a kezdete a 19. század közepéig vezethető vissza, Észak-Rajna területén Münsterlandhoz köthető.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Kis münsterlandi vizsla története

A Kis münsterlandi vizsla tudatos tenyésztésének kezdete a 19. századra tehető. Két ismert tenyésztőről tudunk ekkoriból a tanár Heitmann-ról Burgsteinfurt-ból és a vadőr Wolberg-ről Dorsten-ből. Ma őket tekintjük a fajta atyjainak. Mindkét vérvonal francia és belga spánielekből, mutató és kereső kutyákból lett kitenyésztve. Heitmann kutyái valamivel finomabb, kecsesebb egyedek voltak, míg Wolberg-éi erősebbek, robusztusabbak. Mindkét kennelben dokumentálták a vérvonal alakulását. Ezek a kutyák közepes méretű, hosszú szőrű, intelligens, önállóan dolgozni tudó vadászok voltak amik kiválóan helyt álltak mind erdőben, mind a mezőn, mind vizi vadászatok során. Ezek a vadászok körében méltán népszerű kutyák még közel 50 évig nem lettek hivatalosan elismerve. Az első fajta klub 1912-ben alakult. Edmund Löns tenyésztő sokat tett a fajta népszerűsítéséért az ezekről a kutyákról Német és nemzetközi sajtóban megjelent cikkeivel.

Edmund kutyájával_forrás: muensterlaender.org
Edmund kutyájával_forrás: muensterlaender.org

A 19. század közepén megváltoztatott német vadászati törvény miatt egyre népszerűbb lett ez a sport és így fellendült a kereslet a tökéletes vadász kutyák iránt is. 1870 körül a Hosszúszőrű Német spániel volt az egyik legnépszerűbb fajta a régióban. 1921-re Edmund Löns és Dr Friedrich Jungklaus megalkotta a standerdet, de azt 1936-ig nem fogadták el hivatalosan.

Két münsterlandi vizsla a  szénabálán
Küllemében nem sokat változott a fajta

Külleme

Közepes méretű vadász munkakutya. Elegáns összbenyomású, erőteljes, izmos felépítésű. Intelligens, nemes kifejezéssel, száraz testalkattal. Barna szemekkel. 
Marmagassága: kan 52-56 cm, szuka 50-54 cm. Színe: barna-fehér, barna-spriccelt. Szőre közepes hosszúságú és tömött, végtagok zászlósak, a farok erőteljesen zászlós főleg a középvonaltól. A füleken hosszú és rojtos, a fejen sima.

Jelleme

Barátságos, temperamentumos, de megfelelő neveléssel jól kezelhető. Nagyon szeret játszani, a munkának ez is az alapja. Mint minden vizslánál, szükséges a napi kiadós mozgás. Nem félénk, követelmény a lövésállóság is. Egyáltalán nem agresszív, ha nem provokálják.

4 vizsla a széna bálán
Barátságos, játékos kutyák

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens, könnyen tanítható fajta. Megfelelő gazdával a munka is játék. Mozgásigénye nagy, mint minden vizslának.

Vizsla zsákmányt ad gazdájának
Könnyen tanítható fajta

Ápolása, kozmetika

Ápolása egyszerű. Hetente kétszer ajánlott kifésülni, ez elég is ahhoz, hogy rendben legyen a szőrzet. A fülek és a farok a hosszabb szőr miatt érzékenyebb. A karmokat figyelni kell, ha szükséges akkor vágni kell. (Ha sokat mozog betonon vagy dolgoznak vele terepen akkor ritkán). A füleit időnként érdemes ellenőrizni, hogy a hallójárat tiszta és egészséges legyen. A logó fül hajlamos a fülgyulladásra.

Kutya tenyésztő kutyáival
Munkakutyaként ápolása nem bonyolult

Fajtabetegségek

Ezek német származású kutyák, nálunk még nem nagyon kezdték szaporítani. Tenyészetemben 10 év alatt nem fordult elő betegség. (Leszámítva apróbb dolgot, mint hasmenés). Ez abból is következik, hogy a tenyésztés kötelező feltétele a két fajta munkavizsga, a diszplázia szűrés és a tenyészszemle. Természetesen a megelőzésre ügyelni kell. Idős korban hajlamossá válik a hízásra.

Münsterlandi vizsla szemből
Ritka egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Csak tenyésztőtől vegyünk kutyát! Nem biztos, hogy az a tenyésztő, aki annak mondja magát. A tenyésztő FCI törzskönyv nélkül nem ad kutyát. A törzskönyvezett kölyök szülei megfelelnek a feltételeknek. Kizárólag oltott, chippezett, féreghajtott kölyköt vegyünk.

Kölyökkutya
Kizárólag megbízható helyről vegyünk kölyköt

Tenyészet

10 évvel ezelőtt vettem az első münsztimet. Sajnálom, hogy ilyen későn fedeztem fel. Kezdetben nem is gondoltam tenyésztésre, de kihívás lett, hogy kötelező feltétel a munkavizsga. Mivel itthon kevés a münszterlandi, három kutyát is hoztam külföldről. Kettőt Németországbol, egyet Szerbiából. Jelenleg hét kutyám van, ebből egy már nyugdíjas. Sok munkaversenyen szerepeltünk már jó eredménnyel, amin folyamatosan próbálok javítani.

Kölyökkutyák
Aki törzskönyv és oltás nélkül ad el kölyköt az nem tenyésző

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Játékos, okos, barátságos kutyaként gyerekek mellé is bátran ajánljuk őket.

Igen. Intelligens, könnyen tanítható kutyák. Imádnak játszani és dolgozni is.

Szerencsére annyira még nem terjedt el hazánkban a fajta, hogy a szaporítók figyelmét magára vonja így egészséges kutyáknak mondhatóak.

A bemutatót Kiszel Árpádnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kezdetben nem is gondoltam tenyésztésre, de kihívás lett, hogy kötelező feltétel a munkavizsga.
Image Description
Kiszel Árpád — Gólyadombi Csibész kis münsterlandi vizsla kennel