Maltipoo
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
20-28 cm
Súly
2-4 kg
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Harapási potenciál
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Maltipoo

Maltipoo

A Maltipoo Amerikában őshonos, designer/hibrid kutya, a Toy uszkár és a Máltai selyem szándékos keresztezése, egy speciálisan létrehozott fajta.
Kedvencem Létrehozás

Maltipoo története

A világ fejlődése nem áll meg, vele együtt új kutyafajták alakulnak ki. Különböző fajtákat kereszteznek, hogy új megjelenést, karaktert és egyéb jellemzőket kapjanak. A Maltipoo Amerikában őshonos, designer/hibrid kutya, a Toy uszkár Toy uszkár és a Máltai selyem szándékos keresztezése, egy speciálisan létrehozott fajta. Nagyon népszerűek lettek az elmúlt időben és népszerűségük egyre csak nő.
A Maltipookat a világ egyik legszebb kutyájának tartják. Számtalan híresség választotta már ezt a fajtát köztük, Rihanna, Miley Cyrus, Blake Lively, Jessica Simpson stb.

Maltipoo gazdája vállán
A Maltipoo egy új fajta, de egyre népszerűbb

Külleme

Mivel a Maltipoo egy hibrid fajta, kinézetüket sem lehet egységesíteni, nincs standardja, minden alom egy meglepetés csomag. A végeredmény viszont minden esetben gyönyörű, szemet kápráztató plüssmackó kinézet. Súlyuk körülbelül 2-4kg, marmagasságuk pedig 20-28cm. Jó arányokkal rendelkező kicsi/mini méretű kutya. Természetesen ez abban az esetben ha fajtatiszta szülők párosításából származnak. (Sajnos nagyon sok a csaló aki csak a magas ára miatt szaporítja. Fontos, hogy vásárláskor elkérjük a szülők származási papírját és egészségügyi szűréseiket.) Szőrzetük minden esetben hipoallergén, nem vedlenek és nem váltanak ki allergiát. Bundájuk nagyon dús, hullámos. Mozgásuk rugalmas, kecses, előkelő. Élettartalmuk elég hosszú, 12-15 év. A tenyésztők általában az első generációs (F1) Maltipook tenyésztését részesítik előnyben. De előfordul F1b vagy F2 generációs is.

Maltipoo plüss mackóval
A Teddy bear külső garantált

Jelleme

Különösen mozgékony, energia bomba, vidám, életrevaló, bohém egy igazi kis bohóc aki rendkívül gyermek szerető és gyermek társaságát kereső/igénylő kutya. Igazi családi és társasági kutya aki mindig felhívja magára a figyelmet. Gyönyörű külseje minden figyelmet elragad és nem marad séta dicséretek és rajongó tábor gyarapodás nélkül. Házőrzésre alkalmatlan, az idegenekkel is roppant kedves. Kifejezetten lakásban tartható kutya, kertben nem tartható. Nagyon kötődnek a gazdihoz, imád minden közös programot, kirándulást.

Maltipoo gyerekkel
Imádja a gyerekeket

Fajtabetegségek

A fajta tiszta szülők betegségei jellemzőek. Amennyiben a fajta tiszta szülők rendelkeznek törzskönyvel és szűrési eredményekkel akkor nem kell tartanunk attól hogy beteg kutyát vásárolunk. Ha a szülők nem rendelkeznek az imént említett dokumentumokkal bármilyen fajtáról beszélünk, nagy valószínűséggel fordulhat elő betegség az utódoknál. 
 

Jellemző betegségek:
 

Patellaficam, Csípődiszplázia, Légcső szűkület, Epilepszia, PRA
 

Megelőzés: 


Tenyészetből vásárolni. Vásárláskor a tenyésztőtől el kell kérni a szülők szűrési eredményeit és a törzskönyvet.

Maltipoo kölyök
Igazi boldogság bombák a Maltipook
Maltipoo
Túl kedves a házőrzéshez

Ápolás, kozmetika

A bundája gyönyörű és sok ápolást igényel. Szőrük hamar gubancolódik ezért legalább heti 2 alkalommal érdemes átkefélni bundájukat és 4-6 hetente ajánlott kozmetikushoz vinni őket. Bundájuk nem hullik, aljzat szőrrel nem rendelkeznek, nem vedlenek. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően elmondható, hogy hipoallergének így még azok is tarthatják akiknek állatszőr allergiájuk van illetve nem kell féltenünk a ruhánkat, kárpitokat attól hogy tele lesz kutyaszőrrel. Ez azért egy elég kellemes és pozitív tulajdonság. Általános ápoláshoz tartozik a karom vágás, a fültisztítás és a szemek ápolása. Fürdetéskor ügyeljünk rá hogy a fülbe ne folyjon bele a víz, mert az akár a fülgyulladásához is vezethet.

Maltipoo a kutyaágyban
Szőrük nem hullik így nem kell féltenünk bútorainkat és ruhánkat a kutyaszőrtől

Nevelése, igényei

A Maltipoo, hasonlóan a felmenőihez könnyen tanítható, intelligens kutya. Már kölyökkorukban elég fogékonyak a tanulásra, alapvető vezényszavakat el tudnak sajátítani később szinte bármi megtanítható nekik. Szakszerű kiképzésre is alkalmas fajta.
Sportos és mozgásigényes kutyák, fontos mind szellemileg mind fizikailag kellőképpen lefárasztani őket. Igénylik a változatos foglalkozást, erre a célra tökéletes tevékenység az agility. Az agility szuper közös program a gazdival, garantáltan imádni fogják.

Kölyök Maltipoo
Játékos, okos kutyák

A nevelése nem jár sok gonddal inkább örömmel ez köszönhető a fajta rendkívüli alkalmazkodó képességének és tanulékonyságának. Eszes kutyák és ezt ki is használják. Szobatisztaságra könnyen nevelhető. A magányt nehezen viseli. Ugatós fajta. Olyan gazdiknak akik sokat vannak távol nem ajánlott a fajta, nem szabad bezárni őket egész napra a magányt nagyon rosszul viselik illetve hajlamosak feltalálni magukat amit a bútoraink bánhatnak. A családi nyaralásból sem kell kihagyni hiszen apró termetük miatt még a repülőgép fedélzetén is szállíthatóak a legtöbb repülőgép társaságnál.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásánál?

A szülők rendelkezzenek törzskönyvel és szűrési eredményekkel. Ha második generációs (F2 vagy F1b) Maltipoot vásárolunk fontos, hogy egy hivatalos dokumentummal bizonyítva legyen hogy az egyik felmenő valóban egy Maltipoo.
Egy ilyen kutya ára nagyon magas.

Érdekesség

Az uszkárt sok más fajta kutyával párosítják manapság. 
Legnépszerűbb párosítások:

Maltipoo: Máltai selyem + uszkár
Labradoodle: Labrador + uszkár
Cavapoo: Cavalier king charles + uszkár
Cockapoo: Cocker spaniel + uszkár

Kis kutya táskában
Szó szerint bárhová magunkkal vihetjük

Tenyészet

Teddy Bear Europe Kennel vagyunk. Tenyészetünket a uszkár és a Maltipoo fajta iránti rajongásunk hozta létre. Védjegyünk a „teddy bear” azaz játék mackó kinézet. Mind színben, mind méretben kutyáink megtévesztésig hasonlítanak a közkedvelt plüss játékokra. Az első és egyetlen kennel vagyunk Magyarországon, akik foglalkoznak a fajta tenyésztésével. Minden kutyánk családi körülmények közt, gyermek társaság mellett, kis kedvencekként élnek velünk. A legmagasabb színvonalú ellátást biztosítjuk minden téren kutyáinknak. Minden tenyésztésünkből örökbefogadott kutyát maximális színvonallal adunk át új gazdájának. Örökbefogadás után is a gazdik rendelkezésére állunk. Tenyészkutyáink gondosan lettek összeválogatva, vérvonal , egészség, szín és méret tekintetében is. Tőlünk igazán értékes és minőségi kiskutyákat lehet örökbe fogadni. Minden tenyészkutyánk genetikai betegségektől mentes igazolással, tenyész engedéllyel és törzskönyvvel rendelkezik.

Gyakran ismételt kérdések

Ma már több országban tenyésztik a Maltipookat ilyen Magyarország, Norvégia, Amerika, Oroszország, Japán és Korea.

A legjobb ha meglátni és beleszeretni alapon választunk magunknak társat. Persze vannak olyan gazdik akik ragaszkodnak egy egy nemhez. A kisfiúk is pont olyan kedvesek és bújósak, mint a kislányok.

Egészségügyi szempontból sok betegségtől meg tudjuk kímélni a nem tenyésztésre szánt egyedeket. A legjobb, ha ivarérettség előtt történik meg az ivartalanítás. Így megelőzhető a nem kívánt szaporulat és az is hogy hozzá nem értő kezekbe kerüljenek, kizsigereljék őket vagyonszerzés céljából.

A bemutatót Rózsa Renátának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Tenyészetünket a uszkár és a maltipoo fajta iránti rajongásunk hozta létre. Védjegyünk a „teddy bear” azaz játék mackó kinézet. Mind színben, mind méretben kutyáink megtévesztésig hasonlítanak a közkedvelt plüss játékokra.
Image Description
Renáta Rózsa — Teddy Bear Europe kennel