Olasz vizsla
FCI fajtacsoport
Vizslák
Magasság
55-67 cm
Súly
25-40 kg
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Barna Fehér Narancs
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Olasz vizsla

Bracco Italiano

Az Olasz vizsla az egyik legrégibb európai vadászkutya, sokan a mai vizslák őseként tartják számon.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Olasz vizsla története

Az Olasz vizsla az egyik legrégibb európai vadászkutya, sokan a mai vizslák őseként tartják számon. Kialakulásában sok keleti kopónak, illeltve masztiff-szerű kutyáknak is szerepe lehetett. A lőfegyverek megjelenése előtt a hálós vadászatokon használták. A reneszánsz kori Itáliában nagyon népszerű volt. Ajándékként külföldre is kerültek tenyészpárok. A 20.század elején a fajta egyedszáma jelentősen lecsökkent – ennek elsősorban történelmi okai voltak. Később <strong>pointert pointert és <strong>német</strong> <strong>vizslát német vizslát is használtak vérfrissítésként. Fordulópontot az olasz fajtaklub a SABI (Societá Amatori Bracco Italiano) megalakulása jelentett 1949-ben. Ennek köszönhetően a tenyésztés minősége javulásnak indult és a fajta népszerűsége is fokozatosan nő.

Vadászok vizslákkal
Az Olasz vizsla az egyik legrégebbi vadászkutya fajta

Külleme

Megjelenése erőt és határozottságot sugároz. Járása meglepően könnyed. Ügetése nyújtott. Tekintete értelmes, jó indulatú, kifejező. Mivel Olaszország egyes területein különböző típusok alakultak ki, de az FCI csak egy standardot határoz meg, ezért a fajta küllemi szempontból még mindig nem egységes. Nagy veszélyt jelent a fajtára a kizárólag kiállításon felvezetett példányok tenyésztési szempontból való túlzott preferálása.

Olasz vizsla
A fajta külleme még nem egységes

Jelleme

A fajta sajátossága elsősorban a mezei keresésben való jármód, amit az olaszok trottnak, mi ügetésnek hívunk. Elvárás, hogy a kutya a mezei keresés során ne vágtázzon, hanem magasan tartott orral, ügetésben mozogjon. Ez teszi lehetővé, hogy a braccó a rá jellemző alapossággal és fáradhatatlansággal keressen akár egész napos vadászat utolsó perceiben is. Jóllehet a trott genetikus, tökéletesíteni, gyorsítani egy speciális hám használatával szokták a profi versenyzők, kiképzők: a braga egy olyan hám, amely megakadályozza a hátsó lábak egyidejű kinyújtását, tehát nem engedi a kutyát vágta jármódban haladni. A bragát gyakran kombinálják egy gallér-szerű eszközzel, amely a fejtartást korrigálja a kutyánál.

Bár sok helyen mindenes vadászkutyaként írják le, ez nem teljesen fedi a valóságot, mivel a fajta hazájában csak a mezei munkát (keresés, vadmegállás) tekintik szelekciós szempontnak. Ha valaki vízi és erdei munkát is megkíván a kutyájától, számíthat rá, hogy több időt kell ráfordítani a kiképzésére. Nagyon kellemes természetű kutya, de a fajtára jellemző egy nagyfokú óvatosság – természetesen ez egyedfüggő, de a fajta hazájában nem számít hibának az enyhe félénkség. Számára új, ismeretlen helyen nehezebben oldódik, mint más fajták, jobban megviseli, ha kikerül a komfortzónájából. Ezért a korai szocializáció rendkívül fontos. Nemcsak a tenyésztőnek, hanem a kölyökkutya új gazdájának is folyamatos feladata és felelőssége a szocializáció.

Olasz vizslakislánnyal futóversenyen
Tökéletes társa a gyerekeknek

Ez a fajta egy-két túlfűtött példányától eltekintve ideális családi kutya. Minden megvan benne, ami általában a vizslákra jellemző: gyermekszeretet, ragaszkodás, simulékonyság, nyugodt vérmérséklet a lakásban, a kényelem szeretete, kiváló viszony a család minden tagjához. Nagyon szeret játszani a fajtársaival, játékosságát még öregkorában sem veszíti el. Agresszióra egyáltalán nem hajlamos – sem a fajtársakkal, sem az emberrel szemben. Mindez persze csak a mozgásigény kielégítése mellett és bizonyos életkor után érvényes.

Olasz vizslák futóversenyen
Vérbeli vizslaként mindig kapható a sportra, a munkára és a játékra

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta, de ritkán előfordulhatnak a következő betegségek: allergiából adódó bőrproblémák, diszplázia, veseproblémák, szembetegségek. Bizonyos életkor felett (7 év) megnő a gyomorcsavarodás kockázata, ezt a gazda úgy tudja megelőzni, ha jó minőségű, kis mennyiségben is tápláló táppal eteti a kutyáját és az etetést követő egy órában nem ad lehetőséget a kutyának az intenzív mozgásra.

Ápolás, kozmetika

A bracco nem igényel különleges ápolást, de a szemek és a fülek tisztán tartása (fültisztítóval mosása) fontos, a rendszeres kefélés során pedig rengeteg szőr távozik, hisz egész évben jellemző a szőrhullás. A karmokat megfelelő mozgatás mellett nem szükséges vágni – kivétel a farkasköröm, ami a fajtára jellemző, s amelyet a standard „kívánatos”-nak ír le, hiánya viszont nem számít hibának.

Olasz vizsla vízből apportírozás
Logó füleit tisztítani kell, különösen úszás után

Nevelése, igényei

Nevelésénél a kulcsszavak a türelem és a következetesség. Mivel az olasz vadászati módok jelentősen különböznek a nálunk megszokottól, más elvárásaik vannak a kutyával szemben. A fegyelmezésnek nincs akkora szerepe, mint a hazai gyakorlatban, és mivel csak mezőn használják, így sok képesség csak lappang a kutyában (csapakövetési hajlam, vízkedvelés, lőtt vad jelölése, dúvaddal szembeni agresszió stb.) Annak ellenére, hogy az apporthajlam nem fontos kritérium a tenyésztés szempontjából, tapasztalataim azt mutatják, hogy a fajta egyedei nagyon szívesen vesznek a szájukba szőrmés és tollas vadakat ösztönösen. Így a kiképzés során a természetes apportot erősítve nagyon jól lehet haladni. Sok egyed kezdetben idegenkedik a víztől, sokszor a gazda segítsége kell az első úszótempók megtételéhez, ezt követően, ha már átbillen a kutya, akkor a vízi munkáját is tökéletesen el tudja végezni. Fiatal kutyáknál következetesen gyakorolni kell a behívást, mert hajlamosak a gazdától való távolságot egyre inkább növelni. Megfelelő tréning mellett a fajta egyedei teljesíteni tudják más kontinentális vizslafajták számára előírt vizsga- és versenykövetelményeket. A braccó nemcsak a vadászati gyakorlatban használható. A mantrailing, canicross és az agility sportágakban jó eredményeket érnek el és megállják helyüket terápiás kutyaként is.

Vadász vizslájával
Nevelése során vegyük figyelemben, hogy hazájában mások az engedelmes elvárások a fajtával szemben, mint nálunk

Kölyök vásárlásánál mire figyeljünk?

Vásárlás előtt fontos a tenyésztővel való beszélgetés, az sem baj, ha az érdeklődő a találkozás előtt összeírja a kérdéseit. Jó, ha a gazda jelölt röviden felvázolja az életkörülményeit, időbeosztását és a fontos tudni valókat családjáról a tenyésztőnek. A hazai tenyésztők úgyis csak akkor adnak el kutyát, ha meggyőződnek arról, hogy a kölyök jó kezekben lesz.

Olasz vizsla kölyök
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Essősy Gábor vagyok, a Compatriota di Bonfini kennel tulajdonosa. 1996-ban hoztam be Magyarországra a MEOE-törzskönyvében 1-es számmal szereplő bracco italiano szukát Norma del Campo di Diana-t. Tőle született 1999-ben az első, majd 2000-ben a második hazai alom, így fajtahonosító kennelnek mondhatjuk magunkat. Tenyészetünk a „szépet és jót” elvet követve jó küllemű és jól dolgozó (vadászó) braccók tenyésztését tűzte ki célul. Tenyésztésbe vett kutyáink képességvizsgával, őszi tenyész vizsgával, tenyészszemlével és kiállítási eredményekkel rendelkeznek, továbbá diszplázia szűrtek. Annak ellenére, hogy sok kiállítási és munkaeredményt értek el az általam tenyésztett kutyák, az eredményeket nem hajszoljuk és tudjuk helyükön kezelni mind a sikereket, mind a kudarcokat.

Tenyésztő olasz vizslájával
Nem hajszoljuk a sikereket, de büszkék vagyunk rájuk

Gyakran ismételt kérdések

Ezek a kutyák imádják a gyerekeket. Tökéletes családi kutyák.

Igen, egyes egyedek bizonyos szituációkban félénkséget  mutatnak ezért is fontos kölyökkoruktól hangsúlyt fektetni a szocializációra és minél több élethelyzettel megismertetni őket.

Mint a nagytestű kutyák többsége így a Bracco is lehet diszpláziás, azonban a felelős tenyésztőknek hála ez nem jellemző.

A bemutatót Essősy Gábornak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Tenyészetünk a „szépet és jót” elvet követve jó küllemű és jól dolgozó (vadászó) braccók tenyésztését tűzte ki célul.
Image Description
Gábor Essősy — Compatriota di Bonfini kennel