Petit Basset Griffon Vendéen
FCI fajtacsoport
Kopók és rokonfajták
Magasság
34-38 cm
Súly
Méret
Közepes
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Petit Basset Griffon Vendéen

Kis vendée-i griffon basset kopó

A Petit basset griffon vendéen egy első hallásra kimondhatatlannak tűnő, Magyarországon még igen ritkának mondható fajta.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Petit Basset Griffon Vendéen története

A griffon vendéen család kopói, ahogy a név is mutatja, Franciaország Vendéen régiójából származnak. 4 méretet különböztetünk meg, melyeket  különböző típusú vadászatra használtak.

Basset Griffon_forrás:rokeena.com
Petit Basset Griffonok_forrás:rokeena.com

A család legnagyobb tagja a grandgriffon vendéen (60-68 cm), közepes termetű a briquet (48-55 cm), majd a nálunk is egyre népszerűbb grand basset griffon vendéen (39-44 cm), legkisebb tagja pedig a Petit basset griffon vendéen (34-38 cm). A „pöti” története a XVI. század Nyugat-Franciaországában kezdődött, ahol apróvad vadászatra, csapázásra tenyésztették ki. Ekkor még nem volt  a „kicsi” és a „nagy” változat külön fajta, az első fajtaleírás az 1800-as évek végén született meg. Ekkor a fajta óriási lépést tett meg a Dezamy családnak köszönhetően. 1907-ben alakult meg az első klub, Club de basset Vendéen néven, melynek elnöke Paul Dezamy volt. A Dezamy családból került ki  1907-től 1985-ig, 3 nemzedéken keresztül a klub elnöke. 1909-ben meghatározták a két különálló fajtát, megszületett a két standard, azonban a tenyésztésben nem különült el továbbra sem, ezután is a legtöbb alomban mindkét fajta megtalálható volt. (A két fajta évszázadokon át történő keresztezésének köszönhetően a mai napig időnként látni olyan egyedet, mely mindkét fajta jegyeit magán viseli.) Ezt a gyakorlatot aztán hivatalosan is betiltotta  1972-ben a francia klub, és a tenyésztők ma már kiemelt fontossággal kezelik a 2 típus és méret külön választását, tenyésztését. Paul Dezamy egyébként nem tenyésztette a „rövid lábú kutyákat”, vagyis a kisebb méretet, ő a 42 cm magas kutyáiról volt híres, ezt hívták a „42 Dezamys”-nak.

Vadászó PBGV falka_forrás: akc.org
Vadászó PBGV falka_forrás: akc.org

Mindezen előzmények alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a petit basset griffon vendéen (pbgv) nem a grand basset griffon vendéen (gbgv) kisebb változata. Egyelőre szinte mindenki számára egy viszonylag új fajtáról beszélhetünk, hisz csupán alig több, mint negyven éve annak, hogy a grand és a petit ugyanabból az alomból útjára indulhatott. Részben ez az oka annak, hogy a „kicsit” is a „nagyra” jellemző karakterjegyekhez hasonlítjuk. Pedig könnyű megjegyezni a különbségeket, csak a „négy rövid” jellemzőt kell észben tartanunk: rövid fül, rövid pofa, rövid hát, rövid farok. Mind a négy feltételnek teljesülnie kell.

De hogy tudjuk megítélni, hogy mi számít hosszúnak, vagy éppen mi elfogadható?

  • A fülnek az orr hegyéig kell érnie, de sohasem azon túl.
  • A pofának rövidebbnek kell lennie, mint a koponyának.
  • A hát nem lehet olyan hosszú, mint a basset hound-é basset hound-é, ahol az arány 2:1. Ideális esetben a Petit 1,3:1.
  • A farok nem érhet túl a csánkon, hossza álló helyzetben nem haladhatja meg a fej magasságát
Basset Griffon_forrás:retrieverman.net
Basset Griffon_forrás:retrieverman.net

Külleme

Megjelenés: Arányos testalkatú, rövid lábú, durva szőrzetű, tömör vadászkutya. Élénk, eleven, erős, energikus kutya. Fejtartása büszke. A koponya középhosszú, enyhén domború, nem túl széles, fentről nézve ovális. Szemek alatt lehatárolt. Nyakszirt meglehetősen kifejezett. Kifejezett stop. A pofa szögletes, a stop és orr közti távolság kevesebb, mint a stop és nyakszirt közötti. Az állkapocs erős és jól fejlett. Az orr fekete, nagy, kiemelkedik, az orrlyukak szélesek. A szájat hosszú szőr borítja, szakállt, bajuszt képezve. Szem: Nagy, sötét, ovális. A szemfehérje és a kötőhártya nem látszik, tekintete barátságos, intelligens. Pislogóhártya nem látható. Hosszú szemöldökszőrzet, mely előre áll, nem fedi a szemeket. Fül: Hajlékony, keskeny, melyet hosszú szőr fed, befelé hajló, vége ovális alakú. Nem nyúlik túl az orr hegyén. A szem vonalában, alacsonyan tűzött. Száj: Erős állkapocs, tökéletes, szabályos, teljes ollószerű harapással. Nyak: Hosszú és erős, a nyakszirtnél vaskosabb jól illeszkedik a marhoz; nincs lebernyeg. Test elülső része: A váll erősen hátrahúzott. A felkar hossza nagyjából megegyezik a könyökével. A könyök testhez közelálló. A mellső láb szemből egyenes és a testméretnek megfelelő csontozatú. A térd erős és enyhén csapott. Duzzanat nem elfogadható. Test: Közepes háthossz. A test hossza martól farig meghaladja a szélességét, ennek aránya hét az öthöz. A mellkas mélysége a szegycsontig tart. A bordák meglehetősen kerekítettek, könyékig érnek. Erős, rövid, jól izmolt ágyék. A far jól izmolt, meglehetősen széles. Hátulsó végtagok: Erős és izmos, jól szögelt csánkkal. Jól elhatárolt comb. A térd lefelé hajlik, sem kifelé, sem befelé nem fordul. Mancs: Kemény, párnázott, nem túl hosszú. A karmok erősek és rövidek. Farok: Középhosszú, nem ér lejjebb a csánknál. Magasan tűzött, farrésznél vastagabb, fokozatosan keskenyedik, szőrzettel erősen borított. Büszkén viseli, kardvágás-szerűen csóvál. Szőrzet: Durva, nem túl hosszú, túlzásoktól mentes; érdes tapintású, sűrű aljszőrzettel. Semmiképpen nem selymes vagy gyapjas. Kiállításra a bundát meg lehet mosni, de a természetességét meg kell őrizni. A vágás, formázás hibának számít. Szín: Két színű. Fehér alapon sárgás, narancs, coboly, szürke vagy fekete foltok bármilyen kombinációjával, vagy trikolor.

Basset griffon kiállítási pózba
Arányos testalkatú, rövid lábú, durva szőrzetű, tömör vadászkutya

Jelleme

Boldog, élénk kiskutya. Kívülállóként úgy tűnhet, hogy állandóan mozgásban van. Nagyon okos, könnyen képezhető, barátságos kis kutyák, családjukkal szemben nagyon odaadóak. Más háziállatokkal jól kijön, remekül illeszkedik be egy akár már meglévő falkába is. Nem szabad azonban megfeledkeznünk eredeti feladatáról, korábban ugyanis hepehupás tájakon, sűrű aljnövényzeten kellett átvergődnie. Ehhez elég erősnek és agilisnek is kellett lennie. Az is vitathatatlan, hogy a hosszú fül és farok a bokrok között könnyen megsérülhet! Aktívnak, boldognak, élénknek, érdeklődőnek kell lennie ahhoz, hogy elhiggyük, képes az egész napos vadászatra. A hosszabb testű kutya dús, hosszú szőrzettel nem is tud egy egész napon át dolgozni. Napjainkban is sokan tartják elsősorban vadászkutyaként, nem csupán az őshazájában, hanem a skandináv vidékeken, Kanadában, és az Egyesült Államokban is.

szaladó kutya
Állandóan mozgásban lévő kiskutyák

Nevelése, igényei

A bájos külső és a sok puszi igen megtévesztő. Ahogy más vadászkutyákra is jellemző, időnként makacs, és elfelejt engedelmeskedni. Következetes nevelést igényel, különben nagyon gyorsan a fejünkre nőnek. Nem könnyen nevelhető fajta, gyakorlott, tapasztalt kutyásoknak ajánlott.

3 kölyökkutya
Kölyökkoruktól következetes nevelést igényelnek

Ápolása, kozmetika

A logó fül begyulladhat így ezeket rendszeresen tisztítani kell fültisztítóval, vattapamaccsal. A szőrt nem szabad nyírni, viszont fésülni időnként kell. A karmokat vágni kell. Fürdetni csak akkor kell, ha valami olyasmi kerül a bundára amit le kell mosni.

basset griffonok kiállításon gazdájukkal

Fajtabetegségek

POAG_primary open angle glaucoma. 2015 óta létezik genetikai szűrés Angliában.

Diszplázia

Patellaficam

Allergia

Epilepszia

Kutya gazdájával a fűben
Sajnos van néhány jellemző betegségük

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A genetikai szűrések meglétére! Arra, hogy megbízható tenyészőt válasszunk. Kizárólag oltott, féreghajtott, chippezett, törzskönyves kölyköt vegyünk.

Kölyökkutyák bőröndben
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Jómagam hosszas várakozás után 2010-ben lettem „pöti” tulajdonos. Soletrader Heart to Heart „Missy” Angliából érkezett hozzám. Addig csak leírásokból, más emberek elbeszélésből ismerkedtem a fajtával. Bár merőben különbözött természete a juhászkutyától melynek nyugalmát, szófogadó természetét, a kényelmes kutyasétát addig megszoktunk, Missy érkezésével azonban még színesebb lett az élet. Nagyon szeretett labdázni, játszani, úszni és mindig szerte-széjjel hordta a játékait a lakásban és a kertben egyaránt. Nagyon szeretett a közelünkben lenni, a bevásárló szatyrot ellenőrizni, és mindenről elsőként értesülni. Mikor több külföldi tenyésztőnél érdeklődtem, egy szóval jellemezte mindenki: „busy”, és ez valóban így van, a pöti tényleg egy minden lében kanál kiskutya. Esténként bekucorodnak a tv elé, és ott alszanak, a lényeg, hogy egy kicsit a gazdi lábához hozzá lehessen érni, vagy össze tudjanak együtt bújni. Később csatlakozott hozzánk szintén Angliából Soletrader Behavin Bradley. Ő felnőttként érkezett, és részemről szerelem volt első látásra. Azt hiszem, ő az a kutya, akiről minden ember álmodik, amikor kutyát szeretne.Természete Missyétől lényegesen eltérő volt. Mindketten nagyon játékosak, sokat bohóckodó kutyák voltak. A pötire jellemző, hogy nyafog, igen sokat, így fejezi ki, ha valamit szeretne. Bradleyt csak néma kutyának hívtam időnként, mert ő abszolút nem művelte ezt a „malac röfögést”, ahogy mi neveztük. Az első almom tőlük született, s csatlakozott hozzánk Brelomis Lady Luxor „Lulu". Missy 5 éves korában hirtelen azonban hirtelen vége lett ennek az idillnek. Hosszas kálvária után kiderült, hogy létezik egy,  a fajtára jellemző szembetegség, a primary open angle glaucoma (POAG). Éveken át tájékozódtam, félrekezelések sora következett.  Végül mindkét szemére megvakult. 2015 óta létezik genetikai szűrés Angliában. Mi is elvégeztettük, ekkor tudtuk, hogy Lulu is vak lesz. Ő most 8 éves, és jelenleg már el van távolítva a szeme. Ezt az évek során megelőzte, hogy naponta 7 alkalommal csepegtetni kellett, ami gyakorlatilag összeláncolt minket. Nagyon fontosnak tartom, hogy genetikai szemszűrés nélkül SENKI se vásároljon kiskutyát. Korábbi fajtáimtól eltérően ahogy „idősödtek” a kutyáim, nagyjából 7-8 év felett betegségek hada következett. Az évek során ez nagyon megviselt mindannyiunkat, a kutyákat is, és engem is (lelkileg és anyagilag is). Végül 11 éves korukban idén, 2 hét különbséggel itt hagyott a két angol kutyám. Jelenleg Lulu és Boris (orosz imp kan, POAG clear) színesíti az életünket.

Gyerek kutyával
Csodálatos családi kutyák

Gyakran ismételt kérdések

Sajnos van néhány örökletes betegségük ezért nagyon fontosak a szűrések.

Igen! Ezek a kutyák kitűnő családi kutyák. Nagyon szeretik a gyerekeket és úgy általában a családjukat.

Vadászkutyaként tapasztalt gazdának ajánlott. Amennyiben valaki még kezdő kutyatartó úgy ajánlott szakértő kiképző segítségét kérni már az első napoktól.

A bemutatót Cirkos Veronikának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Jómagam hosszas várakozás után 2010-ben lettem „pöti” tulajdonos.
Image Description
Cirkos Veronika — Brelomis Petit Basset Griffon Vendéen & Bearded Collie Kennel Hungary