Sarplaninac
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
58-70 cm
Súly
30-40 kg
Méret
Nagy
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Sarplaninac

Yugoslovenski Ovcarski Pas, Sarplaninac, Yugoslavian Shepherd Dog, Sharplanina

A Sarplaninac egyike a legősibb kutyafajtáknak. Amikor az Illirek letelepedtek a Balkánon, magukkal hozták juhászkutyáikat, melyek védték a nyájat a farkasoktól és más vadállatoktól.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Sarplaninac története

A Jugoszláv farkasölő egyike a legősibb kutyafajtáknak. Amikor az Illirek letelepedtek a Balkánon, magukkal hozták juhászkutyáikat, melyek védték a nyájat a farkasoktól és más vadállatoktól.

Saplaninac_forrás: grazerie.com
Eredetileg a nyájat és családját védte a farkasoktól és egyéb nagy vadaktól_forrás: grazerie.com

 Az Illirek egy része Sar hegységben és a Korabon telepedett le. Szükségük volt egy bátor, kemény, megvesztegethetetlen, kitartó pásztorkutyára. Hivatalosan 1932-ben Illir pásztorkutya néven jelent meg, később 1939-ben ezen a néven ismerték el nemzetközileg. Aztán a szerb Pavlovics professzor elkészítette a fajta standardját, és 1957-ben megváltoztatták a nevét, a hegyláncról a Sar hegységről kapta nevét, ahol a legtöbb volt belőle, így lett Sarplaninac. Ma is ezen a néven ismert. Sokáig ismeretlen volt a külvilág számára.

Jugoszláv f arkasölő_forrás: wikizero.com
A katonaság és a rendőrség is felfigyelt a fajtára_forrás: wikizero.com

Jugoszláviában a II. világháború után már a hadsereg is alkalmazta örző-védő kutyaként, a Nisi katonaságnál tenyésztették is, kizárólag szürke színben. A rendőrségnél és a börtönök őrzésénél is alkalmazták, de mára ez a szerepe megszűnt. A farkasölő elnevezés nagyon megtévesztő, ezért inkább kerülni kell használatát.

Külleme

A Sarplaninac impozáns megjelenésű, arányos, nagy testű kutya. A legtöbb példányt a nyaknál oroszlánszerű szőr fedi, ami félelmetes külsőt kölcsönöz neki. Erős, izmos, harmonikus megjelenésű, kissé durva, sűrű szőr fedi, ami nem engedi át a vizet. Feje széles, erőteljes. Lábai hátsó része és a farka zászlós. Csontozata nem durva, de erős. Mozgása harmonikus, gyors, könnyed. Háta egyenes, a hegyi példányoknál magasabb lehet a far. Egyszínűnek mondható, színe a fehértől a majdnem feketéig terjed. Korábban a szürke volt az elterjedtebb, ma már látni fehéret, krém színűt is. Foltos, vagy csíkos nem lehet. A szürke példányoknál a gallér és a fej sötétebb a test többi részénél.

Sarplaninac
Impozáns megjelenésű, arányos kutya.

Jelleme

A keleti pásztorkutyák között a egyik legkomplexebb kutya. Alapvetően pásztorkutya, ezért az ehhez kellő ösztönkészlettel rendelkezik. Városi kutyaként is jól teljesít. Önálló, de nem kezelhetetlen, tanulékony, de makacs és sértődésre hajlamos. Gazdáját imádja, de nem tolakodó, a gazda közelsége a fontos számára. Nem nyalogatós fajta, higgadt, kiegyensúlyozott. Erős védőösztöne van, ezért házőrzésre kiváló. Kezdő kutyásnak nem ajánlott, mert erős egyénisége gondot okozhat. A fiatal kutyák játékosak, ez inkább kedves harapdálás, ugrálós formában mutatkozik meg, nem apportírozik. Nem félénk, kifelé erőt mutat. Amennyire bájos, szeretettel teljes a család tagjaival, annyira megváltozhat, ha védeni kell őket. Nem agresszív, de kellő szocializáció híján, domináns viselkedése gondot okozhat, különösen az azonos nemű, számára potenciálisan veszélyt jelentő kutyákkal szemben. Gazdálkodók azért szeretik, mert pont annyira támad, vagy véd amennyire szükség van, nem ragadja el a hév, nem izgága, a határokon belül agresszív.

Támadó kutya
Nem ragadja el a hév, épp a megfelelő mértékben reagál.

Nevelése, igényei

Érdemes már kicsi korban elkezdeni nevelését. A legnagyobb problémát a nem gyakorlott kutyatartók körében az okozza, hogy már kölyökkorban védi az ételét, morog, kitámadhat. Ezt sokan félreértik, agressziónak tekintik, elkezdenek félni tőle. Két pofon a kölyöknek, erőteljes, rövid parancsszóval érdemes helyreutasítani. Akárhogy is döntünk a jövőre nézve, hogy nyúlkálunk az ételében, vagy hagyjuk enni nyugodtam, a korai fegyelmezés jól jöhet a jövőben. Szereti tágítani a határokat, kissé önfejű, ezért a családban kell valaki, akire hallgat, aki a falkavezér lesz. A kutyaiskolai feladatokat, az alapképzést érti, és hamar elsajátítja. De mivel kicsit önfejű, hiába tudja mit kell csinálni, szeret a maga feje után menni. A képzése, tanítása során van 3 nagyon fontos dolog, amit meg kell követelni. Az ül, a hozzám  és a lábhoz vezényszavak. Az ül vezényszó  után érdemes etetni, vagy bármilyen más feladatot adni neki. A hozzám vezényszó, vagy gyere ide vezényszó azért nagyon fontos, mert ha nem hallgat kellőképpen a gazdájára, szabadon engedve nem tudjuk visszahívni önfejűsége miatt. Ez pedig problémákat, veszélyt jelenthet, ezért ez a legfontosabb képzési irány. A lábhoz, láb mellett menés, a sétáltatáskor nagyon fontos, mert a különböző ingerek hatására azt vesszük észre, hogy ide-oda rángat bennünket, ami fizikailag is megterhelő, és elveheti a kedvünket a későbbi sétáltatástól. Nevelésében a növendék, vagy felnőtt kutyánál elég a hangos szó, véletlenül se alkalmazzunk erőszakot. Megérti, elfogadja, esetleg megsértődik. A felnőtt kutyák kevésbé játékosak, inkább finoman csipkedi, harapdossa gazdáját, így fejezi ki szeretetét. Ha kellőképpen szocializált, mehet kutyás társaságba, de domináns viselkedése miatt, nagyon kell rá figyelni. A kisebb kutyák általában félnek tőle. Egyébként nagyon családbarát, kisbabák mellett is bármikor otthagyható, őrzi-védi a családot. Nem agresszív fajta, habitusa, fellépése, lendülete miatt annak tűnhet. Mozgásigénye nem nagy, járőrözik, körbenéz, aztán lefekszik és figyel.

Tenyésztői tanácsok

  • Legyünk vele határozottak, de sose durvák.
  • Legyen a családban egy ember, akit elismer falkavezérnek.
  • Vigyük sokat emberek, állatok közé, szocializáljuk.
  • Ha sokat visszük sétálni, kutyás társaságba, elengedhetetlenek a kutyaiskolás képzések, gyakorlatok, hogy kezelni tudjuk.
  • Jó minőségű, bőr nyakörvet és pórázt válasszunk a sétához.
  • Nagy erővel tud megindulni, ezért erre fel kell készülni a séták alkalmával.
Sarplaninac gyerekkel
A gyerekeket nagyon szereti és védi

Ápolása, kozmetika

A legnagyobb ápolási munkát a vedléskori fésülése jelenti. Ez viszont egyes egyedeknél problémát okozhat, mert nem nagyon szereti, ezért jó már kicsi korban hozzászoktatni. Különben egyes testtájait nem nagyon engedi fésülgetni. Pásztorkutya révén a vizet nem különösebben szereti, öntisztuló a szőre, fürdetést nem igényel, így megkímélhetjük kádunkat is. Fültisztításra sincs szükség, nem szokott lenni ezzel probléma. A karmoknál figyelemmel kell lenni az esetleg meghagyott farkaskörömre, ezt ha a tenyésztő nem távolította el, akkor az állatorvossal alkalmanként vissza kell vágatni. A szőre növekedés során sok változáson megy keresztül. A bébiszőrtől kezdve színe, minősége folyamatosan változik. A kezdeti színek  nem biztos, hogy a végső színét mutatják a kutyának. A kutya kefélésére az elhúzódó vedlésen kívül, esztétikai megfontolásból van szükség, ha összecsomósodna a szoknyájánál, vagy a fülénél amit a játékos verekedés is okoz. A füléről a hosszú kölyökkori fedőszőrt távolítsuk el, a felnőtt kutyáknál ez nem mutat jól.

kölyökkutya
A fésüléshez már kölyökkorban hozzá kell szoktatni

Fajtabetegségek

A fajta szerencsére nem terhelt a betegségekkel. Talán a csípőízületi diszplázia ami előfordul, más egyéb csak ritkán. Köszönhető ez talán annak, hogy nem annyira felkapott fajta, és az állomány sem annyira homogén.

Kölyökkutya
Egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Egy golden retrievertől golden retrievertől, vagy vizslától vizslától eltérő viselkedése miatt nagyon fontos kérdés, hogy fel vagyunk-e készülve egy karakteres, önálló, kissé önfejű, akaratos kutyára. Kölyök vásárlásánál nagyon fontos, hogy lássuk a szülőket is. A szülők színéből valószínűsíthető a kölyök felnőttkori színe, méretük, várható karakterük. A tenyésztőtől vásárolt törzskönyves kölyköknél látható esetleg egy korábbi alom, amelyet szintén megnézhetünk, ellenőrizhetünk. Vannak kifejezetten kiállítási kutyák, amelyeknél a tenyésztő más tulajdonságot preferál, ezért fontos hogy milyen céllal vásárolunk kölyköt. Családi kutyának, házőrzőnek, vagy kiállítási kutyának. Ebben a kölyök vásárlásakor egy megbízható tenyésztő segít eligazodni. A kölyköket általában 8 hetes korban adják el a tenyésztők. Érdeklődjünk a kölykök alombeli viselkedéséről, ez fontos támpont, ezekből az információkból kiderülhet, hogy melyik kölyökre van szükségünk. Háziállatok mellé nyugodtabb kölyköt válasszunk. Van olyan tenyésztő, amelyik a kölykök eladása előtt már tesztel, így aszerint tudja ajánlani, amilyen célra vásárolják. Örökbefogadásnál az örökbeadót faggassuk ki, de általában ez fordítva történik.

Kölyökkutyák gazdáikkal
A tenyésztő tud ajánlani hozzánk illő természetű kölyköt

Tenyészet

Bodnár Gyula vagyok, 1985 óta tartok, tenyésztek sarplaninacot a Római Mandula Kennelben. Megszerettem ezt a fajtát ezért hobbiként tekintek a vele való foglalkozásra a kezdetektől. Érdekelt az eredete, hogy hol milyen is a fajta, ezért Németországtól a Balkánig utazgattam, évente akár többször is. Több ezer kutyát láttam, visszatérő látogató voltam a Sar Planinán, az ikonikus Restelicán, Koszovóban, Szerbiában. Úgy tartom, hogy a standard egy keret, amely leírja a fajtát és megjelenését, de a karakter a legfontosabb az egészség mellett. Az elért díjak eltörpülnek az elégedettség mellett, ha látok egy jól teljesítő kutyát, amely a kennelemből származik. Utazásaim során számos képet és videót készítettem, itthon is megörökítettem az almokat születésüktől fogva a a gazdásodásig.

Sarplaninac gazdájával
1985 óta tartok, tenyésztek sarplaninacot

Gyakran ismételt kérdések

Ha másik kutya mellé vásároljuk és az is karakteres, akkor ellenkező neműt válasszunk, mert lehet hogy „nehezen” jönnek ki egymással. Kicsi kutyákkal, amelyik nem ellenfél, nem foglalkozik.

Általában nem nagy evők, és nem válogatósak, alacsonyabb tápértékű ételekkel is beéri. Ha több kutyánk van, távolabb etessük egymástól. Bármilyen nagy csontot ehet, marhát főzés nélkül is.

Igen. A család gyermekeivel kedves, türelmes, védelmező.

A bemutatót Bodnár Gyulának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Több ezer kutyát láttam, visszatérő látogató voltam a Sar Planinán, az ikonikus Restelicán, Koszovóban, Szerbiában.
Image Description
Bodnár Gyula — Római Mandula Kennel