Kínai meztelen kutya
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
23-30 cm
Súly
maximum 5,5 kg
Méret
Kicsi
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Kínai meztelen kutya

Chinese crested dog

A világban sok helyen megtalálhatóak a meztelen kutyák és sokan úgy gondolják, hogy a modern Kínai meztelen kutya Kínából származik. Valójában ellentétben azzal, amit a név jelezne, a fajta feltehetően az afrikai szőrtelen kutya leszármazottja.
Kedvencem Létrehozás

Kínai meztelen kutya története

A fajta szőrtelensége a szőrzet, s vele összefüggésben, a fogazat kialakulásában közreműködő gének meghibásodása révén kialakuló mutáció eredménye. Az ember e fajták kitenyésztése során nem tett mást, mint kihasználta a spontán mutációkban rejlő lehetőséget. Tengerészek és kereskedők fedezték fel ezt a fajtát az Afrikai kikötőkben. A kínaiak egyre jobban díjazták ezt a kis fajtát és visszahozták őket hazájukba, ahol továbbra is tenyésztették kiváló vadász képességeik miatt, bár nagyobb hangsúlyt fektettek a temperamentumra és a méretre.

A kínaiak nyilvánvalóan úgy látták, hogy a Crested varázslatos gyógyító erővel rendelkezik és élő fűtőpárnákként használták őket. Népszerűek voltak a társadalom minden szintjén; nemcsak a tengerészek, hanem a hírek szerint császárok is tartották a Han -dinasztia idején. Két fajtát tenyésztettek – deer típust, amelyek magasra épített apró, finom csontozatú, elegáns kutyák voltak és a Templomház őrzői. A másik a nehézkesebb, erősebb Cobby típus ami főként vadászkutya volt.

1882-es portré, Kínai meztelen kutyáról, forrás: australiandoglover.com
1882-es portré, Kínai meztelen kutyáról, forrás: australiandoglover.com

Kolumbusz Kristóf és a hódítók krónikái már szőrtelen kutyákat említettek. Kínában már a 13. században feljegyzések készültek, egy „kis ló” nevű kínai harcos kutyáról, akinek, arany és ezüst szálakat, jade gyöngyöket fűztek a sörényébe és szőrmével bélelt kabátja is volt a hideg időjárás ellen. Európába csak az 1700-as években hozták be a kereskedők ezeket a kutyákat és csak az 1800-as években terjedtek el. Mivel a kutyakiállítások világszerte szervezett sportággá váltak, alkalmanként ilyen kutyák is részt vettek a versenyeken. Az első az Angol Kennel Club által regisztrált egyed, „Fatima” névre hallgatott és „Crested North Chinese” néven regisztrálták. Ida Garret New Yorki újságíró az 1920-as években ismerkedett meg Mrs Debra Woods-sal és a Kínai meztelen kutyával amibe azonnal beleszeretett és egy életre elkötelezte magát a fajta iránt. A két nő gyorsan életre szóló barátságot kötött. Mrs Woods-ot tekintjük ma a fajta "atyjának", közel 40 évig gyűjtötte, tenyésztette ezeket a kutyákkal és Ida Garret vált a legnagyobb segítségévé a kutyákkal való munkájában és valószínűleg legközelebbi barátjává. Munkája fontos része volt, hogy a '30-as évektől az '50-es évekig minden kutyájáról feljegyzést készített. Az '50-es években alapította meg kenneljét a Crest Haven-t. A '60-as években megalapította az Amerikai kopasz kutya klubbot. Bár e két hölgy munkája nagyon fontos volt a fajta szempontjából, nem meglepő módon két akkori hírességnek köszönhetik népszerűvé válásukat. Gypsy Rose Lee a kor híres burleszk táncosa és testvére June Havoc híres színásznő is beleszerettek a fajtába és a róluk és kedvenceinkről megjelent képekkel jött igazán divatba ezeknek a szőrtelen kis manóknak a tartása.

Gypsy Rose  Lee kutyájával 1961-ben_ Forrás: lacithedog.wordpress.com
Gypsy Rose Lee kutyájával 1961-ben_ Forrás: lacithedog.wordpress.com

Feltételezések szerint Miss Lee kedvencei és a Crest Haven kennel kutyái a felmenői a mai Angol és Amerikai egyedeknek. Miss Lee ugyanis maga is tenyésztette ezeket a kutyákat az '50-es években. Angliába Mrs Ruth Harris importált néhány ilyen kutyát tenyésztési és kiállítási céllal a '60-as években. A tenyésztéshez Miss Lee segítségét kérte. Miss Wood eközben '69-es haláláig folytatta a törzskönyvek vezetését. 1979-ben alakult meg az amerikai fajta klub amely elfogadta a standerdet ami természetesen Miss Wood munkáján alapult. '85-től szerepelt a fajta újra AKC kiállításokon, '86-tól Púder  pamacs egyedek is indulhattak. Forrás: allirelandchinesecrestedassoc.weebly.com

Külleme

A fajta két változatban fordul elő: a finom csontozatú, könnyebb őztípus és a zömökebb, nehezebb csontozatú változat ezek a Deer típus és a Coby típus. Az 5,5 kg-os súlyhatárt azonban a legnehezebb egyedek sem léphetik át. Kicsi, élénk, kecses kutya, könnyű illetve közepesen erős csontozattal. A test egyenletesen szőrtelen, vagy a mancsokon, a fejen, és a farok végen finom szőrrel borított. Fej: Sima, nem túlzottan redőzött. A koponya hossza, a fejbúbtól a stopig egyenlő az arcorri résszel, az orrhegytől a stopig. Kecses fej figyelmes tekintettel. Agykoponya: hosszúkás és enyhén boltozatos. Stop: Enyhén, nem túlzottan kifejezett. Orrtükör: keskeny, egybehangzó a fanggal. Minden szín megengedett. Fang: Enyhén elkeskenyedő, de soha nem hegyes, száraz. Ajkak: Feszesek, szárazak. Állkapocs/fogak: erőteljes állkapocs, ollós harapás, a felső metszőfogak szorosan záródnak az alsó metszőkre. A fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba. Pofák: Finoman formáltak, szárazak, nem kifejezettek, a fang felé keskenyedő. Konty: Ideális helyzetben a konty a stopnál indul, és a tarkó felé húzódik, mely egy lobogó, hosszú konttyá fejlődik, egy kevésbé dús konty megengedett. Szemek: Olyan sötétek, hogy szinte feketének tűnnek. A szemfehérje nem vagy alig látszik. Közepesen nagy és egymástól távol állók. Fülek: Mélyen tűzöttek, a fül tűzése egyvonalba esik a szem külső sarkával. A fülek nagyok és egyenesen hordottak rojtozás illetve rojtok nélkül. A szőrös változatnál (Powder Puff) a lógó fülek megengedettek. Nyak: Karcsú, száraz, minden lebernyeg nélkül, kecses átmenettel az erőteljes lapockákig. Mozgásban, enyhén ívelt és magasan hordott. Törzs: Közepesen hosszú illetve hosszú, nagyon hajlékony. Hát: Egyenes. Ágyék: Feszes. Far: Jól izmolt és kerek
Mellkas: elég széles és mély, a könyökökig érő, nem dongás. A mellcsont nem nagyon fejlett. Alsó vonal/has: Mérsékelten felhúzott. Farok: Magasan tűzött, mozgásban magasan vagy oldalt hordott. Hosszú, a vége felé elhegyesedő, meglehetősen egyenes, nem gyűrűs, sem pedig oldalra forduló, nyugalmi állásban egyenesen lógó. Lobogó, hosszú rojtos szőrzet az alsó harmadra korlátozva. A ritkább szőrzet megengedett. Hosszú, karcsú végtagok. Jól a test alá állítottak. A lapockák szárazak, feszesen jól hátra illesztettek. Könyökök: Szorosan a mellkashoz simulók. Elülső lábközép: finom, feszes, szinte merőleges. Hátulsó végtagok: A hátsó végtagok egymástól megfelelően helyezkednek el. Jól szögeltek és jól izmoltak. Térd: feszes, a hosszú lábszár egyenletesen illeszkedik a csánkhoz.
Csánk: Mélyen illesztett. Mancsok: Eltúlzott nyúlmancsok, vékonyak, egyedülálló meghosszabbított ujjcsontok. Úgy tűnik, mintha külön Ízületek lennének az ujjízületek között. A körmök mérsékelten hosszúak és minden szín lehetséges. A mancsokon a szőr ideális esetben az ujjakra korlátozódik, de semmi esetre sem érhet tovább, mint a elülső lábközép. A mancsok sem befelé sem kifelé fordulók. A testen nincs túlzottan sok szőrzet. A bőr nagyon finom, a tapintása puha és meleg. A Powder puffnál a szőrzet aljszőrből és egy igen lágy hosszú szőrfátyolból áll, ez egy különleges ismertetőjel ennél a fajtánál. Minden szín és színkombináció megengedett.
Marmagasság: kanoknál 28 - 33 cm, szukáknál 23 – 30. M.J. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

Kopasz kutya profilból
A szőrtelen egyedek ismertető jele a fátyol szerű sörény

Jelleme

Mérhetetlenül szeretik családjuknak tagjait és keresik a testi kontaktust velük. Igazi bohócok, imádnak két lábon pörögni -forogni és a gazdit szórakoztatni. Szinte kérik az utasítást. Kitartóak és villámgyorsan reagálnak a környezet kezdeményezésére. A szenzitív gazdik állítják, hogy pozitív energiákat képesek átadni számukra. A fajtára jellemző, hogy idegenekkel tartózkodó a viselkedésük nem ugranak senki idegen nyakába, hanem távolságtartóan üdvözlik őket. Idővel persze lekenyerezhetőek, ha ők is úgy gondolják. Nagyon megérzik ,hogy ki az aki szeretettel közeledik feléjük és ki nem. Fantasztikus jó emberismerők. Nagyon jól leveszik az emberi arcmimikát és hangulatingadozást.  Azonban, ha az adott személy a család ismerőse akkor üdvözlik, de persze csak, sorban a gazdik után. Különös, de a hairless-nek magasabb a testhőmérséklete, (39-42 fok), mint a kutyáknak általában. Ezek a kutyusok kedvezőek gyermektelen házaspárok részére, az egyedül élőknek, de ugyanakkor a gyerek mellé is. Tipikus családi kutyus. Minél több szeretetet kap, annál jobban viszonozza. Semmilyen esetben sem alkalmas kinti tartásra, ahol ő (mint minden más fajta is) nagyon szenved, ez számára felér az állatkínzással. És szőrzete sem alkalmas rá, hogy megóvja.

Kabátban játszó meztelen kutyák
Igazi vidám, kis bohócok

Nevelése, igényei

Nagyon játékos és mozgékony. A jellegzetessége, hogy a mozgásigényét hozzáalakítja a család igényéhez. Ha a család sportos és sokat mozognak akkor a kutya is felveszi ezt a tempót. Nagyon jók az agilityben ugyanis helyből nagyon magasra tudnak ugrani és kiválóan szlalomoznak. Szeretnek úszni is ,de csak akkor, ha kicsi korban szoktatják őket a vízhez. Miután a fajta nagyon intelligens, nagyon gyorsan és könnyen tanulnak. Ebből fakadóan nem lehet őket átverni. Nagyon következetesnek kell lennünk velük. Ha egyszer valamit megengedünk nekik, akkor természetesnek veszik, hogy onnantól azt mindig szabad. Nagyon falánkak, imádják a hasukat és a finom falatokat, mondhatni ínyencek. De soha nem esznek többet, mint amit elbírnak. Ezért jutalom  falatokkal nagyon könnyen és gyorsan tanulnak. Tapasztalatom szerint jutalmazással sokkal könnyebben idomíthatóak, mint erőszakkal. Nagyon szeretnek a magasban lenni és a teret uralni akár a macskák.

Kopasz kutya
Kivételesen jó természetű, okos, kedves kutyák

 Szeretnek felülni a fotel támlájára vagy az alacsonyabban fekvő ablakpárkányára. Csoportosan úgy viselkednek, mint a farkasok (egységben az erő). Miután apró állatok elfogására is tartották őket a „vadász vér”, a zsákmányszerzés bennük van. Nyúlmancsukat pedig ügyesen használják például dió töréskor.

Ápolása, kozmetika

Fürdetés

Fürdetéshez csak kutyának való sampont és balzsamot használjunk. Kerüljük az emberei felhasználásra szánt termékeket. Fürdetni heti 1-2 alkalommal ajánlatos. A kopasz változatnál használhatunk a mindennapokra baba popsi törlőkendőt, amivel áttörölhetjük a kutya a szőrét, bőrét. A hosszúszőrű változatnál, ha szőrben marad a kiskutya, akkor napi fésülés és szőrben maradó balzsamspray vagy szőrbontó spray használata javasolt. A YouTube-on nagyon sok hasznos, bemutató videót lehet találni ebben a témakörben.

Nyírás

A fajta mind két szőrváltozatának a pofa részét nyírni kell legalább hetente egyszer. A nyírás mindig kívülről befelé az arc külső részétől az orr irányába haladjon. A bőrt kissé ki kell feszíteni az ujjainkkal. A fülekből az elhalt szőrt minimum pár havonta el kell távolítani (kitépni), mert a fülek különben nem tudnak szellőzni és begyulladhatnak. A tappancsokból is ki kell vágni a felesleges szőrt mert begombásodhatnak, főleg, ha vizes, nedves marad. A kopasz változatnál a test többi részét is lehet nyírni a standardnak megfelelően hajnyíró készülékkel. Borotválni csak kiállítási kutyákat szoktuk. Füleken lévő szőrt kívül és belül is nyírni kell hetente egyszer, amíg a fülek véglegesen megállnak.

Fülkötözés

A füleket kötözni kell a végleges fül állás végett. Ez egyedeként változhat, de általában még a jó álló fül is megereszkedhet, elkezdhet lelógni a fogváltás ideje alatt. A fülek véglegesen a fogváltás után stabilizálódnak, ha jól volt kötözve. Kötözéshez a legjobban bevált eddig a papíralapú ragasztószalag, (patikában kapható) ez ugyanis könnyeden leválik pár nap után a szőrről és nem tépi azt, emellett a bőrt nem gyullad be tőle és  nem jön létre allergia. Nagyon fontos, hogy a fülek egy percig se legyenek logó állapotban ragasztás nélkül. Ragasztószalag eltávolítása után mindig tisztítsuk ki a füleket fültisztítóval és vattapamaccsal.

3 kiállítás győztes meztelen kutya
Ironikus módon szőrzete napi ápolást igényel.

Fajtabetegségek

Sajnos, a piaci lehetőségek és az eladási félelem miatt, sokszor a tenyésztők is egymás ellen beszélnek és félretájékoztatják a kiskutyákat vásárolni akaró laikusokat.  A lehető legjobb, ha egy kiskutya vásárlása előtt alaposan tájékozódunk a fajtáról és  több tenyésztőt is megkeresünk. A tenyésztők általában kiírják az eladó kiskutyák posztjaiban, hogy a szülők milyen betegségekre vannak szűrve, illetve terheltek e. Ezek a szűrések lehetnek klinikai illetve genetikai szűrések. A genetikai szűréseket külföldi laborokban végzik el, általában nyál vagy vérmintából (ezen vizsgálatokat egyszer  kell csak elvégeztetni). A klinikai szűrések mindig a jelen állapotot mutatják be, ezért azokat érdemes a kor előre haladtával, többször elvégeztetni.

És az előforduló betegségek:

Pll - Szemlencse ficam (elsődleges), genetikai teszt van rá.. Lehet a kutya: Normal (clear), hordozó (carrier) vagy terhelt (affercted). 

PRA - progresszív retina atrófia, genetikai teszt van rá. Lehet a kutya: Normal (clear), hordozó (carrier) vagy terhelt (affercted).

Bizonyos szembetegségekre klinikai szűrés van: zöldhályog, Szürkehályog, üvegtest elváltozása, száraz szem betegség. A kor előre haladtával érdemes évente szemész szakállatorvost felkeresni kedvencünkkel ugyanis ezen betegségek később is kialakulhatnak.

Mozgásszervi betegségek:

PL- Patellaficam, van rá szűrési lehetőség. Kézi vizsgálat és kötelező a tenyésztésbevételhez!!

LCP - Perthes kór a comcsontfej(ek) ismeretlen oktanú sorvadásával járó ortopédiai megbetegedés.

DP-Displasia- Csípőízületi diszplázia. Lehet rá tesztelni.

Más betegségek:

Zárt hallójárat

Epilepszia

Allergia

Fogkő

Most már vannak újabb genetikai tesztek is, ( HUU, DM, PFK ) amik kezdenek elterjedni a tenyésztők köreiben, de ezekre kevésbé terhelt az állomány, ezért ezt a tenyésztő dönti el, hogy megcsináltatja e vagy sem. Ez mindig a tenyésztő felelőssége. A legfontosabb kiemelni, hogy a CARRIER kutyák nem betegek. Csak a tenyésztésben van ennek szerepe. Hobbi célra vásárolt kiskutyáknál a tiszta (Clear) és hordozó (Carrier) kutya egyformán egészséges és nem fog megbetegedni.

Fehét hosszú szőrű kopasz kutya
A hosszú szőrű egyedek talán kevésbé ismertek manapság

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk oltott, féreghajtott, chippezett, törzskönyvvel rendelkező, betegségekre szűrt kiskutyát.

foltos kopasz kutya a kanapén
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Lukácsné Kaszanics Terézia vagyok a Fundoklia-völgyi Kaszanics Kennel tenyésztője és tulajdonosa. A családommal és a szeretett kutyáinkkal Érden, Pest megyében, élünk. Rajongásunk tárgyai ezek a kutyusok és nem tudjuk elképzelni ,hogy más fajtát tenyésszünk! A kennelünk regisztrált az FCI - Fédération Cynologique Internationale és MEOESZ - Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége szervezete által. Továbbá tagja a Társasági Kutyások Kinológiai Egyesülete ( TKKE ) és a Szlovák fajta klubnak. 2011-2021 -ban az Év Tenyésztője, 2017-ben Tenyésztői külön díjat kaptunk. Büszkék vagyunk arra, hogy Kennelünk eddigi eredményeink alapján megkapta a MEOSZ szervezetétől a 2x Bronz, 2x ezüst és 2x aranykoszorús Mestertenyésztői címet. Kutyáink teljes jogú családtagok akikkel megosztjuk minden napjainkat. Nagyon fontos számunkra, hogy jó vérvonalú és genetikai betegségektől mentes, a fajtastandardhoz minél közelebb álló, jó idegzetű és kiállítási minőségű kiskutyákat tenyésszünk. Ezért mi mindent megteszünk! Klinikai és genetikai vizsgálatokkal folyamatosan szűrjük kutyáinkat! Orvosi szűréseink eredményeit közzé tesszük honlapunkon és más nyilvános adatbázisokban! Fedeztetéshez külföldi és import kutyákat is használunk. Megpróbálunk olyan jó minőségi kanokat keresni akik a kiállításokon is többszörösen bizonyítottak és egészségügyi szűrésekkel rendelkeznek. Tenyésztés és kiállítás a hobbink ezért folyamatosan járjuk a kiállításokat belföldön és külföldön egyaránt! Import és általunk tenyésztett kutyáink, számos sikeres kiállításon vannak túl és nagy részük többszörös Champion kutya.

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Ezek a kutyák nagyon okosak, játékosak, kedvesek így gyerekek mellé is bátran ajánljuk őket.

Igen! Gyorsan és szívesen tanulnak.

Nem igaz. Vannak a fajtára jellemző betegségek, de amennyiben megbízható tenyésztőtől veszünk kutyát, úgy jó eséllyel egészséges, boldog kutyára teszünk szert.

A bemutatót Lukácsné Kaszanics Teréziának köszönhetjük

Image Description
Image Description
" Ő a barátod, a társad, a védelmeződ, a te kutyád. Te vagy az élete, a szeretete, a vezetője, a világegyeteme központja. Ő a tiéd, hűséges és igaz társad a szíve utolsó dobbanásáig. Tartozol neki annyival, hogy az ő rajongására érdemes legyél."
Image Description
Terézia Lukácsné Kaszanics — Fundoklia-völgyi Kaszanics Kennel