Amerikai bully
Magasság
classic, standard, pocket, xl, extrem, micro, xxl
Súly
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Amerikai bully

American bully

Az Amerikai bully fajta viszonylag új, az 1980 évek végén és 1990 -es évek elején tenyésztették ki az Egyesült Államokban.
Kedvencem Létrehozás

Amerikai bully története

Az Amerikai bully fajta viszonylag új, az 1980 évek végén és 1990-es évek elején tenyésztették ki az Egyesült Államokban. A vérvonal története alapján a United Kennel Clubnál (UKC) és az American Dog Breedersnél (ADBA) bejegyzett Amerikai pitbull terriereket használtak, melyeket az American Kennel Club (AKC) által bejegyzett Amerikai staffordshire terrierekkel Amerikai staffordshire terrierekkel párosítottak.  Ezeket a kutyákat először „bully típusú” Amerikai pitbull terrierként ismerték, majd évek során ezt a fajtát olyan a pitbullétól eltérő felépítésűre és temperamentumúra tenyésztették, hogy az pitbulltól elkülönített fajtának ismerték el. Céljuk az volt, hogy óvatos és szelektív tenyésztéssel egy jó fizikai tulajdonsággal és temperamentummal rendelkező, de agressziómentes családi kutyát tenyészthessenek ki. Ezzel szerették volna megmutatni és elfogadtatni az emberekkel, hogy egy pitbull alapokon kitenyésztett, jó fizikai adottságokkal rendelkező (félelmetes küllemű) kutya is lehet szerethető, megbízható, agressziómentes családi barát, társ. A kennel kluboknak nagy erőfeszítésbe tellett mire sikerült az American bully-t, mint fajtát létrehozni. Nagy csatákat vívtak (ugyanúgy, mint ma az exotic bully esetében), hiszen nem csak egy új fajtát kellett elfogadtatni, hanem meg kellett győzni az embereket arról is, hogy az izmos, erős és sokak szemében ijesztő megjelenésű, pitbull alapokból kitenyésztett fajta, egy végtelen nyugodt, megbízható, lojális, agressziómentes eb. Ezért már a kezdetektől fogva szem előtt tartották a tenyésztők, hogy csakis agressziómentes, jó mentális képességekkel rendelkező egyedeket válogassanak be, így a félelmetes izmos megjelenés ellenére jellemük gyengéd és barátságos lett. Tehát az american bully fajta kezdetben az amerikai pitbull terrier, és az amerikai staffordshire terrier természetes kiterjesztéseként fejlődött ki. Később az amerikai bully fajtát finoman befolyásolta számos más fajta bevonása a tenyésztésbe, köztük az Amerikai bulldog Amerikai bulldog, az angol bulldog és az óangol bulldog. A fajtát az American Bully Kennel Club (ABKC) 2004-ben, a  United Kennel Club (UKC) 2013. július 15 -én ismerte el.  Az elmúlt 30 évben a vérvonalakat folyamatosan finomították és népszerűsítették az Egyesült Államokban és a tengerentúlon is. Elindult egy új irány is, ez pedig nem más, mint a micro exotic bully. Ma még az american bully név alatt, a kennel klubok által el nem ismert osztályaként, illetve még nem önálló fajtaként van jelen, de hatalmas tábora van már most, így valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb önálló fajtaként fogja kivívni méltó helyét a kutyatársadalomban.

Méret táblázat ambull
Fiatal fajta máris több típussal, forrás: americanbullycz.com

Külleme

Testesebb és rövidebb, mint a Pit Bull, nehezebb csontszerkezettel és sűrű izomtömeggel rendelkezik. Talán elmondható, hogy a legizmosabb kutyafajta. Méretéhez képest hatalmas ereje van, egy kompakt testű, közepes/nagyméretű kutya, izmos testtel és szögletes fejjel. A lényeg, hogy nehéz csont szerkezetűnek kell lenni, masszív felépítéssel és megjelenéssel. Fej: nagy, széles és szögletes feje a fajtatípust példázza. Közepes hosszúságú, egész mély, széles koponya, jól vésett, nagyon markáns arcizmokkal. Fülek: magasra állítva, lehetnek természetesek vagy kupírozottak. Szem: minden szín egyformán elfogadott, kivéve az albinizmust (rózsaszíntől pirosig), ami kizárás jelent. Kék szemek, a pigment hiánya a szem körül nem kívánatos. A szem alakja ovális vagy mandula alakú, alacsonyan a koponyában, és messze egymástól. A kerek szemek nem kívánatosak, a kidülledő vagy kiálló szemek és ha a két szem színe nem egyezik hiba. Pofa: rövid / közepes hosszúságú és széles, tömbös vagy enyhén négyzet alakú. A hossza rövidebb, mint a koponya hossza, a szemek alatt hirtelen csapott. A pofa felső vonalának egyenesnek kell lennie, az orra nem lehet hegyes és nem nézhet felfelé. Állkapocs: erős, jól fejlett és párhuzamos a pofával. Ajkak: egyenletes, minimális lazaság elfogadott, de nem előnyös. Felső fogak- szorosan illeszkednek az alsó fogakhoz formailag vagy ollós harapással. Orr: nagy, nyitott orrlyukak. Minden szín/pigment elfogadható, kivéve az albinizmust (világos rózsaszín). Nyak: Nehéz, izmos, enyhén ívelt, vállától a koponya háta felé keskenyedő. Kompakt és közepes méretű legyen, minimális laza bőr. Hibák: A nyak túl vékony vagy gyenge; nyaka túl rövid vagy túl hosszú. Vállak: erősnek és izmosnak kell lennie, a felkar nagyjából megegyezik a lapocka hosszával, és hozzávetőleg 35–45 fokos szögben kapcsolódik egymáshoz.

Extreme típusú bull
Extreme típus

Végtagok: Elülső lábak- egyenesek és erősek, erős és kerek csontokkal. A  hátulsó végtagok erősek és izmosak, a csánknál nem fordulnak sem kifelé sem befelé. Az izomfejlődésnek, a szögeknek és a hátsó negyed szélességének egyensúlyban kell lennie az elülső negyedével. Lábak egyenesen előre néznek. A farnak enyhén lefelé kell dőlni. Arányok: A marmagasságtól a könyökig terjedő távolság megegyezik a könyök és a láb alja közötti távolsággal. Azok a kutyák, amelyek kissé rövidebbek a könyöktől a láb aljáig, elfogadhatók, de nem kívánatosak. Hibák: Be- vagy kiforduló csukló; tehén csánk; sarlócsánk; keskeny hátsó negyed; egyenes vagy túl szögletes fojtó ízületek; lehajolt lábak. Test: Erősen izmos, masszív, terjedelmes testtípus, kompakt/közepes hosszúságú, nagy erejű benyomást keltve méretéhez képest és példát mutatva a fajtatípusára. A bordák jól lekerekítettek, minden borda közel egymáshoz; borda a könyökig vagy kissé alatta. Az elülső lábak: meglehetősen szélesre vannak elhelyezve, hogy lehetővé tegyék a mellkas fejlődését. Mellkas: széles, mély és jól kitöltött legyen; de nem szabad túlzásba vinni, hogy zavarja a normális mozgást, szélesebb lehet, mint mély, de mentes a túlzástól. Hát: meglehetősen rövid vagy közepes hátú, enyhén lejt a marmagasságtól a farig vagy egyenes, enyhe rövid lejtéssel a farok tövében. Teste négyzet alakú, egyenlő hosszúságúnak a vállától a fenékig és a martól a földig mérve. Hibák: Túl hosszú hát; hátul magasabb, mint a marmagasság; gyenge vagy megingott felső vonal. Farok: méretéhez képest közepes méretű, alacsonyan áll, finomra vékonyodik és megközelítőleg a csípőig terjed. Szőrzet: Rövid, fényes, szoros, merev, sima tapintású. Szín: minden szín és minta megengedett, kivéve a Merle/foltos mintát. Méret: a kutyáknak egészségeseknek kell lenniük és NE érjék el azt a pontot, amikor elhízottnak tekintik. Súly: a fajta számára nincs megadva súly határ. A magasságnak és a súlynak arányosnak kell lennie a testtel. Magasság: több méretben van.Classic, standard, pocket, xl, extrem, micro exotic, xxl. A kennel klubok által elfogadott és szabványosított méret/osztály: classic, standard, pocket és xl!

  • STANDARD A standard típus egy közepes méretű kutya, tömör, izmos testtel, nehéz csontszerkezettel és tömbös fejjel. A hím kutyáknak 43–51 cm, míg a nőstényeknek 41–48 cm -nek kell lenniük.
  • POCKET Ez a típus egy kisebb változat, a felnőtt hímek 36 - 43 cm a marmagasság, a nőstények 33 - 40 cm a marmagasság.
  • XL Az XL típusnál a felnőtt hímek marmagassága 51 - 57 cm, míg a nőstények 48 - 54 cm marmagasság között határozták meg.
  • CLASSIC A klasszikus egy könnyebb keretes, kevésbé izmolt kutya, mint a standard , de azonos magasságú.
  • EXTREME Régebben ez az elnevezés a szokásosnál erősebb izmokkal, szélesebb mellkassal rendelkező egyedekre volt használva, ma értik alatta a fajta szabványon kívül a megnevezett variációknál alacsonyabb vagy magasabb kutyákat is. A kisebb kutyákat "Micro" -nak, a nagyobbakat pedig "XXL" -nek nevezik, de a kennelklubok egyiket sem ismerik el jogos fajtának. Ettől független léteznek és egyre nagyobb a kedvelőinek a tábora.
  • MICRO A micro vagy micro exotic néven is ismert típus méretét a felnőtt hímek marmagassága 36 cm alatt, míg a nőstények 33 cm marmagasság alatt határozták meg. Fontos, hogy a feje „exotikus” legyen, ami rövidebb, 1-2 ujjnyi orrhosszt jelent, és kicsit húzott mandula szemeket.
  • XXL Ide az xl maximális marmagasság feletti méretet soroljuk.
Standard bulltípusú kutya
Standard típus

Jelleme

Elsősorban kísérő kutyának tenyésztették ki őket, de alkalmas lehet különböző típusú munkákra is. A fajta tulajdonosok és a közösségen belüli kutyabarátok egyetemesen úgy írják le, mint egy csodálatos családi kutyát, mely magabiztosságot, életkedvet és túláradó hajlandóságot mutat, hogy örömet szerezzen és kötődjön családjához.  Így ez a kutya kiváló társ. Heves és erőteljes megjelenése ellenére a viselkedésük szelíd, hűséges, odaadó és állhatatos. Nagyon kedvesek a gyerekekkel és rendkívül barátságosak idegenekkel, más kutyákkal és más állatokkal. Az emberek vagy más kutyák felé mutatott agresszió, a szélsőséges félénkség nagyon nem jellemző a fajtára és nagyon nem kívánatos jellemvonás. Ez a kutya rendelkezik a pitbull terrier hűségével és stabilitásával, miközben megtartja a staffordshire terrier és a különböző bulldog fajták társaságkedvelő, barátságos temperamentumát. Őseinek pozitív tulajdonságai, mint például a hűség és a stabilitás, megmaradtak, miközben az emberekkel és más kutyákkal szembeni agresszív vonásokat minimalizálták. Bár bizonyos agresszió más kutyákkal szemben előfordulhat, az agresszív viselkedés nem jellemző a fajtára, nem kívánatosnak minősül és kizáró ok lehet a kiállítás körében. Ennek ellenére családját bármi áron is megvédi, hatalmas a fájdalom küszöbe. Nagyon értelmes, intelligens és a tanulásra fogékony eb. A gyermekek egyik legnagyszerűbb játszótársa, és kiváló testőrük is egyben. Mivel egyre szélesebb körben terjed a micro exotic bully, így érdemes róluk is pár sort írni, hiszen azt tudni kell, hogy a fajta jelleme méretével változik. Érteni kell ezalatt azt, hogy minél alacsonyabb annál inkább a bulldog jellemre hajaz viselkedésük. Így a micro exotic bullyra leginkább jellemző vonások: játékos, mókás, barátságos. Ezek a kis gombócok igazi kis torpedórombolók, csodálatos kis teremtmények rengeteg szeretettel. Megvan bennük a bulldogok higgadtsága, ereje és eltökéltsége, melyhez a terrierek temperamentuma és kiemelkedő intelligenciája társul. Kinti és benti tartásra egyaránt alkalmasak! Télen vastag bőrük védi őket a hidegtől. Csendesek, nem ugatósak, mozgásigényük sem nagy, így a lakásban való tartásra is tökéletesen alkalmasak.

Szürke kutya
Mikro típus

Nevelése, igényei

Hatalmas izomzatuk genetika által fejlődik, így nem igényelnek túlzott mozgást, sőt nem is javasolt. Mindez természetesen nem húzható rá az össze méretre, hiszen egy standard és classic bully-val simán lehet túrázni, futni, mozogni, a lényeg a következetesség és a fokozatosság. Fontos már kölyökkorában megfelelően kondicionálni, és mindemellett megfelelően táplálni, hogy a számára megfelelő arányban megkapja a szükséges makro- és mikrotápanyagokat. Ehhez szükség lehet kisállat dietetikus véleményét is kikérni, illetve a tenyésztő is tud ezekben a kérdésekben segíteni.

Pocket bulltípusú kutya
Kölyökkoruktól fontos a megfelelő táplálás és mozgatás, nincs szükségük extrém edzésekre

Ápolása, kozmetika

Általában szeretik a vizet, szeretnek pancsolni. Vannak egyedek, akik kifejezetten vízkedvelők és vannak, akik nehezebben vehetők rá egy fergeteges pancsolásra. Az ápolásuk nem igényel különösebb erőfeszítést. Leginkább a vedlési időszakban kell foglalkozni többet velük illetve a körmök időnkénti felülvizsgálata, szükségesetén vágása és a fülápolás.

Bézs színű kutya a hóban
Ápolásuk nem igényel különösebb erőfeszítést

Fajtabetegségek

A fajtára vonatkozóan a kennel klubok nem jegyeztek fel fajtabetegséget, tekintve hogy fiatal fajtáról van szó. Általában elmondható, hogy egészséges fajta, de nyilván leginkább azon betegségek lehetnek jellemzőek, melyek azokra a fajtákra jellemző, amiből ki lettek tenyésztve. Így többek között előfordulhat náluk ataxia, diszplázia, bőr- és szembetegség, allergia.

Kölyökkutya alom
Alapvetően egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Fontos, hogy csak bejegyzett tenyésztőtől vásároljunk. Ez a fajta nem egy olcsó kutya, így nagyon sokan „hamisítják”, keverék, törzskönyv nélküli kutyákat árulnak American bully néven. Sajnos az is előfordul, hogy szereznek rá törzskönyvet, így próbálva becsapni jóhiszemű embereket. Ezért ha valóban egy fent leírt habitussal rendelkező, fajtatiszta kutyát szeretnél fontos, hogy ne csak a tenyésztőt ellenőrizd (regisztrált kennel legyen!), de járj utána a törzskönyv eredetének is. Nézd meg szülőket és azok törzskönyveit is kérd el, szemrevételezésre. Ha van lehetőséged mindenképp látogasd meg a kennelt, az ott ért tapasztalatok is sokat számítanak.

Fekete-fehér mintás kölyökkutya
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kiskutyát

Tenyészet

Papp Gabriella vagyok a QBC QualityBullyChampline Kennel (q1bully) tulajdonosa. 2014 –ben ismerkedtem meg a fajtával és azóta is szerelmese vagyok. Kicsi gyermekkorom óta kutyázom, nagyon sokféle kutyával volt már dolgom, de ez a fajta teljesen levett a lábamról. Sok évvel ezelőtt hosszútávon gondolkodtam, kutyáimat gondos szelektálással, tenyésztési szándékkal külföldi neves kennelekből körültekintően válogattam. Hoztam kutyát Oklahomából, Hollandiából, Szlovákiából és Szöulból is. Kezdetben a tekintélyt parancsoló megjelenésük fogott meg, azonban hamar a jellemük is rabul ejtett. Csodálatos látni, és érezni, hogy ebben a hatalmas, zord, kemény külsőben micsoda szeretet, türelem, állhatatosság, játékosság van. Kezdetben standard, és pocket bullykkal foglalkoztam, mára leginkább micro exotic bullyjaim vannak. Nagyon szeretem őket. Igazi nagy család vagyunk, gyermekeim is jól tudják, melyik bully hajlandó egy kis birkózásra a fűben, ki az, aki apportírozni és labdázni szeret, kivel lehet menni leginkább futni, túrázni a Vértesben, vagy egy jót pancsolni a medencében. Mind-e mellett komolyan veszem a tenyésztést, fontosnak tartom, hogy az egészséghez megfelelő küllem társuljon.

Kölyökkutya
A tenyésztés során fontosnak tartom az egészséget és a küllemet

Gyakran ismételt kérdések

Az Amerikai bully mindenhol jól érzi magát, bár rövid szőrű, de nagyon vastag bőre van, mely nem csak az esetleges támadásoktól, de a hidegtől is jól védi őket. Csendesek, nem ugatósak, így akár társasházban is szépen elvannak. Szeretnek pihenni, nagyokat aludni, közepes mozgásigényűek.

Igen. Nagyon szeretik és tolerálják a gyerekeket, nagyon jól kijönnek egymással, igazi családi kutyák. Magas fájdalomtűrő képességüknek köszönhetően a gyerekek nyúzhatják őket.

Nem! Kimondottan szelíd, türelmes, barátságos kutyák.

A bemutatót Papp Gabriellának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Csodálatos látni és érezni, hogy ebben a hatalmas, zord, kemény külsőben micsoda szeretet, türelem, állhatatosság, játékosság van.
Image Description
Gabriella Papp — QualityBullyChampline Kennel (q1bully)