Kis olasz agár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
32-38 cm
Súly
2-5 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Egészség
Hízékonyság

Kis olasz agár

A Kis olasz agár nevéhez hűen, a legkisebb agár fajta, de kis mérete ellenére, az agarak minden tulajdonságával rendelkezik. Külseje, mozgása, csak magára jellemző. Szemmel vadászik, mint a többi agár és termetéhez képest, nagyon gyors.
Kedvencem Létrehozás

A Kis olasz agár története

A Kis olasz agár nevéhez hűen, a legkisebb agár fajta, de kis mérete ellenére, az agarak minden tulajdonságával rendelkezik. Külseje, mozgása, csak magára jellemző. Szemmel vadászik, mint a többi agár és termetéhez képest, nagyon gyors. A mai napig nem derült ki, hogy az <strong>Angol agárból Angol agárból tenyésztették ki a Kis olasz agarat, vagy a Kis olaszból az Angol agarat.

Kis  olasz agár
A legkisebb agár

Valószínűleg az olaszok voltak az első kedvtelésből tartott agarak. A fajta, körülbelül 5000 éves, már a római korban is ismert volt. A Földközi-tenger medencéjéből ered, onnan került Olaszországba. Kleopátra olasz agár tenyésztő volt, és ajándékozott a császárnak agarakat. Her-Neit egyiptomi királynő sírjának bejáratánál egy olasz agárhoz hasonlító kutya csontvázat találtak. A halottak országába vezető úton, állítólag a királynő senki mást nem akart magával vinni, csak a kutyáját. Pompeji romjainak feltarásánál is találtak olasz agárhoz hasonló csontmaradványokat. Az előkelő római házaknál kedvtelésből tartották őket, de egér és patkány fogásra is kitűnőek voltak a ház körül. A XVI. században Olaszországban kedvelt fajtává vált, neve is innen ered. Több kép bizonyítja, hogy a fajta Rómában is jelen volt és az európai királyi udvarokban is. Nagy Katalin Cárnőnek, I. Jakab angol királynak és  Viktória királynőnek is kedvenc fajtája volt. Nagy Frigyes porosz császár kedvenc Kis olasz agara még a háborúba is gazdájával tartott. Miközben vacsorázott, olaszai szabadon járkáltak az asztalon, és kedvükre válogathattak az ételekből. Halálos agya mellet is egy agár vigyázott rá. Egy közkedvelt anekdota szerint egy afrikai törzsfőnököt a múlt században egy ilyen kutya mozgása annyira elvarázsolt, hogy 200 marhát ajánlott érte cserébe. Az amerikai kennel klubban 1886-ban regisztrálták a fajtát első alkalommal. Az Amerikai Olasz Agár Klubot pedig 1954-ben alapították, és 1963-ban kapta meg első alkalommal a best is show címet.

Külleme

Test: Háta ívelt, farkát behúzva tartja. Mellkasa keskeny, hasa felhúzott.

Fej: Stopja kevéssé kifejezett, füle rózsasziromhoz hasonlóan hátra hajló. Ha figyel, akkor felemelkedik. Nem előnyös a dülledt szem és az alma formájú koponya. Fogazata erős.  Ép és teljes, ollós a harapása. Feje megnyúlt, keskeny. Stop kevésbé kifejezett. Orra sötét színű, lehetőleg fekete, nyitott orrlyukak.

Kis olasz agár
Vékony testalkatú és bőrű kutyák.

Végtagjai: egyenesen és párhuzamosak, mancsai zártak

Bőre: vékony, mindenütt jól simul a testre.

Különböző színekben létezik. Az európai standard szerint egyszínű változatok megengedettek, apró fehér folt lehet csak a mellényén és az ujjakon. Amerikában a nagyobb foltokat és a két színt is elfogadják

Testarányok: A hosszúság azonos vagy alig rövidebb, mint a marmagasság.  A fej hosszúsága 40%-a a marmagasságnak. A koponya és az arcorr azonos hosszúságúak.

Jelleme

Ritkán ugat. Családtagokhoz barátságos, a gyerekeket megszokja, de idegenekkel szemben távolság tartó, tartózkodó. Intelligenciája rendkívüli. Érzékeny, nem szereti az erős hangokat. Igényli a közelségét, a simogatást. Szeret bolondozni, megpróbálja elvarázsolni a gazdit és levenni a lábáról. Idős koráig játékos marad. Rágja a pórázt, mintha kölyök lenne, de ez csak figyelem felhívás. Mozgása elegáns. Első lábait magasra emeli, peckesen jár. Bár ezt a tenyésztők próbálják háttérbe szorítani. Szeret 3 lábon járni, a kezdő gazdi azt hiheti, hogy fáj a lába. Furcsa és megmagyarázhatatlan, hogy a 4 lába sokszor  4  féle képen mozog, mintha szét akarna esni a kutya. Vágta közben fejét behúzza és úgy rohan. A legkisebb fájdalomra is érzékenyen reagál, hosszú elnyújtott visító hangot ad. Ügyesen lop, és ügyesen el is rejti a gazdi elől a zsákmányt. Szereti a családi programokat, ilyenkor úgy érzi ő is családtag és valóban az.

Kis olasz agár ágyban
Jól érzi magát a gazdi ágyában

Nevelése, igényei

Minden életformához jól alkalmazkodik, de alkalmatlan arra, hogy kertben tartsák. Szereti a lakás adta kényelmet, a puha dolgokat, ugyanakkor szeret a szabadban rohanni, madarat kergetni. Különösen vigyázni kell rájuk, főleg kölyök korban, mert úgy gondolják, akár repülni is tudnának a kerítésen át, ablakból ki, ha valamit látnak, azonnal ugranak. Legtöbbször ezeknek az önálló akcióknak, sajnos láb törés is lehet a vége. Engedelmesség és a szoba tisztaság kitartó következetességgel elérhető. Azonban ritkán előfordul hogy valamelyik egyed soha sem válik szobatisztává. Gyakran a családtagok ágyát is megjelöli. Meg kell tanítani, hogy futás közben ne csak előre fusson, hanem vissza is. Ha nem lát minket, kétségbe esve keres. Utcán nem szabad elengedni, nem megbízható, átszalad az úttesten, ha lát valamit, vagy ha megijed valamitől. Nagyon szeret autózni, természetesen a vezető ölében a legjobb. Éjjel az ágyban a gazdi takarója alatt szeret aludni. Talán azért is, mert régen sokáig használták ágymelegítőnek.

Jó versenyző. Érdekes azonban, hogy ha megtorpan verseny közben, ugyanazon az úton fut vissza, amin oda futott, hiába hívják.  Nagyon hűséges, nehezen viseli a gazdi nélküli órákat. Nehezen méri fel az erőviszonyokat, bármilyen kutyát megtámad, nem tanul abból, ha megharapják. Ám legtöbbször előre megadja magát. Tartása rendkívüli élményekkel jár. A fajta érzelmileg sokszor minden fajtánál többet nyújt az embernek. Rendkívüli humora van, és a jó kedvével gyorsan megvigasztalja az embert, de nem az a fajta, amelyiket bármelyik kutya szerető embernek jó szívvel lehetne ajánlani. Kellő humor, élettapasztalat kell hozzá, és nem szabad túl sok dolgot elvárnunk tőle, ami egy átlagos kutya esetében lenne. Annak ellenére, hogy sokan ölebként kezelik, igazi agár, aki a mozgó tárgyakat több 100 méterről is képes észrevenni. Bár törékenynek látszik, edzett fajta, ami kifejezetten utálja a hideget, az esőt. Bármilyen éghajlatú országban gond nélkül tartható. A ruhákat viszont nem szereti, valószínűleg azért, mert gátolja a mozgásban, de a gazdi kedvéért elviseli magán. Mozgására a gyorsaság jellemző, leginkább rövid gyors vágtára képes.

Ápolása, kozmetika

Szőrzete különösebb ápolást nem igényel, időnkénti kifésülés elegendő. Fürdetni csak abban az esetben szükséges, ha valamibe belefekszik. Fülét időnként ellenőrizzük le, nem e koszos, karmait csak abban az esetben kell vágni, ha nem kopnak maguktól.

Fajtabetegségek

Epilepszia, bár az epilepsziás kutyák gyakran szinte normális életet élnek gyógyszerekkel. Az epilepsziás kutyákat azonban nem szabad tenyésztésre használni.

Végtagtörések és egyéb sérülések a csontok finomsága miatt.

Poliendokrin-szindróma, autoimmun rendellenesség.

A vastagbélgyulladás, a nagy bél gyulladásos állapota, amely hajlamos visszatérésre, és speciális étrendet igényelhet.

Örökös szürkehályog.

Kis olasz agár
Több fajtabetegsége is van a fajtának

Patella luxation

Vitrealis szinerézis a szemek, olyan állapota, amelyben a szemcse üvegteste eltávozik, ami potenciálisan glaukómához vezethet.

A parodontális megbetegedés, amely rossz orális egészséghez vezethet, beleértve a visszahúzódó ínyt, a rossz fogzománcot és a fogak elvesztését.

Hypothyreosis, olyan állapot, amelyben a szükséges pajzsmirigyhormonok nem állnak elő elég magas szinten, ami súlygyarapodáshoz és levertséghez vezet. Ez általában gyógyszerrel kezelhető.

Színhígítás alopecia, híg színű pigmentek a szőrben, mint a kék, fawn és csíkos kutyák.

Progresszív retina atrófia, ami vaksághoz vezet.

Autoimmun hemolitikus anémia.

A májszondás, melyben a májban tisztítandó vér valójában megkerüli a májat, ami a vérben lévő toxinok veszélyes felhalmozódásához vezet.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt oltva, féreghajtva, chippelve, törzskönyvvel.

Tenyészet

Eskashem kennel, Bodnár Szilvia. 11 évvel ezelőtt ismertem meg az első kis olaszt és akkor szerettem bele a fajtába. Mára kennelemben orosz, litván, lengyel egyedekkel kiállítok és tenyésztek.

Kölyök agarak
Apróságok

Gyakran ismételt kérdések

A Kis olasz agár a legkisebb agár fajta. De személyiségében határozottan agár ő is.

A Kis olasz agár nagyon intelligens, de mégis csak egy erő akaratú vadász kutya aki, ha "vadat" lát akkor megindul. Sajnos a forgalmas helyeken is, akár egy madár után, akár át az úttesten.

A Kis olasz agár minden szempontból igen érzékeny. Vékony a bőre, törékenyek a csontjai és bizony nem szereti a hangos zajokat sem.

A fajta bemutatót Bodnár Szilviának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Bodnár Szilvia vagyok, az 1990-és években kezdődött az afgán agarral a szerelem. Az első afgánomat Kottra Pétertől vásároltam, majd vele kezdtem a tenyésztést is. 2006-ban alapítottam az Eskashem kennelt.
Image Description
Bodnár Szilvia — Az Eskashem kennel tulajdonosa