Eurázsiai
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
48-56 cm
Súly
18-26 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Eurázsiai

Eurasier, Eurasian

A fajta neveként több variáció is felmerült, míg végül, 1973-ban az FCI is elismerte a fajtát Eurázsiai néven.
Kedvencem Létrehozás

Eurázsiai kutya története

A fajta alap ötlete Konrad Lorenz, etológustól, származik. Ő írta le terveit, egyik könyvében, a tökéletes kutyafajta létrehozásáról. Az ott olvasottakból kiindulva kezdett el foglalkozni a német Julius Wipfel a megvalósítással. Olyan ősi típusú kutyát szeretett volna, amely kiemelkedő külső- és belső tulajdonságokkal bír, mégis egészséges, minden féle egészségügyi bajtól mentes. Kialakulása az 1960-as évekre tehető.  Egészen pontosan 1960.06.22-én születtek meg az első kölykök, egy wolfspitz és egy chow-chow chow-chow párosításából. Az új fajta a „wolf-chow” nevet kapta. Wipfel, az évek folyamán, szigorú szelekcióval próbálta a fajtát stabilizálni, ami már kinézetében és tulajdonságaiban is, távol állt a kezdeti fajtáktól.

Wolfspitz_forrás: pinterest.com
Wolfspitz_forrás: pinterest.com
Tuti sziget Csau csau kennel kutyája
Tuti Sziget Csau csau kennel kutyája

1970-ben azonban, a fajta tovább nemesítéseként, egy harmadik fajtát, a samoyedet samoyedet is hozzá adták a vérvonalhoz.

Smiling pearls samoyed kennel kutyája
Smiling pearls samoyed kennel kutyája

Ezáltal a kutyák magasabbak lettek, valamint már az első utódoknál változás mutatkozott a temperamentumban és a külső jegyekben is. Munkásságát, párosításait folyamatosan és pontosan vezette. Minden szülő, minden kölyök feljegyzésre került, így a mostani kutyák családfája is, a mai napig visszavezethető az elsőkre, valamint a feljegyzések a mai napig elérhetőek. A fajta neveként több variáció is felmerült, míg végül, 1973-ban az FCI is elismerte a fajtát Eurázsiai néven. Ez a név utal az európai és ázsiai származására. A fajta történelméhez hozzá tartozik, hogy 1972-ben Konrad Lorenz is magához vett egy kiskutyát, amelyről később egy levelében így nyilatkozott: ez a fajta a legjobb tulajdonságokkal rendelkező kutya, amit valaha látott. Karaktere és intelligenciája egyszerűen nagyszerű!

kiállítás nyertes kutya
Karaktere és intelligenciája egyszerűen nagyszerű!

Külleme

Kiegyensúlyozott, jó felépítésű, Spitz típusú kutya, változatos színekben. A szőrzet hosszának olyannak kell lennie, hogy a test arányai jól láthatóak legyenek. Közepes csontozatú fajta. A test hossza kissé hosszabb, mint a marmagasság. Kiegyensúlyozott koponya, sem nem túl széles, sem nem túl keskeny. Közepes méretű. Fekete pigmentációval kell rendelkeznie. Szeme: sötét, közepes méretű, nem túl mélyen ülő és nem kiálló. Füle: Spitz jellegű, álló, közepes méretű és háromszög alakú. A hegyek enyhén lekerekítettek. Fülvégek és közel egyenlő oldalú háromszöget kell alkotnia. Nyaka: közepes hosszúságú, egyensúlyban van az általános megjelenéssel, jól izmolt; szorosan illeszkedik bőr a torkon. Általános megjelenés: Erős, nem túl rövid testű, a hát határozott és egyenes. Nagyon jól izmolt. Mellkas: Könyökig ér, ovális bordaívvel. A has enyhén felhúzott; oldalai enyhén behúzva. Farka: magasan tűzött, kerek, jó vastagságú, elvékonyodó a vége felé, bozontos szőr jellemzi; háton hordják. Végtagok tekintetében az általános megjelenés: Elölről nézve egyenes és párhuzamos; oldalról nézve jól szögletes; felkar és alkar a majdnem egyenlő hosszúságú. A váll: Jól izmolt. Enyhén ferdén fekvő. Hátulról nézve, egyenesen és párhuzamos, oldalról nézve jó szögekkel rendelkezik. A comb felső és alsó része közel azonos hosszúságú. Mancs: Ovális; feszes, mérsékelten ívelt lábujjak; erős, sötéttel pigmentált körmök; szilárd, jól párnázott, fekete pigmentált talppárnák; vastag szőr a párnák között.

Eurázsiai kutyák
Kiegyensúlyozott, jó felépítésű, Spitz típusú kutya, változatos színekben.

Jelleme

Különlegessége a ragaszkodása, amely kifejezett szociális viselkedésen alapul. Nem egyszemélyes kutya, hanem az egész családjához nagyon ragaszkodik. Ők már a kezdetektől családi kutyának lettek kialakítva. Nyugodtak, mégis éberek. Amikor úgy adódik, szívesen túráznak, kirándulnak, sportolnak a gazdával, de ugyanúgy élvezik a nyugalmat is, a család körében. Ha már sport: a fajta alkalmas akár agilityre, akár Canicrossra, Külföldön jó pár példát láthatunk már erre. Nagyon szereti a családját, idegenekkel szemben azonban tartózkodó, bizalmatlan, viszont nem barátságtalan vagy támadó fellépésű.  És ha már a család, a fajta, mint családi kutya: ahogyan korábban már említettem, számukra létfontosságú a család. Igényli, sőt követeli a napi kontaktust. Őket nem lehet csak úgy az udvarra száműzni, nem szereti az egyedüllétet, szükségük van a családi légkörre, közös programokra. Ha ezek nem teljesülnek az életében a kutya „elsorvad” a lelke megtörik.

Játszó kutya
Kiegyensúlyozott, jó kedvű családi kutyák

Nevelése, igényei

Kiskutya korában játékos formában kell elkezdeni vele az oktatást, Az egész családnak foglalkoznia kell vele és szeretettel bánni vele. A kellő türelemmel és következetességgel problémamentes és hálás társsá fejlődik. Érdemes vele már korán elkezdeni a szocializációt, a kötelező oltások megléte után kutyaoviba járni vele, annak érdekében, hogy más kutyákkal való érintkezés révén fejleszthesse szociális viselkedését. Gyorsan és könnyen tanulnak. Kifejezetten intelligens kutyafajta. Ha valaki azonban kutyájával együtt élve az abszolút engedelmességet, mint a legfontosabb tulajdonságot várja el, akkor ne ezt a fajtát válassza. sikeresen tud társkutyás vizsgát tenni; védőkutyás kiképzésére azonban nem alkalmasak.

birkozó kiskutyák
Fontos a kölyökkori szocializációjuk

Ápolása, kozmetika

Az úgynevezett dupla szőrű fajták közé tartozik, azaz rendelkeznek egy dús, tömött aljszőrzettel és egy hosszú fedőszőrzettel. Ez a fajta szőrzet rendszeres ápolást igényel, hetente egyszer legalább egy alapos átfésülés szükséges. Ez azért is fontos, mert ha, nem figyelünk oda ápolására, hamar összefilcesedik a bundája. Tavasszal és ősszel, azaz a vedlési időszakban, még jobban oda kell figyelni az ápolására. Aljszőre tincsenként hullik ki vedléskor, nem szálanként, így könnyebb összetakarítani, mint rövidszőrű társaikét. Fürdetést nem igényel rendszeresen, könnyen tisztuló bundája van. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amelyek a fürdetést indokolttá tudják tenni. Megfelelő mozgás mellett karmai jól kopnak. Füle is jól szellőzik, nem igényel különösebb ápolást.

Kutyapár
Bundája rendszeres fésülést igényel

Fajtabetegségek

Szigorúan és alaposan ellenőrzött fajta. Többféle egészségügyi szűrésen kell megfelelnie ahhoz, hogy tenyésztésbe lehessen vonni! Nagy figyelmet fordítanak a fajtában a pajzsmirigy és hasnyálmirigy, diszplázia, illetve a szemek betegségeinek megelőzésére, szűrésére is. A fajtában a legfőbb tenyésztési szempont az egészség és csak ezután jön a küllem. Ezeknek a szigorú tenyésztési szabályoknak köszönhetően leginkább csak a kötelező oltásokkor kell az állatorvost meglátogatni. Mindezekről függetlenül a külső-belső élősködők ( bélférgek, szívférgek, kullancsok, bolhák ellen őket is óvni kell, erre vonatkozó kezelésükről, megelőzésről gondoskodni kell. A nyári nagy melegekben figyelni kell, a hőguta veszélye őket is tudja fenyegetni.

Kölyökkutyák összedugják az orrukat
A gondos tenyésztésnek köszönhetően egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Nem egy könnyen „beszerezhető” fajtáról van szó! A tenyésztők, ahogy odafigyelnek kutyáik egészségére és lelki világára, ugyanúgy szigorúan ellenőrzik, „szűrik” a gazdi jelölteket is, ezen felül hosszú hónapokat vagy akár éveket is várni kell egy-egy kölyök megszületéséig. Azonban, mint szinte minden fajtánál, a szaporítók itt is jelen vannak. Első generációs csau csau és szamojéd vagy épp wolfspitz keverékeket igyekszenek eurázsiaiként értékesíteni. Ezért a leendő érdeklődőknek sem győzzük hangsúlyozni, hogy ha ilyen kölyköt szeretnének, mindig a fajtagondozó klubokat és a hivatalosan jegyzett tenyésztőket keressék meg. Jelenleg Magyarországon két fajtagondozó szervezet működik, a Magyar Spitz Klub és az Amerikai Akita És Ősi Típusú Kutyák Egyesülete. Szerencsére, pont a szigorú gazdi szűrőnek köszönhetően örökbefogadásról, mentésről nem szükséges beszélnünk. A tenyésztők rendelkezésre állnak bármi probléma merül fel a tőlük származó kutya életében, így, tudtommal, még nem volt példa arra, hogy eurázsiai utcára vagy menhelyre kerüljön.

kiállítási eurázsiai gazdájával
A fajta jelleme, karizmatikussága megfogott.

Tenyészet

A kutyák, állatok szeretet már baba korom óta körül ölelt, kutyás családba születtem. Első saját kutyám egy chow-chow volt. Erről a fajtáról pedig 15 éve olvastam először, majd úgy 14 éve sikerült, kiállításon, személyesen is találkozni a fajta 3 kiemelkedő példányával. Ők az elsők között érkeztek Magyarországra. Akkor még inkább, mint érdekességet jelentettek a számomra, bár Ronnis (Rhone des Chevaloupsgreg) jelleme, karizmatikussága már akkor megfogott. Ezek után kiállítás kiállítást követett, ahol sikerült találkozni, mindig beszélgetésbe elegyedtünk Ildikóval, a von Valilberg kennel alapítójával. Meghívást is kaptunk tőlük, amit el is fogadtunk, így minden kutyust megcsodálhattunk, megtapasztalhattuk valódi személyiségüket, saját otthonukban is. Majd 2013-ban megszületett az a kutyus, a von Valilberg kennelben, akiről tudtam/tudtuk, hogy, számunkra, a nagy betűs Eurasier, ő volt Cerano Jr. Von Valilberg. Innentől kezdve nem volt megállás, közel 2 év várakozás után, 2017 tavaszán, érkezett hozzánk Fehérparti Arya, aki szintén Magyarországon született, francia anyától és osztrák apukától. Cerano tragikus elvesztése után közel egy évvel, 2018-ban, pedig megérkezett családunkba a csupa kedvesség Fehérparti Bradley is. Kennelünk, a Wings of Dawn eurasier kennel, 2018 decemberében hivatalosan is megalakult. 2021 év elején pedig megszületett az első alom is, csapatunk pedig újabb taggal bővült Angelica from Wings of Dawn személyében. Családunk célja, hogy Andrea, Ildikó és András (Siberian Daimondland, von Valilberg és Fehértparti kennel) mellett mi is népszerűsítsük a fajtát, a születendő kölykökkel emeljük a fajta fényét és hozzá tegyünk az erős és egészséges fajtához.

Gyakran ismételt kérdések

Igen is, meg nem is! Rendszeres ápolást igényel, de aki hosszú szőrű kutyát választ társul, az a bundája ápolását is vállalja.

A csau ősöknek köszönhetően a lila nyelv pigmentáció bennük is megtalálható, így nyelvük a rózsaszíntől, a teljes egészében lila nyelvig változhat.

Igen, nagyon jól viseli a hűvösebb időjárást, azonban lelkének szüksége van a lakás és a család melegére.

A bemutatót Galambos Nórának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A kutyák, állatok szeretet már baba korom óta körül ölelt, kutyás családba születtem.
Image Description
Galambos Nóra — Wings of Dawn eurasier kennel