Shiba inu
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
36,5 cm
Súly
8-10 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű

Shiba inu

A Shiba inu a legősibb Spitz fajták közé tartozik. Gyökereik i.e. 3. századig nyúlnak vissza.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Shiba inu története

A shiba inu a legősibb spitz fajták közé tartozik. Gyökereik i.e. 3. századig nyúlnak vissza. Származási helye a Japán-tenger felé néző hegyvidék volt. Vadászkutyaként használták, törpe vadak és és madarak felveréséhez. 

A shiba inu nevének 2 jelentése van

  • az egyik a "bozót" ami, utalhat magára a bozótra mivel ezeket a kutyákat ott használták leginkább vadászatra.
  • illetve a régi naganói dialektusban "kicsit" jelent, elképzelhető hogy termetük után kapták ezt a nevet.

1868-1812 közötti időszakban a vadászat egyre nagyobb érdeklődése miatt Nagy-Britaniából importált szetterekkel és pointerekkel keresztezték őket ezért a tiszta vérvonalú egyedek ritkává váltak.

Ishi Go Shimane Yamashita Commendation Award at the 5th G.N. 1936
Ishi Go Shimane Yamashita Commendation Award at the 5th G.N. 1936

1928 körül vadászok és hozzá értő szakemberek megkezdték még a hegyekben marat szűkös fajtatiszta állomány felkutatását. Komoly munkájuknak köszönhetően 1934-ben megszületett a 3 fennmaradt vérvonalból  ’’Sinsu, Mino, Szan’in” a mai shiba inu. 1937-ben nemzeti kincsé nyilvánították, és itt kezdődött a fajta tenyésztése és fejlesztése,hogy mi is csodálhassuk ezt a fenséges kutyafajtát.

Külleme

A shiba inu kistestű, kanok 10:11, szukák 10:12 arányos testalkatúak. Erős csontozatú, jól izmolt, erőteljes felépítésű kutya. Mozgása könnyed, gyosr és erős izmos kutya lévén jó tolóerővel rendelkezik. Korrekt felépítésű, lendületes, hosszat lép előre, és helyesen a hátsó lábakkal az első lábak nyomvonalában halad előre.

A kanok nem lehetnek kisebbek a nőstényeknél, és nyilvánvaló hogy a kanok és nőstények közti eltérő méretekből adódóan az arányoknak és kifejezésnek , erőteljes nemi kétalakúságot /dimorfizmust/ kell tükröznie.

Shiba pár típus erős dimorfizmussal és homogenitással
Shiba pár típus erős dimorfizmussal és homogenitással

Fej/ Koponya: széles. Stop: meredek, enyhe redővel. Orr: Fekete. Egyenes orrnyereg. Fang.: Közepesen vastag. Ajkak: Feszesek. Állkapocs: Erős fogak, ollós harapás. Pofa: Jól fejlett. Szemek: Háromszög alakúak, nem túl kicsik, sötétbarna színűek. A külső szemzug kissé felfelé ível. A megfelelő formált szemekben az írisz mindig látható. A fej felülről nézve egy képzeletbeli háromszögbe helyezhető el. A homloknak szélesnek, laposnak kell lennie. A fülek a koponyán egymástól 1,5 fülnyi távolságra vannak, és követik a szemferdeség vonalát. A shiba inu homlokának elég szélesnek kell lennie ahhoz hogy a fülek a megfelelő arányban elférjenek rajta és teljesen a fejen helyezkedjenek el. A fülek felállóak és előre dőlésük összhangban van a nyak irányával. Nem dőlnek oldalirányba. Test: Hát: Egyenes és erős. Lágyék: Széles, izmos. Mellkas: Mély, közepesen ívelt bordák. Has: Kissé felfelé ívelő. Első végtag: Elölről nézve egyenes mellső lábak. Vállöv: Közepesen lejtős lapocka. Könyök: Feszes. Hátsó végtagok: Comb: Jól fejlett. Lábszár: Rövid, jól fejlett. Csánk: Erős, szíjas. Mancs: Szorosan zárt ujjak, boltozatos lábfej. Talppárnák kemények és rugalmasak. Kemény, sötét színű karmok a kívánatosak. Farok:  Magasan tűzött, vastag, felkunkorodó vagy a hát felett sarló alakban hordott farok. Leengedve a hegye majdnem a csánkig ér. Bunda: Durva tapintású egyenes feddő szőrzet, puha sűrű aljszőrzet. A farkon kissé hosszabb,  elálló szőrszálak. Szín: Vörös, Fekete-rozsdabarna, Vörös-szezám: Az alap szín vörös , fekete szőrszálakkal keveredve. Az A locus határozza meg a színt. Az Ay/At színgenetikáju / domináns vörös, fekete hordozó/ kutya 3 fenotípust adhat, vörös, vörös-szezám. Fekete-szezám:  Fekete szőrszálak vannak túlsúlyban. Ennél a színnél a genetikába Aw színkód jelenik meg, ami a kisebb Shikoku keresztezésére vezethető vissza a harmincas években. Erre azért volt szükség mert a fajta típusa kevésbé volt stabil a Shikoku-hoz képest. Mindkét fajta morfológiája hasonló volt. A keresztezésre kiválasztott példányokban nem csak a méretre, de a típusra is odafigyeltek. A fejnek a lehető legkevésbé kellett hasonlítania a Shikokura, és a lehető legjobban kellett hasonlítania a Shibára. Az összes színváltozatnak rendelkeznie kell Urajiro-val. A pofa, az orr két oldalán, az állkapocs és a nyak alatti részen, a mellkason és a hason, a farok alsó részén, a lábak belső oldalán kell lenni fehér vagy világos színű szőrnek.

Shikoku
Tenyésztésbe vont Shikoku

Érdekesség

Fehér: a shiba inu tipikus színe, de a japán őshonos fajták történeti kiválasztásával összefüggő okokból a japán kinológiai szervezetek úgy döntöttek, hogy kizárják azt. Anglia az egyetlen ország, ahol ezt a színt elfogadják a shiba inu-nál a kiállítási ringben és a tenyésztésben.

Fehér Shiba
Fehér példány Angliai kiállításon

A helyes arányoknak a különböző életszakaszokban is láthatónak kell lenniük. Míg az arányok megegyeznek a megjelenés változó, ennek oka, hogy a shiba inu, kölyök szőrből átvedlik a felnőtt szőrbe.

Kölyök kutya
Két hónaposan
Öt hónapos shiba
Öt hónapos shiba inu
Másfél éves Shiba inu
Másfél évesen

Jelleme

Rendkívül élénk, éber, mozgékony, kiegyensúlyozott, okos kutya. Nagyon jó házőrző, csak okkal ugat! Vadász kutya révén, mindig pillanatba figyeli környezetét, a legapróbb moccanásra is talpon van. Önálló egyéniségük van, nagyon viccesek tudnak lenni, de közben megfontoltak. Önállóságukból kifolyólag nem lehet őket rávenni olyan dologra amit nem akarnak.  Kissé embernek képzelik magukat, amint lehetőségük van rá megpróbálnak az ember fölé kerekedni és átvenni az irányító szerepet. Nagyon szeretik gazdájukat, de sosem lesznek tökéletesen engedelmes kutyák, de ennek ellenére nagyon intelligensek, nagy bennük a tanulási vágy. Ezért nem csak fizikálisan, hanem szellemileg is kell őket fárasztani. Nagyon jó a memóriájuk, nagy tanulási készséggel, ezért nagyon fontos hogy mindig új feladatot kapjanak.Jól alkalmazkodik, konfliktus kerülő, de bátor, családját megvédi, még a nagyobb agresszív állatoktól sem riad vissza. Ha jó nevelést kap más állatokkal is kijön. Gyerekeket szereti. Nemtetszését nem ugatással, hanem például nyafogással, vagy sikollyal fejezi ki. Ha boldog és jól érzi magát mosolyog, egyedülálló ennek a kutyának a mimikája. Idősebb korukra kicsit lenyugszanak, olyankor már szívesen heverésznek az udvaron. A kanokat könnyebb kezelni, a szukákat úgy tudnám jellemezni, olyanok mint egy hisztis nő. Udvaron lakásban egyaránt jól érzik magukat. A lakásban tartott kutyát megfelelően le kell mozgatni. Ha megsértjük őket, vagy nem kapják meg amit akarnak képesek bosszút állni. Nem ölebek, de ha gondos tenyésztő neveli őket, szerethető kutyák lesznek. Mivel egy ősi fajta és nagyon közel áll a genetikája a farkaséhoz, már megszületésük után következetességet, és sok foglalkozást igényelnek, ha ez nem történik meg elvadulnak távolság tartóak lesznek az emberrel és ez nehezen hozható helyre.

Shiba inu falka
A shiba inu a kertben és a lakásban is kitűnően érzi magát

Fajtabetegségek

Nem beteges fajta. Ami néha előfordul náluk az a patella problémák, csípő diszplázia, és PRA-prcd szembetegség. De mivel a tenyésztők szűrik a tenyész állományt, ezek is nagyon ritkán fordulnak elő. Persze tartási hibából is kialakulhat dysplasia és a patella, ezért figyeljünk oda hogy sportot és játékot, főleg a növő félben levő kutya ne kemény talajon végezze. A megfelelő izomfelépítésre is oda kell figyelni, mert gyenge izmú kutyának gyakrabban lehetnek sérülései. Ezért is fontos még a megfelelő táplálék kiválasztása. Jó minőségű táp mellé nem kell semmilyen étel kiegészítőt adni például a plusz kalcium adagolással is vigyázni kell, mert ronthatjuk a kutya egészségét vele. Az is lehet, hogy egy patellás kutya leéli az életét tünetmentesen, ezért nem szabad ennél a fajtánál rögtön műtéthez folyamodni, mert nagy valószínűséggel teljes életet élhet a kutya műtét nélkül is! Az allergia is előfordul náluk, amint általában valamilyen stresszhelyzet vált ki. Leggyakrabban csirke és pollen allergia fordul elő.

Shiba inu
A shiba inu alapvetően egészséges fajta

Ápolás, kozmetika

Tudni kell, hogy a shiba inu a világ legtisztább kutyája. Egy shiba inu soha nem kutya szagú még elázva sem. Ha piszkos lesz a bundája mint a macskák letisztítja magát. Vigyáz a környezetére, pár hetes koruktól szobatiszták, persze nagyon ritkán vannak kivételek. Dupla szőrű kutyák ezért évente kétszer, vedléskor elég nagy mennyiségű szőrt kivedlenek. Ilyenkor meleg vizes fürdetéssel és víz kicsapatóval rá lehet segíteni a vedlésre. Egyébként nincs szüksége fürdetésre. A lakásban tartott kutyáknak év közben is van csekély szőrhullatásuk. Őket sem kell gyakran fürdetni ha nem piszkolják össze magukat elég évente négy alkalommal.

Nevelése, igényei

A shiba inu átlag életkora 14-16 év, de nem ritka a 20 év feletti példány sem. Tehát hosszú távra tervezzünk velük. A nevelés szempontjából is mindenképp tenyésztőtől vásároljunk kutyát, mert ennél a shiba inu esetében különösen fontos hogy megszületése után hozzá értő tenyésztő foglalkozzon vele.  A rosszul nevelt bébi kutyákból nagyon neheze kezelhető kutya lesz, ami megkeseríti a gazdi és a kutya életét, és emiatt tévesen ítélik meg ezt a fajtát az emberek. Nem a kezelhetetlen kutya a rossz, hanem az az ember aki őt nevelte. Nagyon fontos az új gazdinak is követnie azt a következetes nevelést amit a tenyésztőnél kapott a kiskutya. Vigyázni kell mert mindig megpróbálják átvenni a vezető szerepet. Nem megfelelő gazdinak gyorsan a fejére nőhet. Amit lehetőség van rá vinni kell kutyaoviba, ez nagyon fontos, a megfelelő szocializáció miatt. Nagyon okosak, gyorsan tanulnak, nem csak fizikálisan, de agyilag is kell őket fárasztani. Olyan kutyaovit és kutyaiskolát válasszunk ahol már van tapasztalata az oktatónak a fajtával, mert gyakran a tapasztalatlan oktató sem tud mit kezdeni velük. A behívást nagyon nehéz vagy lehetetlen megtanítani a shiba inuknak. Nagyon erős bennük a vadász ösztön. Mivel hegyekben használták őket vadászatra, szeretnek a hegyes terepen túrázni. Szükségük van a nagy sétákra és a tanulásra, mert a nem lefárasztott kutya otthon rombolni fog. Lakásban tartott kutyát célszerű pihenő időszakában szoba kennelben tartani. Egy idő után már maguktól elvonulnak a helyükre. Udvaron tartott kutyának biztos kerítés kell, mert szabaduló művészek, és ha alkalmuk van rá el is szöknek.

Kölyök kutyák
Kölyökkorától következetes nevelést igényel

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Mielőtt shiba inu vásárlás mellett döntenénk látogassunk meg több kennelt, töltsünk el pár órát a fajtával, hogy tisztában legyünk azzal nekünk való e. Tudunk e elég időt szakítani az életünkből az ő nevelésére. Ne az ára legyen a fő szempont! A szaporítói és a tenyésztői árak különbségének gyakran a sokszorosát költjük állatorvosra. Ne asszisztáljunk abban hogy ezt az ősi egészséges fajtát is tönkre tegyék a hozzá nem értő pénzszerzési célból szaporító emberek! Vásárlásnál figyeljünk arra hogy megbízható kennelből válasszunk kutyát. Kérjük el a szülők szűrési eredményeit. Csak olyan tenyésztőtől vásároljunk ahol meg mutatják a szülőket is, meg lehet látogatni többször a kiskutyát, nem választják le a kölyköket az anya kutyától, a kiskutyák nem félnek, nyitottak az idegenekkel szemben, kisebb idegen zajra nem rohannak menedéket keresni. Sokat segít az új gazdinak ha olyan helyről vásárol ahol a 7 hetes kiskutyákat beillesztik a falkába, nagyon sokat tanulnak a kölykök az idősebb kutyáktól. Csak 8 hetes kor után vigyük haza a kiskutyát! Részesítsük előnybe az olyan tenyésztőt, aki 6-7 hetesen meg tudja mondani melyik kiskutyának milyen, a jellem a habitusa. Segít a választásban, átlátja hogy az adott család életvitelébe melyik kölyök kutya illik bele a legjobban. A vásárlás után is kapcsolatba marad az új családdal, segíti a mindennapi problémák megoldásában!

Shiba inu falka, kölykökkel
Jót tesz a kölyök fejlődésének, ha beillesztik a falkába

Tenyészet

Nagy Erika vagyok a Darya-Ye Noor kennel tulajdonosa. 2009-ben találkoztam először a shiba inu-val. Első látásra szerelem volt. Teljesen levett a lábamról a mosolygós, önálló, egyedi egyéniségével, és nem mindennapi küllemével. Eldöntöttem hogy nekem mindenképp kell egy ilyen kutya. Sokat tanulmányoztam a fajtát, szinte minden lehetséges szakirodalmat elolvastam róla, és tudatosult bennem hogy szeretném tenyészteni őket. 2013-ban került hozzám első Shibám Mici, aki azóta is a falkánk tagja. 8 év alatt 13 egyedre bővült a falkánk. Sokat kell még tanulnom róluk, tőlük, de úgy érzem hogy közösen velük elértem azt amire mindig is vágytam! Sok csodás, egészséges kiskutyán született, akik nem csak az új családba hoztak nagy örömöt, de kiállításokon is kiválóan szerepelnek. Egyik nagy büszkeségem a sok közül saját tenyésztésem Berci aki 2018-ban Lengyelországban a NIPPO kiállításon/speciális japán kiállítás, fajta specifikus japán bíróval/  csoportjában győztes lett megkapta a WAKA INU Winner címet! Célom az hogy hű maradjak az ősi fajtához, mind genotípusban mind fenotípusban tükrözzék a nálam született kiskutyák a több ezer évvel ezelőtt élt őseiket. Nagy álmom hogy egyszer eljussak szülőhazájukba, lássam régen hol vadásztak őseik, és megismerjem a nagy Japán tenyésztőket!

Shiba inu kiállítási győztes
Közösen velük elértem amire mindig is vágytam!

Gyakran ismételt kérdések

Megfelelő helyről vásárolt kölyökből, ha következetesen neveljük és nem csak a kertünk dísze, akkor egy csodálatos, jó természetű, gyerekbarát családtaggal bővül családunk az elkövetkezendő 14-16 évre.

Egész évben van mérsékelt szőrhullás és évente két alkalommal nagy vedlés. Dupla szőre révén jobb felkészülni az érkezésére egy robot porszívóval, amivel kordában tartható. 

Egy fekhely legyen bekészítve. A gondos tenyésztő start csomaggal látja el a kiskutyát, ami tartalmazni fogja azt amire első pár hétbe szüksége lesz.

A bemutatót Nagy Erikának köszönhetjük

Image Description
Image Description
2009-ben találkoztam először Shibával. Első látásra szerelem volt. Teljesen levett a lábamról a mosolygós, önálló, egyedi egyéniségével, és nem mindennapi küllemével.
Image Description
Erika Nagy — Darya-Ye Noor kennel