Kangal
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
65-73 cm
Súly
40-50 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Szürke Bézs
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Kangal

A Kangal egy Török pásztorkutya. Hazájában nemzeti kincsnek tartják.
Kedvencem Létrehozás

Kangal története

A Kangal egy Török pásztorkutya. Sivas tartományból. Nevüket a városról kapták ahonnan származnak. Törökországban nemzeti kincsnek és védett fajta tartják. Olyannyira, hogy tilos kivinni az országból. Exportálásához speciális engedély kell. Több ezer éves múltjuk van és a mai napig tökéletesen ellátják a feladatukat amire ki lettek tenyésztve. A mai napig használják birkák-kecskék védelmezésére a ragadozók miatt. De akár terület őrzésre is nagyon alkalmas. Az FCI 2018 június óta ismeri el önálló fajtaként. Eddig Anatóliai-Juhász néven volt ismert.

Kangal
2018 óta önálló fajta

Külleme

Küllemét tekintve robusztus kutya. Aki találkozott a fajtával nem fogja hamar elfelejteni büszke tekintélyt parancsoló látványát. Jellegzetessége a fekete maszk és a felfelé kunkorodó farok. Lelógó fülei feketék. A vágott fül megengedett. A testnek egyszínűnek kell lennie. A mellkasán lehet egy kisebb fehér folt illetve a mancsoknál. A farka hegyénél elfogadható a fehér folt. Orra fekete. Szemei sötét vagy világos barnák, de jobb ha sötét színű. Szőre lehet rövid és félhosszú, aljszőrzete sűrű. Az időjárásnak megfelelően változhat.

Jelleme

Rendkívül terület őrző fajta. Nem habozik, ha a területét meg kell védenie. Főként a kan kutyák hajlamosabbak lehetnek a dominanciára. Már egész kicsi korban el kell kezdeni a megfelelő szocializációt, mert a későbbiekben problémát fog okozni. Idegenekkel szemben kimért és óvatos. Azonban családtagjaival szemben gyengéd és figyelmes. Szereti a gyerekeket így ajánlom gyermekes családba. Idegen kutyákkal szemben agresszív lehet. Állítólag a világ egyik legerősebb harapású kutyája. Rendkívül intelligens és mivel nagyon önálló fajta így képes egymagában döntéseket hozni. Gyors és mozgékony. Mivel pásztorkutya ezért nagyon jó falka ösztönnel rendelkezik.

Kangal pár gazdáikkal
Családtagjaival kedves és szelíd

Fajtabetegségek

A fajta alapvetően egészséges. De előfordulhat a nagytestűek vonatkozó mozgásszervi betegségek (mint a diszplázia), ha kellően nem figyelünk oda kiskutyánk táplálkozására és vitamin dús étrendjére. Fontos az etetésnél akár többször kisebb adagokba kapja az ételt és pihenőt tartani utána mivel a méretéből adódva hajlamos a gyomorcsavarodásra. Kisebb korban már ajánlott a magas hústartalmú ételek illetve ízületvédők adása nekik. Mivel hirtelen és gyorsan nőnek csont deformáció és ízületi problémák felmerülhetnek a későbbiekben. Fontos oda figyelni az adagmennyiségre főleg, ha táppal etetünk. A plusz súly elkerülendő. Inkább legyen kicsit vékonyabb. Egy éves korukig nem ajánlott a túlzott és megerőltető mozgás. Átlagosan ez a fajta 12 évig él.

Ápolás, kozmetika

Komolyabb ápolást nem igényelnek. Hetente kétszer elég kikefélni a bundáját. Illetve vedléskor gyakrabban mivel akkor sok szőrt hullajtanak. A fürdetés elég nyáron, ha a gazdi úgy gondolja. Ha elég koszos már a bundája akkor nedves törlőkendővel le lehet tisztítani. Karomvágás elég pár havonta amennyiben nem koptatja megfelelően a karmait. A fülét ajánlott megnézni, ha koszos lenne akkor kutyáknak készült fültisztító folyadékkal ki kell mosni. Ha nem lenne biztos a dolgokban akkor ajánlott egy kozmetikát vagy állatorvost felkeresni ez ügyben.

Kangal őrző-védő közben
Kangal őrző-védő közben

Nevelése, igényei

Elég gyorsan tanul. Szereti a változatos feladatokat. De a neveléshez a gazdának következetesnek kell lennie és sok tapasztalattal rendelkeznie. Kezdő kutyásoknak nem ajánlott ilyen fajtát választania. Hajlamos a gazda fölé kerekedni, ha érzi a gyengeségét. Sok türelmet igényel. A pozitív megerősítéses nevelést ajánlom. A durva és agresszív bánásmód negatív személyiség zavart okozhat. Mivel pásztorkutyáról beszélünk nem ajánlatos kis kertekben illetve lakásban és házban tartani. Ez a fajta szabad gondolkodású és jellemű. Szereti a nagy területeket szeret a szabadban sétálgatni és szagolgatni. Hajlamos a szökésre, ha unatkozik. Ezért magas kerítést ajánlok és villanypásztort, ha szükséges.

Tévhit

Nagyon sokan azt gondolják, hogy ez a kutya egy hatalmas lógó pofájú vérengző fenevad. Természetfeletti erőkkel megáldott kutya. Az interneten fellelhető ilyen fajtájúnak mondott kutyák nagy részének semmi köze a fajtához. Ezeknek a kutyáknak száraz pofája van és a marmagasságuk nem igazán megy 80 cm fölé. A pásztorkutyáknak pont az a lényege, hogy fürge gyors és izmos legyen ne pedig emberevő.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlása előtt alaposan fontolóra kell venni,hogy biztosítani tudjuk e a fajta számára szükséges körülményeket. Csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk kiskutyát. Akiknek megvan a megfelelő egészségügyi szűrések illetve a törzskönyv. Egy jó megbízható tenyésztőnek fontos, hogy kihez és hova kerül a kiskutya. Már az első látogatásnál is sok kérdést fog feltenni és a későbbiekben is nyomon követi a kiskutyákat.

Kangal kölyök
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kis kutyát

Bármilyen kérdésre szívesen válaszol és segítő kész. Érdemes arra is figyelni, hogy a kiszemelt kutyus tenyésztője tagja valamelyik fajta klubnak vagy egyesületnek is. Sokszor látom sajnos a különböző hirdetési oldalakon ami fajtatiszta kutyának van hirdetve annak több mint a fele papír nélküli.  Valamint hiányos oltási programmal és féreghajtás nélkül kínálják eladásra a kicsiket. Ebből már sejthető, hogy a kutyák valószínűleg rossz körülmények között vannak. Így aki ilyen kiskutyát vásárol tudnia kell, hogy sajnos az a kutya lehet beteg vagy a későbbiekbe például 1 hét után megbetegszik és sürgős állatorvosi ellátásra lesz szüksége. Ilyenkor aztán rá lehet költeni a vételár dupláját is, ha egyáltalán túl éli a kutyus. Itt nem csak az anyagi veszteségről van szó, hanem a gazda és a család a lelki traumájáról is.

Kölyök Kangal
Igazi pásztorkutya akinek szüksége van a térre és a szabadságra

Tenyészet

Már kiskorom óta minden vágyam az volt, hogy kutyákkal foglalkozhassak. Az első kutyám egy törzskönyves Dalmata Dalmata volt. Mindig is voltak kutyáink mivel kertes házban éltünk. Nem is olyan régen még a párommal elkezdtünk kutyafajtákat nézegetni, olyan fajtát akartunk ami megvéd minket és az otthonunkat. Nehéz volt megtalálni azt a faját aki illik is hozzánk. Sok hónap keresgélés után ráleltünk a Kangal fajtára. Már az első pillanattól kezdve érdekesnek és gyönyörűnek találtam. Majd pár héttel később találkoztunk is egy tenyésztővel aki bemutatta a fajtát. Egyből beleszerettem, de közel egy évbe telt, mire felkészültünk új kutyánk fogadására. A célunk, hogy megőrizzük a fajta ősi mivoltát és munkaszeretetét.

Gyakran ismételt kérdések

Ez a fajta tapasztalt gazdát igényel. Mivel intelligens, önálló, erős és jellemzően domináns. Emellett kutyabiztos kerítésre és nagy területre van szükség a tartásához.

A nyers etetést ajánlom. Amennyiben nincs tapasztalatunk ezzel kapcsolatban úgy alaposan olvassunk utána, miként kaphat meg kedvencünk minden szükséges tápanyagot ezzel a módszerrel. Főzés esetén kérjük ki állatorvosunk tanácsát az étel összetételével kapcsolatban. Táppal etetés esetén csakis magas fehérje tartalmú, gabonamentes tápot adjunk nekik.

Ezek a kutyák hajlamosak a dominanciára és agresszióra fajtársaikkal szemben így nagyon fontos a korai szocializáció és a következetes nevelés ennek mérséklése érdekében.

A bemutatót Szentirmai Henriettnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Már kiskorom óta minden vágyam az volt, hogy kutyákkal foglalkozhassak.Nehéz volt megtalálni azt a faját aki illik is hozzánk. Sok hónap keresgélés után ráleltünk a Kangal fajtára.
Image Description
Henriett Szentirmai — Wild Souls Kangal Kennel