Papillon
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
24-28 cm
Súly
1,5-2,5 kg vagy 2,5-4,5 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Papillon

Epagneul Nain Continental (Continental Toy Spaniel)

A Papillon igazi társasági kutya eredetileg bájos és figyelmes társként tenyésztették a nemesasszonyok számára és ezek a varázslatos ölebek évszázadokon keresztül nagy kedvencnek számítottak az európai királyi udvarokban.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Papillon története

Igazi társaságikutya eredetileg bájos és figyelmes társként tenyésztették a nemesasszonyok számára és ezek a varázslatos ölebek évszázadokon keresztül nagy kedvencnek számítottak az európai királyi udvarokban. Számtalan réges-régi királynői és hercegnői portrén megjelentek, melyeket Európa leghíresebb művészei festettek. Rubens, Rembrandt, Goya és Toulouse-Lautrec mind azon mesterek közé tartoznak, akik ezeket a kutyákat is ábrázoltak festményeiken. Nevét a francia pillangó szóról kapta, hála jellegzetes füleinek. Feljegyzések szerint az első ilyen álló fülű egyed 1896-ban született fajtatiszta Phaléne szülők kölykeként egy véletlen mutáció eredményeképpen.

Phaléne_forrás: wds2018.com
Phaléne_forrás: wds2018.com
Papillon
Papillon

1902-ben váltak szét két külön álló fajtává. Bár ekkoriban a Phaléne-éket csak "kontinentális törpe spánielnek" nevezték, végül 1955-ben elfogadták a Phaléne nevet a logó fülű variációra. Mindkét variáció nagy divatnak örvendett Európa szerte már kialakulásuktól. A fajta olyan csodálókkal büszkélkedhetett, mint Madame de Pompadour, XIV. Lajos és Marie Antoinette. Marie Antoinette és kutyája kapcsolatáról több legenda is fenn maradt az egyik, hogy kutyája, Thisbe hűen várt gazdájára a börtön előtt, a másik verzió szerint a királyné vitte magával kutyusát a guillotine-hoz. Akárhogy is ez a népszerű kis kutya számtalan 17.-18.századi festményen feltűnik a nemesi családok tagjaként. A fajta hamar meghódította egész Európát. Egyes források arra utalnak, hogy spanyol felmenőkkel büszkélkedhetnek ezek a kutyák. A fajta finomítását és népszerűsítését Olaszországban és Spanyolországban is segítették az ottani tenyésztők. 1965-ben megalakult a Papillon klub Svédországban.

Papillon családjával festményen
A művészeti alkotások tanúsítják, hogy ezek a kutyák a nemesi családok teljes jogó tagjai voltak, forrás:dev.caratoots.com

Külleme

Ennek a kicsi, pompás hosszúszőrű spánielnek harmonikus testfelépítése van. Élénk és kecses, de robusztus is és tartásában büszke, mozgása szabad és elegáns. Testhossza nagyobb, mint a marmagassága. A lelógó fül változata franciául a "Phaléne" :nyugalomban a fülek magasan tűzöttek, pontosan a szemvonal fölött lelógva hordják, és mégis igen mozgékonyak. Hullámos szőrrel díszítettek, amely nagyon hosszú lehet és a kutyának nagyon szép külsőt kölcsönöz. Az álló fül változata, franciául a "Papillon" : a fülek magasan tűzöttek jó nyitottan, oldalra kifelé tartott fülkagylóval, a fülkagyló belső széle a vízszintessel 45 fokos szöget alkot. Elfogadhatatlan, hogy a fül hegyesen felfelé álljon, és a német spitz német spitz füléhez hasonlítson. A fülkagyló belső oldala finom, egyenletesen hullámos szőrrel fedett. A fülkagyló külső oldala hosszú szőrökkel fedett, amelyek dús zászlóként a fülszélen túlérnek. A két változat párosítása gyakran félig egyenesen felálló fület eredményez, lelógó véggel, ami súlyos hiba.

Papillon kis kutya
A fülnek jól megkülönböztethetőnek kell lennie a két fajta variációnál

Jelleme

Kis méretüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak benti tartásra, de ez nem jelenti azt, hogy nem lenne szükségük sok testmozgásra és a minden napos sétára. Aktív, okos és játékos kutyák, akik nagyon szeretnek az emberek közelében lenni és bármikor kaphatóak játékra, labdázásra. A szabadban – spániel mivoltukhoz híven – boldogan kergetőznek az udvaron, labdáznak, apportíroznak, megkergetik a mókusokat, egereket és még a bogarakat is. Általában nem veszik észre, mennyire picik is valójában, ezért a gazdáiknak kell figyelni rájuk, ha nagyobb kutya, vagy akár egy macska után indulnának. Rendkívül intelligensek, valójában a top 10-ben vannak a legokosabb fajták között, a rotik rotik és a német juhászok német juhászok mellett. Nem meglepő, hogy könnyen taníthatóak és alig várják, hogy örömet szerezzenek azoknak az embereknek, akiket szeretnek. Általánosságban elmondható, hogy néhány kis termetű fajtának kissé hosszabb ideig tarthat a háztartásba való beilleszkedése, mint a nagyobb fajtáké, de az ő esetükben ez nem igaz, könnyen és gyorsan alkalmazkodnak az új helyzetekhez. A korai szocializáció nagyon fontos számukra és az engedelmességi órákon a kutyaiskolákban is jól teljesítenek. Hamar megtanulják azt tenni, amit mondunk nekik. Azonban ne felejtsük el, hogy erős kötődésük miatt, ha sokáig egyedül maradnak, boldogtalanná válhatnak és nemkívánatos magatartást fejleszthetnek ki. Általában egy gazdát választanak maguknak a családon belül, de képesek kötődni más háziállatokhoz is. Megeshet, hogy fiatal korában félénk lehet – ez egy életkori sajátosság és ne gondoljuk, hogy ha „bedobjuk a mély vízbe”, akkor ez pozitív irányban változni fog. Sok türelemre, bátorításra és időre van szükség, míg ez az állapot elmúlik. Kisgyermekek mellett előfordulhat, hogy elkerülik őket, mert többnyire nem szeretik a zajt, kiszámíthatatlanságot, ezért személy szerint inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlom, akik már felelősségteljesen bánnak velük.

Labdázó kutya
Okosak és játékosak

Fajtabetegségek

A fajtában több olyan betegség is van, amelyekre tudunk figyelni, illetve tudjuk őket korrigálni: Az egyik a térdkalács ficam, amelyre ma már kötelező a szűrés tenyészkutyák esetében, így várhatóan a kölykök sem lesznek érintettek. Fontos a megfelelő, jó minőségű táppal történő táplálás, valamint a térdek kímélete, kerüljük a mindennapos lépcsőzéseket, kanapéról való fel-le ugrásokat, valamint mellőzzük a kutya ízületeinek túlterhelését például rendszeres, hosszútávú futtatással. Amennyiben táppal etetünk, egy idő után várható a fogkő megjelenése. Megelőzhetjük, ha kutyáknak való fogkefével, fogkrémmel tisztítjuk a fogait, valamint gyakran adunk neki olyan, speciális rágcsálnivalót, ami segít a fogait megtisztítani. Kialakult fogkőtől sajnos többnyire csak bódításban, ultrahangos készülékkel tudják a fogakat az állatorvosok megtisztítani.

Kis kutya a levendulában
Egészséges kis kutyák és a kozmetikájuk sem bonyolult

Ápolás, kozmetika

Alapvetően könnyen kezelhető a szőrük, egyszerű az ápolásuk, csupán a rendszerességre kell odafigyelni. Nem igényel különösebb tapasztalatot, így ezt otthon mi magunk is meg tudjuk tenni, nem feltétlenül kell kutyakozmetikushoz fordulnunk. Alapesetben csak fedőszőrük van, de ha ivartalaníttatjuk, akkor gyakran megjelenik az aljszőr is, ami már könnyebben csomósodik és vattaszerűvé válhat. Mindkét esetben karban tudjuk tartani, ha hetente átfésüljük a szőrét, így eltávolíthatjuk a kisebb csomókat. Havonta egyszer (vagy igény szerint) fürdessük meg őket jó minőségű sampont, balzsamot használva, majd törölközővel a vizet felitatva, hajszárítóval és kefével teljesen szárítsuk meg a szőrét. Így megelőzhetjük az erősebb vedlést és a szőr filcesedését is. Ollóval csak a talpon túlnőtt szőrt kell megigazítani, semmilyen más módon nem szükséges nyírni őket. A karmait is nekünk kell ápolnunk. Általában 6 hetente kell megigazítani - kis termetű kutyák részére készült körömvágó ollóval- akkor, amikor már halljuk a köröm kopogását kemény felületen. A túl hosszúra nőtt, ápolatlan körmök ízületi károsodást okozhatnak.

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens kutyák, akiket bátran szoktam ajánlani kezdő kutyatartóknak is. Nagyon gyorsan felveszik a gazdi életritmusát, legyen szó kanapén történő pihenésről vagy egy erdei sétáról, ők mindenben benne vannak. A lényeg, hogy nagyon sokat lehessenek a gazdájuk mellett, ezt szinte küldetésnek tekintik egész életükön át. Kisebb korban, amikor új otthonba kerülnek, következetesen, jutalmazva tudjuk megtanítani mind a szobatisztaságra, mind az általunk preferált vezényszavakra. Sokat segíthet a szocializációban, ha az oltási sor végeztével (kb. 4 hónapos korban) el tudjuk vinni kutyaoviba, kistestű kutyáknak fenntartott kutyafuttatóba, vagy kutyaiskolába. Az idő előrehaladtával kiderülhet, mihez van tehetsége, még az is lehet, hogy érdemes kipróbálni vele a dog dancinget vagy akár az agilityt. Ezek a kiskutyák kifejezetten vékony csontúak, ami a nagy szőrük miatt először nem is tűnhet fel. Emiatt elég törékenyek, vigyázni kell az ízületeikre és a csontjaikra, főleg pici korukban. Kezdetben csak kisebb sétákra vigyük őket és közterületen sose engedjük szabadon. Még a leggondosabban betanított kutyus is az ösztöneire hallgat elsősorban, így ha nincs rajta póráz, könnyen egy macska után szaladhat, de megijedhet egy dudáló autótól vagy egy felé rohanó, nagyobb testű kutyától is – és már el is tűnt a szemünk elől.

Kis kutya a homokozóban
Játékos, könnyen tanítható kutyák

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ha úgy döntünk, hogy ilyen kutyát vásárolunk, megtehetjük itthon és külföldön is. Körültekintően válasszuk meg a számunkra szimpatikus kennelt, hiszen a leendő kiskutyánk kb. 15-18 évig is társunk lehet. Fontosak a szülők egészségügyi szűrései (térdficam & szürkehályog – utóbbi opcionális), valamint a tenyészszemle megléte. Sokan azt gondolják, hogy a törzskönyv csupán egy papír, de ez igazolja számunkra az előbb felsorolt, minimális feltételek meglétét is. Ezen fajta esetében a hivatalos ajánlás kb. 12 hetes kor az új gazdihoz való költözéshez és a családjától való leváláshoz. Ebben a korban már rendelkeznek 2-3 oltással, microchippel, vezetett oltási könyvvel és többszörösen átestek a féreghajtáson is. Ne vegyünk olyan kennelből kiskutyát, ahol semmit sem kérdeznek tőlünk, nem is kíváncsiak ránk. Egy jó tenyésztő körültekintően választja meg, hogy kinek adja oda a kutyáját, hiszen a későbbiekben is szeretné a legjobb kezekben tudni és fontos neki, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő feltételeket, a törődést. Ugyanígy a vásárlónak is fontos, hogy igény szerint tanácsért fordulhasson a tenyésztőhöz és mindez kölcsönös bizalomra épülhessen.

Fiatal Papillon
A gondos tenyésztő nem adja ki kutyáit akárkinek

Tenyészet

Harasymowicz Beatrix vagyok, a Petrixy Papillon kennel alapítója és tulajdonosa. A fajtával kb. 12 éve kezdtem el foglalkozni, akkoriban még nem sok magyar tenyésztő volt az országban. Véletlenül láttam meg egy elérhető lengyel kiskutya képét egy tenyésztő oldalán és később Svédországból, majd az USA-ból bővítettem az állományt. Összes kutyusunk családtagként éli nálunk a mindennapjait, másképpen el sem tudnám képzelni tartásukat. Szívesen járunk velük kiállításokra és évente 1-2 alkalommal születik alom nálunk. Célunk, hogy megtartsuk a magas minőséget és kiválasszuk a kiskutyák számára a megfelelő gazdákat, akik legalább annyira szeretik őket, mint mi.

Gyakran ismételt kérdések

Jellemzően nem agresszívak, de tartózkodóak a kisebb gyermekekkel szemben, többnyire félnek tőlük, ezért én magam mindig nagyobb gyermekek mellé ajánlom.

A szőrüket a növekedés illetve az évszakok váltakozása során többször is cserélik, erősen vedlenek. Megelőzésképpen lehet őket gyakrabban fürdetni, de a szőrüket, ha megtehetjük, ne nyírjuk le, inkább folyamatosan gondozzuk minőségi fésűkkel, kefékkel, samponokkal és kondicionálókkal.

Legintelligensebb kutyák közé tartoznak. Gyorsan és szívesen tanulnak.

A bemutatót Harasymowicz Beatrixnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Összes kutyusunk családtagként éli nálunk a mindennapjait, másképpen el sem tudnám képzelni tartásukat.
Image Description
Beatrix Harasymowicz — Petrixy Papillon kennel