13 különleges macskafajta

13 különleges macskafajta

Különleges házi kedvencet keresel?

Mutatjuk szerintünk melyek a legszebb, legaranyosabb, legkülönlegesebb macskafajták, melyeket itthon is tenyésztenek. Íme 13 különleges macskafajta!

Borítókép tulajdonosa: Fenestra Gold Bengal Cattery

A házi „vadmacska” avagy a Bengáli

Az egyik legkarakteresebb küllemű macskafajta a Bengáli. Egzotikus kinézete nem a véletlen műve, az első példányok a leopárd macska és a házi macska keresztezéséből jöttek létre.

Ma már természetesen csak a fajtatiszta egyedeket lehet bevonni a tenyésztésbe és 4 generációra visszamenőleg nem lehet vadmacska a felmenők között.

A bengáli macska már majdnem kutya. Lojális, kedves, emberszerető és általában szeretnek apportírozni.

Brit rövidszőrű

A jellegzetes kerekfejű, különleges színű cicákat a 19. században tenyésztették ki Nagy- Brittaniában.

A helyi házi macskákat keresztezték perzsa macskákkal, innen a különleges színük, a tömzsi testalkatuk és a vastag bundájuk. Amennyiben egy ilyen brit gyönyörűségben gondolkodunk, nem fogunk csalódni. Ezek a cicák kedvesek, bújósak, nyugodtak, általában bírják az egyedüllétet, míg a gazdik dolgoznak, és jól kijönnek más cicákkal, kutyákkal is.

Azonban egy gyakori tévhitet el kell, oszlassunk ezek a macskák nem hipoallergének.

Forrás: Kenderesi doromboló cica tenyészet
Forrás: Kenderesi doromboló cica tenyészet
Csincsilla perzsa

Avagy a Bond filmek sztárja. Ez a macskafajta szintén a 19. századba jött létre. Eredetileg egy véletlen párosítás eredménye volt egy különleges küllemű cica Chinnie. Chinnie 1882-ben született szintén Nagy-Britanniában. Az első fajta szabványt 1908.-ban hozták létre.

A Csincsilla perzsákat nem jegyzik önálló fajtaként, csupán a perzsa macska egyik változata. Kisebbek, mint a perzsák, de küllemükben látható a hasonlóság. Érdekesség, hogy ezek a cicák cirmos színű bundával születnek, de ezt kinövik és egységes színűek lesznek, ami lehet ezüst vagy arany, ezeken belül különböző árnyalatokkal. Különleges a színükben, hogy a szőrvégek pigmentáltabbak.

Forrás:  King's of Catland Tenyészet
Forrás: King's of Catland Tenyészet
Himalája macska

A fajta a ’20-as évekre vezethető vissza, ekkoriban több tenyésztő is porbált létrehozni egy macskafajtát, ami a perzsa és a sziámi macskák jegyeit is mutatják. A perzsák szőrtípusát és a sziámik színét szerették volna összehozni. És ez sikerült is, az eredmény egy gyönyörű, jellegzetes megjelenésű himalája macska lett. Nem csak a megjelenésük fenséges, a természetük is kedves, barátságos. Nyitottak, érdeklődőek, szeretik az embereket és az állatokat is. Egészen biztos, hogy be fognak illeszkedni a családba.

Forrás:  Varga’s Himalája
Forrás: Varga’s Himalája
Karthauzi

Ezt a macskafajtát a 16. századból, Franciaországból eredeztetik. Küllemében hasonlít a Brit macskára, ez nem véletlen egyidőben mikor lecsökkent az egyedszámuk, Britteket vontak be a tenyésztésbe. Azonban leendő gazdiként, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon más a jellemük, mint a briteknek. Komoly, türelmes, méltóságteljes állatok. Nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz és sosem erőszakosak.

Forrás:  Blue Melody Karthauzi tenyészet
Forrás: Blue Melody Karthauzi tenyészet
Keleti rövid szőrű

Társfajták a sziámikkal így keresztezésük is megengedett. Olyannyira rokonfajták, hogy szokás őket színes sziáminak is nevezni és bizony valóban úgy festenek, mint a sziámik csak éppen óriási a színválaszték belőlük. A változatos színek elérése éredkében orosz kék-, brit rövidszőrű, abeszin és európai rövidszőr macskákat is bevontak a keresztezésbe. Jellemre, alkatra olyanok, mint a sziámik, kecsesek, vakmerőek, belevalóak. Borzasztó ragaszkodóak, a gazdi a mindenük, állanndóan simogatni kell őket. De, ha keleti rövid szőrűt szeretnénk, készüljünk fel, hogy sokat beszélnek.

Forrás: Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen
Forrás: Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen
Maine coon

Ki ne ismerne fel egy maine coont a hatalmas méretűk és gyönyörű bundájuk igencsak jellegzetes. A fajta ősei valószínűleg Norvég erdei macskák lehettek, valamint az amerikai hajókon élő hosszú szőrű macskák. Ezek a fenséges állatok akár 8-11kg-ra is megnőhetnek. Azt gondolhatnád, hogy egy ekkora macskát nem akarnál feldühíteni, de megfelelő szocializációval, ezek az óriások nagyon kedvesek és barátságosak.

Forrás:  Diamond Star tenyészet
Forrás: Diamond Star tenyészet
Norvég erdei macska

Igen, kis hazánkban Norvég erdei macskát is tenyésztenek, így ilyen cicát is tudsz venni.

Mint a nevük is mutatja, ezek a macskák a norvég erdőkből kerültek ki és amennyire tudjuk semmilyen emberi beavatkozás nem volt a kialakulásukban. Nem kereszteztek mindenféle hosszúszőrű macskákat a kívánt hatás eléréséért. Ezek az állatok a természetes szelekciónak hála lettek olyanok amilyenek. Nagyok, erősek, fenségesek, a zord telektől is védő jellegzetes bundájúak. A legrégebbi fenn maradt feljegyzés ezekről a csodálatos állatokról 1220. körülre datálható. A norvég mitológiában ők voltak a boszorkányok macskái. De egyes mondák szerint a vikingeket is ők kísérték hajóikon. Nem meglepő módon magabiztos állatok. Nagyon nyugodtak és barátságosak és semmitől sem félnek, amitől egy macska félni szokott.

Forrás: Nordic Verden Norvég Erdei Macska Tenyészetet
Forrás: Nordic Verden Norvég Erdei Macska Tenyészetet
Orosz kék

Íme a 3. kék bundájú cica a listánkban. De az orosz kék talán a legkecsesebb kék cica, akit választhatunk. A kecsessége nem véletlen ugyanis egy időben sziámikat is bevontak a tenyésztésbe. Nem meglepő módon Oroszországból származnak, de már a 19. században eljutottak Nagy-Britanniába is. Nagyon intelligens cicák, akár trükköket és vezényszavakat is meg lehet nekik tanítani.

Forrás: Blue Miracles Kennel
Forrás: Blue Miracles Kennel
Ragdoll- Rongybaba

A ragdollok nevüket arról kapták, hogy képesek annyira ellazulni, mint egy rongybaba. Az ember akár a nyakába is teheti a macskát és az csak lóg rajta, mint egy sál. És tényleg nagyon lazák. Kedvesek, lustácskák, emberszeretőek. Amennyiben egy különleges és nyugodt kedvencet szeretnénk egy ragdoll kitűnő választás lehet. A fajta a ’60-as években alakult ki, egy véletlen mutáció révén. Egy hosszúszőrű cicának, aki talán perzsa volt, talán angórai egy almon belül több olyan kölyke született, akik amint felemelték őket, ellazultak.

Forrás: Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen
Forrás: Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen
Skót lógó fülű

A Skót lógó fülű cicák szintén egy spontán mutáció eredményei és szintén a ’60-as években kezdték tenyészteni őket. Küllemében nagyon hasonlít a brit rövidszőrűekre. Imádnivaló természetük vannak, kedvesek, aranyosak, kiváncsiak. Kerek pofijuknak még megkapóbb megjelenést az a logó fülecskéjük.

Forrás: Kenderesi doromboló cica tenyészet
Forrás: Kenderesi doromboló cica tenyészet
Sziámi

A sziámi egike a legismertebb macskafajtáknak. Ami nem is csoda, fenséges megjelenésű, kecses cicák. A fajtára utaló legrégebbi írásos emlék körülbelül 700 éves. Rendkivül intelligens, barátságos cicák. De, ha egy csendes állatkára vágysz, ne sziámit válassz. Ők ugyanis imádják hallatni a hangjukat. Folyamatosan beszélgetnek a gazdival.

Forrás:  Thaiwichienmaat Cattery kennel
Forrás: Thaiwichienmaat Cattery kennel
Munchkin

És, ha különleges macskák. A legkülönlegesebbet a végére hagytuk. A Munchkinek Munchkinek rövidlábaik miatt lesznek annyira ennivalóak. Előfordul persze hosszabb lábú egyed is, de a standard egyedek kimondottan alacsonyak. Tacskómacskáknak is nevezik őket, nem véletlenül. Természetüket tekintve nyugodtak, barátságosak, gyerekszeretőek.

Forrás: Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen
Forrás: Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen

De bármilyen cicát is válasz az biztos, hogy csak nyersz vele. ki ne akarna egy doromboló cicához bújva tévézni esténként.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek