Norfolk terrier
FCI fajtacsoport
Terrierek
Magasság
25-30 cm
Súly
5-8 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Drót
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Norfolk terrier

A Norfolk terrier 1932-ben kezdett kiállításokon feltűnni, mint logó fülű Norwich. A Kennel Club is ebben az évben fogadta el.
Kedvencem Létrehozás

Norfolk terrier története

A fajta Délkelet-Anglia mocsaras vidékeiről származik. A 16. században ezeket a mocsarakat Holland mérnökök lecsapolták és innentől csatorna hálózatokban bővelkedő, termőföldeket alakítottak itt ki. Itt váltak igen népszerűvé a fajta ősei, ezek a kistestű patkányfogó terrierek. A 19. században a Cambridge-i Egyetem diákjai körében igen népszerűvé váltak ezek a kutyák, melyek jó szolgálatot tettek a kampusz körüli patkányok ritkításában.

Patkány fogó terrierek 1837._forrás: norfolkterrierclub.co.uk
Patkány fogó terrierek 1837._forrás: norfolkterrierclub.co.uk

 Ezek a kutyák vörösek vagy rajzos feketék voltak és a diákok lakhelyének utcájáról kapta a nevét, Trumpington terrier. Feltételezések szerint nagyobb yorkshire terrierek yorkshire terrierek és kisebb ír terrierek ír terrierek keverékei lehettek. A mai fajta kialakulásához több lépcső vezetett, de fontos állomásnak tekinthetjük a Rags nevű terrier kan és a Ninety nevű szuka párosításából született almokat. Rags kiváló munkakutya és fedezőkan volt, vörös, szúrós, bozontos szőrzettel. Ninety a helyi állatorvos fiának, Mr. Lewis (Podge) Low-nak a kutyája volt- Mr Lewis szeretett volna egy kiváló terriert létre hozni és a párosítás sikerességén felbuzdulva több almot is lehozott a Ninetytől és Ragstől. Érdekességként meg kell említeni, hogy Ninety simaszőrű, fehér kutya volt, de minden kölyök vörös lett.

Ninety gazdájával és egyik kölykével_forrás: norfolkterrierclub.co.uk
Ninety gazdájával és egyik kölykével_forrás: norfolkterrierclub.co.uk

Többüket Mr. Frank Jones vásárolta meg és vonta tenyésztésbe. Kutyái igen népszerűek voltak a sportkutyások köreiben és messze földön keresték őket. Amerikába is eljutottak kutyái, ahol Jones terrier néven ismerték őket. Jones többek között Mr. Horace Cole-tól vett kölyköket. Cole lánya, Mrs Rosie Panks később maga is Norwich tenyésztésbe kezdett. Jones a fajta tökéletesítésekor különböző terriereket, köztük Stafforshire bullterriert Stafforshire bullterriert és Bedlingtont Bedlingtont is bevont a keresztezésbe. Hamarosan, több tenyésztő munkájának köszönhetően kialakult a Norwich terrier, mely Rags külsejét volt hívatott reprodukálni (ehhez számtalan almot hoztak le tőle.) Mint említettük a Norfolk terrier (logó fülű változat) a ’30as évekre vált külön a Norwich-től (álló fülű), és az első egyedek Mrs. E. Mainwaring kutyájához, Ch. Biffin of Beaufin-hoz vezethetők vissza, aki már kiállításokat nyert. Mrs. E. Mainwaring állítólag súlyokat helyezett  kutyái fülére, hogy elérje a  logó füleket. Mrs. Guy Blewitt Tobit illetve Tinker Bell nevű kutyái szintén híres képviselői voltak a logó fülű egyedeknek. Tobit Tinker Bell apja volt. Az 1940-es évekre sikerült szinte teljesen elkülöníteni a két fajta változatot a tenyésztés során. Miss Macfie-nak köszönhetően 1964-re külön fajtáknak fogadták el őket. Ezzel hivatalosan is megszületett a Norfolk terrier, mint logó fülű változat.

Tobit a fajta egyik első kiállításokon sikeres egyede_norfolkclub.co.uk
Tobit a fajta egyik első kiállításokon sikeres egyede_forrás:norfolkclub.co.uk

Külleme

A kistestű terrierek közé tartozik. Súlya 6-8 kg. Tömör, arányos kiskutyák. Testalkatának biztosítani kell a könnyed mozgást ami a vadászat során szükséges. Eredeti tenyészcéljának megfelelően rövid lábú, igen aktív fajta. Teste téglalap alakú, kissé hosszabb, mint amilyen magas. Csontozata vastag, jól izmolt, de összességében nem nehézkes. Szőre: drótszőrű. A fajta két színben létezik, vörös és black and tan. Harapása ollós. Lógó füle a fajta ismertetője.

Norfolk terrier
Arányos, alacsony, fürge kutyák.

Jelleme

Mivel ők terrierek ezért szeretnek vadászni! Ezért mindenre figyel és minden érdekli! Kotorék eb ezért ás a kertben, de leszoktatható! Odafigyeléssel és foglalkozással. Szeretnek úszni, de vigyázni kell, hogy messzire ne ússzon be póráz nélkül! Rendkívül tanulékony! Házőrzésre nem ajánlott, mivel kistestű, viszont jó jelző kutya! Csak és kizárólag akkor ugat ha kell! Az ugatása éles jól hallható! Gyermekek mellé nagyon ajánlott ! Kedves és játékos! Igazi családi kutya. Aktív, érdeklődő. Tartható többed magával, ugyanis kedveli a fajtársai társaságát.

Norfolk terrier falka
Tartható más kutyákkal

Nevelése, igényei

Eredetileg vadász kutya, de mára inkább házi kedvenc! Rendkívül okos könnyen tanítható! Kinti-benti tartással lehet egészségesen tartani, mivel a hideget rosszul viseli hosszú távon! Ezért a kizárólagos kinti létre nem alkalmas. Lakásban kiválóan tartható! De fontos naponta legalább kétszer 1/2-3/4 órát sétálni vele!!! Otthon legalább 20-25 percet játszani! Háziállatokkal össze szoktatható! Amennyiben nem akarjuk, hogy felássa a kertet érdemes egy kis homokozót kialakítani neki és megtanítani, hogy ott dolgozzon. 

norfolk a hóban
Könnyen megfáznak így kizárólag kinti tartásra alkalmatlanok

Ápolása, kozmetika

Drótszőrűként trimmelős fajta. A túl gyakori fürdetéstől tönkre megy a szőrminőség ezért csak indokolt esetben fürdessük. Nyírni nem szabad ugyanis az szintén tönkre teszi a szőrzetet. Érdemes már kölyökkorban kozmetikához szoktatni, ugyanis erre egész életében szüksége lesz.

Kölyökkutya
Kölyökkortól szoktassuk trimmeléshez

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges, hosszú életű fajta. Genetikai betegsége nincs. Patellaficamra szűrjük őket, bár nagyon ritkán fordult csak elő. Viszont a kölyökkori mozgatásra figyelni kell, a későbbi gerincproblémák megelőzése érdekében. Ezenkívül a lógó fülét időnként ellenőrizni kell nem e koszos, főként úszás után, megelőzendő a fülgyulladást.

kiskutyák a mezőn
Egészséges, hosszú életű kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag a MEOESZ-nél regisztrált FELIR számmal rendelkező tenyésztőtől vegyünk kölyköt. Minimum 8 hetes maximum 4 hónapos kutyát ajánlott venni, ugyanis ennél idősebb kutya már kevésbé fog tudni kötődni új gazdáihoz. A kölyköt minden esetben szerződéssel, féreghajtással, oltással, törzskönyvvel vegyünk.

kölyökkutyák
Kizárólag megbízható helyről vegyünk kölyköt

Tenyészet

9 éve foglalkozom a fajtával! Megtaláltam igazán a legjobb fajtát, ami sok örömet csempészett az életembe! Sokat sétálunk az erdőben! Ezért egészségesek a kutyáim! Kitűnő táp+jó minőségű főtétel, ami jó kondícióban tartja őket! Sok jó fajta kutya létezik, de ha egyszer megismeri ezt a fajtát nagyon elégedett lesz!! Ezt garantálom!!

kiállításon norfolk terrier
Megtaláltam igazán a legjobb fajtát

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Ez a fajta tökéletes választás gyerek mellé, játékos, kedves, aktív.

Rendkívül intelligensek, de terrierek így következetes nevelést igényelnek.

Kizárólag akkor ugat, ha indokolt, de akkor kiváló jelző kutya.

A bemutatót Andrásik Károlynak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Sok jó fajta kutya létezik, de ha egyszer megismeri ezt a fajtát nagyon elégedett lesz!! Ezt garantálom!!
Image Description
Andrásik Károly — Andrásik Norfolk terrier kennel