Keverék kutyák napja

Keverék kutyák napja

2005. óta ünnepeljük hivatalosan a keverék kutyákat! Persze mi keverék kutya gazdik mindig is ünnepeltük őket!

Szerencsére hazánkban egyre többen választanak keverék kutyust a menhelyekről, állatmentőktől. Erre szükség is van ugyanis sajnos még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában az ivartalanítás fontosságával. És a mai napig be-becsúsznak háztáji almok.

Divatos mixek

Érdekesség a mix kutyusokkal kapcsolatban, hogy Amerikában egyre nagyobb divat klasszik fajtákat összekeverve, hibrideket létrehozni. Milyen szépen hangzik nem? Ezek nem keverékek ezek hibridek! Lássunk pár divatos hibridet csak a móka kedvéért.

A husky nagy kedvenc ebben. Számtalan hibridet létrehoztak belőlük. Létezik pitsky azaz husky + pitbull, pomsky vagyis husky + pomeranian, labsky, labrador + husky és igazából a létező összes fajta „sky”-je.

Pitsky_forrás: worlddogfinder.com
Pitsky_forrás: worlddogfinder.com

Ugyanígy sikeresek a corgi mixek. Nem is csoda a corgik önmagukban is jellegzetesek és különlegesek hát még, ha összekeverjük valamivel. Ott van a corsky vagy horgi, igen a corgi + husky mix. A corgiinu, corgi+shiba-inu. A corgipom is egy klasszikus kombó ami a corgi+pomerániai kerersztezése. És persze a mopsz-corgi mix a porgi.

Corgiinu_forrás:happydogo.com
Corgiinu_forrás:happydogo.com

Egy már hazánkban is kapható gyönyörűség a maltipoo maltipoo, máltai+toy uszkár.  És igen ez a kiskutya annyira aranyos amennyire annak hangzik. Egy másik itthon is kapható és kiemelkedően tehetséges segítőkutyaként is alkalmazott fajta a <strong>labradoodle labradoodle, labrador+ uszkár mix. Ez a fajta rendkívül intelligens és hipoallergén így hála ennek a párosításnak már az állatszőr allergiások is szert tehetnek segítőkutyára.

Kitalálod a shorkie minek a keveréke?

Shorkie_forrás: dogbreedinfo.com
Shorkie_forrás: dogbreedinfo.com
Border-tacsi mix kiskutya_ forrás: ganshoren.be
Border-tacsi mix kiskutya_ forrás: ganshoren.be

A shorkiek nem meglepő módon shi-tzu és yorki keverékek. Azt azonban el kell ismerni, hogy nem rossz marketing fogás hibridként aposztrofálni ezeket az ebeket. Így mondhatjuk, hogy direkt pároztatás eredménye volt. Mondjuk például, hogy van egy tacsi, <strong>border</strong> <strong>collie</strong> border collie keveréked akkor mondhatod, hogy a border az apport készség miatt van benne a <strong>tacsi tacsi pedig, hogy a kanapé alól is kitudja hozni a labdát.

Tévhitek a keverékekkel kapcsolatban

Az egyik legközkedveltebb tévhit a keverék kutyák kapcsán az az, hogy egészségesebbek és hosszú életűbbek, mint fajtatiszta társaik. Sajnos, mivel számos fajtabetegség van hazánkban, mint a diszplázia, vagy a patella ficam, ezeket a fajtatiszta ebek a keverék utódjaikra is tovább örökítik. Így a keverék kutyák között ugyanazok a betegségek vannak jelen, mint a nem fajtatisztáknál.

Okosabbak, mint a fajtatiszták. Ugyanaz igaz erre is, mint az egészségre. Attól függ miből vannak összekeverve. Arról nem is beszélve, hogy a kutyáknál is többféle intelligenciáról beszélhetünk.

Pomsky_forrás: pomskynederland.com
Pomsky_forrás: pomskynederland.com

Honnan tudhatod milyen fajta kutyák kedvenced felmenői?

Amennyiben a külseje nem árulkodó, kereshetsz viselkedési jellemzőket. Például terelget? Csipkedi a lábad? Akkor lehet valamiféle juhászkutya benne? Imádja a vizet? Akkor érdemes lehet utána olvasnod a vízi kutyáknak, mint a lagotto romagnolo lagotto romagnolo vagy a retriever retriever. Ha minden kisebb állatra vadászik akkor a vadász- és kotorékebek között keresgélj és így tovább.

De, ha még mindig homályban tapogatódzol akkor néhány tízezer forintért kérhetsz DNS tesztet is neki. Ehhez fájdalommentesen a száj nyálkahártyájáról kell mintát venned egy steril vattás pálcával, amit a tesztet elvégző cég küld ki a számotokra. Ezt visszaküldve néhány hét után kézhez kapod az eredményt. Például, hogy kedvenced 25%-ban jack russel jack russel, 17%-ban rottweiler rottweiler, 33%-ban agár agár és 25%-ban egyéb.

Miért jó, ha tudod milyen fajták vannak kedvencedben?

Először is, mert ha tudod, hogy bizonyos betegségre hajlamos fajták vannak a felmenői között, úgy ezek megjelenésének megelőzéséért tehetsz lépéseket. Például, ha két tipikusan PRA hajlamos fajta is van a kutyád felmenői között akkor rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokkal időben észrevehetsz egy kezdődő szembetegséget és ezzel lassíthatjátok a szeme állapotának romlását. De, ha például diszpláziára lehet hajlamos akkor tudsz neki olyan mozgásformát választani, ami csökkenti ennek megjelenésének a valószínűségét és így tovább.

Ezenfelül a viselkedését is jobban megértheted, ha kiderül milyen fajtajellemző áll mögötte. Így megtalálhatod a neki való nevelési módszert.

És főleg, mert izgalmas kideríteni ki is a kutyusod valójában! De akármiből is legyen kikeverve sose felejtsd el, hogy megismételhetetlen és különleges!

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek