Hovawart
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
58–65 cm
Súly
25–35 kg
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Hovawart

A Hovawart ősi eredetű német kutyafajta. Neve jelentése: udvarőrző.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Hovawart története

A Hovawart ősi eredetű német kutyafajta. Neve jelentése: udvarőrző, amely az ónémet hova(udvar) és wart (őr, őrző) szavak összekapcsolásából alakult ki.
Ezáltal az is egyértelművé válik, hogy a szőke hovawart és a golden retriever golden retriever között kizárólag külsőleg – és csak első pillantásra – van hasonlóság! A középkorban a hovawart gyűjtőnév volt, a parasztok és kisnemesek házőrző, terelő kutyáit nevezték így. Ezeket a különböző színű, általában nagy, robusztus, hosszú szőrű, lógó fülű kutyákat az 1500-as évektől kezdve több irodalmi és képzőművészeti alkotás is megörökítette. Az első világháború előtti években a parasztházaknál még megtalálható típusos egyedekkel kezdték a fajta újra tenyésztését, vagyis a hasonló típusú kutyákat párosították. A fajta kialakítása során a tenyésztésbe vont kutyák között a németjuhász németjuhász és a leonbergi leonbergi mellett az újfundlandi újfundlandi, a berni pásztorkutya berni pásztorkutya, az afrikai agár afrikai agár, a lengyel pásztoreb és a magyar kuvasz magyar kuvasz is szerepelt.

Hovawartok az 1920-as években (fotó: www.hovawarte.com)
Hovawartok az 1920-as években (fotó: www.hovawarte.com)

Bertram König és fia, Kurt Friedrich König neve a legismertebb mint a fajta kitenyésztői; 1922-től vezettek tenyészkönyvet a kutyáikról. A korszak tenyésztői közé tartozott Alwin Busch, J.A. Bekker és Theo Gräb is. Kurt Friedrich König célja egy olyan házőrző fajta kitenyésztése volt, amely az udvaron belül megbízható, nyugodt, barátságos, engedelmeskedik a család minden tagjának és az udvaron kívüli történésekre folyamatosan figyel, minden külső ingerre reagál, idegenekkel szemben bizalmatlan, éber, rettenthetetlen, jó munkakészségű, igazi őrző-védő kutya.

Kurt Friedrich König (fotó: www.hovawarte.com)
Kurt Friedrich König (fotó: www.hovawarte.com)

Fontosnak tartotta, hogy ezek a tulajdonságok veleszületettek legyenek, ne kelljen rájuk tanítani a kutyát. E cél elérésére jegyezték be 1922-ben a németországi Thale-ban az első fajta egyesületet. A König család kitartó tenyésztői munkájának eredményeképp 1937-ben mint önálló fajta hivatalos elismerést kapott. 1945 után az egységes tenyésztői közösség több kisebb csoportra szakadt, több egyesület alakult. 1955-ben vált az FCI által nemzetközileg elismert fajtává. 1964-ben a fajtát hivatalosan besorolták a munkakutya kategóriába. A munkavizsga kötelezettséget az FCI 1973-ban rögzítette a standardjában.  1984-ben megalakult a nemzetközi fajta egyesület (IHF – Internationale Hovawart-Föderation), amely segíti a világ különböző országaiban élő tenyésztők és kutyatartók információcseréjét, összehangolja az egyes szervezetek, klubok munkáját és rendezvényeket szervez. Ma a fajta hazájában, Németországban három tenyésztői egyesület működik, különböző szemlélettel és fajtaideállal. Mindhárom egyesületbe tartozó kennelek az FCI keretein belül folytatják tenyésztői tevékenységüket. Magyarországra csak az 1980-as évek második felében kerültek (az NDK-ból, Csehszlovákiából, illetve Ausztriából) a fajta első példányai, és kezdődött meg a tenyésztés. 1999-ben megalakult a magyarországi fajtaklub. Hazánkban tenyésztésének feltétele a Faitalkutya-vizsga és a Tenyészvizsga teljesítése. A hazai kennelek ma már külföldön is elismertek. Gyakoriak a külföldi tenyészetek kutyáival való fedeztetések – természetesen gondosan kiválasztva a vérvonal szempontjából is ideális partnert, és figyelembe véve a genetikai szűrések eredményeit. A Magyarországon születő kis hovik iránt pedig nagy az érdeklődés határainkon túlról is.

Hovawart fedezőkan
A magyar kutyáknak külföldön is jó hírük van

Külleme

Erőteljes, közép nagy, enyhén nyújtott testű, hosszú szőrű munkakutya. A nemi különbségek leginkább a fejformában és a testfelépítésben mutatkoznak meg. A testhossz aránya a marmagassághoz legalább 110–115%. Fej: Az orrnyereg egyenes és a koponyatetővel párhuzamos. A koponya és a pofa nagyjából egyforma hosszúságú. A fejbőr szorosan illeszkedik a koponyára. Erőteljes fej, széles, lekerekített homlok. Stop jól látható.Orr: jól fejlett orrlukak. Fekete/arany (rajzos) és fekete kutyáknál fekete pigmentáció; szőke kutyáknál szintén, a „hamvas orr” (helyenként pigmenthiány) megengedett. Pofák: erősek, felülről és profilból nézve enyhén kicsúcsosodók. Ajkak szorosan illeszkednek. Állkapocs, fogazat: erőteljes, ollós harapás, szabályos 42 foggal. A fogak az állkapocsra merőlegesek. A harapófogó-harapás megengedett. Szemek oválisak, nem dülledtek, és nem mélyen ülőek. Szín: sötétbarnától a középbarnáig. A szemhéjak szorosan illeszkednek. A lazán illesztett, háromszög alakú, lógó fülek olyan hatást keltenek, mintha szélesebb lenne a koponya. A fülek egészen a száj sarkáig lógnak. A fülvégek kissé lekerekítettek. A kutya nyugalmi állapotában a fülek simán lelógnak, ha az állat figyel, kissé előrefelé mutatnak. A fül külső széle körülbelül félúton van a szem és a tarkó között. Nyak erős, középhosszú. A bőr szorosan illeszkedik. Hát: egyenes és erőteljes. Ágyék: erőteljes, kissé hosszabb, mint a far. Far: középhosszú, kissé csapott. Mellkas: széles, mély, erős. Farok: erősen szőrös, csánk alá, de nem a földig ér. A kutya kedélyállapotától függően a hát fölé hajlik vagy lelóg. Elülső végtagok erősek, egyenesek, és mind elöl- mind oldalnézetben függőlegesen állnak. Lapocka igen jól izmolt, hosszú és jól dőlt. Felkar hosszú, a testhez illeszkedik. Könyök szorosan a mellkashoz illeszkedik. Lábtő erős. Csánk enyhén dőlt. Hátulsó végtagok erősek és hátulnézetben függőlegesek. Az ízületeknél erős szögellések jellemzők. Comb jól izmolt. Csánkízület erős, igen alacsonyan helyezkedik el. Mancsok kerekek, erősek és jól zártak. A lábujjak íveltek és szorosan illeszkednek. A farkaskörmöket el kell távolítani, kivéve azokban az országokban, ahol ezt törvény tiltja. Rajzos és fekete egyedeknél a körmök feketén pigmentáltak, szőke egyedeknél kevesebb lehet a pigmentáció. Bőr az egész testen szorosan illeszkedik. Rajzos és fekete kutyáknál kékes, szőke kutyáknál rózsaszínes árnyalatú. Az erős, hosszú szőr kissé hullámos és a test alakját követi, kevés az aljszőrzet. Hosszabb a szőrzet a mellkas és a has alján, az elülső lábak és a combok hátulsó felületén és a farkon. Rövid a szőr a fejen és az elülső és hátulsó lábak elülső felületén. A szőrzet sűrű. Három színváltozat van: rajzos (kb. 60%), szőke (kb. 30%),  fekete (kb. 10%).

díjnyertes hovawartok
Erőteljes, közép nagy, enyhén nyújtott testű, hosszú szőrű munkakutya

Jelleme

Az eredetileg udvar őrzésére kitenyésztett fajta idővel kedvelt családi kutyaként is ismertté vált és munkakutyaként ma szintén egyre népszerűbb. Sokoldalú társ. Talán ez a megfogalmazás fejezi ki legjobban a sajátosságait. Nyugodt, kedves, ragaszkodó, bátor és tanulékony. Erős védőösztönnel rendelkezik, amely a birtok őrzésében egyértelműen megnyilvánul. A tenyésztés feltétele a wesen (vézen) teszt – amelyet egyes országokban karakter tesztnek neveznek – lényege az ösztönök, a viselkedés megfigyelése. Ennek során különböző szituációkban vizsgálják a kutyák aktivitását, félelemérzetét, illetve agresszivitását, valamint a stressz-legyőző stratégiáikat. Mint munkakutyának bizonyos szituációkban képesnek kell lennie aktív konfliktusmegoldó stratégiákat alkalmazni. Egy úgy nevezett családi kutyaként tartott egyed esetében is rendkívül fontos a konfliktusmegoldó képesség, a feszültség levezetésének készsége és a kiegyensúlyozott szociális magatartás. Hiszen ezek a feltételei annak, hogy kutyánkat a legkülönfélébb programokra magunkkal vihessük.

Őző-védő
Eredetileg őrző-védő céllal tenyésztették ki

Nevelése, igényei

Számos tevékenységre, kutyás sportra alkalmas amellett, hogy mindennapjainkat bearanyozza. Természetesen ahány hovi, annyi egyéniség. Van, amelyikük az őrző-védő feladatokra született, van, amelyik tehetséges nyomkövető vagy az obedience (engedelmességi) gyakorlatokat teljesíti a legügyesebben, jókedvűen. Egyes hovik  dog dancing koreográfiákat tanulnak be ügyesen jó ritmusérzékű gazdijukkal. Sőt, kereső- és mentőkutya is van közöttük, aki gazdájával együtt végez kitartó kutató-mentő munkát. Minden téren nagy szerepe van a gazdi-kutya együttműködésnek, illetve a gazdi egyéniségének, készségeinek és szorgalmának is. Szintén lényeges a jól megválasztott tréner, oktató, aki felismeri az egyes kutyákban lévő potenciált, és annak megfelelően foglalkozik vele! Ám nem „kötelező” minden kutyának klasszikus munkakutyaként teljesítenie. Ha családi kutyaként, otthonunk őreként, szeretetteljes környezetben éli mindennapjait, rendszeresen – azaz naponta – elegendő aktív tevékenységgel, játékkal, sétával, beszélgetéssel, akkor is boldog és egészséges életet biztosíthatunk számára. A hovik kifejezetten igénylik a feladatokat, a játékot. Erre séta közben, otthon a kertben, sőt bizonyos részükre akár házon belül is sort keríthetünk. Jobb, ha mi adunk feladatot, mert az unatkozó kutya talál magának tennivalót, esetleg kiás néhány virágot. A kutyaiskola – mint minden kutyánál – náluk is fontos. Egyrészt a szocializálás, másrészt az alapvető engedelmesség, például a behívhatóság megtanítása miatt. Sőt, már a kutyaovi is nagyon ajánlott, amely a kölyökkori oltások beadása után azonnal elkezdhető, és magabiztosságot ad a kiskutyáknak. A hovik hajlamosak az önálló döntésekre, vagyis nem gondolkodás nélkül teljesítik az utasításokat. Tanításuk, nevelésük során az erőszak soha nem játszhat szerepet! Arra rosszul reagálnak. Dicsérettel, jutalmazással, pozitív megerősítéssel, illetve kedves, de határozott magatartással és türelemmel érhetünk el sikert. Egy tapasztalt kutyaiskolai oktató – aki a fajtát is jól ismeri! – nagy segítségünkre lehet az alapok megtanításában, így a későbbiekben sokkal könnyebb dolgunk lesz. Ha az alapokra elég figyelmet fordítunk, kutyánk megtanul „civilizáltan” viselkedni, és egyszerűbb lesz az életünk vele. Akár magunkkal vihetjük nyaralni is, vagy beülhetünk vele egy kávézó teraszára. Későn érő fajta. Ezért a folyamatos nevelés, tanítás, a kutyasuli, illetve a tréningek mellett vigyázni kell, hogy ne terheljük túl a kutyát – se fizikailag, se szellemileg! A kölyökkori túlzott fizikai terhelés, például sok lépcsőzés, magas akadályokon való ugrálás káros a még fejlődésben lévő ízületekre. Fontos, hogy a gyakorlás mindig örömet jelentsen számára. Utána pedig mindig pihenhessen néhány órát! Ez segíti a tanultak beépülését is. Körülbelül 2-3 éves korára „nő be a feje lágya”, idővel bölcs lesz. Nagyon igényli a gazdi, a család társaságát, és nagy mozgástérre van szüksége, ezért semmiképpen nem tartható kennelben! Ideális számára a kinti-benti kutyaként való tartás.

Kutya balance párnán
Sokoldalú sportolók és kellemes lakótársak

Ápolása, kozmetika

Szőrét könnyű gondozni. Nem kell nyírni. Hetente egyszer elegendő alaposan kifésülni a bundáját, így szép fényes lesz.  Különös ügyeljünk a fülek mögötti részre, ahol a szőr hajlamos a filcképződésre. A szőrváltási, azaz vedlési időszakban azonban naponta ajánlott kifésülni a szőrét. Természetesen a szőrzet állapota tükrözi a táplálkozást. Fontos, hogy a kutyák mindig kiváló minőségű eledelt fogyasszanak. Fontos a rendszeres fültisztítás, amellyel elkerülhető a fülgyulladás.
Rendszeresen fürdetni nem kell. Csak akkor szükséges, ha belehempergett valamilyen koszba, sárba. Sokuk szeret úszni, pancsolni, vízből apportírozni, így a fürdést is megoldják. Általában a karmok vágására sincs szükség, csak abban az esetben, ha a keveset jár kavicsos, köves talajon vagy betonjárdán, ami lekoptatná. Télen ajánlott időnként ellenőrizni a tappancsok bőrét. Az erős kiszáradás, kirepedezés megelőzhető krémezéssel. Amikor az évente beadandó oltások miatt állatorvoshoz visszük kutyánkat, ellenőriztessük a fogak állapotát, s ha szükséges távolíttassuk el a fogkövet.

hovawart színváltozatok
A három színváltozat: rajzos, szőke, fekete

Fajtabetegségek

Egészséges fajta. Kifejezetten rájuk jellemző és nagy arányban előforduló, fajtaspecifikus betegség nem ismert. A több országból származó statisztikák szerint e kutyák rendkívül szívósak, ellenállóak, immunrendszerük kiváló. Megfelelő tartás esetén egészségesek, aktívak maradhatnak idősebb korukban is, és 12-14 évet élnek. Testfelépítésükből adódóan hajlamosak a gyomorcsavarodásra. A nagytestű ebeknél gyakori csípődiszplázia, őket ez is sokkal kisebb arányban érinti, mint a hasonló méretű és testsúlyú kutyafajtákat. Hazánkban csak a HD-A, tehát csípődiszplázia mentes vagy HD-B, azaz majdnem csípődiszplázia mentes szűrési eredményekkel rendelkező egyedeket lehet tenyésztésbe venni. Enyhe, közepes és súlyos csípődiszplázia esetén ajánlott, hogy a gazdi konzultáljon a tenyésztővel és állatorvossal, majd a kutya állapotának megfelelően módosítsa annak táplálkozását, mozgását és életvitelét. Biztos ami biztos figyeljünk arra, hogy ne hízzon el és ne legyen túlmozgatva kölyökkorban. Így a kutya a számára megfelelő legjobb életet élheti.

Forrás:/Stefan Siman okl. állatterapeuta, kutyatréner írása alapján, valamint a fajta történetéről és tenyésztésének mai érdekességeiről szóló hazai és külföldi források felhasználásával./

Hovawart
Egészséges fajta

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kölyökkutyát kizárólag leinformálható, felelősségteljes tenyésztőtől vásároljunk! Alapfeltétel, hogy hiteles információt kaphassunk a kölykök szüleiről, meglátogathassuk a kennelt, láthassuk az anyakutyát és megismerhessük a tartási körülményeket. Lényeges, hogy már a kennelben elkezdődjön a korai szocializáció, vagyis a kölykök minél többféle optikai hatással és hanggal találkozzanak, gyerekekkel, felnőttekkel ismerkedhessenek, sokféle játékot kipróbálhassanak, és különböző talajfajtákkal érintkezhessenek. Fogadjuk el, sőt örüljünk annak, hogy a felelős tenyésztő szeretné megismerni a leendő gazdikat, meg akar bizonyosodni arról, hogy minden szempontból ideális helyre, jó kezekbe kerülnek a kölykök. Szintén pozitívum, hogy a tapasztalt tenyésztő segít kiválasztani az alomból azt a kiskutyát, amelyik az első hónapokban megfigyelt viselkedése alapján leginkább illik a leendő gazdihoz. Fontos, hogy a kölykök 8-9 hetes korukig anyjukkal maradjanak. Ilyen korban ideális elhozni a megvásárolt kiskutyát, aki megkapta az addig beadandó oltásokat, többször féregtelenítve lett, chippel ellátott, és állatorvosi vizsgálatokon esett át. Mindezt igazolja az oltási könyve, amelyet átad a tenyésztő a gazdinak. Korrekt tenyésztőtől adásvételi szerződéssel vásárolható kiskutya. Egy lelkiismeretes tenyésztő tanácsokkal látja el az új gazdikat, akik a későbbiekben is fordulhatnak hozzá kérdéseikkel. Egy fajtatiszta, törzskönyves kiskutya nem olcsó, hiszen értékes! Megvásárlásával elkötelezzük magunkat, hogy hosszú évekig lelkiismeretesen gondoskodunk róla. Cserébe rengeteg örömöt, szeretetet kapunk az új családtagtól.

Kölyök hovawartok
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Jálics Petra vagyok, a Buda Side Hovawart kennel alapítója. De először is négylábú, sajátos nyelven beszélő „gyerekek” „mamája” kislánykorom óta. Családunk körében több generáció óta éltek állatok, lovak és kutyák. Korábban több különböző fajtájú kutyánktól születtek almok. Majd megismertem a Hovawartot és a fajta egyik első hazai tenyésztőjét, Pálné Tóth Erikát ­– és egy új korszak kezdődött. 2015-ben Erikától, a Pusztai Pandur kennelből vásároltam első ilyen kutyusomat Pusztai Pandur Naspolyát, aki a „Burda” hívónevet kapta. Vele már nemcsak kutyaiskolába jártam, hanem kiállításokra, valamint nyomkövetés és őrző-védő tréningekre. Mindezzel sok tapasztalatot szereztünk és sikereket is értünk el. Vallom, hogy mindig van mit tanulni, gyakran saját kutyáinktól. Néhány év múlva megalapítottam a kennelt. Tenyésztőként lényegesnek tartom, hogy egészséges, kiegyensúlyozott természetű, a fajta fő karaktervonásait (sokoldalú társ), valamint küllemi sajátosságait jellegzetesen magukon viselő utódok jöjjenek világra. Akikkel a leendő gazdik eddigi rajongói és új felfedezői a fajtának, sok boldog évet tölthetnek együtt, akár klasszikus családi kutyaként élnek velük, akár kutyás sportot is űznek közösen, vagy szívesen járnak kutyakiállításokra. Ennek érdekében a megfelelő fedezőkan kiválasztásakor az esztétikai jellemzők mellett nagy figyelmet fordítok a vérvonalra, a felmenőkre és a karakter teszt eredményeire. Valamint egészségügyi, genetikai szűréseket végeztetek szuka kutyámnál, illetve a kanra vonatkozóan is igénylem ezeket a gazdájától. A kölykök korai szocializációjára nagy hangsúlyt fektetek, hiszen ez a kutyák egész életére jelentős hatással van. Az új gazdikkal tartom a kapcsolatot akár országhatárokon keresztül is.

Gyakran ismételt kérdések

Nem, sőt. Viselkedés teszthez kötött a tenyésztésük. Igaz azonban, hogy magas őrző-védő ösztönnel bírnak és territoriálisak.

Igen. Gyorsan és szívesen tanulnak amennyiben pozitív megerősítésen alapul a kiképzésük.

Sokan közülük igen.

A bemutatót Jálics Petrának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A kölykök korai szocializációjára nagy hangsúlyt fektetek, hiszen ez a kutyák egész életére jelentős hatással van. Az új gazdikkal tartom a kapcsolatot – akár országhatárokon keresztül is.
Image Description
Jálics Petra — Buda Side Hovawart kennel