Milyen kutyát ajánlunk első kutyának?

Milyen kutyát ajánlunk első kutyának?

Első kutyának nem ajánljuk, ismerős? Hát mi viszont több fajtát is ajánlunk első kutyának.

Sokszor hallani, hogy ezt meg azt a fajtát nem ajánlják első kutyának, de akkor mégis milyen kutyát vegyen az ember első kutyának?

A kérdés jogos.

Összeszedtünk hát nektek pár olyan fajtát, amit mi igenis ajánlunk első kutyának.

Persze ezek a kutyák is következetes nevelést igényelnek. Minden kutyusnak ajánlott a kutyaovi és a kutyaiskola. Illetve elengedhetetlen a korai szocializációjuk melynek során megismerkednek sokféle emberrel, állattal, ingerrel, padló felülettel, járművel és így tovább.

Puli

A pulit pulit határozottan ajánljuk első kutyának. Okos, játékos, szeret dolgozni, élvezi a tanítást és a nagy sétákat. Határozott, de nem durva nevelést igényel. Jutalomfalattal, dicsérettel motiválható. Nagyon szereti az embereket, a gazdával nagyon szoros kapcsolatot alakítanak ki. Egészséges fajta, de a szőre sok ápolást igényel. Le is lehet nyírni rövidre így egyszerűbb a bunda kezelése és nagyon jól áll neki a rövidebb szőr is. De profi szakember nagyon szépen rendben tudja tartani teljes szőrben is. Ha szőrben marad, akkor is kell ritkítani a szőrét a szeme előtt, a végbél tájékon, a mancsokon, és az ivarszerveknél egészségügyi okokból. A fülgyulladás megelőzésének érdekében a fülszőrét is rendszeresen ritkítani kell. Ha pulit választasz biztos, hogy rengeteg szeretetben és játékban lesz részed, de az is biztos, hogy rendszeresen járnod kell vele a kozmetikushoz. Kimondottan ajánlott sport az agility és a dog dancing.

puli
Forrás: porgelocipuli.hu

Németjuhász

A németjuhász németjuhász is szuper első kutya, okos, könnyen tanítható, foglalkozós fajta. Megfelelő tanítással és elegendő aktív foglalkozással remek társa lesz az embernek. Amire oda kell figyelni, mint minden kiskutyánál az a kölyökkori mozgatás, főleg, hogy hajlamos a diszpláziára. Ezen kivül érdemes lehet két részletben etetni vagy ha csak este eszik akkor utána már nem kiengedni, mert hajlamos a gyomorcsavarodásra. Kiváló sportkutya obedience, őrző-védő, dog dancing bármilyen sportban gondolkodj ő szeretni fogja.

németjuhász
Forrás: canva.com

Yorki

Ha kisebb testű társat keresel akkor egy yorki yorki tökéletes első kutya. Természetesen kizárólag benti tartásra alkalmas, de egy családi kirándulásban mindig benne van. Jó, ha megtanítod a rámpa használatra, hogy ne ugráljon fel-le a kanapén ugyanis hajlamos a térdszalag szakadásra. Gyerekes családoknak is ajánlott, csak tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy finom bánjanak vele. Nagyon kedves, ragaszkodó kutyusok, igazi szőrős gyerekek.

yorki
Forrás: canva.com

Tacskó

Szintén kistestű társnak jó szívvel ajánljuk a tacskókat tacskókat. Kedvesek, játékosak, gyorsan és szívesen tanulnak. Náluk még fontosabb a rámpa használat megtanítása lehetőleg első naptól ugyanis a gerincük nagyon sebezhető és a lépcsőzés illetve a fel le ugrálás engedése sajnos borítékolja a porckorongsérv kialakulását. Tehát első naptól az új otthonában rámpa használat és egész életében fel kell venni őt a lépcsőnél. A simaszőrű tacsik hajlamosak a reaktivitásra, de ez általában nem agresszió náluk és tréner segítségével kezelhető. Szálkásszőrű társaik általában magabiztosabbak, nyugodtabbak, nem hajlamosak a reaktívitásra.

tacskó
Forrás: canva.com
berni
Forrás: canva.com

Bernipásztor

Ha nagy testű kutyusban gondolkodunk akkor a bernipásztor bernipásztor tökéletes családi kutya. Hihetetlenül kedvesek és türelmesek a gyerekekkel. Minden embert szeretnek. Nagy testmérete miatt a kölyökkori mozgatással egészen másfél-kétéves korukig óvatosnak kell lenni. Alapvetően egészséges fajta ami sajnos előfordul náluk az az időskori degeneratív myleopathia. Figyelni kell továbbá arra, hogy ne túl erős tápot kapjon kölyökkorában elkerülendő a túl gyors növekedést.

Leonbergi

Okos, aranyos, méltóságteljes, nyugodt kutyák. Természetesen határozott nevelést igényelnek, de semmiféle durvaságra nincs szükség velük szemben. Körülbelül másfél éves koráig nagyon játékos, utána higgadtabb, de persze egy családi kiruccanásban ezután is benne van. Ahogy a gyerekekkel is szívesen fog játszani később is. A kölyökkori mozgatásra nála is nagyon oda kell figyelni, illetve az esetleges gyomorcsavarodásra.

Leonbergi
Forrás: akc.com
samoyed
Forrás: canva.com

Szamojéd Szamojéd

A hófehér gyönyörűség! Igen kozmetika igényes, igen otthon is fésülgetni kell és igen csodálatos kutya! Szeret sétálni, játszani, akár még bikejöringezni. Persze kölyökkorban még csak óvatosan szabad mozgatni a sportokkal nála is várjunk másfél éves koráig. Figyelni kell nyáron, nehogy a nagy bundája miatt hőgutát kapjon. A szőrét nem szabad lenyírni, ő nem nyírós fajta. Bártan ajánljuk aktív sportos gazdi mellé is, de akár gyerekes családokba is.

Golden Retriever

A goldi goldi nagybetűs családi kutya. Kedves, bújós, játékos, gyerekes és gyerektelen családba is tökéletes. Lehet vele kocogni, strandolni, dog dancingelni. Imád tanulni és imádja az embereket. Egészséges fajta. Érdemes heti egyszer átfésülni főleg a fül mögött és a zászlóit, nehogy begubancolódjon illetve lógó fülű fajta ként a füleit tisztán kell tartani, főleg strandolás után oda kell figyelni, hogy ne pálljon be.

goldi
Forrás: canva.com
írszetter
Forrás: canva.com

Írszetter

Az írszetter írszetter egy igazi irish gentleman/ lady. Udvarias mind emberekkel, mind más kutyákkal. Finoman játszik, hogy véletlenül se okozzon senkinek fájdalmat. Tökéletes gyerekek mellé is. Könnyen tanítható. A szőre sok ápolást nem igényel, a zászlóit neki is érdemes rendszeresen fésülgetni illetve a fülére oda kell figyelni. A gyomorcsavarra nagyon is hajlamos így etetés után ne hagyjuk hemperegni, ugrálni, játszani. Érdemes lehet akár megelőző jelleggel kivarratni a gyomrát. Ezenkívül egészséges, hosszúéletű fajta.

Corgi

A corgi corgi egy élénk, kedves, stramm kiskutya. Egyedül a gerincére kell neki is figyelni, tilos a lépcsőzés, tilos a kanapé ugrálás. Ezenkívül egészséges, hosszúéletű. Értelmes, játékos, nagyon jó kutya. Általában nem félénk, nem ijedős. Nyitott, érdeklődő. Szuper első kutya alapanyag!

corgi
Forrás: canva.com

Reméljük tudtunk adni pár ötletet milyen kutyust válasz első kedvencnek. Persze bármilyen kutyát választhat az ember, ha tudja mivel jár az adott fajta. Figyelembe kell venni a fajta igényeit, adottságait. Őszintén át kell gondolni beleillik e az adott kutya az ember életmódjába. Összeillik e ember és kutya. Egy rottweiler is lehet jó választás első kutyának, ha a gazdi készen áll rá. Mi itt most olyan kutyusokat kerestünk, akikkel biztos nem lehet mellé fogni. Persze csak, ha a gazdi nem sajnálja az időt a tudatos foglalkozásra és a kutyával való minőségi idő eltöltésére.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek