Milyen kutyák éltek a Fehér Házban

Milyen kutyák éltek a Fehér Házban

Tudtad, hogy az amerikai elnökök a kezdetektől vitték magukkal kedvenceiket Washingtonba?  Meglepőbbnél meglepőbb állatok éltek itt velük, de mi most arról mesélünk milyen kutyák éltek a Fehér Házban az idők során.

Borítókép forrás: hoover.archives.gov

A Fehér házban a kezdetektől éltek állatok

Úgy, mint medvék, aligátor, repülő mókus, kenguru patkány, borz, macskák vagy éppen kutyák!

A házi kedvencek legnagyobb százalékban azonban kutyák voltak, így most róluk lesz szó.

 

George Washington kutyái, a majdnem első kutyák a Fehér Házban..

Washingtonnak élete során mintegy 50 kutyája volt. Nehezen titkolhatta volna kutya imádatát. Természetesen beiktatásakor aktuális kedvencei is vele költöztek.

Az elnök az amerikai rókakopó atyaként is ismert tekintve, hogy a fajta kitenyésztése is az ő nevéhez fűződik. A nagy francia kopókat keresztezte saját fekete-cser kopóival. Az AKC is az elnök nevéhez köti a fajta létrehozását. De Washingtonnak élete során voltak dalmatái dalmatái, újfoundlandiai újfoundlandiai, kopói, terrierei és spánieljei is. Elnöklése alatt összesen 17 volt, feleségének pedig lovai és papagájai voltak ekkoriban. Bár technikailag ezek az állatok még nem laktak a Fehér Házban az ugyanis még építés alatt állt.

Washington kutyái
Forrás: history.com

John Adams

Az első valódi lakók a Fehér házban John Adams kutyái voltak.

1800-ban rögtön abban az évben mikor befejeződött az építése, már lettek is kutya lakói John Adams és felesége Abigail kutyái Juno és Satan lettek a Fehér Ház első kutyái.

Abigail rajongott kutyáikért, egy ízben így írt unokájának Juno-ról:

Ha engem szeretsz, szeretned kell a kutyámat is. Örömmel tudatom veled, hogy Juno még mindig él, habár már őszül az úrnő.

James Monroe

Utánuk évekig nem laktak ebek az épületben, egészen 1817-ig James Monroe családjával érkezett egy spániel.

A kis ’Monroe spániel’ után megint sok év telt el kutya nélkül az épületben, de nem háziállat nélkül, számos különleges állat követte. De kutya 1841.-ig nem lakott itt. 

Monroe elnök kutyájával_ Forrás: findagrave.com
Monroe elnök kutyájával_ Forrás: findagrave.com

John Tyler

John Tyler elnöknek és feleségének 3 kutyája élt a Fehér házban egy olasz agár olasz agár valamint 2 írfarkas írfarkas.

Franklin Pierce

A következő tappancsos banda az épületben aztán 1853.-ban érkezett meg. Franklin Pierce elnök, akiért nem nagyon rajongtak az amerikaiak7 kiskutyát költöztetett be mandátuma alatt.

James Buchanan

Őt követte a szintén nem túl népszerű, de szintén kutyabarát James Buchanan toy terrierjével toy terrierjével Punch-hal és Lara nevű újfoundlandijával.

Abraham Lincoln kedvencei

Abraham Lincoln kedvencei

Lincoln az egyik leghíresebb elnök nem csupán kutyákat hozott az épületbe. Igaz ugyan, hogy itt most csak a kutyákat tárgyaljuk az egzotikus állatokat nem, de a teljesség igénye miatt a Lincoln családdal kivételt teszünk. Tehát volt 2 kutyája az elnöknek Jip és Fidó, dehozott magával pulykákat, pónikat, nyúlat, cicákat és kecskéket is.

Azonban Fido már öregecske volt és nem akarták kitenni az életmódváltással járó stressznek így ő nem költözött az elnökkel beiktatásakor, viszont a családbarátai akik vállalták a gondozását, hosszú listát kaptak arról, pontosan, miképpen kell gondoskodni az öregúrról.

lincoln kutyája fido
Fido_ forrás: dogingtonpost.com

De mellékeltek egy kanapét is Fidó mellé, amit a kutya nagyon szeretett. Ezenkívül Lincoln meghagyta, hogy soha, de soha nem kerülhet ki a kertbe kikötve a kutya, szoba kutya kell maradjon. Nem kaphatott ki, ha nedves mancsal benyargalt a házba, de minidg be kellett engedni első ajtó kaparásra! És az asztalról kellett etetni finomságokkal, ahogyan azt otthon megszokta. Lincoln kétségtelenül szeretett és tisztelt minden állatot. Azt mondják, hogy még egy hangya életét is megvédésre érdemesnek tartotta. Talán ez a minden élet iránti megfontolt tisztelet késztette arra, hogy a rabszolgaság eltörléséért harcoljon.

1869.-ben újabb elnök kutyája költözött a Fehér Házba egy kisüzenettel melynek tartalma: 

Amennyiben ez a kutya meghalna, a személyzet minden tagját azonnali hatállyal elbocsátjuk.

És, hogy ki volt ez az aggódó gazdi?

 Ulysses S. Grant tábornok

És ki volt a féltés tárgya?

 Faithful az újfoundlandi, akinek gazdája a tábornok fia volt és miután a fiú már elvesztett egy kutyát, ami teljesen összetörte, édesapja a személyzet megfenyegetésével igyekezett tudatosítani mindenkiben, hogy ebben a házban ez nem fog megismétlődni.

Rutherford B. Hayes

Az épület következő állatszerető lakója Rutherford B. Hayes elnök volt, aki egy egész állatsereglettel érkezett, köztük számos madárral, tehénnel, igavonó lovakkal, 5 macskával és 8! kutyával. Nem mondhatjuk, hogy az elnök nem szerette az állatokat.

A falka tagjai egy újfoundlandi (név szerint Hector), egy angol masztiff (Duke), egy agár agár (Grim), egy törpe schnauzer (Otis), egy spániel (Dot), 2 vadász kutya (Juno és Shep) és egy kiskeverék (Jet).

rutherford elnök
Az elnök kutyájával_forrás: colliesofthemeadow.com
Cleveland elnök spánieljével_ forrás: pinterest.com
Cleveland elnök spánieljével_ forrás: pinterest.com

Hayes elnök szeretettel mesélte mindenkinek ilyen különleges kapcsolat van felesége Lucy és az agaruk Grim között. Ahányszor a first lady a Star Spangled Banner című dalt énekelte az agár elkezdett tutulni. Amit a család elragadónak tartott.

James Abram Garfield 

A következő állatszerető amerikai államfő James Abram Garfield az Egyesült Államok 20. elnöke. Abraham Lincoln után ő volt a második olyan elnök, akit meggyilkoltak. 6 hónapot és 15 napot töltött hivatalában. Ő egy újfoundlandit hozott magával Vetot. Egy ízben mikor a Fehér ház istállói kigyulladtak Veto volt az, aki ugatásával jelezte az embereknek a veszélyt, ezzel megmentve az állatokat, de talán még gazdáit is.

Grover Cleveland

Grover Cleveland volt a következő gazdi az épületben, aki díszes falkát hozott magával, benne kutyákkal, madarakkal, csirkékkel, pónikkal, halakkal. Maga a kutyafalka is igen népes volt, volt benne spániel spániel, collie, bernáthegyi bernáthegyi, néhány tacsi tacsi, több rókakopó és Mrs Frances Cleveland kedvence Hector az uszkár uszkár.

 Benjamin Harrison

Amikor Cleveland elhagyta hivatalát, utódja, Benjamin Harrison elnök lépett hivatalba több kutyával, köztük kedvencével egy Dash nevű collieval.

Theodore Roosevelt

1901.-ben azonban emelték a szintet az új lakók. Theodore Roosevelt közel 40! kedvencével költözött be. Köztük körülbelül egy tucat ló, féltucat kutya, több macska, több kígyó, egy borz, egy nyúl, patkányok, tengerimalac, kakasok, csirkék, papagájok, mosómedve, és egyéb egzotikus állatok.

A kutyák név szerint: Pete a bullterrier bullterrier, Rollo a bernáthegyi, Sailor Boy a chesapeake bay retriever, Blackjack a manchester terrier, Skip a keverék, és Manchu a pekingi pekingi.

Jack volt az egyik kedvenc, és az első aki nem csak, hogy bejutott a házba aludni, de az elnöki ágyban aludt a takaró alatt.

Kermit Roosevelt és Blackjack
Kermit Roosevelt és Blackjack

William Taft

1909, William Taft elnök beköltözött szeretett kutyájával Carusoval. 

Woodrow Wilson

Őt követte Woodrow Wilson elnök 7 állattal. Köztük persze voltak kutyák is Davie az airedale airedale, Mountain Boy az agár, és persze Bruce a bullterrier.

Warren Harding

Érdekes módon a következő elnök Warren Harding is hozott egy airedale-t Laddie Boy-t és Old Boyt azt angol bulldogot angol bulldogot.

Warren Harding kutyája_forrás:wikimedia.com
Warren Harding elnök kutyája_forrás:wikimedia.com

Calvin Coolidge

1923.-ban a 30. amerikai elnökkel újbb állatsereglet szállta meg a házat.  Calvin Coolidge 13 kutyával, 6 madárral, 2 macskával, 2 mosómedvével, egy csacsival és egy hiúzzal! Ha a káosz nem lett volna így is garantált az elnök később még kapott pár kedvencet ajándékba.

 2 oroszlánykölyköt Tax Reduction-t és Budget Bureau-t, azaz Adócsökkentést és Költségvetési hivatalt, egy kengurut és egy vizilót valamint egy medvét. De nézzük csak kik alkották az elnök kutyafalkáját: Prudence Prim és Rob Roy, a fehér collie collie pár; Peter Pan, a terrier; Paul Pry az airedale, Calamity Jane, a shetlandi juhász shetlandi juhász; Tiny Tim és Blackberry, a két csaucsau csaucsau; még két collie: Ruby Rouch és Bessie, a bulldog Boston Beans, King Kole a németjuhász németjuhász és Palo Alto a vadászkutya.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az elnök kedvence Tiny Tim a csaucsau volt akinek ugyanaznap volt a szülinapja, mint gazdájáé és aki rosszalkodásával kiérdemelte a Terrible Tim nevet, azaz a Kicsi Tim-ből átkeresztelték Szörnyű Timre. A két csau csau nagyban hozzátartozott a fajta Amerikában való elterjedéséhez. Calamity Jane miatt amúgy beszereltek egy új kutyakádat is az elnöki rezidenciába, olyan gyakran koszolta össze magát.

Calvin elnök kedvencével_forrás: dogingtonpost.com
Calvin elnök kedvencével_forrás: dogingtonpost.com

Herbert Hoover

És elérkeztünk 1929.-hez Herbert Hoover elnökhöz valamint 9 kutyájához és 2 aligátorához.

Hoover elnök kutyái: King Tut a belgajuhász, Pat a németjuhász, Big Ben és Sonny a foxterrierek, Glen a skót collie, Yukon az eszkimókutya, Patrick az írfarkaskutya, Eaglehurst Gillette a szetter, és Weejie a norvég elkhund.

King Tut amúgy a család önjelölt védelmezője volt, aki minden éjjel járőrözött a kertben és nappal is rendkivüli módon védte gazdáit. Tut olyan szinten nem tudott pihenni se az állandó készültség miatt, hogy az elnök fájó szívvel túl adott rajta, hátha egy kevésbé zsúfolt, kisebb forgalmú otthonban boldogabb, nyugodtabb tud lenni. Sajnos nem így lett.

Hoover kutyáival_forrás: hoover.archives.gov
Hoover kutyáival_forrás: hoover.archives.gov

Franklin Delano Roosevelt 

Ez a hetes valamiféle szerencse szám lehet a hajdani amerikai elnökök körében ugyanis újabb elnök következik aki 7 kutyával szállta meg az épületet. Franklin Delano Roosevelt  is 7 kutyával érkezett a Fehér házba.

 Természetesen itt is volt németjuhász a családban, Majora , emellett ott volt Meggie és Fala a skót terrierek skót terrierek, Winks a szetter, Tiny az óangoljuhász óangoljuhász, President a dog dog, valamint Blaze a bullmasztiff bullmasztiff. De a 12 év alatt míg a Roosevelt család az épületben lakott összesen 11 kutyájuk volt.

F.D.Roosevelt és Fala_forrás: wikipedia.org
F.D.Roosevelt és Fala_forrás: wikipedia.org
A kiskutya akit nem kért az elnök_forrás:pinterest.com
A kiskutya akit nem kért az elnök_forrás:pinterest.com

Harry S. Truman 

A következő elnököt akár ki is hagyhatnánk a felsorolásból, Harry S. Truman elnök nemhogy nem hozott állatot a házba, de amíg hivatalban volt kapott egy tüneménye kölyökkutyát és még azt is tovább adta másnak. Az amerikaiak felháborodtak és dühös levelekkel bombázták az elnököt, de ő erre csupán annyit válaszolt: 

"nem kértem, nincs szükségem rá.”

Nyilván ezután a közfelháborodás után, a következő elnökök már nem igen mertek nem tartani kutyát.

Dwight D. Eisenhower

1953.-ban Dwight D. Eisenhower is kutya nélkül érkezett, de 2 évvel később csatlakozott a családhoz egy weimari weimari kölyök Heidi, sajnálatos módon azonban Heidi nem tudott beilleszkedni a családba értsd normális kutya volt, bepisilt párszor és tönkre tett egy igen értékes szőnyeget. Eisenhower ekkor úgy döntött száműzik Heidit a család farmjára Pennsylvaniaba.

Najó a száműzés talán túlzás, ugyanis a család gyakran látogatta a kutyát ezután.

J.F.Kennedy

Meg is érkeztünk a Kennedy családhoz annak 10 olyan kutyájával, akik éltek a Fehér Házban. A kutyabolond elnöknek igazság szerint kutyaszőr allergiája volt, de ettől még a Fehér Házban összesen 10 kutyája volt a családnak. A Kennedyk 1 kutyával Charlieval költöztek be aki egy welsh terrier welsh terrier volt, de Charlie hamar gazdagodott pár tesóval. Gaullie-val az uszkárral, Pushinka-val a keverék kutyussal, Shannonnal a spániellel, Wolffal az írfarkas keverékkel, Clipperrel a németjuhásszal. És úgy fest Charlie saját családot is alapított, miután Charlie és Pushinka összemelegettek még 4 kölyökükkel Butterfly-al, White Tips-sel, Blackievel, és Streakerrel is bővült a család. Charliet amúgy a First Lady ajándékozta az elnöknek beiktatása alkalmából és rá mindig úgyis hivatkoztak, hogy az elnöké. Charlie szeretett együtt úszni a medencében gazdájával, viszont neki is akadt egy kis problémája, ugyanis konkrétan labda függővé vált. De olyan mértékben, hogy már John-t is zavarta. Charlie és Pushinka kölykeiért amúgy több ezer gyerek könyörgött levelekben. A személyzet kiválasztott közülük 10-et és a First Lady abból a 10-ből kettő levélírónak ajándékozott két kölyköt.

Kennedy család_forrás: kennedydogs.com
Kennedy család_forrás: kennedydogs.com

Lyndon B. Johnson

A Kennedy család után Lyndon B. Johnson elnök folytatta a kutyaimádók sorát, kedvenc fajtája pedig a beagle beagle volt. Nem meglepő módon 6 kutyájukból 4 beagle volt.

A kutyáiknak igen érdekes neveik voltak Him és Her, azaz Őt (férfi névmás) és Őt (női névmás) és persze a többiek: Edgar, akit  J. Edgar Hoover ajándékozott az elnöknek, na és Freckles és a család nem beagle tagjai: Blanco, aki amint a neve is tükrözi egy fehér collie volt, és Yuki a keverék. Az elnök lehet, hogy imádta a kutyákat, de hogy nem értett hozzájuk az biztos. Amerikában óriási botrány lett belőle, hogy Him nevű kutyáját a fülénél fogva emelte fel. Az elnök később bocsánatot kért és elmondta, hogy évek óra csinálja ezt a kutyával, mert úgy tűnt szereti…. Hát nem tudom mennyit segített ez a fajta bocsánat kérés.

Forrás:miepvonsydow.wordpress.com
Forrás:miepvonsydow.wordpress.com

Yuki a kis keverék 1966.-ban csatlakozott amúgy a családhoz és az elnök lánya találta egy benzinkúton és ajándékozta apjának, akivel aztán elválaszthatatlanok lettek. Yuki követte gazdáját még az ovális irodába és az ágyába is.

Hamarosan a kedvenc kiskutyája lett és úgy nyilatkozott Yukiról, hogy: "a legbarátságosabb, legokosabb, legfigyelmesebb kutyus, akit valaha ismertem."

Az elnök kutyák iránti rajongása egészen kiskoráig nyúlik vissza, amint ebben a felvételben is elmeséli. És tagadhatatlan, hogy süt a szeretet a hangjából mikor róluk mesél.

Richard Nixon

Richard Nixon sem volt kevésbé kutyabarát, de kik segítették Nixon munkáját az ovális irodában?

 Vicky az uszkár, King Timahoe az írszetter és Pasha a yorki. A kicsik a családdal együtt költöztek be a házba, míg Timahoe vagy Tim, a személyzet ajándéka volt a családnak. 

Gerald Ford

A következő lakók Gerald Ford elnök és felesége Betty goldi goldi rajongók voltak, és éppen az elnöki pár beköltözése előtt hunyt el szeretett kutyájuk. Sokáig persze nem bírták kutya nélkül és hamarosan adoptálták Liberty-t a 8 hónapos goldit, az elnök annyira lelkesedett az új kutyáért, hogy négykézlábra ereszkedett, hogy üdvözölje.

Libertyt később pároztatták egy champion kannal és 9 kiskutyának adott életet a Fehér Házban. Egy kicsit Blondyt meg is tartott az elnök. Egy kölyköt egy vakvezető iskolának ajándékoztak, négyüket barátoknak adtak és hármójukat 300-300 dollárért adtak el.

Az elnök és Liberty_forrás: dogingtonpost.com
Az elnök és Liberty_forrás: dogingtonpost.com

Ronald Regan

Ronald Regan és felesége kutyátlanul érkeztek a házba, de 3 évvel megérkezésük után egy 6 éves kislány egy 9 hetes flandriai pásztor kutyussal ajándékozta meg őket. És az elnöki pár élete fenekestül felfordult. A kiskutya a Lucky nevet kapta. Lucky bizony hamar póniló méretűre nőtt a First Lady szavaival élve és mikor a pár úgy ítélte meg, hogy kinőtte a Fehér Házat, átmenetileg a család kaliforniai rancsára költöztették. Reaganék pár évvel később újabb kutyust kaptak ajándékba, Rexet a cavaliert cavaliert. Rex amúgy sokak szerint látta Lincoln szellemét, ugyanis egyízben a kutya csak állt a sokak szerint amúgy szellemjárta szoba előtt és ugatta a semmit. Vagy Lincolnt?

Regan és Lucky_forrás: presidentalpetmuseum.com
Regan és Lucky_forrás: presidentalpetmuseum.com

George H.W. Bush

George H.W. Bush és felesége Barbara springer spánieljükkel springer spánieljükkel Millievel költöztek be. Millie igazi híresség lett, többe között „írt egy könyvet, amit Barbarának diktált le” ez volt a Millie’s book, (Milli könyve) mely egy mesekönyv gyerekeknek, amit a kutya szemszögéből mesél el Barbara. Tv showkban szerepelt és animációként feltűnt a A Simpson családban is. Az elnök abszolút kedvence azonban Millie kölyke Ranger lett. De Millie egy másik kölykét Spot-ot is megtartotta a család.

Millie és Barbara_forrás: presidentalpetmuseum.com
Millie és Barbara_forrás: presidentalpetmuseum.com

Bill Clinton

Bill Clinton kutyabarát volt ugyan, de kutya nélkül érkezett a Házba. Azonban 1987-ben Buddyval a csoki labival labival gazdagodott a család. A családnak amúgy egy cica tagja is volt Socks. Hillary így írt a Fehér Házban töltött idejükről: Amikor Little Rockból Washingtonba költöztünk hoztuk a családi hagyományainkat, a kedvenc képeinket és emléktárgyainkat, hogy otthonosan érezzük magunkat a Fehér Házban. De nem lett otthon, egészen addig ameddig Socks nem sétált be a játék egerével, Buddy pedig a csontjával. Az állatok valahogy képesek erre.

Clinton család_Forrás:countrylife.co.uk
Forrás:countrylife.co.uk

George W. Bush 

Amikor George W. Bush beköltözött a Fehér Házba hozta magával Spot-ot a springer spánielt is. Ugye emlékszünk, hogy Spot a Fehér Házba született George H.W. BushMillie kutyájának kölykeként. Spot társaként Barney a skót terrier is beköltözött a családdal. 4 évvel később aztán újabb skót terrierrel bővült a falka Miss Beazley-vel. A skót páros amúgy elárasztotta a Youtube-ot, ha valakit érdekel milyen a kutya élet a Fehér Házban akkor csak írja be a keresőbe, hogy Barney and Miss Beazley.

Barack Obama

Barack Obama mikor jelöltette magát megígérte a lányainak, hogy ha nyer akkor kapnak egy kutyát. Ő lett New Hope a portugál vízikutya, akit a család átkeresztelt Bo-ra. Később újabb portugál vízikutyával bővült a család Sunnyval. Természetesen az Obama kutyákról is látható videó a Youtube-on. 

Barney_Forrás: https://www.georgewbushlibrary.gov/
Barney_Forrás: https://www.georgewbushlibrary.gov/
Obama család_ Forrás: people.com
Forrás: people.com

Joseph R. Biden, Jr

Donald J. Trump kutyátlan volt végig a Fehér házi tartózkodása alatt.

Ellenben Joseph R. Biden, Jr két németjuhásszal érkezett a 12 éves Champ-pal és a 2 éves Major-ral.

Major az első menhelyről örökbefogadott kutyus, aki a Fehér Házat hívhatta otthonául. És miért a múlt idő? Nos az elnöki kutyákat száműzték azóta a család Delaware-i otthonába. Miután Major nem volt képes beilleszkedni a Fehér Házba. Úgy tűnik nem értette mit keres annyi ember a gazdája körül állandóan és miután ugatással, morgással nem tudta őket távol tartani tőle sajnos harapásig fajult a helyzet. A kutya a biztonsági szolgálat egy tagját harapta meg.

Biden kutyáival_ Forrás: nbc.com
Biden kutyáival_ Forrás: nbc.com

Ezek lettek volna az amerikai elnöki kutyák. Az egyéb állatokat felsorolni is nehéz lenne, akik az idők során a Fehér Házban laktak.

Pushinka és Charlie_ forrás_ dogingtonpost.com
Pushinka és Charlie az egykori elnöki pár_ forrás_ dogingtonpost.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek